• Hukukun Temel Kavramları Deneme Ara Sınavları – Deneme 5

Hukukun Temel Kavramları
Ara Sınav - Deneme 5
1.
Kanunun emredici hükümlerine aykırı bir hukuki işleme ilişkin yaptırım aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Kesin hükümsüzlük
Soru Açıklaması

Mutlak butlan, kanunun öngördüğü kurucu unsurlara sahip olan ancak kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak yapılan hukuki işlemler aleyhine uygulanan yaptırımdır. Hukuki işlemin mutlak butlan ile geçersizliğine yol açan sebepler arasında işlemi yapan tarafların hukuki işlem ehliyetine sahip olmaması, işlemin konusunun ahlaka, adaba, kamu düzenine veya kanunun emredici hükümlerine aykırı bulunması, işlemin konusunun imkânsız olması, işlemin geçerlik koşulu olan şekle uygun yapılmaması veya işlemin muvazaalı olması sayılabilir.

2.

Sosyal düzen içinde yaşayan insanların ödevlerini, hak ve yetkilerini düzenleyen kurallara ne denir ?

Doğru Cevap: "B" Sosyal düzen kuralları
Soru Açıklaması

Zira sosyal düzen, belli bir ahengi sağlamak için birtakım emir ve yasaklar getirmektedir. Sosyal düzen içinde yaşayan insanların ödevleri, hak ve yetkilerini düzenleyen kurallara sosyal düzen kuralları denilmektedir.Doğru cevap B'dir.

3.
  • Hukuk kuralı, yasama etkinliğinin sonucu olarak ortaya çıkmış genel ve soyut bir düzenlemeyi değil; kimi örnek yargı kararlarında işlenen çözümleri ifade eder. 
  • Tarihsel olarak üç kaynağa dayalı olarak gelişmiştir. Bunlar Common Law, Equity ve Statute Law olarak ifade edilirler.
  • Başlıca iki tür yasal düzenleme bulunur: Parlamentonun yasa olarak kabul ettiği metinler ile bu birincilerin uygulanma usul ve esaslarını gösteren ikincil düzenlemeler.

Yukarıda özellikleri sayılan hukuk sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" İngiliz hukuku
Soru Açıklaması

İngilizler için hukuk kuralı, Roma - Cermen geleneğinkinden farklı bir anlam taşır. Hukuk kuralı, yasama etkinliğinin sonucu olarak ortaya çıkmış genel ve soyut bir düzenlemeyi değil; kimi örnek yargı kararlarında işlenen çözümleri ifade eder: Yasama etkinliği sonucunda ortaya çıkan hukuk (Statute Law) kuralı, ancak yargısal olarak yorumlandığında İngiliz Hukuk sistemi ile bütünleşmiş olur. Bu durum İngiliz Hukuku’nun tarihsel olarak üç kaynağa dayalı olarak gelişmesiyle ilgilidir. Bunlar Common Law, Equity ve Statute Law olarak ifade edilirler. İngiliz Hukuku’nun örnek yargı kararlarından sonraki hukuk kaynağı yasalardır. İngiliz Hukuku’nda başlıca iki tür yasal düzenleme bulunur: Parlamentonun yasa olarak kabul ettiği metinler ile bu birincilerin uygulanma usul ve esaslarını gösteren ikincil düzenlemeler. Doğru cevap B'dir.

4.

Aşağıdakilerden hangisi geniş anlamda İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Yeni Zelenda ve Kanada gibi ülkelerin hukuklarının ortak adı olarak bilinir?

Doğru Cevap: "C" Common Law
Soru Açıklaması

Geniş anlamda Common Law İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Yeni Zelenda ve Kanada gibi ülkelerin hukuklarının ortak adını, bir hukuk ailesini ifade eder. Buna göre doğru cevap C şıkkıdır.

5.

Kanunun öngördüğü kurucu unsurlara sahip olan ancak kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak yapılan hukuki işlemleraleyhine uygulanan yaptırım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Mutlak butlan
Soru Açıklaması

Mutlak butlan, kanunun öngördüğü kurucu unsurlara sahip olan ancak kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak yapılan hukuki işlemler aleyhine uygulanan yaptırımdır. Doğru yanıt B seçeneğidir.

6.

Aşağıdakilerden hangisi hukuk mahkemeleri arasındaki özel mahkemelerden biri değildir?

Doğru Cevap: "D" Asliye hukuk mahkemesi
Soru Açıklaması

Genel mahkemeler yanında, özel bir kanunla kurulan ve bakacakları dava ve işler belirli kişiler veya uyuşmazlık türleri ile sınırlandırılmış bulunan mahkemeler ise özel mahkeme (uzmanlık mahkemesi) olarak adlandırılır. Hukuk mahkemeleri arasındaki özel mahkemeler, asliye ticaret mahkemesi, aile mahkemesi, tüketici mahkemesi, iş mahkemesi, icra mahkemesi, kadastro mahkemesi, fikri ve sınaî haklar hukuk mahkemesi olarak özetlenebilir.

7.

Aşağıdakilerden hangisi genel kabul gören bir yaklaşıma göre sosyal düzen kurallarından biri değildir?

Doğru Cevap: "C" Trafik kuralları
Soru Açıklaması

• Din kuralları,• Ahlak kuralları,• Görgü kuralları,• Hukuk kuralları şeklinde sınıflandırılabilir.

8.

Kanunun öngördüğü unsurlara sahip olan ve kanunun emredici hükümlerine aykırı olmayan bir işlemin, o işlemi oluşturan iradelerden birindeki sakatlık sebebiyle geçersiz sayılması aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Nispi butlan
Soru Açıklaması

Nispi butlan, kanunun öngördüğü unsurlara sahip olan ve kanunun emredici hükümlerine aykırı olmayan bir işlemin, o işlemi oluşturan iradelerden birindeki sakatlık sebebiyle geçersiz sayılmasıdır. Başlıca nispi butlan sebepleri yanılma, aldatma vekorkutmadır. Doğru yanıt A seçeneğidir.

9.
Sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça veya aksine bir adet bulunmadıkça, satıcı ve alıcı borçlarını aynı anda ifa etmekle yükümlüdürler (TBK. m. 207). Yukarıda verilen hukuk kuralı ne tür bir hukuk kuralıdır?
Doğru Cevap: "E" Tamamlayıcı hukuk kuralı
Soru Açıklaması

Tarafların serbest iradeleriyle başka türlüsünü belirlemedikleri taktirde uygulanan kurallardır. Bu kurallarda taraflar arası ilişkilere olabildiğince az müdahale hedeflenmektedir. Türk hukukunda irade serbestisi esastır ancak, kişiler serbest iradeleri ile bir konuda kararlaştırma yapmazlarsa doğacak boşluk tamamlayıcı hukuk kuralları ile doldurulur. Ceza hukukunda az sayıda, borçlar hukukunda çok sayıda tamamlayıcı hukuk kuralı yer alır. Soruda yer verilen kural tamamlayıcı bir hukuk kuralıdır. Doğru cevap E'dir. 

10.

Aşaıdakilerden hangisi İngiliz hukukunun tarihsel kaynaklarından biridir?

Doğru Cevap: "C" Hakkaniyet
Soru Açıklaması

İngiliz Hukuku’nun tarihsel olarak üç kaynağa dayalı geliştiği bilinmektedir. Bunlar Ortak Hukuk (Common Law), Hakkaniyet (Equity) ve Yasa Hukuku (Statute Law) olarak ifade edilirler.

11.

Sulh hukuk mahkemesi, dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın, aşağıdaki davalardan hangilerine bakmakla görevli değildir?

Doğru Cevap: "B" Dava konusunun değer veya miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalar
Soru Açıklaması

Sulh hukuk mahkemesi, dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın;

  • Kira ilişkisinden doğan tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalara,
  • Taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davalara,
  • Taşınır ve taşınmaz mallarda, sadece zilyetliğin korunmasına yönelik olan davalara,
  • Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile diğer kanunların, sulh hukuk mahkemesi veya sulh hukuk hâkimini görevlendirdiği diğer davalara (ör. Taşınmazın aynına ilişkin olmayan, kat mülkiyeti kanundan doğan davalara veya çekişmesiz yargı işlerine) bakmakla görevlidir.

Doğru cevap B'dir çünkü bu tür davalar asliye hukuk mahkemesi kapsamındadır.

12.

Aşağıdakilerden hangisi Türk hukukunda yargı kollarından birisi değildir?

Doğru Cevap: "E" Ceza yargısı
Soru Açıklaması

Türk Hukukundaki yargı kolları adlî yargı, idarî yargı, Anayasa yargısı, mali yargı ve uyuşmazlık yargısından oluşmaktadır. Ceza yargısı bu kapsamda değildir.

13.

Aşağıdakilerden hangisi hukuk kurallarının yorumunda kullanılan mantık ilkelerinden biridir?

Doğru Cevap: "B" Kıyas
Soru Açıklaması

Hukuk kurallarının yorumunda kullanılan mantık ilkelerinden ilki kıyastır. Yorumda kullanılan mantık ilkelerinden ikincisi aksi ile kanıttır. 

14.

Adaleti, denkleştirici ve dağıtıcı adalet diye ikiye ayıran düşünür kimdir?

Doğru Cevap: "C" Aristoteles
Soru Açıklaması

Adaleti, denkleştirici ve dağıtıcı adalet diye ikiye ayıran düşünür Aristoteles'tir. Doğru cevap C'dir. 

15.

Vergi mahkemeleri kim tarafından kurulmaktadır?

Doğru Cevap: ""
Soru Açıklaması

Bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri, bölgelerin coğrafi durumları ve iş hacmi göz önünde tutularak Adalet Bakanlığı tarafından kurulur ve yargı çevreleri tespit olunu

16.

Aşağıda Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş ve yapısı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

Doğru Cevap: "C" Üyeler altmış yaşında emekliye ayrılır
Soru Açıklaması

Anayasa Mahkemesi on beş üyeden oluşur. Üyelerin üçü Türkiye Büyük Millet Meclisi, on ikisi ise Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa’da öngörülen belirli yargı organları ile kurumların üyeleri veya belirli kişiler arasından seçilir. Anayasa Mahkemesi üyeleri on iki yıl için seçilirler. Bir kişi ikinci kez Anayasa Mahkemesi üyesi seçilemez. Üyeler altmış beş yaşını doldurunca emekliye ayrılırlar. Zorunlu emeklilik yaşından önce görev süresi dolan üyelerin başka bir görevde çalışmaları ve özlük işleri kanunla düzenlenir. Doğru cevap C seçeneğidir.

17.

İslam hukukunda belirli bir sorunu çözmek için, ona çok benzeyen başka bir sorunun çözümüne uygulanan hükmü benzeterek uygulamak aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?

Doğru Cevap: "D" Kıyas
Soru Açıklaması

Kıyas (örnekseme, analoji), belirli bir sorunu çözmek için, ona çok benzeyen başka bir sorunun çözümüne uygulanan hükmü benzeterek uygulamaktır. Kıyas sonucu verilen hüküm fakih bakımından içtihattır.

18.

Anayasa Mahkemesi kaç üyeden oluşur?

Doğru Cevap: "D" 15
Soru Açıklaması

Anayasa Mahkemesi on beş üyeden oluşur. Üyelerin üçü Türkiye Büyük Millet Meclisi, on ikisi ise Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa’da öngörülen belirli yargı organları ile kurumların üyeleri veya belirli kişiler arasından seçilir.

19.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapabilmenin kanunda belirtilen şartı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: ""
Soru Açıklaması

Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 148. maddesi uyarınca yapılan bireysel başvuruları karara bağlamakla görevlidir. Anayasa’ya göre, “Herkes, Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilir. Başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır.” (AY m. 148, III). Bireysel başvuruda, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz.

20.

Aşağıdakilerden hangisi sosyal düzen kurallarının özelliklerindendir?

Doğru Cevap: "B" Süreklidirler.
Soru Açıklaması

Sosyal düzen kurallarının belirli özellikleri bulunmaktadır. Öncelikle bu kurallar genel nitelik taşır yani ayırımsız herkese uygulanır. İkincisi süreklidir yani bu kurallar çok uzun zamandır ve aralıksız bir biçimde uygulanmaktadır. Üçüncüsü, bunlar yaptırımlı kurallardır. Sosyal düzen kuralları zaman içinde değişim gösterebilirler, hatta bölgeden bölgeye, ülkeden ülkeye dahi farklılaşabilirler.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories