Aşağıdakilerden hangisi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’inci maddesiyle kamuda iç denetçi olarak atanacakların taşıması gereken koşullardan biri değildir?
İç Denetim Koordinasyon Kurulu tarafından belirlenen alanlarda en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olmak gerekir. Yüksek lisans eğitimiyle ilgili bir koşul yoktur
Bağımsız denetimin;İşletme yönetimi, İç denetim, İç kontrol ilişkisini aşağıdaki eşleşmelerden hangisi doğru olarak vermektedir?
I İç Denetim
II İşletme yönetimi
III İç Kontrol
a Değerleme
b İşbirliği
c Raporlama
Ib - IIc - IIIa
Aşağıdakilerden hangisi denetçinin niteliğini belirleyen genel kabul görmüş denetim standartlarından biridir?
Denetçinin niteliğini belirleyen genel kabul görmüş denetim standartları genel standartlardır. Kanıt toplama standardı ve Planlama ve yardımcıların gözlenmesi standardı çalışma alanı standartları grubunda yer alan staandartlardır. Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkelerinin uygulanmasında tutarlılık standardı ve Görüş bildirme standardı ise raporlama standartları grubunda yer almaktadır. Soruda yer alan denetçinin niteliğini belirleyen genel kabul görmüş denetim standartları genel standartlardır. Bağımsızlık standardı genel standartlar drubunda yer almaktadır. Buna göre doğru cevap A'dır.
Aşağıdakilerden hangisi Denetçinin raporunu hazırlarken göz önünde tutması gereken dört standarttan bir değildir?
Denetçinin raporunu hazırlarken göz önünde tutması gereken dört standart bulunmaktadır:
Aşağıdakilerden hangisi İlgili taraflara sunulmuş geniş içerikli bilgilerin bu tabloların düzenlenme ilkelerine ve amacına uygun olarak konmuş ölçütlerle uyumlu olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan denetimdir?
Finansal tabloların denetiminin amacı, ilgili taraflara sunulmuş geniş içerikli bilgilerin bu tabloların düzenlenme ilkelerine ve amacına uygun olarak konmuş ölçütlerle uyumlu olup olmadığını belirlemektir.
Aşağıdakilerden hangisi kurumsal yönetimin temel ilkelerinden birisi değildir?
Risk yönetimi kurumsal yönetimin temel ilkeleri arasında yer almamaktadır. Sorunun doğru yanıtı "E" seçeneğinde verilmiştir.
Denetim amaçlarından kayıtların doğruluğu, yönetimin savlarından hangisi ile ilgilidir?
Kayıtların doğruluğu amacı, değerleme ve dağıtım savı ile ilgilidir. Denetçi; bu amaca ulaşmak için günlük defter toplamlarının, defteri kebir ile yardımcı defter hesaplarının borç ve alacak tarafları toplamlarının doğruluğunu araştırır. Örneğin alacaklar hesabı için yardımcı defter mizanı çıkarılır ve ana hesapla karşılaştırılması yapılır. Mizanın borç kolonu toplamı, alacaklar hesabının borç taraf toplamına; mizanın alacak kolonu toplamı, alacaklar hesabının alacak taraf toplamına eşit olmalıdır.
İşlemlere ilişkin tözel testler ve Analitik yöntemler ile birlikte hesap kalanlarının detaylı incelenmesi tözel testlerdendir diğer şıklar ise kontrol testlerindendir.
İç denetim standartlarının amaçları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
İç denetim uygulamasını olması gerektiği gibi temsil eden temel ilkeleri tanımlarlar.Katma değerli iç denetim faaliyetlerini teşvik etmeye ve hayata geçirmeye yönelik bir çerçeve oluşturmaya çalışırlar. Gelişmiş kurumsal süreç ve faaliyetleri canlandırmayı amaçlarlar. İç denetim performansının değerlendirilmesine yardımcı olmak
İç denetim faaliyetinin “güvence” ve “danışmanlık” şeklinde iki temel işlevinin olduğu görülmektedir. Diğer bir deyişle iç denetimin güvence sağlama ve danışmanlık hizmetleri verme şeklinde iki farklı boyutu/yüzü bulunmaktadır. Doğru cevap C'dir.