• Hukukun Temel Kavramları Deneme Ara Sınavları – Deneme 7

Hukukun Temel Kavramları
Ara Sınav - Deneme 7
1.

Aşağıdakilerden hangisi Uyuşmazlık Mahkemesinin görevlerinden biridir?

Doğru Cevap: "A"
Soru Açıklaması

Farklı yargı kolları arasında ortaya çıkan yargı yolu uyuşmazlıklarını gidermek amacıyla teşkil edilen yargı kolu ise uyuşmazlık yargısıdır. Anayasa’ya göre, adlî ve idarî yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmekle görevli ve yetkili yüksek yargı merci Uyuşmazlık Mahkemesidir. Diğer şıklarda belirtilen görevler Sayıştayın yetki alanına girmektedir.

2.

Adli yargı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Doğru Cevap: "C" İlk derece mahkemesi kararlarının istinaf incelemesini yapmakla görevli Yargıtaydır
Soru Açıklaması

İlk derece mahkemesi kararlarının istinaf incelemesini yapmakla görevli ikinci derece bölge adliye mahkemeleridir. Doğru cevap C seçeneğidir.

3.

Aşağıdakilerden hangisi AİHM'in organlarından değildir?

Doğru Cevap: "E" Komisyon
Soru Açıklaması

Avrupa İnsan hakları mahkemesinin organları şunlardır: • Genel Kurul • Komite • Daire • Büyük Daire.

4.

Aşağıdakilerden hangisi, Avrupa İnsan hakları mahkemesinin organlarından biri değildir?

Doğru Cevap: "B" Savcılık
Soru Açıklaması

Avrupa İnsan hakları mahkemesinin organları, Genel Kurul, Komite, Daire, Büyük Daire' dir. Doğru cevap B şıkkıdır.

5.

I. İdare mahkemeleri

II. Vergi mahkemeleri

III. Bölge İdare Mahkemeleri

İdari yargıda yer alan yukarıdaki mahkemelerden hangileri ilk derece mahkemelerdendir?

Doğru Cevap: "D" I ve II
Soru Açıklaması

İdare ve vergi mahkemeleri ilk derece mahkemelerdir. Bölge idare mahkemeleri ise istinaf mahkemesidir. Cevap D dir. 

6.

Suçun işlenmesini önlemek, suç işlenmesiyle bozulan toplumsal düzeni kurmak ve suçluyu ıslah etmek amacıyla uygulanan yaptırım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Ceza
Soru Açıklaması

Hukuka aykırı davranışlar, suç olarak ceza kanunlarında yer almaktadır. Suçun işlenmesini önlemek, suç işlenmesiyle bozulan toplumsal düzeni kurmak ve suçluyu ıslah etmek amacıyla ceza yaptırımına başvurulmaktadır.

7.
  • Cumhurbaşkanı kararnameleri
  • Gelenek hukuku
  • Uluslararası sözleşmeler
  • Kanun
  • Bilimsel içtihatlar
  • Yukarıda verilenlerden hangileri hukukun asıl ve yazılı kaynaklarındandır?

    Doğru Cevap: "C" I, III ve IV
    Soru Açıklaması

    Hukukun kaynağı hukuk kurallarının ortaya çıktığı, doğduğu yeri ifade etmektedir. Hukukun kaynakları, asıl ve yardımcı kaynaklar olarak da bir ayrıma tâbi tutulmaktadır. Asıl kaynaklar, kendi içinde yazılı ve yazısız kaynaklar şeklinde alt bir ayrıma göre değerlendirilmektedir. Hukukun yazılı ve asıl kaynakları Anayasa, kanun, uluslararası sözleşmeler, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmeliktir. Hukukun asıl kaynağını teşkil eden; ancak yazılı olmayan kaynak ise, gelenek hukukudur. Hukukun yardımcı kaynaklarını ise, içtihat hukuku oluşturmaktadır. İçtihat hukuku, bilimsel içtihat veya yargı içtihadı şeklinde olabilir. Doğru cevap C'dir. 

    8.
    Bir kimsenin hukuka aykırılık oluşturan kusurlu bir davranışı sonucu başkasına verdiği zararın o kişiye ödettirilmesi şeklinde ifade edilebilecek yaptırım türü aşağıdakilerden hangisidir?
    Doğru Cevap: "C" Tazminat
    Soru Açıklaması

    Tazminat bir kimsenin hukuka aykırılık oluşturan kusurlu bir davranışı sonucu başkasına verdiği zararın o kişiye ödettirilmesidir.

    9.
    Hukuk kurallarının özellikleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    Doğru Cevap: "C" Hukuk kurallarını diğer sosyal düzen kurallarından ayıran özelliği, insanlar arası ilişkileri düzenlemesidir.
    Soru Açıklaması

    Diğer sosyal düzen kuralları gibi, hukuk kuralları da insanlar arası ilişkileri düzenler ve bir davranışta bulunma veya bulunmama şeklinde bir emir içerir. Hukuk kuralları ile diğer sosyal kuralları birbirinden ayırmada en sağlam ölçüt yaptırımın niteliğidir. Diğer sosyal kuralların yaptırımı manevi nitelik taşırken hukuk kurallarının yaptırımı maddidir.

    10.

    I. Türkiye'nin laik bir hukuk düzenine geçmesi

    II. Hukukun birliğini ve tekliğini sağlaması

    III. Tek eşli evliliğin kabulü 

    IV. Modern hukuk düşüncesinin benimsenmesi

    1926 tarihli Türk Medeni Kanun'un sonuçları arasında yukarıdakilerden hangisi veya hangileri yer almaktadır?

    Doğru Cevap: "E" I-II-III-IV
    Soru Açıklaması

    Türk Medeni Kanununun 1926’da kabulünün bağımsızlığı güvencelendirme amacını da aşan sonuçları oldu:• İlkin Türkiye böylelikle laik bir hukuk düzenine geçmiş oldu. Buna bağlı olarak, Türk hukuku Kıta Avrupası hukukunun bir parçası oldu;• İkinci olarak, çok hukukluluktan çöküşle birlikte çok başlı hukuka evrilen yapı tasfiye edilerek hukukun birliği ve tekliği sağlanmış oldu;• Üçüncüsü, Hukuku Aile Kararnamesi’yle başlayan çok eşli evliliğin yasaklanması ile tek eşli evliliğin kabulü başta olmak üzere aile düzeni ve evli kadının statüsünde kökten bir değişim gerçekleştirilmiş oldu.• Dördüncüsü, ve daha kapsayıcı olanı Medeni Kanun ve onu izleyen benimsemelerle, modern hukuki düşünce ve hukuk kültürü de benimsenmiş oldu.

    11.

    İlk derece mahkemelerince verilen kararların bölge adliye mahkemeleri tarafından olgu ve hukuk yönünden incelenmesi suretiyle düzeltilmesi, iyileştirilmesi veya iptal edilmesi amacına yönelik kanun yolu aşağıdakilerden hangisidir?

    Doğru Cevap: "A" İstinaf
    Soru Açıklaması

    İlk derece mahkemelerince verilen kararların bölge adliye mahkemeleri tarafından olgu ve hukuk yönünden incelenmesi suretiyle düzeltilmesi, iyileştirilmesi veya iptal edilmesi amacına yönelik kanun yolu istinaftır. Doğru seçenek A şıkkıdır. 

    12.
    Büyükşehir belediyesi bulunan illerde yer alan ve o ilin adıyla anılan sulh ve asliye hukuk mahkemelerinin yargı çevresi aşağıdakilerden hangisi tarafından belirlenir?
    Doğru Cevap: "D" Hakimler ve Savcılar Kurulu
    Soru Açıklaması

    Büyükşehir belediyesi bulunan illerde yer alan ve o ilin adıyla anılan sulh ve asliye hukuk mahkemelerinin yargı çevresi, il veya ilçenin yargı çevresine bakılmaksızın, Adalet Bakanlığı’nın önerisi ile Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenir.

    13.
    Soyut norm denetiminin yapılabilmesi için en az kaç milletvekilinin talebi gereklidir?
    Doğru Cevap: "B" 120
    Soru Açıklaması

    Anayasa Mahkemesi kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde veya hükümlerinin şekil ve esas bakımından, Anayasa değişikliklerinin ise sadece şekil açısından Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla açılan iptal davalarına bakmakla görevlidir. Ancak, olağanüstü hallerde ve savaş hallerinde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil ve esas bakımından Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde iptal davası açılamaz. Soyut norm denetiminde Anayasa’da öngörülen belirli kişiler tarafından doğrudan Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açılması söz konusudur. Buna göre, Anayasa Mahkemesi’nde doğrudan iptal davası açma hakkı, Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir (AY m. 150).

    14.

    Aşağıdakilerden hangisi adli yargı kolunda yer alan yargılama hiyerarşisinin ikinci derecesine karşılık gelen mahkemedir?

    Doğru Cevap: "B" Bölge Adliye Mahkemesi
    Soru Açıklaması

    Bölge adliye mahkemeleri, ikinci derece adlî yargı mahkemeleri olup, bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen yerlerde, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından kurulur. Bölge adliye mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine, değiştirilmesine veya bu mahkemelerin kaldırılmasına ise, Adalet Bakanlığı’nın önerisi üzerine Hakimler ve Savcılar Kurulu karar verilir. Doğru cevap B seçeneğidir.

    15.

    Bir kimsenin hukuka aykırılık oluşturan kusurlu bir davranışı sonucu başkasına verdiği zararıno kişiye ödettirilmesine ne ad verilir?

    Doğru Cevap: "D" Tazminat
    Soru Açıklaması

    Tazminat bir kimsenin hukuka aykırılık oluşturan kusurlu bir davranışı sonucu başkasına verdiği zararıno kişiye ödettirilmesidir. Tazminata konu zarar maddi ya da manevi olabilir.

    16.

    Aşağıdakilerden hangisi Anglo-Amerikan Hukuk Sistemine örnek olarak verilebilir? 

    Doğru Cevap: "D" İngiliz Hukuku
    Soru Açıklaması

    Kıta Avrupası hukuk sisteminden farklı olarak İngiliz Hukuku genel kavramlara ve bağlantılı oldukları yasalara değil, örnek olay gruplarına ve bunların konu edinildiği yargı kararlarına dayalı olup Anglo-Amerikan Hukuk Sistemi içerisinde yer alır. Buna göre doğru cevap D şıkkıdır.

    17.
    Osmanlı Hukukunda yargılama yetkisini kimler kullanmaktadır?
    Doğru Cevap: "D" Kadılar
    Soru Açıklaması

    Osmanlı Hukuku yargılama erkini ilmiye sınıfına bırakmış; belirli ilimlerde eğitim görmüş alimlerin kadılık görevini yerine getirmesi kabul edilmişti.

    18.

    Hukuk kurallarına aykırı bir biçimde yapılmış idari işlemlerin idari yargı organlarınca ortadan kaldırılması ha^linde ...(1) yaptırımı ortaya çıkar. 

    Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? 

    Doğru Cevap: "A" İptal
    Soru Açıklaması

    Hukuk kurallarına aykırı bir biçimde yapılmış idari işlemlerin idari yargı organlarınca ortadan kaldırılması ha^linde iptal yaptırımı ortaya çıkar.

    19.

    Bir davada ileri sürülen taleplerin maddi hukuk kurallarına göre incelenmesi sonucunda, davanın esas bakımından kabulü veya reddi şeklinde mahkemece verilen nihai karara ne denir?

    Doğru Cevap: "B" Hüküm
    Soru Açıklaması

    Hüküm, bir davada ileri sürülen taleplerin maddi hukuk kurallarına göre incelenmesi sonucunda, davanın esas bakımından kabulü veya reddi şeklinde mahkemece verilen nihai karardır.

    20.

    I. Asliye hukuk mahkemesi

    II. Aile mahkemesi

    III. Sulh hukuk mahkemesi 

    IV. Asliye ticaret mahkemesi

    Yukarıdakilerden hangileri özel mahkemeler arasındadır?

    Doğru Cevap: "B" II ve IV
    Soru Açıklaması

    Hukuk mahkemeleri arasındaki özel mahkemeler, asliye ticaret mahkemesi, aile mahkemesi, tüketici mahkemesi, iş mahkemesi, icra mahkemesi, kadastro mahkemesi, fikri ve sınai^ haklar hukuk mahkemesidir. Asliye ve sulh hukuk mahkemeleri ise genel mahkemelerdir. Doğru cevap B şıkkıdır. 

    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories