• Hukukun Temel Kavramları Deneme Ara Sınavları – Deneme 9

Hukukun Temel Kavramları
Ara Sınav - Deneme 9
1.

“Bir kimsenin hukuka aykırılık oluşturan kusurlu bir davranışı sonucu başkasına verdiği zararın o kişiye ödettirilmesidir.” Tanımı verilen yaptırım türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Tazminat
Soru Açıklaması

Tazminat bir kimsenin hukuka aykırılık oluşturan kusurlu bir davranışı sonucu başkasına verdiği zararın o kişiye ödettirilmesidir. Tazminat ile zarar arasındaki ilişki, suç ile ceza arasındaki ilişkiye benzer. Suç işleyen kimseye ceza verilir; zarar veren kimse ise tazminat öder.

2.

Aşağıdakilerden hangisi sosyal düzen kuralları arasında sayılamaz?

Doğru Cevap: "B" Kurum kuralları
Soru Açıklaması

Sosyal düzen kuralları sayılamayacak kadar çoktur ancak bilimin önemli bir fonksiyonu bilimsel bilgiyi sınıflayarak anlaşılabilir kılmaktır. Bu yönden yaklaşıldığında, sosyal düzen kurallarının, özellikleri de dikkate alınarak sınıflandırılması mümkündür. Genel kabul gören bir yaklaşıma göre sosyal düzen kuralları şu şekilde sınıflandırılabilir:

  • Din kuralları
  • Ahlak kuralları
  • Görgü kuralları
  • Hukuk kuralları 

Doğru cevap B'dir.

3.

Görgü kuralları ile ilgili bilgilerden hangisi doğrudur?

Doğru Cevap: "D" Yöresel olabilir
Soru Açıklaması

Görgü kuralları yöresel olabilir. Doğru cevap D'dir.

4.

Türkiye Cumhuriyeti'nde bugün yürürlükte olan Anayasa hangi tarihte halk oylaması ile kabul edilerek yürürlüğe konulmuştur?

Doğru Cevap: "D" 1982
Soru Açıklaması

Bugün yürürlükte olan Anayasa 7 Kasım 1982 tarihinde halk oylaması ile kabul edilerek yürürlüğe konulmuştur.

5.

...(1) kanunun öngördüğü kurucu unsurlara sahip olan ancak kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak yapılan hukuki işlemler aleyhine uygulanan yaptırımdır.

Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? 

Doğru Cevap: "A" Mutlak butlan 
Soru Açıklaması

Mutlak butlan, kanunun öngördüğü kurucu unsurlara sahip olan ancak kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak yapılan hukuki işlemler aleyhine uygulanan yaptırımdır.

6.

Hukuka aykırı idari işlemlere karşı açılan iptal davaları veya idari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan zarar görenler tarafından açılan tam yargı davaları nerede görülür?

Doğru Cevap: "D" İdari yargı
Soru Açıklaması

İdari yargı, hukuka aykırı idari işlemlere karşı açılan iptal davaları veya idari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan zarar görenler tarafındanaçılan tam yargı davaları ve kamu hizmetlerinin yürütülmesi için yapılan idari sözleşmelerden kaynaklanan (tahkime tabi olmayan uyuşmazlıklara ilişkin) davaların görüldüğü yargı koludur.

7.
Hukuk kurallarında yaptırım ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "B" Tek bir hukuka aykırı eyleme sadece bir yaptırım türü uygulanır.
Soru Açıklaması

Hukuk kurallarında yaptırım maddi olup ceza ve cebir unsurunu içermektedir. Günüzmüzde yaptırım uygulama tekeli devlete aittir ve çağdaş hukukun ayırıcı özelliği olarak görülmektedir. Hukuki yaptırımlar ceza, cebri icra, tazminat, geçersizlik ve iptal olmak üzere beş kategoride incelenebilir.

Tek bir hukuka aykırı eylemden birden fazla yaptırım türü aynı anda ortaya çıkabilir. Örneğin, devlet memurunun bir kişi yaralaması hâlinde ceza, tazminat ve disiplin cezası söz konusu olabilecektir (Özekes,2015 s.118). Bu nedenle B seçeneği doğru cevaptır.

8.

Yargı çevresi içinde bulunan ilk derece ceza mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmekle görevli olan aşağıdakilerden hangisidir? 

Doğru Cevap: "B" Bölge adliye mahkemesi ceza dairesi 
Soru Açıklaması

Yargı çevresi içinde bulunan ilk derece ceza mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmekle görevli olan bölge adliye ceza dairesidir. 

9.
Hukuk sistemleri bakımından yapılan yegane sınıflandırmadır. Bu kümelendirme gerçek bir tasnifi yansıtmamaktadır.  Bu ayrımda yer alan sosyalist hukuk kümesi daha çok mülkiyet sistemi farklı ve tarihsel bir hukuk uygulamasıdır.  Hukuk sistemleri kabaca dörtlü bir ayrıma tabi tutulmaktadır. Bunlar; Kıta Avrupası Hukuku, Anglo-Amerikan Hukuku, Sosyalist Hukuk ve İslam Hukukudur. Hukuk sistemleri bakımından yapılan bu kümelendirmeye ilişkin yukarıdakilerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: "C" II ve III
Soru Açıklaması

Karşılaştırmalı hukukta hukuk sistemleri belirli kümelere ayrılarak sınıflandırılır. Sınıflandırma ölçütü olarak ırk, hukuk tekniği, dil, ortak tarihsel geçmiş, ideoloji ve benzeri unsurlar esas alındığından, karşılaştırmalı hukuk yazını, tekdüze bir sınıflandırma ortaya koyabilmiş değildir. Ancak öteden beri, özellikle hukuka ilişkin özlü kavramsal bilgi verme amaçlı giriş kitaplarında, tarihsel ve sosyolojik zemini ayırt etmek gibi öğretimsel bir amaçla, hukuk sistemlerini kabaca dört alt başlıkta kümelendirme eğilimi vardır: Kıta Avrupası Hukuku, Anglo-Amerikan Hukuku, Sosyalist Hukuk ve İslam Hukuku. Bu dörtlü kümelendirme, bir yandan gerçekte yeryüzündeki bütün hukuk düzenlerini türdeş bir ölçüte göre sınıflandırmış değildir; diğer yandan kapsadığı hukuk sistemlerinden bazılarının “hukuk sistemi” olma niteliği de tartışmalıdır. Örneğin “İslam Hukuku” dinsel temelli bir ayrım ölçütünün, “Sosyalist Hukuk” ise kimi yazarlara göre ideolojik kimi yazarlara göre sosyo-ekonomik ayrım ölçütünün ürünüdür. Dolayısıyla kümelendirme gerçek bir tasnifi yansıtmaz. Ne var ki, Türk hukuk düzenine giriş yapabilmek; Türk Hukuku’nun bugünkü kavram ve kurumlarını anlayabilmek, bu dört hukuk sistemi hakkında özlü bilgiyle olanaklıdır. Biz de bu ünitede gerçek bir tasnifi yansıtmasa da Türk Hukuku’nu anlayabilmek için gerekli bu dörtlü kümelendirmeyi esas alacağız: Kıta Avrupası Hukuku ile Anglo-Amerikan Hukuku’nu, birincisi Roma Hukuku’na ikincisi içtihada dayalı, ama her ikisi de Batı dünyasına ait hukuklar olarak ayırdedeceğiz. Sosyalist Hukuku ise mülkiyet rejimi farklı ve daha çok tarihsel bir hukuk uygulaması olarak kaydedeceğiz. Nihayet “İslam Hukuku” gerek Tanzimat sonrası Türk Hukuku’nu anlayabilmemiz gerekse Cumhuriyet Hukuku’nu önceleyen Osmanlı Hukuku’nun kendini meşrulaştırdığı dinsel çerçeveyi kavrayabilmemiz bakımından anlam taşıyacak. Doğru cevap C'dir. 

10.

İslam Hukuku’nda, işlenen ve suç sayılan fiiller ile bunlara uygulanacak yaptırımları gösteren bölümüne ne ad verilir?

Doğru Cevap: "C" Ukûbât
Soru Açıklaması

Ukûbât (ceza hukuku); İslam Hukuku’nda, işlenen ve suç sayılan fiiller ile bunlara uygulanacak yaptırımları gösteren kısma “ukûbât” denilir. Bu bölüm bedenî, mali veya caydırıcı bazı cezai hükümleri kapsar. İslam ceza hukukunda suç sayılan bir fiil ya Allah’ın haklarına (Hakullah) karşı yada kişilerin haklarına karşı (Hakk-i Ademi) işlenmiş kabul olunur. Kısas, had ve ta’zir olmak üzere üç de yaptırım grubu vardır. 

11.

Adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adlî yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merci neresidir?

Doğru Cevap: "C" Yargıtay
Soru Açıklaması

Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adlî yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merci olup, Anayasa ve diğer kanunlara göre görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir.

12.

İdarenin hukuka aykırı şekilde bir şahsın özel mülkiyetini kamulaştırma kararı alması üzerine o şahsın bu kararın ortadan kaldırılması için yargıya gitmesi halinde hangi yaptırım türü uygulanacaktır?

Doğru Cevap: "E" İptal
Soru Açıklaması

Hukuk kurallarına aykırı bir biçimde yapılmış idari işlemlerin idari yargı organlarınca ortadan kaldırılması hâlinde iptal yaptırımı ortaya çıkar. 

13.

Bir mahkemenin yargı yetkisinin sınırlarını belirleyen idarî ve coğrafi alana ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Yargı çevresi
Soru Açıklaması

Verilen tanımla yargı çevresi kavramı anlatılmaktadır. Cevap A dır.

14.

Aşağıda Türk Hukukundaki yargı kolları ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

Doğru Cevap: "E" Yargı kollarından en önemlisi mali yargıdır.
Soru Açıklaması

Türk Hukukundaki yargı kolları adlî yargı, idarî yargı, Anayasa yargısı, mali yargı ve uyuşmazlık yargısından oluşmaktadır. Bu yargı kolları arasında astlık üstlük ilişkisi bulunmamaktadır. Her yargı kolu, kural olarak, ayrı bir mahkeme örgütlenmesine sahipolup; bir yargı kolundaki görevli mahkemeler, kendi yargı kollarına giren dava ve işler hakkında nihai ve kesin karar verme yetkisine sahiplerdir.

15.

Bölge adliye mahkemeleri kim tarafından kurulur?

Doğru Cevap: "B" Adalet bakanlığı
Soru Açıklaması

Bölge adliye mahkemeleri, ikinci derece adlî yargı mahkemeleri olup, bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen yerlerde, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından kurulur.

16.

İslam hukukunda  öldürme, yaralama ya da bir uzvun kullanılamaz hale getirilmesi ile sonuçlanan fiillerin bilerek ve isteyerek (kasden) işleyen faillerinin, kadı kararıyla işledikleri suçun aynısına maruz bırakılarak cezalandırılması aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Kısas
Soru Açıklaması

Kısas, öldürme, yaralama ya da bir uzvun kullanılamaz hale getirilmesi ile sonuçlanan fiillerin bilerek ve isteyerek (kasden) işleyen faillerinin, kadı kararıyla işledikleri suçun aynısına maruz bırakılarak cezalandırılmasıdır.

17.

1- Genel nitelik taşır.

2- Süreklidir.

3- Yaptırım gücü vardır.

Yukarıda belirtilmiş olan özellikler hangi kural türünün özellikleri arasında yer almaktadır?

Doğru Cevap: "E" Sosyal Düzen Kuralları
Soru Açıklaması

Sosyal düzen kurallarının beirli özellikleri bulunmaktadır. Bunlar genel nitelik taşıması yani herkese uygulanması, ikincisi sürekli olması yani kuralların çok uzun süre geçerli olması üçüncüsü ise yaptırımlı kurallar olmasıdır. Buna göre Doğru cevap E' dir.

18.

Aşağıdakilerden hangisi iptal edilebilirlik yaptırım nedenleri arasında yer alır?

Doğru Cevap: "A" İşlemi yapanın aldatılması sonucu işlemi yapması
Soru Açıklaması

İptal edilebilirlik (Nispi butlan), kanunun öngördüğü unsurlara sahip olan ve kanunun emredici hükümlerine aykırı olmayan bir işlemin, o işlemi oluşturan iradelerden birindeki sakatlık sebebiyle geçersiz sayılmasıdır. Başlıca iptal edilebilir sebepleri yanılma, aldatma ve korkutmadır (ikrah) (TBK m.30 vd). İşlemi yapanın aldatılması sonucu işlemi yapması iptal edilebilirlik yaptırımı nedenleri arasındadır. Bu nedenle doğru cevap A seçeneğidir.B, D ve E seçenekleri kesin hükümsüzlük, evlenmenin resmi memur önünde yapılmaması yokluk yaptırımı nedenleri arasında yer alır.

19.

Siyasi partilerin mal edinmeleri ile gelir ve giderlerinin kanuna uygunluğunu aşağıdakilerden hangisi denetler?

Doğru Cevap: "D" Anayasa Mahkemesi
Soru Açıklaması

Anayasa Mahkemesi’nin, yasama işlemlerinin Anayasa’ya uygunluğunun denetimi yanında yerine getirmekle yükümlü olduğu dava işlerden biri de Siyasi partilerin mal edinmeleri ile gelir ve giderlerinin kanuna uygunluğunun denetlemektir.

20.

"Adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adlî yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merci olup, Anayasa ve diğer kanunlara göre görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir." şeklinde tanımı verilen kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Yargıtay
Soru Açıklaması

Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adlî yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merci olup, Anayasa ve diğer kanunlara göre görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories