Bir borç ilişkisinde borcunu kendi rızasıyla yerine getirmeyen borçlunun devlet gücü aracılığıyla bu borcunu yerine getirmesini sağlayan bir yaptırım hangisidir?
Bir borç ilişkisinde borcunu kendi rızasıyla yerine getirmeyen borçlunun devlet gücü aracılığıyla bu borcunu yerine getirmesini sağlayan bir yaptırım cebri icrasır. Doğru cevap E'dir.
İyilik- kötülük, doğruluk- yanlışlık gibi çeşitli konulardaki değer yargıları ahlak Kurallarının değer yargılarıdır.Doğru cevap B'dir.
Bir kimsenin hukuka aykırılık oluşturan kusurlu bir davranışı sonucu başkasına verdiği zararın o kişiye ödettirilmesine ne ad verilir?
Bir kimsenin hukuka aykırılık oluşturan kusurlu bir davranışı sonucu başkasına verdiği zararın o kişiye ödettirilmesine tazminat denir. Doğru cevap C'dir.
Taraflarca kararlaştırılan hususun farklı anlama gelebilecek yönlerini açığa kavuşturulmasına yardımcı olan hukuk kuralı aşağıdakilerden hangisidir?
Tarafların iradeleri ile açıkça belirtebilecekleri hâlde belirtmedikleri konuların açığa kavuşturulmasında yardımcı olan kurallardır. Yorumlayıcı kurallar ile tamamlayıcı kurallar arasında şöyle bir fark bulunmaktadır: Tamamlayıcı kurallar önceden öngörülmemiş bir hukuki boşluk olursa doldurur. Yorumlayıcı kurallarda taraflarca kararlaştırılan hususun farklı anlama gelebilecek yönleri yorumlanmaktadır. Tamamlayıcı kurallar boşluk doldurmakta; yorumlayıcı kurallar düzenlenmiş bir hususu yorumlamaktadırlar.
Kara Avrupası hukuk sisteminde yazılı hukuk kurallarının hiyerarşik bir yapı içinde olduğu, bu yapıda en üstte Anayasa’nın bulunduğu ve hiyerarşinin yukarıdaki kaynaklar itibarıyla aşağıya doğru indiği kabul edilmektedir. Bu hiyerarşik yapılanmada yukarı doğru çıkıldıkça daha genel, daha soyut ancak daha güçlü hukuk kuralları ile karşılaşılır. Hukuk sistematiği incelendiğinde bu hiyerarşinin bozulmaması için bazı önlemler alındığı görülür. Hiyerarşi astın üste uygunluğu anlamına geldiği için, normlar hiyerarşisi adı verilen bu yapılanmada sistem, hiyerarşinin bozulması hâlinde bunu düzeltir. Başka bir deyişle alttaki kurallar üsttekine aykırı olursa, siyasal veya yargısal yollarla bu uyumsuzluk giderilerek hiyerarşik yapı korunur. Buna göre; yönetmelikler cumhurbaşkanlığını kararnamelerine, cumhurbaşkanlığı kararnameleri kanunlara, kanunlar uluslararası sözleşmelere ve uluslararası sözleşmeler de anayasa aykırı olamaz. Doğru cevap B'dir.
Karşılaştırmalı hukukta hukuk sistemleri belirli kümelere ayrılarak sınıflandırılır. Aşağıdakilerden hangisi bu sınıflandırma ölçütlerinden biri değildir?
Karşılaştırmalı hukukta hukuk sistemleri belirli kümelere ayrılarak sınıflandırılır. Sınıflandırma ölçütü olarak ırk, hukuk tekniği, dil, ortak tarihsel geçmiş, ideoloji ve benzeri unsurlar esas alındığından, karşılaştırmalı hukuk yazını, tekdüze bir sınıflandırma ortaya koyabilmiş değildir.
Aşağıdakilerden hangisi büyük Roma hukukçusu Gaius’e göre kurumlardan biridir?
Gaius’un Institutiones’i, kişiler (personae), şeyler (res) ve davalar (actiones) olmak üzere üç bölümdür. Bu bölümleme, Orta Çağ’da, Pandekt Hukuku’nda ve günümüz Roma Hukuku temelli medeni hukuka ilişkin çağdaş yapıtlarda korunmuş olan bir sistematiktir. Gaius için kişiler (personae), haklara ve borçlara ehil olan hukuk öznelerini kapsayan bir kavramdı.
Ceza mahkemeleri ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Ağır ceza mahkemesi tek hâkimli değildir, bir başkan ve yeteri kadar üye bulunur.
Aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkileri arasında yer almaz?
Anayasa yargısı geniş anlamda Anayasa hukuku sorunlarının herhangi bir yargısal süreç içinde karara bağlanmasını, dar anlamda ise, kanunların ve diğer bazı yasama işlemlerinin Anayasa’ya uygunluğunun yargısal merciler tarafından denetlenmesi anlamına gelir. Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkileri Anayasa ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usûlleri Hakkında Kanun ile düzenlenmektedir. Yukarıdaki şıklar arasında yer alan ülkede hukukun aynı şekilde uygulanmasını sağlamak Anaysa Mahkemesinin değil Yargıtayın görevidir.
Aşağıdakilerden hangisi Avrupa İnsan hakları mahkemesinin organlarından biri değildir?
Avrupa İnsan hakları mahkemesinin organları şunlardır:• Genel Kurul• Komite• Daire• Büyük Daire.
Türk Medeni Kanunu'nun hazırlanması aşamasında hangi ülkenin Medeni Kanunu'nu benimseme yoluna gidilmiştir?
Lozan Antlaşması’yla sonuçlanacak görüşmelerde de azınlıkların hukuksal ayrıcalıkları önemli bir çekişme konusuydu. Batılı temsilciler, özellikle aile hukuku alanında Hrıstiyan ve Müslümanlara uygulanabilecek uygun bir kanun yapılamayacağını, bu yüzden hem dinsel azınlıkların farklı hukuka tâbi olmaları ile öndegelen batılı ülke temsilcilerinin Türk Adalet Bakanlığı nezninde sürekli danışma heyetleri bulundurmaları gerektiğini savunuyorlardı. Batılı devletlerin tezleri, genç Cumhuriyet’in modern bir hukuk düzeni kuracağına duydukları güvensizlikten çok, Osmanlı Devleti’nin son döneminden alışık oldukları hukuki çok başlılığın sürdürülmesiydi. Özel hukuk alanında kapsayıcı bir düzenleme olmadan sorunu çözmek olanaksızlaşınca, yapısı ve felsefesi gereği farklı dinsel anlayışlarla temelde bağdaşabilir düzenlemeler içeren İsviçre Medeni Kanunu’nun benimsenmesi gündeme geldi. İsviçre Medeni Kanunu, Fransız Medeni Kanunu’ndan farklı olarak, İsviçre gibi etnik ve dinsel farklılıkları, üstelik federal yapılı bir devlette ortak yaşamın gereklerine göre düzenleme ereğiyle hazırlanmış, akla olduğu kadar geleneklere ve insanın ahlâki doğasına da bağlı bir yasaydı.
"Kamu idarelerinin etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak çalışması ve kamu kaynaklarının öngörülen amaçlara ve kanunlara uygun olarak elde edilmesi, muhafazası ve kullanılması için gerekli denetimin gerçekleştirilmesi ve sorumluların hesap ve işlemlerinin kesin hükme bağlanmasıdır." amacıyla hareket eden yargı kolu aşağıdakilerden hangisidir?
Mali yargının amacı, kamu idarelerinin etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak çalışması ve kamu kaynaklarının öngörülen amaçlara ve kanunlara uygun olarak elde edilmesi, muhafazası ve kullanılması için gerekli denetimin gerçekleştirilmesi ve sorumluların hesap ve işlemlerinin kesin hükme bağlanmasıdır.
Kanunların zımnen ilgası ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?
Bazen bir kanunun yürürlükten kalkıp kalkmadığı açıkça düzenlenmez. Diğer bir ifadeyle yürürlükte bir kanun bulunmasına rağmen aynı ya da benzer bir konuda yeni bir kanun yürürlüğe konulmuş ve eski kanun yürürlükten kaldırılmamış olabilir. Bu durumda önceki kanun ile sonraki kanunun niteliklerine bakılarak üstü kapalı bir yürürlükten kaldırmanın (zımni ilganın) varlığı araştırılır. Eğer,i. İki kanun da genel nitelikteyse iki genel kanundan eskisi yürürlükten kalkar.ii. İki kanun da özel kanun niteliğindeyse iki özel kanundan eskisi yürürlükten kalkar.iii. Önceki genel, sonraki özel bir kanun ise özel kanun genel kanunu yürürlükten kaldırır.iv. Önceki özel, sonraki genel bir kanun ise ilke olarak özel kanunun uygulanmasına devam edilir. Ancak bazı durumlarda farklı uygulamaya da gidilebilir. Doğru cevap C'dir.
Aşağıdaki ülkelerden hangisi Common Law hukuk sistemine dahildir?
Common law; biri geniş, diğeri dar olmak üzere iki anlama sahiptir. Geniş anlamda Common Law İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Yeni Zelenda ve Kanada gibi ülkelerin hukuklarının ortak adını, bir hukuk ailesini ifade eder. Dar anlamda Common Law ise, 1066’da İngiltere’yi işgal eden Normanların adalet hizmetini gerçekleştirmek amacıyla atadıkları gezici yargıçların oluşturdukları aşırı biçimci hukuku ifade eder. Doğru cevap E'dir.
Aşağıdakilerden hangisi, Asliye hukuk mahkemesinin davalara bakar?
Genel mahkemelerin görevi aşağıdaki şekilde özetlenebilir: Asliye hukuk mahkemesi, kanunlarda aksine bir düzenleme bulunmadıkça, dava konusunun değer veya miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalara bakar. Doğru cevap B şıkkıdır.
Hukuk kurallarına aykırı bir biçimde yapılmış idari işlemlerin idari yargı organlarınca ortadan kaldırılması hâlinde karşılaşılan yaptırım türü aşağıdakilerden hangisidir?
Hukuk kurallarına aykırı bir biçimde yapılmış idari işlemlerin idari yargı organlarınca ortadan kaldırılması hâlinde iptal yaptırımı ortaya çıkar.
Genel kabul gören bir yaklaşıma göre aşağıdakilerden hangisi sosyal düzen kurallarından biri değildir?
Genel kabul gören bir yaklaşıma göre sosyal düzen kuralları; din kuralları, ahlak kuralları, görgü kuralları ve hukuk kuralları şeklinde sınıflandırılmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi idarî yargı kolunda görevli bir mahkemedir?
İdarî yargı kolunda görevli olan mahkemeler üçderece ayrılmıştır:• İlk derece idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri• İkinci derece bölge idare mahkemeleri• İdarî yargının en üst yargı merci olan Danıştay.
Diğerler şıklarda yer alan mahkemeler, adlî yargı koluna tâbi olan özel hukuk mahkemeleridir.
Adlî ve idarî yargı merciileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmekle görevli mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?
Anayasa'ya göre, adlî ve idarî yargı merciileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmekle görevli ve yetkili mahkeme Uyuşmazlık Mahkemesidir.
Kanunun öngördüğü kurucu unsurlara sahip olan ancak kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak yapılan hukuki işlemler aleyhine uygulanan yaptırım aşağıdakilerden hangisidir?
Kesin hükümsüzlük (mutlak butlan), kanunun öngördüğü kurucu unsurlara sahip olan ancak kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak yapılan hukuki işlemler aleyhine uygulanan yaptırımdır.