Sosyal düzen kurallarının belirli özellikleri bulunmaktadır. Öncelikle bu kurallar genel nitelik taşır yani ayırımsız herkese uygulanır. İkincisi süreklidir yani bu kurallar çok uzun zamandır ve aralıksız bir biçimde uygulanmaktadır. Üçüncüsü, bunlar yaptırımlı kurallardır. Sosyal düzen kuralları zaman içinde değişim gösterebilirler, hatta bölgeden bölgeye, ülkeden ülkeye dahi farklılaşabilirler. Doğru yanıt D seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi hukuk sistemlerinin sınıflandırılmasında dikkate alınan ölçütlerden biri değildir?
Karşılaştırmalı hukukta hukuk sistemlerinin sınıflandırılmasında kullanılan belirli ölçütler şunlardır: ırk, hukuk tekniği, dil, ortak tarihsel geçmiş ve ideoloji. Buna göre doğru cevap E şıkkıdır.
Kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıkları konu alan davalarda görevli mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?
Kira ilişkisinden doğan tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalara bakmakla görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir.
Marksist düşüncenin özel bir yorumuna dayalı olarak tasarlanmış hukuk düzenini ifade eden hukuk sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
Sosyalist Hukuk, Marksist düşüncenin özel bir yorumuna dayalı olarak tasarlanmış bir hukuk düzenini ifade eder. Buna göre doğru cevap B şıkkıdır.
Bölge idare mahkemesi dairelerinin görevleri arasında yukarıdakilerden hangileri sayılabilir?
Bölge idare mahkemesi dairelerinin görevleri şunlardır:
Doğru cevap çünkü madde I bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinin görevleri arasındadır.
Sovyet hukukunda bir nesne, malikin ve ailesinin kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılıyorsa bu hangi mülkiyetin alanına girer?
Kişisel mülkiyet ile özel mülkiyet arasındaki fark, bir malın tahsis edilme amacıdır. Yani bir nesne, malikin ve ailesinin kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılıyorsa kişisel mülkiyet; aynı nesne gelir elde etmek için kullanılıyorsa özel mülkiyet kategorisindedir.
Hakkında atama işlemi yapılan bir kamu görevlisinin, söz konusu idari işlemin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi için dava açması gereken yargı kolu aşağıdakilerden hangisidir?
Örneğin, hakkında atama işlemi yapılan bir kamu görevlisinin, sözkonusu idari işlemin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi için idari yargı kolunda dava açması gerekir.
Yargı çevresi içerisinde bulunan ilk derece mahkemeleri arasında yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek.
İlk derece ceza mahkemelerince verilen ve kesin olmayan hüküm ve karalara karşı yapılacak istinaf başvurularını karara bağlamak.
Yukarıda görevlerinden ikisi verilen mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?
İstinaf başvurularını değerlendirmekle görevli mahkeme Bölge Adliye Mahkemesidir. Bölge İdare Mahkemesi çeldirici gözükse de yargı sistemimiz adli ve idari yargı olarak ayrıldığı için ayrımı yapabilmek adına konulmuştur. Doğru cevap B seçeneğidir.
Aşağıda Anayasa Yargısıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Anayasa yargısı demokratik bir hukuk devletinin varlığı için gerekli yargı kollarından biridir.Zira normlar hiyerarşisi bakımından bir hukuk devletinde kanunların ve diğer yasama işlemlerinin üst normlara, temel hak ve hürriyetlere, insan haklarına uygunluğunu sağlayabilmek için, yasama işlemlerinin dahi denetlenmesi yolu açılmalıdır. Anayasa yargısı, sadece kanunların Anayasa’ya uygunluğu denetimini yapmakla yetinmemekte, aynı zamanda temel hak ve hürriyetlerin ihlal edilmesi halinde, kişilerin bireysel başvuru yolunuişleterek Anayasa ile güvence altına alınan hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlamaktadır.Anayasa yargısında görevli mahkeme Anayasa Mahkemesidir. Anayasa Mahkemesi üyeleri on iki yıl için seçilirler. Bir kişi ikinci kez Anayasa Mahkemesi üyesi seçilemez. Üyeler altmış beş yaşını doldurunca emekliye ayrılırlar. Zorunlu emeklilik yaşından önce görev süresi dolan üyelerin başka bir görevde çalışmaları ve özlük işleri kanunla düzenlenir.
Bir ülkede dağınık hâlde bulunan hukuk kurallarının ait oldukları hukuk dalına bağlı olarak derlenip sistemli bir bütünlüğe kavuşturulması etkinliği şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Tedvin (codification, yasalaştırma), bir ülkede dağınık hâlde bulunan hukuk kurallarının ait oldukları hukuk dalına bağlı olarak derlenip sistemli bir bütünlüğe kavuşturulması etkinliğidir. Doğru cevap A'dır.
Hukuk kuralının yorumunda ve hukuki uyuşmazlığın çözümünde sosyal gerçekliğe, somut gerçekliğe ve eşyanın tabiatına önem ve öncelik veriliyorsa yorum metotlarından hangisi söz konusudur?
Hukuk kuralının yorumunda ve hukuki uyuşmazlığın çözümünde sosyal gerçekliğe, somut gerçekliğe ve eşyanın tabiatına önem ve öncelik veriliyorsa amaçsal yorum metodu söz konusu olur. Bu yöntemde amaç toplumsal barış ve toplumun gerekleridir. Amaçsal yorum, çağdaş bir yorum yöntemidir.
İlk derece mahkemelerince verilen kararların bölge adliye mahkemeleri tarafından olgu ve hukuk yönünden incelenmesi denetlenmesi) suretiyle düzeltilmesi, iyileştirilmesi veya iptal edilmesi amacına yönelik kanun yoluna ne ad verilir?
Bahsedilen kanunyolu istinaftır. Cevap D dir.
I. İki kanun da genel nitelikteyse iki genel kanundan eskisi yürürlükten kalkar.
II. Önceki özel, sonraki genel bir kanun ise mutlaka genel kanun, özel kanun yerine uygulanır.
III. Önceki genel, sonraki özel bir kanun ise özel kanun genel kanunu yürürlükten kaldırır.
Yukarıdaki önermelerden hangisi veya hangileri kanunların örtülü yürürlükten kaldırılmasına ilişkin yanlıştır?
Önceki kanun ile sonraki kanunun niteliklerine bakılarak üstü kapalı bir yürürlükten kaldırmanın (zımni ilganın) varlığı araştırılır. Eğer,i. İki kanun da genel nitelikteyse iki genel kanundan eskisi yürürlükten kalkar.ii. İki kanun da özel kanun niteliğindeyse iki özel kanundan eskisi yürürlükten kalkar.iii. Önceki genel, sonraki özel bir kanun ise özel kanun genel kanunu yürürlükten kaldırır.iv. Önceki özel, sonraki genel bir kanun ise ilke olarak özel kanunun uygulanmasına devam edilir. Ancak bazı durumlarda farklı uygulamaya da gidilebilir.
Evleviyet ilkesi ile bağlantılı olan, yorumda kullanılacak mantık ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?
Yorumda sıklıkla kullanılan mantık ilkelerinden üçüncüsü evleviyet yoludur (Argumentum a Fortiori). Kıyas uygulamasının belirgin olduğu durumlarda “çoğun içinde az da vardır” anlamına gelen uygulamadır. Örneğin; bir iş başvurusu için Yüksek Lisans yapmış olma koşulu aranıyorsa doktorasını tamamlamış bir kimse de o işe başvurabilir; zira doktora yapmış olanlar zaten yüksek lisans yapmışkabul edilirler. Ya da çimlere basmanın yasak olduğu bir yerde, çimlere oturmanın da yasak olduğu sonucuna varılabilir. Evleviyet yolu, kıyasın bir türüdür. Bu yola “haydi haydi uygulama” da denir. “Çoğun içinde az da vardır” kuralı, evleviyet ilkesi ile bağlantılıdır.
Ev sahibi ile kira ilişkisinden doğan bir uyuşmazlık yaşayan biri aşağıdaki mahkemelerden hangisine başvuru yapmalıdır?
Sulh hukuk mahkemesi, dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın; Kira ilişkisinden doğan tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalara, Taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davalara, Taşınır ve taşınmaz mallarda, sadece zilyetliğin korunmasına yönelik olan davalara, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile diğer kanunların, sulh hukuk mahkemesi veya sulh hukuk hâkimini görevlendirdiği diğer davalara (ör. Taşınmazın aynına ilişkin olmayan, kat mülkiyeti kanundan doğan davalara veya çekişmesiz yargı işlerine) bakmakla görevlidir. Doğru cevap C seçeneğidir.
İslam Hukuku’nda, işlenen ve suç sayılan fiiller ile bunlara uygulanacak yaptırımları gösteren kısma___________ denilir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?
İslam Hukuku’nda, işlenen ve suç sayılan fiiller ile bunlara uygulanacak yaptırımları gösteren kısma“ukûbât” denilir. Bu bölüm bedenî, mali veya caydırıcı bazı cezai hükümleri kapsar. Doğru cevap A'dır.
I. Yanılma
II. Aldatma
III. Korkutma (İkrah)
Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri nispi butlan sebeplerindendir?
Başlıca nispi butlan sebepleri yanılma, aldatma ve korkutmadır (ikrah) (TBK m.30 vd).
Yalnızca yargısal değil, aynı zamanda idari görevi de bulunan kurum aşağıdakilerden hangisidir?
Mali yargı kolunda görevli organ Sayıştay’dır. Sayıştay’ın hem idari hem de yargısal görevleri bulunmaktadır. Doğru cevap E seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi görgü kurallarının özelliklerinden biridir?
Toplumsal düzen, gündelik ilişkilerde bazı davranış kalıplarına uyulmasını gerektirir. Ahlak kurallarından farklı olan bu kurallar, görgü kuralları olarak adlandırılmaktadır. Bu kurallar tavırlar, yöntemler ve hareket biçimlerinden oluşur.
Aşağıdalilerden hangisi, Yargıtayın görev ve özelliklerinden biridir?
Yargıtay’ın karar organları daireler, Hukuk Genel Kurulu, Ceza Genel Kurulu, Büyük Genel Kurul, başkanlar kurulları, birinci başkanlık kurulu, yüksek disiplin kurulu ve yönetim kuruludur. Doğru cevap A şıkkıdır.