Aristo'ya göre mutlak, aritmetik bir eşitliği ifade eden kavrama ne denir?
Aristo adaleti ikiye ayırmaktadır. Aristo’ya göre, insanların şahsi ve özel durumlarına bakılmaksızın aynı işleme tâbi tutulmasına denkleştirici adalet denir. Denkleştirici adalet mutlak, aritmetik bir eşitliği ifade eder. Buna karşılık değerlerin dağıtılmasında herkesin yeteneğine ve toplumdaki durumuna göre pay almasında dağıtıcı adalet düşüncesiyer alır. Örneğin, devletin herkese eşit oranda sosyal yardım yapmasında denkleştirici adalet düşüncesi, özürlü ve hastalara diğerlerine göre daha fazla yardım yapılmasında ise dağıtıcı adalet fikri etkili olur. Benzer biçimde devletin herkesten eşit vergialmasında denkleştirici, kazanca göre vergi almasındaysa dağıtıcı adalet fikri etkilidir.
Türk hukukunun genel özellikleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A, B, C, ve E seçeneğinde verilen önermeler yanlıştır. Uyuşmazlıkların ortaya çıktıkları hukuk dallarının ve uyuşmazlıklara uygulanacak hukuk kurallarının farklı olması, bu uyuşmazlıkların çözümünde uygulanacak usûlî yöntemlerin de farklı olması sonucunu doğurmuştur. Doğru cevap D seçeneğidir.
İnsan toplum denilen sosyal çevre içinde yaşamaktadır. İnsan yaşamını sürdürdüğü bu çevrede diğer insanlarla ve kurumlarla birçok ilişkiye girer; bu ilişkiler sosyal ilişki olarak adlandırılmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi asliye hukuk mahkemelerinin görev alanına girer?
B seçeneği dışındaki seçeneklerde verilen uyuşmazlık türlerine bakmakla görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Şahıs varlığına ilişkin davalarda ise asliye hukuk mahkemesi görevlidir.
Aşağıdakilerden hangisi, ortaçağ sonlarına doğru Batı Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan ve 19. yüzyıldaki kanunlaştırma hareketlerine dek süren, Yunan dilindekikarşılığıyla "Pandekt Hukuku" olarak da adlandırılan hukuktur?
Ortaçağ sonlarına doğru Batı Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan Roma Hukuku’nunbenimsenmesi, 19. yüzyıldaki kanunlaştırma hareketlerine dek sürmüştür. Bu süreçte ortak hukuk olarak da kullanılan Roma Hukuku, Corpus luris Civilis’in en önemli bölümü Digesta’nın Yunan dilindeki karşılığıyla Pandekt Hukuku olarak da adlandırılmıştır. Buna göre doğru cevap A şıkkıdır.
Aşağıdakilerden hangisi hukuk kurallarının özelliklerindendir?
Hukuk kuralları genel, soyut, sürekli ve yaptırıma bağlı kurallardır. Hukuk kuralları soyuttur; somut ve tek bir olay için hazırlanmamıştır. Aynı nitelikteki tüm toplumsal olaylar için geçerlilik taşımaktadır. Bu nedenle hukuk kuralları, düzenlediği tüm olaylara uygulanabilecek niteliktedir. Hukuk kuralları genel niteliktedir. Aynı durumda bulunan tüm kişileri ve aynı vasıftaki tüm olayları kapsamaktadır. Hukuk kuralları kural olarak genç, yaşlı, kadın veya erkeğe aynı şekilde uygulanmaktadır. Hukuk kuralları yürürlükten kaldırılmadıkları sürece, sürekli olarak uygulanmaktadır. Bu anlamda hukuk kuralları geçici değil, uygulandığı zaman dilimi içinde süreklidir. Hukuk kuralları bağlayıcıdır; bu bağlayıcılığa aykırı hareket edilmesi hâlinde maddi yaptırım ortaya çıkmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi sosyal düzen kurallarının özelliklerinden biridir?
Sosyal düzen kurallarının belirli özellikleri bulunmaktadır. Öncelikle bu kurallar genel nitelik taşır yani ayırımsız herkese uygulanır. İkincisi süreklidir yani bu kurallar çok uzun zamandır ve aralıksız bir biçimde uygulanmaktadır. Üçüncüsü, bunlar yaptırımlı kurallardır.
Aşağıda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargısıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sözleşmeci devletlerin sayısına eşit sayıda hâkimdenoluşmaktadır (AİHS m. 20). Hâkimler, her bir sözleşmeci devlet için, o devlet tarafından gösterilen üç aday arasından Avrupa Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. Mahkemede görev alan hâkimler, Mahkemeye geldikleri devlet adına değil, kendi adlarına katılırlar. Altı yıl görev yapmak üzere seçilen hâkimler, daha sonra tekrar mahkeme üyeliğine seçilebilirler. Hâkimlerin görev süresi yetmiş yaşında sona erer.
Tanzimat döneminde ilk modern anlamda düzenlenen Anayasa aşağıdakilerden hangisidir?
1856’da Islahat Fermanı ile eşit vatandaşlık hakları yönünde önemli adımlar atılmış, nihayet 1876’da modern anlamda bir Anayasa, Kanun-u Esasî ile meclis ve meşruti ilkeler kabul edilmiştir. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu 1921 tarihli ve 85 sayılı Anayasadır, Tevhid-i Tedrisat Kanunu ise Öğretim Birliği Yasasıdır. Mecelle-i Ahkamı Adliyye (Mecelle) medeni kanundur, Kanunname-i Ticaret de ticaret kanunudur.
Bölge adliye mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine aşağıdakilerden hangisi karar verir?
Bölge adliye mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine Adalet Bakanlığı'nın önerisi üzerine Hakimler ve Savcılar Kurulu karar verir.
Zamana, yere, topluma karşı değişen kurallar hangi alana özgüdür?
Ahlak zamana, yere, topluma karşı değişir. Sorunun doğru cevabı C seçeneğidir.
Hukuk kurallarına ilişkin özellikler değerlendirildiğinde aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?