• Hukukun Temel Kavramları Deneme Final Sınavları – Deneme 5

Hukukun Temel Kavramları
Deneme Final Sınavları - Deneme 5
1.

Aşağıdakilerden hangisi medeni hukukun alt dallarından değildir?

Doğru Cevap: "E" Borçlar hukuku
Soru Açıklaması

Borçlar hukuku medeni hukukun alt dallarından değildir.

2.
Özel hakların ayrımı aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
Doğru Cevap: "A" Mutlak-Nisbi
Soru Açıklaması

Özel haklar esasen mutlak haklar ve nisbî haklar olarak ikiye ayrılır.

3.

I.Kişi hatalı (yanlış) bir bilgiye sahip veya bilgisiz olmamalıdır.

II.Bu hatalı (yanlış) bilgi veya bilgisizlik kendi kusurundan ortaya çıkmış olmamalıdır.

III.Bu hatalı (yanlış) bilgi veya bilgisizlik; ya yalnız hakkın doğumu veya kazanılması anında bulunmalı ya da devamlı olarak mevcut olmalıdır.

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri iyiniyetin unsurlarındandır?

Doğru Cevap: "D" II-III
Soru Açıklaması

İyiniyetin unsurları üçe ayrılarak incelenebilir: 1. Kişi hatalı (yanlış) bir bilgiye sahip veya bilgisiz olmalıdır. 2. Bu hatalı (yanlış) bilgi veya bilgisizlik kendi kusurundan ortaya çıkmış olmamalıdır. Başka bir ifade ile, mazur görülebilir bir hatalı (yanlış) bilgi veya bilgisizlik bulunmalı; gereken özenin gösterilmesi ihmal edilmiş olmamalıdır. 3. Bu hatalı (yanlış) bilgi veya bilgisizlik; ya yalnız hakkın doğumu veya kazanılması anında bulunmalı ya da devamlı olarak mevcut olmalıdır

4.
I. Nafaka II. Boşanma III. Gaiplik IV. Miras Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri aile hukukunun konuları arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: "D" I ve II
Soru Açıklaması

Verilen konulardan yalnızca nafaka ve boşanma konuları aile hukukunun kapsamındadır.

5.

1948 tarihli ‘İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ‘ ve 1966 tarihli iki sözleşme ve daha sonra kabul edilen ek protokole hep birlikte ne ad verilmektedir?

Doğru Cevap: "A" Uluslararası insan hakları bildirgesi
Soru Açıklaması

1948 tarihli ‘İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ‘ ve 1966 tarihli iki sözleşme ve daha sonra kabul edilen ek protokole hep birlikte Uluslararası insan hakları bildirgesi adı verilmektedir.

6.

Evlenme, hısımlık, nafaka, aile vakıfları ve vesayet aşağıdakilerden hangisinin konuları arasında yer alır?

Doğru Cevap: "E" Aile hukuku
Soru Açıklaması

Aile hukuku, Medeni Kanun’un ikinci kitabıdır ve oldukça kapsamlı bir içeriğe sahiptir. Evlenme, hısımlık, nafaka, aile vakıfları ve vesayet aile hukukunun konuları arasındayer alır.

7.

Vergilendirmenin mali güce göre yapılmasını vurgulayan ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Vergide adalet ilkesi
Soru Açıklaması

Vergi hukukun temel ilkelerini; genellik, adalet ve kanunilik oluşturmaktadır. Genellik ilkesi, kural olarak, ayrımcılık yapılmaksızın herkesten vergi alınmasını ifade eder. Vergide adalet, vergilendirmenin mali güce göre yapılmasını vurgulayan bir ilkedir. Kanunilik ilkesi ise verginin kanunla konulmasını, değiştirilmesini ve kaldırılmasını ifade etmektedir.

8.

Aşağıdakilerden hangisi kısa süreli hapis cezasıdır?

Doğru Cevap: "A" 1 yıl veya daha az
Soru Açıklaması

Hükmedilen bir yıl veya daha az süreli hapis cezası, kısa süreli hapis cezasıdır (TCK m.46 vd.).

9.

I. Hukuki şahıs

II. Hukuki olay

III. Hukuki işlem

Yukarıdaki seçeneklerin hangisi veya hangileri bir hakkın kazanılmasınayol açan olgu ya da olgulardandır ?

Doğru Cevap: "D" II ve III
Soru Açıklaması

Bir hakkın kazanılmasına yol açan olgular üç tanedir: Hukuki olay, hukuki fiil ve hukuki işlemdir.

10.

________, devletin ve diğer kamu kuruluşlarının yıllık gelir ve giderlerinin karşılıklı olarak gösterildiği ve gelir ve giderlerin toplanmasına, harcamaların yapılmasına gelecek bir yıl için izin ve yetki veren belgedir.

Yukarıda boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir?

Doğru Cevap: "E" Bütçe
Soru Açıklaması

Bütçe, devletin ve diğer kamu kuruluşlarının yıllık gelir ve giderlerinin karşılıklı olarak gösterildiği ve gelir ve giderlerin toplanmasına, harcamaların yapılmasına gelecek bir yıl için izin ve yetki veren belgedir. Doğru cevap E'dir. 

11.

Aşağıdaki hallerden hangisinde kişinin iyi niyete dayanarak hakkı kazanması söz konusu olabilir?

Doğru Cevap: ""
Soru Açıklaması

Bazı istisnaî hallerde kişi iyiniyetli de olsa, hakkı kazanması söz konusu olmayacaktır. Bu istisnaî haller; iyiniyetin, daha öncelikli korunması öngörülmüş olan yararlarla çatışması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu istisnaî haller, ayırt etme gücü bulunmayanın, malı çalınanın ve malı elinden rızası olmadan çıkmış olan kişinin korunmasına ilişkindir.

12.
Miras hukukunda miras bırakanın tüm malvarlığı üzerindeki tasarruf yetkisine ilişkin sınırlamalara ne ad verilir?
Doğru Cevap: "D" Saklı pay
Soru Açıklaması

Miras hukukunda miras bırakanın tüm mal varlığı üzerindeki tasarruf yetkisine ilişkin sınırlamalar saklı pay olarak ifade edilir. Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, eşi bulunan miras bırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir. 

13.
Kamu hukukundan doğan, vatandaşların Devlet’e karşı sahip olduğu hakları ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Kamu hakları
Soru Açıklaması

Haklar doğdukları hukuk kuralının niteliğine göre kamu hakları ve özel haklar olmak üzere iki alt gruba ayrılır: Kamu hakları kamu hukukundan doğan, vatandaşlarınDevlet’e karşı sahip olduğu hakları ifade eder. Diğer ifadesiyle kamu hakları, kişilerile Devlet arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarından doğan haklardır.

14.

Aşağıdakilerden hangisi suç karşılığında uygulanan yaptırımlardan birisi değildir?

Doğru Cevap: "E" Müsadere
Soru Açıklaması

Cezalara ilişkin esaslar ise TCK m.45 vd. yer almaktadır. Buna göre; suç karşılığında uygulanan yaptırım olarak cezalar, hapis ve adli para cezalarıdır (TCK m.45).Hapis cezaları ise şunlardır; a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası. b) Müebbet hapis cezası. c) Süreli hapis cezası.

15.
Özel hukukun,  eşit durumda olan kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarının bahşettiği haklara verdiği genel isim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "E" Özel haklar
Soru Açıklaması

Özel hukukun kapsamında eşit durumda olan kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarının bahşettiği haklar özel haklardır. Diğer bir ifadeyle özel haklar, özel hukuk tarafından hak süjesine, yani kişiye tanınan hukuki yetkilerdir.

16.

Kişiler, eşya, aile, miras hukuku hangi hukuk dalında yer almaktadır?

Doğru Cevap: "A" Medeni hukuk
Soru Açıklaması

Kişiler hukuku , aile hukuku, eşya hukuku, miras hukuku,  borçlar hukuku, medeni hukukun alt dallarıdır.

17.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hangi tarihte  kabul edilmiştir?

Doğru Cevap: "E" 22.11.2001
Soru Açıklaması

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 22.11.2001’de kabul edilmiştir. Cevap:E

18.

Toplu iş hukuku ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "E" Toplu iş hukuku, sendikaların kendi iç işleyişindeki sendikal demokrasileri düzenlememektedir.
Soru Açıklaması

İş hukukunun diğer bir bölümünü oluşturan toplu iş hukuku, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile düzenlenmektedir. Söz konusu yasa, işçilerin Anayasa’dan kaynaklanan örgütlenme hakkını güvence altına almaktadır. Toplu iş hukukunda, işçi ve memurların sendikal hakları ele alınır. Söz konusu sendikaların kuruluşu, işleyişi ve tasfiyesi dışında, üyelerine sağladıkları haklar, bu bağlamda incelenmektedir. Sendikaların kendi iç işleyişindeki sendikal demokrasi, bu sendikaların imzaladıkları toplu iş sözleşmelerinin hukuki yapısı ve getirdiği haklar, toplu iş hukukunun ilgi alanına girer. Cevabımız E seçeneğidir.

19.
Mevcut ve bilinen olgulardan, bilinmeyen bir olgunun varlığı sonucunu çıkarmaktır. İddiasını buna dayandıran kişi, bundan  dolayı  iddiasını ispat yükünden kurtarmakta,ispat yükü karşı tarafa geçmektedir.                    Yukarıdaki cümle hangi kavramının tanımdır?
Doğru Cevap: "B" Karine 
Soru Açıklaması

Karine, mevcut ve bilinen olgulardan, bilinmeyen bir olgunun varlığı sonucunu çıkarmaktır. İddiasını karineye dayandıran kişi, bu karine dolayısıyla iddiasını ispat yükünden kurtulmakta, ispat yükü karşı tarafa geçmektedir.

20.

İdari yargı organlarının idarenin eylem ve işlemlerini denetlerken izleyecekleri yöntem ve usulleri düzenleyen kurallardan oluşan hukuk dalına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" İdari yargılama hukuku
Soru Açıklaması

İdari Yargılama Hukuku: İdari yargı organlarının idarenin eylem ve işlemlerini denetlerken izleyecekleri yöntem ve usulleri düzenleyen kurallardan oluşan hukuk dalıdır.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories