• Hukukun Temel Kavramları Deneme Final Sınavları – Deneme 6

Hukukun Temel Kavramları
Deneme Final Sınavları - Deneme 6
1.

Subjektif hukuk ifade edilirken kullanılan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Hak
Soru Açıklaması

Hak kavramı, özel hukuk alanının en temel kavramlarından biridir. Öğretide objektif hukuk sadece hukuk sözcüğü ile ifade edilirken, subjektif hukuk için ise hak sözcüğü kullanılmaktadır

2.

Hangi tür özel haklar tek taraflı bir irade açıklaması (beyanı) ile hukuki bir durumu yaratmakta, değiştirmekte ya da ortadan kaldırmaktadır?

Doğru Cevap: "C" Yenilik doğurucu haklar
Soru Açıklaması

Yenilik doğuran haklar, tek taraflı bir irade açıklaması (beyanı) ile hukuki bir durumu yaratmakta, değiştirmekte ya da ortadan kaldırmaktadır. Doğru cevap C'dir. 

3.

Anayasa’da, temel hak ve hürriyetlerin özlerine dokunulmadan, Anayasa’nın sözüneve ruhuna uygun olarak ancak ne ile mümkündür?

Doğru Cevap: "A" Kanun
Soru Açıklaması

Anayasa’da, temel hak ve hürriyetlerin özlerine dokunulmadan, Anayasa’nın sözüneve ruhuna uygun olarak, ancak kanunla sınırlandırılabileceği düzenlenmiştir

4.

Aşağıdakilerden hangisi başkasına ait (başkasının mülkiyetinde olan) bir eşyayı kullanma veya ondan yararlanma yetkisini veren aynî haktır?

Doğru Cevap: "E" Karma irtifaklar
Soru Açıklaması

Diğer şıkların hepsi rehnin birer türüdür. Verilen tarif irtifaklara aittir. Cevap E dir.

5.

Dilekçe hakkı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Birinci kuşak haklar
Soru Açıklaması

Birinci Kuşak hakların temel özelliği, kişilere devletin karışamayacağı özel bir alan oluşturmasıdır. Bu haklardan belli başlıları; yaşam hakkı ve kişi dokunulmazlığı, kişi özgürlüğü ve kişi güvenliği, düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğü, eşitlik hakkı, seçme ve seçilme hakkı, tarafsız yargıç önünde yargılanma hakkı, inanç ve ibadet özgürlüğü, dernek kurma hakkı, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, dilekçe hakkı, kamu hizmetine girme hakkı, mülkiyet hakkı olarak sayılabilir.

6.

Hukuk kuralının niteliğine göre yapılan haklar ayrımında ‘medeni haklar’ olarak da adlandırılan haklara ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Özel haklar
Soru Açıklaması

Kişiler ile kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen özel hukuk kurallarından doğan haklar özel haklardır ve ‘medeni haklar’ olarak da nitelendirilir. Kamu hakları ayrı bir alt grup olmakla birlikte kişisel haklar, siyasi haklar, sosyal ve ekonomik haklar kamu hakları içerisinde yer alır. 

7.

Bir hukuk kuralına uymamanın karşılığı olarak aşağıdaki yaptırımlardan hangisi öngörülmüş ise o kuralın bir suçu düzenlenmiş olduğu söylenemez?

Doğru Cevap: "A" Disiplin cezası
Soru Açıklaması

Ceza hukukunun temel kavramları suç ve cezai yaptırımdır. Bir hukuk normunun ceza hukuku anlamında bir suçu düzenleyip düzenlemediği ancak normun yaptırım kısmına bakılarak tespit edilebilir. Bu bağlamda ceza normu, kural ve yaptırım olmak üzere iki temel kısımdan oluşur. Kural kısmında suça ilişkin tanım ve buna uyulmasına dair emir yer alırken yaptırım kısmında ise kuralın ihlal edilmesi hâlinde uygulanacak yaptırım türü yer alır. Ceza normunu diğer hukuk kurallarından ayıran husus,  normun yaptırım kısmında saklıdır. Dolayısıyla bir hukuk kuralının ceza normu olup olmadığı ancak onun yaptırım kısmına bakılarak tespit edilebilir. TCK’ya göre, suç karşılığında söz konusu olabilecek yaptırımlar, ceza ve/veya güvenlik tedbiridir. Cezalar ise adli para cezası veya hapis cezası olabilir (TCK m.45). Bu nedenle bir hukuk kuralına uymamanın karşılığı olarak adli para cezası ve/veya hapis cezası ya da emniyet tedbiri öngörülmüşse o kural bir suçu düzenlemektedir. Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere, kanunda, ceza hukuku anlamındaki suç karşılığında yaptırım olarak ceza ve/veya güvenlik tedbiri öngörülmüştür. Güvenlik tedbirleri, TCK m.53 vd. belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakma, eşya ve kazanç müsaderesi, tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirleri vb. olmak üzere hükme bağlanmıştır. Cezalara ilişkin esaslar ise TCK m.45 vd. yer almaktadır. Buna göre; suç karşılığında uygulanan yaptırım olarak cezalar, hapis ve adli para cezalarıdır (TCK m.45). Hapis cezaları şunlardır; a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası. b) Müebbet hapis cezası. c) Süreli hapis cezası. Bu noktada belirtmek gerekir ki süreli hapis cezası, kanunda aksi belirtilmeyen hâllerde bir aydan az, yirmi yıldan fazla olamaz. Hükmedilen bir yıl veya daha az süreli hapis cezası, kısa süreli hapis cezasıdır (TCK m.46 vd.). Süreli hapis cezasının kısa süreli olması cezanın adli para cezasına ve diğer alternatif cezai yaptırımlara çevrilmesi bakımından önem arz eder. Bununla birlikte adli para cezası, beş günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hâllerde yedi yüz otuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir. En az yirmi ve en fazla yüz Türk lirası olan bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı, kişinin ekonomik ve diğer şahsi hâlleri göz önünde bulundurularak takdir edilir (TCK m.52). Doğru cevap A'dır. 

8.

I. İrtifak hakları

II. Taşınmaz yükü 

III. Rehin hakları

Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri sınırlı ayni haklardandır?

Doğru Cevap: "E" I-II-III
Soru Açıklaması

Mülkiyet hakkının aksine bir kısım aynî haklar sahibine tam ve sınırsız yetkiler vermez. Bu tür aynî haklara sınırlı ayni haklar denilmektedir. Mülkiyet hakkının bünyesinde barındırdığı kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkilerinden sadece bir kısmını hak sahibine tanır. Sınırlı aynî haklar (TMK m.779 vd.’da), hak sahibine tanıdıkları yetkinin niteliğine göre irtifak hakları, taşınmaz yükü ve rehin hakları olmak üzere üç gruba ayrılır.

9.

Aşağıdakilerden hangisi kişilik hakları kapsamında yer alır?

Doğru Cevap: "D" Kişinin resmi üzerindeki hakkı 
Soru Açıklaması

D şıkkı doğrudur. Kişilik hakları arasında, kişinin adı, vücut tamlığı, şeref ve haysiyeti, resmî üzerindeki hakları, özgürlüklerine karşı saldırıda bulunmaktan kaçınmalarını herkesten isteme hakkı sayılabilir. Gerçek kişiler gibi tüzel kişiler de nitelikleriyle bağdaştığı ölçüde kişilik haklarına sahiptirler.

10.

Hakkın kazanılması ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "D" Hakkın bir kişiye bağlanması, kişinin hak sahibi olması kendiliğinden olur
Soru Açıklaması

Herhangi bir hakkın bir kişiye bağlanması, o kişinin hak sahibi olması kendiliğinden olmaz. Bir takım olgular bu sonucun doğmasına yol açarlar.

11.

Türkiye Cumhuriyetinin bir hukuk devleti olduğu Anayasamızın kaçıncı maddesinde açıkça ifade edilmiştir?

Doğru Cevap: "A"
  • Anayasamızın 2. Maddesinde

Soru Açıklaması
12.

Eser sahiplerinin, yaratmış oldukları fikir ve sanat eserleri üzerinde, mali ve manevihakları bulunur. Aşağıdakilerden hangisi mali hakları içerisinde yer almaz? 

Doğru Cevap: "E" Eserin çoğaltılması
Soru Açıklaması

Eser sahiplerinin, yaratmış oldukları fikir ve sanat eserleri üzerinde, mali ve manevihakları bulunur. Mali haklar, o eseri çoğaltmak, yaymak ve satmak gibi yetkileribünyesinde barındırır. Manevi haklar, eserin kamuya sunulması, esere yapımcısınınadının yazılması, eserde değişiklikler yapılabilmesi gibi yetkileri içerir

13.

Aşağıdakilerden hangisi üçüncü kuşak (dayanışma) haklara örnek gösterilebilir?

Doğru Cevap: "A" Çevre hakkı
Soru Açıklaması

Mülkiyet hakkı ve dernek kurma hakkı birincil kuşak haklar olarak kabul edilir. Sağlık hakkı ve sosyal güvenlik hakkı ise ikincil kuşak yani sosyal haklara örnek teşkil etmektedir. Çevre hakkı ise kişilerin, kurumların ve devletin ortak çabasını gerektiren üçüncü kuşak haklar arasında yer almaktadır. Doğru cevap A’dır.

14.

Aşağıdakilerden hangisi devletlerin birbiriyle ve uluslararası kuruluşlarla olan ilişkilerini düzenleyen kurallardan oluşur?

Doğru Cevap: "B" Uluslararası kamu hukuku
Soru Açıklaması

Uluslararası kamu hukuku, devletlerin birbiriyle ve uluslararası kuruluşlarla olan ilişkilerini düzenleyen kurallardan oluşur.

15.

Bir hak kazanılırken hakkın kazanılmasına engel olan bir sebebin mevcudiyeti veya o hakkı kazanma için gerekli olan bir unsurunyokluğu hakkında gerekli özeni göstermesine rağmen kişide varolan, makul görülebilen bir yanlış bilgi ya da bilgisizliğe ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" İyiniyet
Soru Açıklaması

İyiniyet kavramı, bir hak kazanılırken hakkın kazanılmasına engel olan bir sebebin mevcudiyeti veya o hakkı kazanma için gerekli olan bir unsurun yokluğu hakkında gerekli özeni göstermesine rağmen kişide var olan, makul görülebilen bir yanlış bilgi ya da bilgisizliği ifade eder. TMK m.3’te yer alan “Kanunun iyiniyete hukuki bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyiniyetin varlığıdır” şeklindeki hüküm, hakların doğumuna, hüküm ve sonuçlarına uygulanacak ana ilke olan iyiniyet kuralını düzenlemektedir. Cevap A dır.

16.

Türkiye Cumhuriyeti, hangi ırksal kökenden olursa olsun vatandaşlık bağı ile devlete bağlı olan ve kendisini Türk kabul eden herkesi Türk kabul etmekte ve ona tüm vatandaşlara tanınan hakları ayrım yapmaksızın tanımaktadır.

Bu ifade Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hangi temel niteliğini ifade eder?

Doğru Cevap: "A" Atatürk Milliyetçiliği
Soru Açıklaması

Türkiye Cumhuriyeti, hangi ırksal kökenden olursa olsun vatandaşlık bağı ile devlete bağlı olan ve kendisini Türk kabul eden herkesi Türk kabul etmekte ve ona tüm vatandaşlara tanınan hakları ayrım yapmaksızın tanımaktadır.

Bu ifade Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Atatürk milliyetçiliği niteliğini ifade eder. Doğru cevap A şıkkıdır. 

17.

___________, irade açıklaması sadece sonuca yöneliktir, hukuki sonuç bu irade açıklamasından bağımsız olarak meydana gelir.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere hangisi gelmelidir? 

Doğru Cevap: "D" Hukuki işlem benzeri fiillerde
Soru Açıklaması

Hukuki işlem benzeri fiillerde, irade açıklaması sadece sonuca yöneliktir, hukuki sonuç bu irade açıklamasından bağımsız olarak meydana gelir. Örneğin, muaccel bir borcun borçlusunun alacaklının ihtarıyla temerrüde düşeceğini düzenleyen TBK m.117 hükmündeki- ihtar hukuki işlem benzeri bir fiildir. İhtarın amacı borçlunun borcunu ödemesine yöneliktir. Ancak borçlunun temerrüde düşmesi şeklinde bir hukuki sonuç kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Doğru cevap D'dir. 

18.

Özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümüne ilişkin kurallardan oluşan hukuk dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Medeni muhakeme hukuku
Soru Açıklaması

Medeni Muhakeme Hukuku: Özel hukuk uyuşmazlıklarını çözümüne ilişkin kurallardan oluşması dolayısıyla medeni muhakeme hukukunun genellikle özel hukuk içinde incelendiği görülmektedir.

19.

Aşağıdakilerden hangisi mutlak haklardan biridir?

Doğru Cevap: "A" Mülkiyet hakkı
Soru Açıklaması

Mutlak haklar konularına göre iki grupta incelenebilir: Mallar üzerindeki mutlak haklar (hâkimiyet hakları) ve şahıslar üzerindeki mutlak haklar (kişilik hakları). Mülkiyet hakkı mallar üzerindeki mutlak haklardandır.

20.

Bir kimsenin malvarlığının, haklı bir neden olmaksızın, diğer bir kimsenin malvarlığının aleyhine çoğalmasına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" Sebepsiz zenginleşme 
Soru Açıklaması

D şıkkı doğrudur. Sebepsiz zenginleşme; bir kimsenin malvarlığının, haklı bir neden olmaksızın, diğer bir kimsenin malvarlığının aleyhine çoğalmasıdır. 

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories