• İktisada Giriş 1 Deneme Final Sınavları – Deneme 8

İktisada Giriş 1
Deneme Final Sınavları - Deneme 8
1.

Fırsat maliyeti değişmiyorsa, her üretim düzeyi için bir sabite eşit ise böyle bir üretim imkanları eğrisinin şekli nasıl olur?

Doğru Cevap: "C" Doğru şeklindedir.
Soru Açıklaması

Fırsat maliyeti değişmiyorsa, her üretim düzeyi için bir sabite eşit ise, böyle bir durumda doğru şeklinde bir üretim imkanları sınırı eğrisi ile karşı karşıya kalırız.

2.

Denge fiyatının üstündeki fiyat düzeylerinde ne sözkonusudur?

Doğru Cevap: "A" Piyasaya sunulan mallar alıcı bulamaz
Soru Açıklaması

Denge fiyatının üstündeki fiyat düzeylerinde piyasaya sunulan mallar alıcı bulamaz.

3.

Bir firmanın üretim miktarı 5 birimden 10 birime çıkarken, maliyeti 100 TL’den 150 TL’ye çıkıyorsa marjinal maliyet kaçtır?

Doğru Cevap: "D" 10
Soru Açıklaması

Marjinal maliyet= Toplam maliyetteki değişim/Üretim miktarındaki değişim şeklinde formüle edilir. Buna göre marjinal maliyet=(150-100)/(10-5)=10 olacaktır.

4.

Gerçekte herhangi bir parasal ödeme yapılmayan ancak bir alternatiften vazgeçilmesi nedeniyle ortaya çıkan maliyet aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Örtük maliyet
Soru Açıklaması

Firmalar kendi sahip oldukları üretim faktörlerini satmak veya kiraya vermek yerine kendi üretim süreçlerinde kullanarak potansiyel olarak elde edebilecekleri bir gelirden vazgeçmiş olurlar. Diğer bir ifade ile firmalar kendi sahip oldukları üretim faktörlerini satmak veya kiraya vermek yoluyla gelir elde etmekten vazgeçerek söz konusu üretim faktörlerini herhangi bir bedel ödemeksizin kendi üretim süreçlerinde kullanmakla belli bir fırsat maliyeti yüklenmiş olurlar. Bu fırsat maliyeti, örtük maliyeti oluşturur. Tanım olarak örtük maliyet, gerçekte herhangi bir parasal ödeme yapılmayan ancak bir alternatiften vazgeçilmesi nedeniyle ortaya çıkan maliyettir.

5.

Üretici kaynakları kullanan ve ne üretileceğini kararlaştıran şahıs şirketinden devlete kadar bütün üretici birimlere ne denir?

Doğru Cevap: "C" Firmalar
Soru Açıklaması

Üretici kaynakları kullanan ve ne üretileceğini kararlaştıran şahıs şirketinden devlete kadar bütün üretici birimlere "Firmalar" denir.

6.

Aşağıdakilerden hangisi bir ekonomideki dört tür aktör ya da katılımcı arasında sayılamaz?

Doğru Cevap: "A" Döviz kuru
Soru Açıklaması

Bir ekonomide dört tür aktör ya da katılımcı söz konusudur. Bunlar, hanehalkı, firmalar, devlet ve piyasalardır.

7.

Aşağıdakilerden hangisi ithalat fonksiyonu için doğru bir ifadedir?

Doğru Cevap: "B" İthalat yurt içi gelir düzeyinin bir fonksiyonudur
Soru Açıklaması

Devletin olduğu dışa açık bir ekonomide denge gelir düzeyinin belirlenmesinde AE=C+I+G+X-M olarak ifade edebileceğimiz toplam harcamada M ile gösterilen ithalat gelire bağlı olan uyarılmış ithalat ve gelirden bağımsız olan otonom ithalat olarak iki kısımdan oluşur. İthalat yurtiçi gelir düzeyinin bir fonksiyonu olduğundan veri olarak kabul edilemez ve gelirin artan bir fonksiyonudur. Doğru cevap B şıkkıdır.

8.

Aşağıda verilenlerden hangileri, piyasa yapıları için yapılan sınıflandırmalarda belirleyici olan faktörler arasındadır?I. Piyasadaki firma sayısıII. Firmaların fiyat belirleme güçleriIII. Üretilen ürün maliyetleriIV. Piyasaya giriş ve çıkış serbestlik düzeyiV. Firmaların verimlilik düzeyi

Doğru Cevap: "D" I, II ve IV
Soru Açıklaması

Piyasa yapıları piyasadaki firma sayısı, firmaların fiyat belirleme güçleri, satılan ürünün özelliği, firmanın uzun dönem kâr düzeyi, piyasaya giriş ve çıkış serbestlik düzeylerine göre sınıflandırılırlar. 

9.

Herhangi bir piyasada … olduğunda ilave çıktının üretiminden tüketici fayda elde edecektir.Yukarıda boş bırakılan yere hangi gösterim gelmelidir?

Doğru Cevap: "C" P>MC
Soru Açıklaması

Herhangi bir piyasada P>MC olduğunda ilave çıktının üretiminden tüketici fayda elde edecektir.

10.

Aşağıdakilerden hangisi tam rekabetçi firmaların kısa dönem kâr maksimizasyonu ile ilgili olarak söylenebilecek doğru bir ifade değildir?

Doğru Cevap: "C" İlave çıktının marjinal maliyeti marjinal hasılatını aşıyorsa, firmanın kâr düzeyi, çıktı arttıkça artacak veya kayıp azalacaktır.
Soru Açıklaması

A,B,D ve E şıklarında verilen ifadeler tam rekabetçi firmaların kısa dönem kâr maksimizasyonu ile ilgili olarak doğru ifadelerdir. C şıkkında verilen ifadenin doğrusu; “ilave çıktının marjinal maliyeti marjinal hasılatını aşıyorsa, firmanın kâr düzeyi, çıktı arttıkça azalaca veya kayıp artacaktır” biçimindedir.

11.

Ulusal endüstrileri diğer ülke üreticilerinin rekabetinden korunması amacıyla gerçekleştirilen uygulama aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" İthalat kotası
Soru Açıklaması

Ulusal endüstrilerin diğer ülke üreticilerinin rekabetinden korunması amacıyla gerçekleştirilen uygulama ithalat kotalarıdır. Kota, belli bir dönem boyunca, ithal edilecek ürün miktarı üzerine bir tavan koyulmasıdır. İthal kotalarının ilk amacı ulusal endüstrileri diğer ülke üreticilerin rekabetinden korumaktır. Doğru seçenek "D" şıkkıdır.

12.

Aşağıdakilerden hangisinde devletin olduğu dışa kapalı bir ekonomide toplam harcama fonksiyonunda yer alan otonom harcamaları eksiksiz verilmektedir?

Doğru Cevap: "E" Tüketim, yatırım, kamu ve transfer harcamaları
Soru Açıklaması

Devletin olduğu dışa kapalı bir ekonomide tüketim, yatırım, kamu ve transfer harcamaları otonom olarak toplam harcama fonksiyonunda yer almaktadır.

13.

Bir mal veya hizmetin fırsat maliyeti artıyorsa insanlar bu malın alımını azaltır ve bunun yerine nasıl bir tercihde bulunur?

Doğru Cevap: "E" Daha ucuz olanı ikame ederler.
Soru Açıklaması

Bir mal veya hizmetin fırsat maliyeti artıyorsa insanlar bu malın alımını azaltır ve bunun yerine daha ucuz olanı ikame ederler.

14.

Bir firma negatif ölçek ekonomilerine sahip iken uzun dönem ortalama maliyet eğrisi nasıldır?

Doğru Cevap: "A" Pozitif eğimlidir
Soru Açıklaması

Üretim ölçeği arttıkça uzun dönem ortalama maliyetlerin artmasına negatif ölçek ekonomileri denir. Bu nedenle firma negatif ölçek ekonomilerine sahip iken uzun dönem ortalama maliyet eğrisi pozitif eğimli olacaktır.

15.

Üretimin uzun dönem ATC eğrisinin minimum noktasında gerçekleşmesine ne ad verilmektedir?

Doğru Cevap: "B" Üretim etkinliği
Soru Açıklaması

Üretimin uzun dönem ATC eğrisinin minimum noktasında gerçekleşmesine üretim etkinliği denir. Doğru cevap B seçeneğidir.

16.

Bir firma tarafından satın alınmış bir dayanıklı tüketim malı olan laptop için yapılan harcama aşağıdakilerden hangisi kapsamında değerlendirilir?

Doğru Cevap: "B" Yatırım harcaması
Soru Açıklaması

 Harcamaları genel olarak özel tüketim harcamaları(C) devletin yapmış olduğu kamu harcamaları(G) üretimde kullanılmak üzere yapılan her türlü harcamalar yatırım harcamaları(I) ve devletin karşılıksız olarak birey ve kurumlara yapmış olduğu yardımlar transfer harcamaları olarak sınıflandırabiliriz. Laptop dayanıklı tüketim malı olmakla birlikte bir üretim sürecinde kullanılmak üzere firma tarafından satın alındığından dayanıklı tüketim malı harcaması olarak değil yatırım harcaması olarak değerlendirilir.

17.

Ulusal endüstrileri korumak için aşağıda verilen hükümet politikalarından hangisi işe koşulur?

Doğru Cevap: "B" İthalat Kotaları
Soru Açıklaması

İthalat kotaları, ithal mallarına sınırlama ve ulusal endüstrileri korumak için oluşturulur. Kota, belli bir dönem boyunca, ithal edilecek ürün miktarı üzerine bir tavan koyulmasıdır. İthal kotalarının ilk amacı ulusal endüstrileri diğer ülke üreticilerin rekabetinden korumaktır. Taban fiyat uygulamasında amaç, mal ve hizmet arz edenleri korumaktır. Bazı ürünlerin üretimi devlet iznine bağlıdır. Bu durum üretim kotalarıdır. Üretimi izne tabii olan ürünler toplum sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olan veya ilaç sanayiinde kullanılan ürünlerdir.  Tavan fiyat uygulamasıyla ise, hükûmet uygulanacak en yüksek fiyatı belirler. Amaç, denge fiyatını yüksek bulan tüketicileri desteklemektir. Bu nedenle cevap B'dir.

18.

Hem tüketici hem de üretici açısından eş zamanlı en iyi durum aşağıdakilerden hanginde doğru olarak verilmiştir?

Doğru Cevap: "C" P=MC
Soru Açıklaması

Tüketicilerin bir malın ilave birimi için ödemeye gönüllü olduğu fiyat, bu birim için tüketicinin biçtiği değerdir. Farklı bir açıdan konuya bakıldığında fiyat, bir maldan eldeedilen marjinal faydayı yansıtır. Eğer fiyat, marjinal maliyeti aşıyorsa, tüketicilerin mala biçtiği değer bu malın maliyetini aşıyor demektir ve bu malın üretimi artırılmalıdır. Oysafiyat marjinal maliyetten daha düşükse, ilave çıktı üretilmemelidir. Bu durumda ilave çıktının üretimi için kullanılan kaynakların başka bir piyasada daha fazla katma değer yaratacağı ortadadır. Herhangi bir piyasada P>MC olduğunda, ilave çıktının üretiminden tüketici fayda elde edecektir. P<MC olduğunda ise bu tüketici refahını azaltacaktır.Tahsis Etkinliği: P=MCSonuç olarak, hem tüketici hem de üretici açısından eş zamanlı en iyi durum P=MC olduğu durumda gerçekleşir.  Doğru cevap C seçeneğidir.

19.

Tam inelastik talep eğrisinin şekli nasıldır?

Doğru Cevap: "A" Dikey bir doğru
Soru Açıklaması

Tam inelastik talep eğrisi dikey bir doğru şeklindedir.

20.

Talep kanunu, diğer şeyler sabitken, aşağıdaki hangi değişkenler arasındaki ilişkiyi ifade eder?

Doğru Cevap: "B" Talep edilen miktar ve fiyat
Soru Açıklaması

Talep kanunu; diğer şeyler sabitken, yüksek fiyat düzeylerinde talep edilen mal ve hizmet miktarının az olması; düşük fiyat düzeylerinde ise talep edilen mal ve hizmet miktarının yüksek olmasıdır. Yani bu kanun, bize talep edilen mal ve hizmet miktarının fiyatla ters yönlü bir ilişki içinde olduğunu göstermesi bakımından önemlidir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories