• Genel Muhasebe 1 Deneme Ara Sınavları – Deneme 8

Genel Muhasebe 1
Ara Sınav - Deneme 8
1.
I. Finansal tablolarII. Açılış kayıtlarıIII. Envanter ve envanter kayıtlarıIV. Dönem içi mali işlemlerin kayıtlarıV. Kesin mizanAşağıdakilerden hangisi muhasebe süreci ile ilgili doğru bir sıralamadır?
Doğru Cevap: "C" II-IV-III-V-I
Soru Açıklaması
2.

I. Finansal Durum TablosuII. Gelir TablosuIII. Nakit Akış TablosuIV. Öz Kaynak Değişim TablosuV. Önemli muhasebe politikalarını özetleyen dipnotlarYukarıdaki finansal tablolardan hangileri muhasebenin tahakkuk esasına göre düzenlenir?

Doğru Cevap: "D" I, II, IV ve V
Soru Açıklaması

İşletme, nakit akış tablosu hariç, tüm finansal tablolarını muhasebenin tahakkuk esasına göre düzenler. Tahakkuk esasına göre cari döneme ait olan her türlü gelir ve gider, tahakkuk ettirilerek finansal tablo unsuru olarak sunulur. Gelir, tahsil edildiği zaman ve gider de ödendiği zaman değil ortaya çıktığı zaman tanımlanır ve kaydedilir.

3.
Aşağıdakilerden hangisi bir ticaret işletmesi için temel döngü olarak nitelendirilir?
Doğru Cevap: "A" Mal ve nakit hareketleri
Soru Açıklaması
4.

I. Finansal Durum TablosuII. Gelir TablosuIII. Nakit Akış TablosuIV. Öz Kaynak Değişim TablosuV. Önemli muhasebe politikalarını özetleyen dipnotlarYukarıdakilerden hangileri finansal tablolardandır?

Doğru Cevap: "E" I, II, III, IV ve V
Soru Açıklaması

Finansal TablolarDönem sonu finansal durum tablosu (bilanço),Döneme ait kapsamlı (gelir tablosu),Döneme ait öz kaynak değişim tablosu,Döneme ait nakit akış tablosu,Önemli muhasebe politikalarını özetleyen dipnotlar ve diğer açıklayıcı notlar,Bir işletmenin bir muhasebe politikasını geriye dönük olarak uygulaması durumunda ya da bir işletmenin finansal tablolarındaki kalemleri geriye dönük olarak yeniden ifade etmesi söz konusu olduğunda ya da işletmenin finansal tablo kalemlerini yeniden sınıflandırdığında karşılaştırılabilir en erken dönemin başına ait finansal durum tablosu.

5.

I. Bilanço hesaplarıII. Sonuç hesaplarıIII. Maliyet hesaplarıIV. Varlık hesaplarıV. Gelir hesaplarıYukarıdakilerden hangileri hesapların, genel olarak işlemlerin sınıflandırılmasına göre oluşturulan hesaplardandır?

Doğru Cevap: "E" I, II, III, IV ve V
Soru Açıklaması

Hesaplar; genel olarak işlemlerin sınıflandırılmasına göre bilanço hesapları, sonuç (gelir tablosu) hesapları ve maliyet hesapları olarak sınıflandırılmaktadır. Bilanço hesapları varlık hesapları ve kaynak hesapları şeklinde alt hesaplardan, sonuç hesaplarıda gelir hesapları ve gider hesapları alt hesaplarından oluşmaktadır.Hesaplar, işletmede gerçekleşen tüm mali olayların sınıflandırıldığı bir çizelgedir.Bilanço hesapları ile işletmeninin varlık ve kaynaklarındaki değişmeler, sonuç hesapları ile işletmenin gelir ve giderleri izlenmektedir. Maliyet hesapları ise üretim işletmelerinde üretilen ürünlerin ve hizmet işletmelerinde sunulan hizmetlerin maliyetinin kayda alınması amacı ile kullanılmaktadır.

6.
Aşağıdakilerden hangisi farklı finansal nitelikli işlemler sonucunda ortaya çıkan değişmelerin izlendiği çizelgeye verilen addır?
Doğru Cevap: "B" Hesap
Soru Açıklaması
7.
Muhasebe sürecinde kullanılan kanıtlayıcı sistemi genel tebliğlerine göre, işletmenin yönetimine katılmak üzere %10 ila 50 arasında sermayeyi temsil eden hisse senetleri satın alındığında hangi hesaba borç kaydedilir?
Doğru Cevap: "A" İştirakler
Soru Açıklaması
8.

"Finansal tabloların niteliksel özellikleri" seçeneklerin hangisinde  hatalı verilmiştir?

Doğru Cevap: "B" Farkındalık
Soru Açıklaması

Finansal tabloların niteliksel özellikleri; (1) İhtiyaca uygunluk, (2) Gerçeğe uygun sunum, (3) Karşılaştırılabilirlik, (4) Doğrulanabilirlik, (5) Zamanında sunum ve (6) Anlaşılabilirlik olarak belirlenmektedir.

9.
Muhasebe uygulamaları için seçilen muhasebe politikalarının birbirini izleyen dönemlerde değiştirilmeden uygulanması aşağıda verilen hangi temel muhasebe kavramının gereğidir?
Doğru Cevap: "C" Tutarlılık
Soru Açıklaması
Tutarlılık Kavramı; muhasebe uygulamaları için seçilen muhasebe politikalarının birbirini izleyen dönemlerde değiştirilmeden uygulanması gereğini ifade eder. İşletmelerin mali durumunun, faaliyet sonuçlarının ve bunlara ilişkin yorumların karşılaştırılabilir olması; bu kavramın amacını oluşturur. Tutarlılık kavramı, benzer olay ve işlemlerde, kayıt düzenleri ile değerleme ölçülerinin değişmezliğini ve mali tablolarda biçim ve içerik yönünden tek düzeni öngörür. Sorunun doğru cevabı C seçeneğidir.
10.

I. KaydetmekII. SınıflandırmakIII. ÖzetlemekIV. Analiz etmekV. RaporlamakYukarıdakilerden hangileri muhasebe sisteminin işlevlerindendir?

Doğru Cevap: "E" I, II, III, IV ve V
Soru Açıklaması

Muhasebe; işletmelerdeki mali karakterli işlemleri sistemli bir şekilde kaydeden, sınıflandıran, özetleyen, analiz eden ve yorumlayarak muhasebe bilgisini kullananlar için hazır hâle getirerek raporlayan bir sistemdir.

11.
• İşletmenin normal faaliyet döngüsü içinde paraya çevrilmesinin, satılmasının veya tüketilmesinin beklenmesi,• Öncelikle ticari amaçla elde bulundurulması,• Raporlama döneminden (bilanço tarihinden) sonra on iki ay içinde paraya çevrilmesi veya• Raporlama döneminden (bilanço tarihinden) sonra en az on iki ay içinde bir borcun ödenmesi için kullanılmak üzere veya başka bir nedenle sınırlandırılmamış olmak koşuluyla söz konusu varlıkların nakit veya nakit benzeri olması.Yukarıda verilen bilgiler aşağıdakilerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: "A" Dönen Varlıklar
Soru Açıklaması
12.
I. Varlık hesapları II. Yabancı kaynak hesapları III. Maliyet hesapları IV. Gider hesapları V. Öz kaynak hesapları Yukarıdaki hesap sınıflarının hangilerinde artışlar hesabın borç tarafına yazılır?
Doğru Cevap: "C" I, III ve IV
Soru Açıklaması
13.
Ali Kara ve arkadaşı Ayşe Ak 20 Eylül 2016 tarihinde bir danışmanlık şirketi kurmuşlar ve şirketin adını AKA Danışmanlık Limited Şirketi olarak belirlemişlerdir. Ancak yıl sonuna doğru ortaklardan Ali Kara'nın bir yıllığına yurt dışına gitme zorunluluğu doğmuştur. Fakat Ali Kara ortaklıktan ayrılmayacak ve 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Aliye Paşa adında yeni bir ortak daha alınarak işletme AKA Danışmanlık Limited Şirketi olarak faaliyetlerine devam edecektir. Muhasebenin temel kavramlarından "Kişilik Kavramı"na göre muhasebe açısından kastedilen kişilik aşağıdaki hangi seçenekte doğru ve tam olarak belirtilmiştir?
Doğru Cevap: "A" AKA Danışmanlık Limited Şirketi
Soru Açıklaması
İşletmenin; sahip veya sahiplerinden, yöneticilerinden, personelinden ve diğer ilgililerden ayrı bir kişiliğe sahip olduğunu ve o işletmenin muhasebe işlemlerinin sadece bu kişilik adına yürütülmesi gerektiğini öngörür. Buna muhasebe kişiliği denir. Kişilik kavramına göre işletme bir kişi olarak kabul edilmektedir.
14.

Türkiye' de muhasebe mesleği hangi tarihte resmi gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir?

Doğru Cevap: "E" 1989
Soru Açıklaması

Türkiye’de muhasebe mesleği, 1989 tarih 20194 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunan 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile (Bundan sonra kısaca Meslek Yasası şeklinde ifade edilecektir.) yasal düzenlemeye kavuşmuştur. Bu yasada mesleğin konusu, mesleğe giriş koşulları ve meslek ile ilgili özel durumlar düzenlenmektedir.

15.

I. Karşılıklı sayfaların sol tarafına borç, sağ tarafına alacak kısmı denir.II. Büyük defterde meydana gelen yanlışlıklar, muhasebe usul ve esaslarına göre, yanlış rakam okunacak şekilde tek çizgi ile çizilir ve uygun yere doğru rakam yazılır.III. Büyük defterde her bir hesap için ihtiyaç duyulacak kadar sayfa ayrılarak kayıtlar yapılır.IV. Kayıtlarını bilgisayar ortamında tutan işletmelerde sayfa numaraları, sıra olarak devam eder.V. Sayfa numaraları, sıra numara şeklinde takip eder.Yukarıdakilerden hangileri Büyük Defter ‘in özelliklerindendir?

Doğru Cevap: "C" I, II, III ve IV
Soru Açıklaması

Büyük defterin özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:Büyük defterin sayfa numaraları sıra olarak değil karşılıklı olarak devem eder (1-1, 2-2, 3-3 gibi). Kayıtlarını bilgisayar ortamında tutan işletmelerde sayfa numaraları, sıra olarak devam eder.Karşılıklı sayfaların sol tarafına borç, sağ tarafına alacak kısmı denir.Maddeler şeklinde yevmiye defterine yapılan kayıtlar, yevmiye defterinden hesap şeklindeki büyük defterin borç alacak sütunlarına aktarılır.Büyük defterde meydana gelen yanlışlıklar, muhasebe usul ve esaslarına göre, yanlış rakam okunacak şekilde tek çizgi ile çizilir ve uygun yere doğru rakam yazılır.Büyük defterde her bir hesap için ihtiyaç duyulacak kadar sayfa ayrılarak kayıtlar yapılır.Dönem sonunda her bir hesabın borç ve alacak toplamları alınır.Yevmiye defterine yapılan kayıtlardan, büyük defterlere rakamların matematiksel olarak doğru geçtiğinin kontrolü için mizanlar düzenlenir. Düzenlenen mizanda borç ve alacak tutar toplamları eşit çıkarsa yevmiye defterinden büyük deftere rakamların doğru aktarıldığı kabul edilir.

16.

Genel muhasebe ve maliyet muhasebesi sistemlerinin bilgilerini, işletmeye yönelik verilecek kararlarda sistematik olarak kullanan ve bilgi üreten muhasebe aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Yönetim muhasebesi
Soru Açıklaması

Yönetim muhasebesi; genel muhasebe ve maliyet muhasebesi sistemlerinin bilgilerini, işletmeye yönelik verilecek kararlarda sistematik olarak kullanmakta ve bilgi üretmektedir. Yönetim muhasebesinin bilgileri, planlama yapmaya ve geleceğe yöneliktir, yasal düzenlemeler ile şekillendirilmemektedir. Yönetim muhasebesi sistemi, finansal ve operasyonel içerikli bilgiler üretmektedir.

17.
İşletmenin mali yapısına ilişkin bilgileri kullanarak işletmeye nakit kredi verip vermeme konusuna karar verecek olan bilgi kullanıcısı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" İşletmeye borç veren finans kurumları
Soru Açıklaması
İşletmenin mali yapısına ilişkin bilgileri kullanarak işletmeye kredi verip vermeme konusuna karar verecek olan bilgi kullanıcısı İşletmeye borç veren finans kurumlarıdır.
18.

Aşağıdakilerden hangisi işletme içi muhasebe bilgilerinin kullanıcılarındandır?

Doğru Cevap: "D" Çalışanlar
Soru Açıklaması

Çalışanlar, işletmede farklı konularda çalışanlar, işletmen mali yapısı hakkındabilgi sahibi olarak maaşlarının artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi taleplerde bulunabilirler.

19.
Muhasebenin işlevini yerine getirilmesinde, sadece belirli kişi ya da grubun değil tüm bilgi kullanıcılarının çıkarlarının gözetilmesi, hangi temel muhasebe kavramı gereğidir?
Doğru Cevap: "C" Sosyal sorumluluk
Soru Açıklaması
Sosyal sorumluluk kavramı; muhasebenin organizasyonunda, muhasebe uygulamalarının yürütülmesinde ve mali tabloların düzenlenmesi ve sunulmasında; belli kişi veya grupların değil tüm toplumun çıkarlarının gözetilmesi ve dolayısıyla bilgi üretiminde gerçeğe uygun, tarafsız ve dürüst davranılması gereğini ifade eder. Sorunun doğru cevabı C seçeneğidir.
20.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin bir yıl veya normal faaliyet dönemi içinde paraya dönüşebilecek varlıkların bilanço gösterildiği gruptur?
Doğru Cevap: "D" Dönen Varlıklar
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories