• İşletme İlkeleri Deneme Final Sınavları – Deneme 2

İşletme İlkeleri
Deneme Final Sınavları - Deneme 2
1.
İşletmeler kurulmalarıyla birlikte yaşamları boyunca beş aşamadan geçerler bu aşamaların ilki işletmenin kurulması aşamasıdır ilk aşama için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "C" Bu aşamada işletmenin altı yılda belirlenen noktaya gelmiş olması gereklidir.
Soru Açıklaması

Girişimciler, pazarda bir boşluk görüp bu boşluğu yeni bir ürün, hizmet icat ederek veya geliştirerek yahut mevcut ürün ve hizmetleri geliştirerek doldurmak isterler. Bu aşamada işletme kurulur ve  büyümeyle birlikte işletmenin yapısı oluşturulur. İşletme organik ve resmî olmayan bir yapıda faaliyet gösterir ve liderlik ve denetim rolleri kurucu ortak tarafından üstlenilir. Girişimci zamanının çoğunu  planlanmamış görüşmelerde ve iş gezilerinde geçirir. Bu aşamada, işletmenin ayakta kalması kritik öneme sahiptir. İşletmelerin yarısından fazlası genellikle ilk 6 yılda başarısız olmaktadır.

2.

Belirli bir iş alanı ya da kesiminde devlet kısıtlamalarının azaltılması ya da tamamen kaldırılmasına ne ad verilir ?

Doğru Cevap: "A" Deregülasyon
Soru Açıklaması

Deregülasyon, belirli bir iş alanı ya da kesiminde devlet kısıtlamalarının azaltılması ya da tamamen kaldırılmasıdır. Doğru cevap A seçeneğidir.

3.

Yeniden satmak ya da başka ürünlerin yapımında kullanmak için ürün satın alanlardan oluşan pazara ne ad verilir?

Doğru Cevap: "E" Endüstriyel ürünler pazarı.
Soru Açıklaması

Endüstriyel ürünler pazarı ise yeniden satmak ya da başka ürünlerin yapımında kullanmak için ürün satın alanlardan oluşur.

4.

"Diğer bütün koşullar sabit kaldığında, birim zaman başına veri, makine ve donanım ile üretilen en yüksek çıktı" aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Fiziksel kapasite
Soru Açıklaması

Normal kapasite ve pratik kapasite aynı anlama gelmektedir. Ekonomik kapasite ve beklenen kapasite çeldirici şık olarak koyulmuştur. Doğru Cevap E'dir.

5.

İşletme alan yazınında, işletme büyüklüğü belirlenmede ne kullanılır?

Doğru Cevap: "B" Çalışan sayısı
Soru Açıklaması

İşletme alan yazınında, işletme büyüklüğünün belirlenmesinde genellikle çalışan sayısı kullanılmaktadır. Doğru cevap B'dir.

6.

"Maden işletmeleri tarafından yer altından çıkarılan ham maddelerin işlenerek daha gelişmiş ürünlere dönüştürüldüğü bakır, demir - çelik gibi endüstrilerde faaliyet gösteren işletmelerdir." tanımı aşağıdaki hangi kavrama aittir?

Doğru Cevap: "C" Bütünleştirilmiş Endüstri İşletmeleri
Soru Açıklaması

Bütünleştirilmiş Endüstri İşletmeleri:Maden işletmeleri tarafından yer altından çıkarılan ham maddelerin işlenerek daha gelişmiş ürünlere dönüştürüldüğü bakır, demir - çelik gibi endüstrilerde faaliyet gösteren işletmelerdir.

7.
Herhangi bir ülkenin ya da ulusun ağırlığı olmayan işletmeler hangileridir?
Doğru Cevap: "D" Uluslar ötesi işletmeler
Soru Açıklaması

Uluslar ötesi işletmeler, uluslararasılaşmanın son aşaması olarak görülen işletmelerdir. Bu işletmelerin sahipliğinde çok farklı uluslardan kişilerin olması nedeniyle işletmelerde herhangi bir ülkenin ya da ulusun ağırlığı yoktur. Doğru cevap D seçeneğidir. 

8.

Aşağıdakilerden hangisi, Küresel rekabet gücünü belirleyen işletme içi faktörlerden biridir?

Doğru Cevap: "E" Üretim maliyetleri arasından da iş gücü maliyeti, sermaye maliyeti, ithalat maliyeti, vergi maliyeti, sosyal güvenlik maliyeti ve benzeri maliyet faktörleri önemli olmaktadır.
Soru Açıklaması

Küresel rekabet gücünü belirleyen işletme içi faktörler. İşletmenin ürettiği ürünlerin kalitesi, maliyeti, fiyatı küresel piyasalardaki rekabet gücünü etkileyen önemli unsurlardır. Üretim maliyetleri arasından da iş gücü maliyeti, sermaye maliyeti, ithalat maliyeti, vergi maliyeti, sosyal güvenlik maliyeti ve benzeri maliyet faktörleri önemli olmaktadır. Doğru cevap E şıkkıdır.

9.

I. Serbest ticaret sistemi

II. İşletmenin ürettiği ürünlerin kalitesi

III. İşletmenin kullandığı bilgi teknolojileri 

IV. Tüketici bilinç düzeyindeki artış

V. İşletme kaynaklarının etkin kullanımı 

Yukarıda verilenlerden hangileri küresel çevrede faaliyette bulunan işletmelerin rekabet gücünü etkileyen iç faktörler arasında yer alır?

Doğru Cevap: "C" II, III ve V
Soru Açıklaması

İşletmenin ürettiği ürünlerin kalitesi, maliyeti, fiyatı küresel piyasalardaki rekabet gücünü etkileyen önemli unsurlardır. Üretim maliyetleri arasından da iş gücü maliyeti, sermaye maliyeti, ithalat maliyeti, vergi maliyeti, sosyal güvenlik maliyeti ve benzeri maliyet faktörleri önemli olmaktadır. İşletme verimliliği, karlılığı, işletme içinde kullanılan bilgi teknolojileri, örgüt ve yönetim yapısı, kaynakların etkin kullanımı, yenilikçilik ve yaratıcılık gibi faktörler de küresel rekabeti etkileyen işletme içi faktörler arasındadır. Buna göre II, III ve V numaralı öncüllerde verilen faktörler iç faktörler arasında yer almaktadır. Doğru yanıt C'dir. 

10.

Aşağıdakilerden hangisinde yönetim fonksiyonlarının süreç içerisindeki sırası doğru olarak verilmiştir.

Doğru Cevap: "B" Planlama, örgütleme, yöneltme, denetim
Soru Açıklaması

Yönetimin dört temel fonksiyona sahip olduğunu ve bu fonksiyonların da planlama, örgütleme, yönlendirme ve kontrol olarak süreç içerisinde sıralandığını söyleyebiliriz.

11.

Hesapların doğru tutulması, kar ve zararın doğru ve gerçekçi olarak hesaplanması, işletmenin hangi paydaş grubuna olan sorumluluğudur?

Doğru Cevap: "A" pay sahiplerine
Soru Açıklaması

İşletmenin pay sahiplerine karşı sorumlulukları arasında, hesapların doğru tutulması, kar ve zararın doğru ve gerçekçi olarak hesaplanması, yeni sermaye elde etme adına karın olduğundan fazla veya bazı açıkları kapatma adına olduğundan düşük gösterilmesi sıkça karşılaşılan durumlar arasındadır.

12.

Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde ekonomik çevre ile ilgili bir kavram değildir?

Doğru Cevap: "D" Güç mesafesi 
Soru Açıklaması

Güç mesafesi, sosyo-kültürel çevre ile ilgili bir kavramdır.

13.

Aşağıdakilerden hangisi bir işletmenin yardımcı fonksiyonlarından biridir?

Doğru Cevap: "B" Ar-ge
Soru Açıklaması

Finans, insan kaynakları, ar-ge, muhasebe, kurumsal iletişim ve halkla ilişkiler ise işletmenin yardımcı fonksiyonları olarak kabul edilmektedir.

14.

İşletmenin belirli bir gelecek zaman diliminde, belirli bir pazarlama çabası ile birürününden satabileceği miktarına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "E" Satış tahmini
Soru Açıklaması

Satış tahmini; işletmenin belirli bir gelecek zaman diliminde, belirli bir pazarlama çabası ile bir ürününden satabileceği miktardır.

15.

İşletmenin faaliyetler dar uzmanlık alanlarına bölündüğü, sorumluluk alanları açıkça belirlendiği aşama hangisidir?

Doğru Cevap: "C" İşletmenin Resmî Yapıya Kavuşması
Soru Açıklaması

İşletmenin Resmî Yapıya KavuşmasıZamanla işletmenin büyümesi yavaşlar ve işletme önceki aşamalara göre daha istikrarlı ve öngörülebilir bir çevrede faaliyetlerine devam eder. Bu aşamada işletme daha resmî bir yapıya doğru ilerler ve geleneksel bürokratik mekanizmalara daha fazla dayanmaya başlar. Faaliyetler dar uzmanlık alanlarına bölünür, sorumluluk alanları açıkça belirlenir,kurallar geliştirilir, resmî iletişim kanalları geliştirilir ve hiyerarşi kurumsallaşır. Bu aşamada işletmeler yeni pazarlara girer veya farklı yerlerde faaliyet göstermeye başlar.

16.

I. Ortak refah düzeyini geliştirmek

II. Aşırı yoksulluğu sona erdirmek

III. Doğu-batı arasındaki sermaye akışını canlandırmak

IV. Dünya ülkelerinin demokratikleşmesine katkıda bulunmak

Yukarıda verilenlerden hangileri Dünya Bankasının görevleri arasında yer almaktadır?

Doğru Cevap: "A" I ve II
Soru Açıklaması

Dünya Bankası çalışmalarına resmî olarak 25 Haziran 1946 yılında başlamıştır. Dünya Bankasının görevleri arasında aşırı yoksulluğu sona dirmek, 2030 yılına kadar dünya nüfusundaki yoksulluk oranını %3’e düşürmek, ortak refah düzeyini geliştirmek, her ülkede yaşayan en yoksul insanların %40’ının gelirinde artış sağlamak sayılabilir. I ve II numaralı öncüllerde verilen görevler bunlar arasında yer almaktadır. Doğru yanıt A'dır. 

17.

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin durakladığı dönemdir?

Doğru Cevap: "B" İkinci
Soru Açıklaması

İkinci küreselleşme dönemi olarak anılan dönem ise 1914-1945 yıllarını kapsamaktadır. Bu dönem aynı zamanda küreselleşmenin durakladığı bir dönemdir.

18.

Üssel düzeltme yöntemi ile aşağıdaki yöntemlerden hangisi aynı grupta yer almaktadır?

Doğru Cevap: "D" Hareketli ortalamalar yöntemi
Soru Açıklaması

Geçmiş verilerin zaman içindeki eğilimlerinin geleceğe dönük tahminlerde bulunmak için kullanıldığı yöntemlerdir. Zaman serisi analiz yöntemleri arasında; hareketli ortalamalar yöntemi, üssel düzeltme yöntemi, eğilim (trend) analizi yöntemi ve Box- Jenkins gibi yöntemler yer almaktadır.

19.

Aşağıdaki yöneticilerden hangisi kavramsal yeteneğe sahip olmaya diğerlerinden daha fazla ihtiyaç duyar?

Doğru Cevap: "B" Genel müdür
Soru Açıklaması

Yönetim kademeleri itibariyle yöneticiler üç tür yeteneğe sahip olmaktadır. Bunlar; teknik, beşeri ve kavramsal yeteneklerdir. Teknik yetenek, uzmanlaşmış bilgiyi, deneyimi ve özel araç ve teknikleri kullanmayı gerektiren yetenektir. Üst yönetim düzeylerinde bu yeteneğe daha az ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü bu yetenek daha çok işlerin teknik kısmıyla ilgili olduğu için alt düzey yönetim kademelerinde sahip olunması gereken bir yetenektir. Yönetimin daha önce bir iş birliği faaliyeti olduğundan bahsetmiştik. Yöneticiler hem iç çevrede çalışanlarla hem de dış çevrede bulunan insanlarla iletişim kurmak ve bunu kuvvetlendirmek zorundadırlar. İşte yöneticinin bu yeteneği beşeri yetenek olarak adlandırılmakta ve her yönetim kademesi açısından eşit düzeyde önem arz etmektedir. İşletmeyi bir bütün olarak görebilme, faaliyetler arasında koordinasyon sağlayabilme yeteneği ise kavramsal yetenektir. Bu yeteneğe daha çok üst yönetim kademelerinde ihtiyaç duyulmaktadır. Beşeri, teknik ve kavramsal yeteneğin kapsamı örgütsel düzeylere göre farklılık göstermektedir. Doğru cevap B’dir.

20.
Küçük işletmelerin büyümelerini açıklamaya yönelik yaklaşımlardan hangisi, işletmenin gelecek bir noktadaki büyüklüğünün geçmişteki büyüklüğünden bağımsız olduğunu ifade eder?
Doğru Cevap: "D" Stokastik (Rastgele) yaklaşım
Soru Açıklaması

• Stokastik (Rastgele) Yaklaşım: Bu yaklaşıma göre işletmenin gelecekteki bir noktadaki büyüklüğü geçmişteki büyüklüğünden bağımsızdır. Dolayısıyla, işletmenin geçmişteki büyüme performansı gelecekteki büyüme performansını öngörmekte kullanılamaz. İşletmenin geçmişteki büyümesi; yöneticilerin kalitesi, müşterilerin tercihleri, yasal düzenlemeler gibi çok sayıda unsura dayanabilir ancak bu unsurların büyümeye görece katkıları küçüktür ve bu unsurlardan hiçbiri zaman içinde önemli bir etki yaratmayacaktır.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories