I. Başarı ihtiyacı
II. Aile geleneğini sürdürme
III. Kendi işinin patronu olma
IV. Kıyaslama
Yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri girişimciyi işletme kurmaya iten nedenlerdendir?
Girişimciyi işletme kurmaya iten nedenler arasında kıyaslama yer almamaktadır. Doğru cevap D'dir.
Pazardaki durgunluk ve rakiplerin atılımları gibi nedenlerden dolayı; işletmenin normal koşullarda üretebileceği miktara alıcı bulunmadığı durumlarda ortaya çıkan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Gerçekleşen (Fiili) kapasite: Her zaman işletmelerin pratik kapasiteye ulaşmaları mümkün olmaz. Pazardaki durgunluk ve rakiplerin atılımları gibi nedenlerden dolayı; işletmenin normal koşullarda üretebileceği miktara alıcı bulunmadığı durumlarda “kullanılan kapasite” kavramı ortaya çıkar.
Aşağıdakilerden hangisi küresel işletmelerin finansal amaçları arasında yer almaktadır?
Seçeneklerin çoğu mali konularla ilgili gibi görünmesine rağmen A, C, D ve E seçenekleri, pazarlama, üretim, ar-ge ve karlılık ile ilgili amaçlardır. Finansal amaç olan tek yanıt B seçeneğindedir.
Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisinde “Tehlikelerden korunma, sağlıklı yaşam isteği, tehditlerden kaçınma” aşağıdakilerden hangi ihtiyaç kapsamındadır?
Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi: BAŞARMA İHTİYACI / Kendini Tamamlama İhtiyacı SAYGINLIK İHTİYACI Takdir edilme, prestij kazanma SOSYAL İHTİYAÇLAR Gruba ait olma, sevgi ihtiyacı GÜVENLİK İHTİYAÇLARI Tehlikelerden korunma, sağlıklı yasam isteği, tehditlerden kaçınma FİZYOLOJİK İHTİYAÇLAR Açlık, susuzluk, uyku, cinsellik
I. Ücret ve çalışma haklarının gözetilmesiII. Eğitim ve yetiştirme haklarıIII. ÖdüllendirmeIV. İşten çıkarmalar
Yukarıda verilenlerden hangileri insan kaynaklarıyla ilgili olarak iş ahlakı açısından tartışılabilir konulardandır?
İnsan kaynaklarıyla ilgili olarak iş ahlakı açısından tartışılabilir konuları şu şekilde sıralamakmümkündür :• Ücret ve çalışma haklarının gözetilmesi• İşe yeni alımlarda ayrımcılık ve istihdamdaeşitlik• Eğitim ve yetiştirme hakları• Ödüllendirme• İşten çıkarmalar
Doğru cevap E seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yardımcı fonksiyonlarından birisi olarak kabul edilemez ?
üretim ve pazarlama fonksiyonları ise işletmenin temel fonksiyonlarını oluşturmaktadır. Bu fonksiyonlar ürün ve hizmetlerin üretilmesi ve bunların müşterilere iletilmesi ile ilgili gelir yaratan faaliyetlerdir. Finans, insan kaynakları, ar-ge, muhasebe, kurumsal iletişim ve halkla ilişkiler ise işletmenin yardımcı fonksiyonları olarak kabul edilmektedir. İşletmenin temel faaliyetlerine destek veren ve böylece değer yaratan faaliyetlerdir.
Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin sonuçlarından birisi değildir ?
Küreselleşme, dünyada hızlı ve radikal değişikliklere neden olmuştur. Bu değişiklikler, devletleri,insanları ve işletmeleri etkilemiştir. Küreselleşmenin neden olduğu değişikliklerin sonuçları şu şekilde sıralanabilir:,
a) Bilgi toplumun oluşması:
b) Sermayenin küreselleşmesi:
c) Küresel rekabetin oluşması:
d) Hizmet sektörünün önem kazanması:
Dünya Ticaret Örgütü kaç yılında kurulmuştur?
Ülkeler arasındaki ticareti düzenlemek için kurallar oluşturan Dünya Ticaret Örgütü 1995 yılında kurulmuştur. Doğru yanıt A'dır.
Sermayesinin tamamı devlete ait, iktisadi alanda ticari esaslara göre faaliyet göstermek üzere kurulan şirketlere ne denir?
Kamu işletmelerinin önemli bir bölümünü İktisadi Devlet Teşekkülleri (İDT) oluşturmaktadır. Bunlar, sermayesinin tamamı devlete ait, iktisadi alanda ticari esaslara göre faaliyet göstermek üzere kurulan kamu iktisadi teşebbüsleridir. Öncelikli olarak ka^r amacı güderler. Özel yasayla kurulan bu teşekküller, tüzel kişiliğe sahip ve koydukları sermaye ile sınırlı sorumluluk taşıyan devlet kuruluşlarıdır. Doğru cevap B’dir.
Aşağıdakilerden hangisi üretim işletmelerinin kuruluş yeri seçiminde dikkate alması gereken unsurlardan değildir?
Üretim işletmelerinin kuruluş yeri seçiminde pek çok unsuru dikkate alması gerekir. Bunlardan başlıcaları: • İşletme; hammaddenin kaliteli, ucuz ve en fazla miktarlarda bulunduğu yerde kurulmalıdır. • Ulaşım kolay, taşıma maliyetleri uygun olmalıdır. • Gerektiğinde işletmeyi genişletmeye uygun olmalıdır. • Nüfus, ekonomik ve sosyal gelişme düzeyi yeterli olmalıdır. • Nitelikli işgücünün kolay ve en ekonomik biçimde sağlanabileceği bir yerde olmalıdır. • Arazi fiyatları ve inşaat maliyetleri uygun olmalıdır. • Arazinin jeolojik yapısı ve bölgenin iklimi uygun olmalıdır. • İşgören ve ailelerinin toplumsal ve kültürel ihtiyaçlarının en üst düzeyde karşılanabileceği bir yerde olmalıdır. • İşletme; toplumun kültür, eğitim, gelenek ve görenekleri açısından genel kabul gören bir yerde olmalıdır.
Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) artışı ne anlama gelmektedir?
Gayrisafi Yurt İçi Hasıla: Bir ülkede belirli bir dönemde üretilen tüm nihai mal vehizmetlerin parasal değeri Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) olarak tanımlanır. Bu nedenle GSYİH artışı ülkede eskiye nazaran daha çok üretim yapıldığı, ekonominin büyüdüğü şeklinde yorumlanır. Doğru yanıt A'dır.
Sevildiğini, kabul edildiğini ve grubun bir parçası olduğunu hissetme ihtiyacı Maslow' un ihtiyaçlar hiyerarşisinde hangi basamağı oluşturur?
Sosyal ihtiyaçlar; sevildiğini, kabul edildiğini ve grubun bir parçası olduğunu hissetme ihtiyacı olarak tanımlanır.
"İşletmenin en düşük ortalama maliyetlerle üretebileceği üretim düzeyidir. Bu kapasite; üretim maliyetlerinin en düşük, üretim miktarının en yüksek ve ürünlerin tamamının satılmış olduğu noktada gerçekleşir."
Yukarıdaki ifade aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?
Boş ve Aylak kapasite aynı anlama gelmektedir. Diğer şıklar çeldirici olarak verilmiştir. Verilen ifade optimum veya en uygun kapasiteyi tanımlamaktadır. Doğru Cevap A'dır.
Ürünlerde, üretim süreçlerinde, pazarlama yöntemlerinde veya yönetsel faaliyetlerde yapılan ve ticari olarak bir değer taşıyan yenilikler veya önemli iyileştirmelere ad verilir?
GÜNÜMÜZ İŞLETMELERİNİN KARŞI KARŞIYA KALDIĞI GELİŞMELER
İnovasyon
Ürünlerde, üretim süreçlerinde, pazarlama yöntemlerinde veya yönetsel faaliyetlerde yapılan ve ticari olarak bir değer taşıyan yenilikler veya önemli iyileştirmeler şeklinde (Yiğit 2012: 71) tanımlanan inovasyon günümüzde işletmelerin karşı karşıya kaldığı önemli bir kavramdır.
Girişimciyi, fırsatların farkına varıp bu fırsatları lehine çevirebilmek için iş kurma riskini göze alan kişi olarak tanımlayan yazar kimdir?
Girişimciyi, fırsatların farkına varıp bu fırsatları lehine çevirebilmek için iş kurma riskini göze alan kişi olarak tanımlayan yazar T.S.Hatten'dir.
Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin daha fazla hız kazanmasına neden olan gelişmelerden biri değildir?
Küreselleşmenin hız kazanmasına katkıda bulunan unsurlardan biri tek değil, çok uluslu işletmelerin ortaya çıkmasıdır.
Aşağıdakilerden hangisi İşletmeler Arası Anlaşmalara Göre İşletme Türlerinden biri değildir?
• Faaliyet Alanlarına Göre İşletme Türleri
– Ürün Üreten İşletmeler
– Hizmet Üreten İşletmeler
– Ticaret İşletmeleri
• Sermayenin Mülkiyetine Göre İşletme Türleri
– Özel İşletmeler
– Kamu İşletmeleri
– Yabancı Sermayeli İşletmeler
• Büyüklüklerine Göre İşletme Türleri
– Mikro Ölçekli İşletmeler
– Küçük Ölçekli İşletmeler
– Orta Ölçekli İşletmeler
– Büyük Ölçekli İşletmeler
– Makro Ölçekli İşletmeler
• Üretim Faktörlerinin Ağırlığına Göre İşletme Türleri
– Emek Yoğun İşletmeler
– Sermaye Yoğun İşletmeler
• Hukuki Yapılarına Göre İşletme Türleri
– Kişi (Şahıs) İşletmeleri
– Sermaye İşletmeleri
– Kooperatifler
• İşletmeler Arası Anlaşmalara Göre İşletme Türleri
– Centilmen
– Kartel
– Konsern
– Tröst
– Holding
– Konsorsiyum
– Tam Birleşme (Merger veya Füzyon)
Aşağıdakilerden hangisi küresel işletmelerde strateji geliştirme sürecinin ilk aşamasıdır ?
Küresel işletmelerde strateji belirleme, diğer işletmelerin strateji belirleme sürecine benzemekle beraber hem ana işletme hem de her bir dış ülkede bulunan işletme için gerçekleştirilmektedir. Küresel işletmelerin küresel çevrenin çok farklı olması, bilgiye ihtiyaç duyulduğu zaman ulaşmakta zorluk çekilmesi, coğrafik olarak çok farklı bölgelerde bulunması, politik, yasal, siyasal, ekonomik ve pazar farklılıklarının olması nedeniyle stratejik kararlar verirken çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Küresel işletmelerin strateji geliştirme süreci 7 aşamalı bir süreçtir ve bu süreç ;
1. Misyon, amaç ve hedeflerin belirlenmesi:
2. Dış çevredeki fırsat ve tehditlerin belirlenmesi:
3. İç analiz:
4. Rekabet analizlerinin yapılması:
5. Stratejinin seçilmesi:
Aşağıdakilerden hangisi yer aldıkları sınıflara göre işletme türlerinden biridir?
Yer aldıkları sınıflara göre işletme türleri şu şekilde sıralanabilir:
• Faaliyet Alanlarına Göre İşletme Türleri
– Ürün Üreten İşletmeler
– Hizmet Üreten İşletmeler
– Ticaret İşletmeleri
• Sermayenin Mülkiyetine Göre İşletme Türleri
– Özel İşletmeler
– Kamu İşletmeleri
– Yabancı Sermayeli İşletmeler
• Büyüklüklerine Göre İşletme Türleri
– Mikro Ölçekli İşletmeler
– Küçük Ölçekli İşletmeler
– Orta Ölçekli İşletmeler
– Büyük Ölçekli İşletmeler
– Makro Ölçekli İşletmeler
• Üretim Faktörlerinin Ağırlığına Göre İşletme Türleri
– Emek Yoğun İşletmeler
– Sermaye Yoğun İşletmeler
• Hukuki Yapılarına Göre İşletme Türleri
– Kişi (Şahıs) İşletmeleri
– Sermaye İşletmeleri
– Kooperatifler
• İşletmeler Arası Anlaşmalara Göre İşletme Türleri
– Centilmen
– Kartel
– Konsern
– Tröst
– Holding
– Konsorsiyum
– Tam Birleşme (Merger veya Füzyon)
Küreselleşmenin tarihsel sürecine bakıldığında üç dönemden söz etmek mümkündür. Aşağıdakilerden hangisi birinci küreselleşme dönemine ait bir gelişmedir ?
Küreselleşmenin tarihsel sürecine bakıldığında üç dönemden söz etmek mümkündür. Bunlardan birincisi denizcilikte meydana gelen gelişmeler, telgrafın icat edilmesi ve tren yollarının daha geniş bir alana yayılması sonucunda Batılı ülkelerin daha önceleri ulaşamadıkları deniz aşırı ülkelere gidebilmesi ve bu ülkelerde siyasi, askerî ve ticari etkilerini gösterebilecek bir fırsat yakalamasıdır. 1870-1914 yıllarını kapsayan bu dönemde uluslararası ticarette rekabet yoğunlaşmış ve üretimde uzmanlaşma önemli hâle gelmeye başlamıştır. Doğru cevap D seçeneğidir.