• İşletme İlkeleri Deneme Final Sınavları – Deneme 24

İşletme İlkeleri
Deneme Final Sınavları - Deneme 24
1.

Aşağıdaki yönetim fonksiyonlarından hangisi amaçlanan yani planlanan ile gerçekleşen arasındaki farklılığı ortaya çıkarma etkinliğidir?

Doğru Cevap: "C" Kontrol
Soru Açıklaması

Fayol işletmedeki faaliyetleri 6 gruba ayırmış ve bunların en önemlisinin yönetim olduğunuvurgulamıştır. Aynı şekilde yönetim fonksiyonunu da beş fonksiyondan oluşan bir süreç olarak tanımlamıştır:

• Planlama, örgütsel amacı gerçekleştirmek için neyin, nasıl ve hangi kaynaklarla yapılacağının önceden belirlenmesidir. Plan aynı zamanda bir karar ve kararlar toplamıdır.• Örgütleme, işletmenin mal ve hizmet üretiminde kullandığı fiziksel, mali ve beşeri kaynaklarının, uyumlu bir şekilde bir araya getirilmesi ve değer yaratacak şekilde birleştirilmesi anlamına gelir. Diğer bir deyişle işler ile kişilerin eşleştirilmesidir.• Yönlendirme, işletmenin planları çerçevesinde örgütlenen unsurların, örgütsel amaçlarıgerçekleştirecek tarzda harekete geçirilmesidir.• Koordinasyon, Örgütler çeşitli unsurlardan oluşur. Her örgütsel unsurun, örgütün hedeflerini gerçekleştirebilmek için uyumlu biçimde bir araya getirilmesi ve tasarlanması gerekir.• Kontrol, amaçlanan yani planlanan ile gerçekleşen arasındaki farklılığı ortaya çıkarmaetkinliğidir. Kontrol sayesinde planlanan durumla gerçekleşen durum arasındaki fark tespit edilmeye çalışılır. Doğru cevap C şıkkıdır. 

2.

Kuruluş sermayesinin tamamı devlete ait olan, tekel niteliği taşıyan ürünlerin yanı sıra, temel ürün ve hizmetleri kamu yararını gözeterek üretmek ve de dağıtmak üzere kurulan teşebbüslere ............... denir.

Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Doğru Cevap: "B" Kamu iktisadi kuruluşları
Soru Açıklaması

Kamu işletmelerinin önemli bir bölümünü İktisadi Devlet Teşekkülleri (İDT) oluşturmaktadır. Bunlar, sermayesinin tamamı devlete ait, iktisadi alanda ticari esaslara göre faaliyet göstermek üzere kurulan kamu iktisadi teşebbüsleridir. Kuruluş sermayesinin tamamı devlete ait olan, tekel niteliği taşıyan ürünlerin yanı sıra, temel ürün ve hizmetleri kamu yararını gözeterek üretmek ve de dağıtmak üzere kurulan teşebbüslere Kamu iktisadi kuruluşları denir. İktisadi Devlet Teşekkülleri ile Kamu İktisadi Kuruluşları genel olarak Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) şeklinde adlandırılır. Doğru cevap B'dir.

3.

Yıllık istihdam edilen çalışan sayısı 250 kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 125 milyon Türk lirasını aşmayan işletmelere ne ad verilir?

Doğru Cevap: "C" Orta Ölçekli İşletme
Soru Açıklaması

Yıllık istihdam edilen çalışan sayısı 250 kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 125 milyon Türk lirasını aşmayan işletmelerdir. Genellikle, dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarının üretildiği endüstri alanlarında faaliyet gösterirler. Özellikleri gereği esnek bir yapıya sahiptirler. Değişen çevre koşullarına kolayca uyum sağlayabilir, talebin durumuna göre ürettikleri mal ve hizmetlerin türünü değiştirebilirler.

4.

Aşağıdakilerden hangisi herhangi bir ürünle (ürün/hizmet) ilgili, belirli bir bölgedeki arz ve ta­lebin belirlenmesi sürecine denir?

Doğru Cevap: "D" Pazar araştırması
Soru Açıklaması

Pazar araştırması, herhangi bir ürünle (ürün/hizmet) ilgili, belirli bir bölgedeki arz ve ta­lebin belirlenmesi sürecidir.

5.

Ahlaki sorumluluklar üzerinde durulmakta ve bununla birlikte ekonomik başarıdaki rolü redetmeyen teori aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Normatif Paydaş Teorisi
Soru Açıklaması

Normatif bakış açısı, işletmenin ahlaki davranması yönündeki önerilerle belirginleşmektedir. Bu teoride ahlaki sorumluluklar üzerinde durulmakta ve bununla birlikte ekonomik başarıdaki rolü de reddedilmemektedir.

6.

Bilgi toplumunun en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Değişime ve yeniliğe açık olması
Soru Açıklaması

Bilgi toplumunun en önemli özelliği değişime ve yeniliğe açık olmasıdır.

7.

Yeni bir işletmenin kuruluş sürecindeki ilk aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Yatırım düşüncesi.
Soru Açıklaması

Yeni bir işletmenin kuruluş sürecindeki ilk aşama yatırım düşüncesidir.

8.

Aşağıdakilerden hangisi işletmeler için mikro çevre faktörlerinden biri değildir? 

Doğru Cevap: "B" İşletme sahipleri 
Soru Açıklaması

İşletme sahipleri, iç çevre faktörlerinden biridir. 

9.

İşçilerin bir araya gelerek kendi adlarına üretim yapmak istemeleri durumunda da kullanılan kooperatif modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Üretim kooperatifleri
Soru Açıklaması

Üretim kooperatifleri: Endüstriyel veya tarımsal ürün üreticilerinin ham madde sağlanmasından, üretilen ürünlerin değerlendirilmesine kadar farklı amaçlarla bir araya gelerek kurdukları kooperatif türüdür. Bunun yanı sıra işçilerin bir araya gelerek kendi adlarına üretim yapmak istemeleri durumunda da kullanılan bir modeldir.

10.

İşletmede öncelikle, işlerin yürütülmesi için gerekli olan tüm faaliyetlerin belirlenmesi gerekir. Satın alma, üretim ve satışın söz konusu olduğu faaliyet aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Temel faaliyetler
Soru Açıklaması

İşletmede öncelikle, işlerin yürütülmesi için gerekli olan tüm faaliyetlerin belirlenmesi gerekir. Bunlar; satın alma, üretim ve satışın söz konusu olduğu temel faaliyetler; işletme yönetimi, denetim ve insan kaynakları yönetimi, muhasebe ve resmî işlemlerden oluşan destek faaliyetler biçimindedir. 

11.

Box-Jenkins modeli aşağıdaki yöntemlerden hangisine girmektedir?

Doğru Cevap: "D" Zaman Serisi Analiz Yöntemleri
Soru Açıklaması

Zaman serisi analiz yöntemleri arasında; hareketli ortalamalar yöntemi, üssel düzeltme yöntemi, eğilim (trend) analizi yöntemi ve BoxJenkins gibi yöntemler yer almaktadır. Doğru cevap D'dir.

12.
Aşağıdakilerden hangisi çok uluslu işletmelerle ilgili değildir?
Doğru Cevap: "A" Uluslararasılaşmanın son aşamasıdır
Soru Açıklaması

Uluslararası İşletmeler (International Corporation): Uluslararası işletme, bölüm ya da şube faaliyetlerini bir merkezden yürüten, yurt dışında faaliyetlerde bulunan ancak yurt dışı yatırımları sınırlı olan şirketlerdir. Bu şirketler ulusal sınırların ötesindeki pazarlara girmeye çalışmakta ve bunun için genellikle ithalat ve ihracat faaliyetleri yerine getirmektedir. Uluslararası şirketler ya yabancı ülkelerde satış ve pazarlama ofisleri açar ya da yabancı ortaklıklar oluşturarak gittikleri ülkelerde üretim yapar.

13.

Aşağıdakilerden hangisi birincil kaynaktan bilgi toplamaya örnektir?

Doğru Cevap: "B" Gözlem
Soru Açıklaması

Tüketicilerle doğrudan iletişim kurarak gözlem, görüşme ve anket teknikleri yardımıyla bilgi toplamaya, birincil kaynaktan bilgi toplama adı verilir.

14.

Ticari bir işletmeyi, bir ticaret unvanı altında işletme amacıyla gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarından hiçbirisinin sorumluluğu, şirket alacaklılarına karşı sınırlandırılmamış olan şirkete ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" Kollektif Şirket
Soru Açıklaması

Kollektif ŞirketTicari bir işletmeyi, bir ticaret unvanı altında işletme amacıyla gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarından hiçbirisinin sorumluluğu, şirket alacaklılarına karşı sınırlandırılmamış olan şirkettir.

15.

I. Balıkçılık

II. Çiftçilik

III. Plastik üretimi

IV. Montaj

Yukarıdaki faaliyetlerden hangisi/hangileri temel endüstri işletmeleri altında değerlendirilir?

Doğru Cevap: "B" I ve II
Soru Açıklaması

Montaj ve plastik üretimi yapan işletmeler, imalat endüstri işletmeleridir. Balıkçılık, hayvancılık, çiftçilik, ormancılık ve madencilik faaliyetleriyle uğraşan işletmeler temel endüstri işletmeleridir. Doğru cevap B'dir.

16.

Aşağıdakilerden hangisi işletmenin temel fonksiyonlarından biridir?

Doğru Cevap: "B" Pazarlama
Soru Açıklaması

Bir işletmede olabilecek farklı nitelikteki fonksiyonlar arasında; yönetim, pazarlama, üretim, insan kaynakları yönetimi, finansman, muhasebe, halkla ilişkiler, tedarik, ar-ge örnek olarak verilebilir. Bu fonksiyonları genel, temel ve yardımcı olmak üzere üç grupta inceleyebiliriz. Bu fonksiyonlar içinde yönetim, işletmenin genel fonksiyonudur. İşletmenin bütününe yönelik bir fonksiyondur.

Üretim  ve pazarlama fonksiyonları ise işletmenin temel fonksiyonlarını oluşturmaktadır. Bu fonksiyonlar ürün ve hizmetlerin üretilmesi ve bunların müşterilere iletilmesi ile ilgili gelir yaratan faaliyetlerdir. Finans, insan kaynakları, ar-ge, muhasebe, kurumsal iletişim ve halkla ilişkiler ise işletmenin yardımcı fonksiyonları olarak kabul edilmektedir. İşletmenin temel faaliyetlerine destek veren ve böylece değer yaratan faaliyetlerdir. Doğru cevap B’dir.

17.

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi dijital dönüşümün işletmelerin faaliyetlerini nasıl dönüştürdüğüne yönelik örnek olarak gösterilemez?

Doğru Cevap: "C" Sosyal medya kullanıcı sayısının her geçen gün artması
Soru Açıklaması

Teknoloji ve dijital dönüşüm işletmeleri pek çok açıdan etkilemiştir. Bu etkiler A, B, D ve E seçeneklerinde sıralanmıştır. Sosyal medya kullanıcısının her geçen gün artması ise dijital dönüşümün işletmelerin faaliyetlerini nasıl dönüştürdüğüne yönelik örneklerden biri değildir. Sorunun cevabı C seçeneğidir.

18.

Ahlak sistemi olarak, Faydacılık (Fayda ve Maliyetler) sisteminin karar verme ölçütleri nedir?

Doğru Cevap: "E" Ahlaki kararların temelinde yapılan eylemin sonuçları yer almaktadır. Yapılan eylem insanlığın çoğunluğu için faydalı ise ahlakidir.
Soru Açıklaması

Ahlaki kararların temelinde yapılan eylemin sonuçları yer almaktadır. Yapılan eylem insanlığın çoğunluğu için faydalı ise ahlakidir.

19.

Türkiye II. Dünya Savaşı sonrası aşağıdakilerden hangisine üye olmuştur?

I) IMF

II) Dünya bankası

III) Dnya ticaret örgütü

IV) İktisadi işletme ve kalkınma teşkilatı

V) Uluslar arası para fonu

Doğru Cevap: "B" I ve II
Soru Açıklaması

Türkiye II. Dünya Savaşı sonrası Batı Bloku’na yakınlaşmış ve ABD’nin tasarladığı yeni ekonomik sistemle bütünleşme sürecine girerek 1947 yılında, hem IMF hem de Dünya Bankasına üye olmuştur.

20.

Aşağıdakilerden hangisi nitelik yönünden diğerlerinden ayrıdır ?

Doğru Cevap: "E" Bilgi yönetimi
Soru Açıklaması

Girdi, sisteme giren ve işlenecek tüm unsurlara verilen addır. Örneğin,ham maddeler, enerji, veri ve insan çabası birer girdidir. Bilgi yönetimi ise çıktı olarak değerlendirilmektedir. 

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories