• Borçlar Hukuku Deneme Ara Sınavları – Deneme 12

Borçlar Hukuku
Ara Sınav - Deneme 12
1.

Mahmut, ölen babasının cesedini tıp öğrencisi Selim'e beş bin TL karşılığında satmıştır. Sözleşme aşağıdaki yaptırım türlerinden hangisine tabidir? 

Doğru Cevap: "E" Kesin hükümsüzlük 
Soru Açıklaması

Konusu ahlaka, emredici hukuk kurallarına ve kamu düzenine aykırı olan böyle bir sözleşme kesin hükümsüzlük yaptırımına tabidir. 

2.

Borç ilişkisinin temel kavramlarına ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğru bir ifadedir?

Doğru Cevap: "B" Borç ilişkisi, geniş anlamda, çeşitli borçların doğumuna dayanak oluşturan hukuki ilişkidir.
Soru Açıklaması

Haksız fiil ve sebepsiz zenginleşme dar değil geniş anlamda borç ilişkisini teşkil eder. Geniş anlamda borç ilişkisi, borç kavramı ile eş anlamlı olarak kullanılmamaktadır. Borç kavramı, dar anlamda borç ilişkisi ile eş anlamlıdır. Borcun konusu olan edim sadece verme borcu değil yapma borcu veya yapmamam borcu olarak da nitelendirili. Edimin bir çok türü vardır: parça, çeşit, ani, sürekli, devri, dönemli.Dolayısıyla, A, C, D, ve E şıklarında yer alan ifadeler doğru değildir. Ancak, B’de yer alan “Borç ilişkisi, geniş anlamda, çeşitli borçların doğumuna dayanak oluşturan hukuki ilişkidir.” ifadesi doğru bir ifadedir.

3.

Borçlar hukuku kapsamında herkesin haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken uymak zorunda oldukları TMK hükmünde yer alan ilke/kural aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Dürüstlük kuralı
Soru Açıklaması

Borçlar hukuku kapsamında herkesin haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken uymak zorunda oldukları, TMK hükmünde yer alan kural Doğruluk kuralıdır.

4.

Türk Borçlar Kanunu’na göre haksız fiil sorumluluğunda zararı ve zarar verenin kusurunu ispat yükü aşağıdakilerden hangisine aittir?

Doğru Cevap: "C" Zarar gören
Soru Açıklaması

Haksız fiil sorumluluğunda zararı ispat yükü zarar görene aittir.

5.

Tarafların görünürdeki sözleşmenin hüküm doğurmayacağı ancak bu sözleşmenin yerine aralarındaki gizli sözleşmenin hüküm doğuracağı hususunda anlaştıkları durum aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Nisbî muvazaa
Soru Açıklaması

Muvazaalı (danışıklı) sözleşmelerde tarafların esasen arzu etmedikleri bir sözleşmeyi yapmış gibi görünmeleri söz konusudur. iki tür muvazaalı işlemin varlığı kabul edilmektedir. Taraflar görünürde bir sözleşme yapmalarına karşın, aralarında bu sözleşmenin hiçbir hüküm doğurmayacağı hususunda anlaşıyorlarsa mutlak muvazaa ile karşılaşılır. Eğer taraflar görünürdeki sözleşmenin hüküm doğurmayacağı ancak bu sözleşmenin yerine aralarındaki gizli sözleşmenin hüküm doğuracağı hususunda anlaşıyorlarsa nisbî muvazaadan söz edilir.

6.
Aşağıdakilerden hangisi karma sözleşmelerden biridir?
Doğru Cevap: "C" Arsa payı karşılığı kat yapım sözleşmesi
Soru Açıklaması
7.

Tarafların görünürdeki sözleşmenin hüküm doğurmayacağı ancak bu sözleşmenin yerine aralarındaki gizli sözleşmenin hüküm doğuracağı hususunda anlaştıkları durum aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" nisbî muvazaa
Soru Açıklaması

Muvazaalı (danışıklı) sözleşmelerde tarafların esasen arzu etmedikleri bir sözleş- meyi yapmış gibi görünmeleri söz konusudur. ‹ki tür muvazaalı işlemin varlığı kabul edilmektedir. Taraflar görünürde bir sözleşme yapmalarına karşın, aralarında bu sözleşmenin hiçbir hüküm doğurmayacağı hususunda anlaşıyorlarsa mutlak muvazaa ile karşılaşılır. Eğer taraflar görünürdeki sözleşmenin hüküm doğurmayacağı ancak bu sözleşmenin yerine aralarındaki gizli sözleşmenin hüküm doğuracağı hususunda anlaşıyorlarsa nisbî muvazaadan söz edilir.

8.

Borçlar Hukukunun temel ilkesinin hukuki ilişkilerini tarafların kendi iradeleriyle belirleyebilmesidir. Bu durum diğer bir ifade ile aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Sözleşme özgürlüğü
Soru Açıklaması

Borçlar Hukukunun temel ilkesinin hukuki ilişkilerini tarafların kendi iradeleriyle belirleyebilmesi, diğer ifadeyle sözleşme özgürlüğü olduğu söylenebilir.

9.

Herhangi bir resmi memurun katılımına ihtiyaç duymaksızın taraflarca gerçekleştirilen ispat şekli aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Yazılı şekil
Soru Açıklaması

Yazılı şekil, herhangi bir resmî memurun katılımına ihtiyaç duymaksızın taraflarca gerçekleştirilen şekildir. Hukukumuzda, kefalet sözleşmesi yazılı şekle bağlı tutulan sözleşmelerin önemli bir örneğini teşkil eder.

10.

Tazminata ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğru bir ifade değildir?

Doğru Cevap: "A" Tazminat meydana gelen zarar miktarını aşabilir.
Soru Açıklaması

Tazminatın amacı zarar verici olay gerçekleşmeseydi içinde bulunulacak olan farazi durumun yeniden oluşturulmasını sağlamaktır. Bu yüzden, tazminat, meydana gelen zarar miktarını hiçbir zaman aşamaz. A’da yer alan “Tazminat meydana gelen zarar miktarını aşabilir” ifadesi doğru bir ifade değildir.

11.
Aşağıdakilerden hangisi tek tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir?
Doğru Cevap: "A" Bağışlama sözleşmesi
Soru Açıklaması
12.
Hukuka aykırılığı kaldıran hallerden kusur kavramı; "Failin davranışının hukuken kınanabilir nitelikte olmasını ifade eder. Toplum içinde yaşayan kişiler, belirli bir davranış biçimine uygun olarak hareket etmek zorundadır. Hukuk düzeni, herkesten bu davranış biçimine uygun olarak hareket etmesini ister." şeklinde açıklanabilir. Kusura dayanan haksız fiil sorumluluğunda bir kişinin sorumlu tutulabilmesi için;
Doğru Cevap: "B" Tüzel kişilerin sorumluluğu yoktur.
Soru Açıklaması
Tüzel kişilerin hukuki işlemleri ve diğer bütün fiilleri ile tüzel kişi organlarını borç altına sokar. Bu nedenle tüzel kişilerin kusurundan dolayı tüzel kişi organları sorumludur. Doğru şık (B).
13.

Aşağıdakilerden hangisi manevi tazminat kapsamı içerisinde yer alan kişilik haklarından gösterilemez?

Doğru Cevap: "E" Mutlak hak
Soru Açıklaması

Manevi tazminat, bir kimsenin kişilik hakkına (bir kimsenin hayatı, sağlığı, vücut bütünlüğü, ismi, resmî, özel hayatı, sırları, şeref ve haysiyeti vs.) hukuka aykırı tecavüz nedeniyle meydana gelen acı, elem ve ıstırabın giderilmesi amacını taşır. Kişilik hakkı ihlal edilen kimsenin duymuş olduğu acı, elem ve ıstırap, onun uğramış olduğu manevi zarar olarak kabul edilir.

14.
Aşağıdakilerden hangisi kesin hükümsüzlük hallerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Yanılma 
Soru Açıklaması
Yanılma iradeyi sakatlayan hallerden biri olup, kesin hükümsüzlüğe yol açmaz. Ancak, iptal nedeni oluşturur.
15.
"Sözleşmelerin İptal Edilebilirlik Hallerinden, Açıklamada Yanılma Halleri" Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi TBK düzenlenen açıklamada yanılma hallerinden biri olamaz?
Doğru Cevap: "E" Basit hesap yanlışlıkları.
Soru Açıklaması
TBK düzenlenen açıklamada yanılma halleri arasında A,B,C, ve D şıkları bulunmasına karşın (E) şıkkında yer alan basit hesap hatalarının sözleşmenin geçerliliğini etkilemeyeceğini, bunların düzeltilmesi ile yetinileceğini 31 maddesinin son fıkrasında düzenlemiştir.
16.

Zenginleşmeden elinde hiçbir şey kalmamış olan iyiniyetli zenginleşenin, alacaklı yoksullaşanın, geri verme istemiyle karşılaştığında zenginleşmenin elinden çıkmış olduğu savunmasında bulunabilme hakkına ne denir?

Doğru Cevap: "A" Elden çıkmış olma def’i
Soru Açıklaması

Zenginleşmeden elinde hiçbir şey kalmamış olan iyiniyetli zenginleşenin, alacaklı yoksullaşanın, geri verme istemiyle karşılaştığında zenginleşmenin elinden çıkmış olduğu savunmasında bulunabilme hakkına elden çıkmış olma def’i denir.

17.
A, çok sevdiği oğlu B'ye tarlasının mülkiyetini bir satış sözleşmesi ile resmi şekle uygun olarak devretmiştir. Ancak A; B'den satış bedelini almamıştır.Bunun sebebi,A ile B'nin aslında bir bağış sözleşmesi yapmak istemesi ve bu hususta kendi aralarında anlaşmalarıdır.Hangisi söylenebilir?
Doğru Cevap: "C" Bağış sözleşmesi şekle aykırılık sebebiyle geçersizdir.
Soru Açıklaması
Soru kökünde verilen olayda nispi muvazaa söz konusudur. A ile B'nin resmi memur önünde yaptıkları satış sözleşmesi muvazaa sebebiyle, kendi aralarına yaptıkları bağış sözleşmesi ise resmi şekle uyulmaması sebebiyle geçersizdir. Doğru cevap C seçeneği
18.
Aşağıdakilerden hangisi sebepsiz zenginleşme kapsamında geri istenebilir?
Doğru Cevap: "C" Yanlışlık sonucu başkasının hesabına yatırılan para
Soru Açıklaması
Yanlışlık sonucu başkasının hesabına yatırılan para, herhangi bir hukuken geçerli nedene dayanmayan bir zenginleşmedir. Bu nedenle sebepsiz zenginleşme davasına konu olur.
19.
  • Temsil olunanın veya temsilcinin hastalanması
  • Temsil olunanın veya temsilcinin hukuki işlem yapma yeteneğini (fiil ehliyetini) kaybetmesi
  • Temsil olunanın veya temsilcinin iflası
  • Temsil yetkisi yukarıdaki durumların hangisinde veya hangilerinde kendiliğinden sona erer?

    Doğru Cevap: "D" 2 ve 3
    Soru Açıklaması

    Temsil yetkisi, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça veya işin özelliğinden anlaşılmadıkça, temsil olunanın veya temsilcinin ölümü, gaipliğine karar verilmesi, hukuki işlem yapma yeteneğini (fiil ehliyetini) kaybetmesi (örneğin ayırt etme gücünü yitirmesi veya kısıtlanması) ve iflası hâlinde de kendiliğinden sona erer (TBK 43/I).

    20.

    Taraflardan birinin kırmızı araba yerine mavi arabanın alınması hususunda beyanda bulunması açıklamada yanılma hallerinden hangisi ile ifade edilebilir?

    Doğru Cevap: "D" Sözleşme konusunda yanılma
    Soru Açıklaması

    TBK 31/b.2 uyarınca, konuda yanılma “Yanılan, istediğinden başka bir konu için iradesini açıklamışsa” söz konusu olacaktır. Şu hâlde, sözleşme konusu teşkil edecek şeyde yanılma ıle ressam X’ın sergilenen tablolarından 3 numaralı tablo için 2. Ünıte - Sözleşmelerin Geçersizliği-Temsil 39 N N satın alma beyanında bulunmak isterken, 8 numaralı tablo için beyanda bulunulması; 3 numaralı dairenin kiralanması arzusunu taşıyan kimsenin 5 numaralı dairenin kiralanması hususunda beyanda bulunması gibi hâllerde karşılaşılır.

    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories