• Borçlar Hukuku Deneme Ara Sınavları – Deneme 14

Borçlar Hukuku
Ara Sınav - Deneme 14
1.

Haksız zenginleşmeye dair verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "D" Sebepsiz zenginleşmeye dayanan geri verme istemi sözleşmeden doğan istem hakkı ile bir arada bulunabilir.
Soru Açıklaması

Sebepsiz zenginleşmeye dayanan geri verme istemi sözleşmeden doğan istem hakkı ile de bir arada bulunamaz. Yani, geri verme istemi bir sözleşmesel ilişkiden kaynaklanmaktaysa, böylelikle tarafların, dolayısıyla borçlunun iradesine dayanan bir geri verme borcu bulunur.

2.
Bir kişinin sorumluluğu haksız fiil dışında başka sebeplere de dayanıyorsa hâkim tazminata aşağıdakilerden hangisine göre karar verir?
Doğru Cevap: "E" En iyi giderim imkânı sağlayan sorumluluk sebebine göre
Soru Açıklaması
Sorunun doğru yanıtı, E seçeneğidir.
3.
TBK 50’ye göre, “Zarar gören, zararını ve zarar verenin kusurunu ispat yükü altındadır”.Bu kanuna göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Doğru Cevap: "D" Zarar gören kendisine verilen zararı ispat etmelidir.
Soru Açıklaması
TBK 50’ye göre, “Zarar gören, zararını ve zarar verenin kusurunu ispat yükü altındadır”. Bu kanun D şıkkında yer alan 'zarar gören kendisine verilen zararı ispat etmelidir' açıklamasıyla örtüşmektedir.
4.

İşçinin çok düşük ücretle iş görmesi aşağıdaki ifadelerden hangisiyle açıklanmaktadır?

Doğru Cevap: "C" Edimler arasındaki dengesizliğin bir tarafın diğer tarafı sömürmesi
Soru Açıklaması

TBK 28 sözleşmenin kurulduğu anda edimler arasında açık oransızlık bulunmasını tek başına sözleşmenin geçersizliği sonucunu doğurması için yeterli görmemiştir. Aşırı yararlanmanın gerçekleşebilmesi için, kanunda, edimler arasındaki açık oransızlığın bir tarafın diğer tarafı istismar etmesi, diğer bir terimle ifade etmek gerekirse sömürmesi sonucunda meydana gelmiş olması aranmıştır.

5.

İsimsiz (atipik) sözleşmelere ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

Doğru Cevap: "E" Yayım sözleşmesi atipik bir sözleşmedir.
Soru Açıklaması

A, B, C ve D şıklarında yer alan ifadeler atipik (isimsiz) sözleşmelere ilişkin doğru ifadelerdir. Ancak, E şıkkında yer alan yayım sözleşmesi Türk Borçlar kanunu tarafından düzenlenmiş sözleşmelerden biridir. Dolayısıyla Yayım sözleşmesi, kanunda düzenlenmemiş (atipik) bir sözleşme değildir.

6.

Aşağıdakilerden hangisi borcun konusuna verilen addır?

Doğru Cevap: "D" Edim
Soru Açıklaması

Borcun konusuna edim denir. Edimin hukuken korunmaya değer bir menfaate ilişkin olması yeterlidir. Ekonomik bir değer taşıması gerekmez ise de edim çok kere ekonomik bir değer taşır.

7.
I-Borçlar Hukuku Medeni Hukukun bünyesinde yer alan bir hukuk disiplinidir.II-Bu yönüyle Borçlar Hukuku Medeni Hukukun borç ilişkisini düzenleyen bölümüdür.III- Borçlar Hukukunun ana kaynağı Türk Borçlar Kanunudur.IV- Borçlar Kanunun dışında Medeni Kanun içinde borç ilişkilerine uygulanacak özel hükümler de vardır.V. Borç ilişkisine uygulanacak özel hükümler sadece borçlar hukukunda düzenlenmiştir.Yukarıdaki tanımlamaların hangilerinde borçlar hukukunun temel hükümleri açıklanmaktadır?
Doğru Cevap: "C" I, II, III
Soru Açıklaması
Borçlar Hukuku kitabının "Genel Bakış" adlı bölümünde Borçlar Hukukunun temel hükümleri I, II, III maddelerde belirtildiği gibi sayılmıştır. Dolayısı ile doğru seçenek C'dir.
8.

Aşağıdakilerden hangisi Özel Kanunlarda düzenlenen kusursuz sorumluluk hâllerinden biridir?

Doğru Cevap: "C" Genetiği değiştirilmiş organizmalardan doğacak zararlardan sorumluluk
Soru Açıklaması

A ve B’de yer alan sorumluluk hâlleri Borçlar Kanunu’nda düzenlenen kusursuz sorumluluk hâllerindendir. D ve E’ de yer alan sorumluluk hâlleri Medenî Kanun’da düzenlenen kusursuz sorumluluk hâllerindendir. Genetiği değiştirilmiş organizmalardan doğacak zararlardan sorumluluk ise Özel Kanunlarda düzenlenen kusursuz sorumluluk hâllerinden biridir.

9.
Türk Hukukunda tazminatın asıl amacı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Zararı gidermek
Soru Açıklaması
Türk Hukukunda tazminatın asıl amacı zarar görenin zararını gidermektir.
10.

Ayırt etme gücü bulunmayanların yaptıkları bazı olumsuz eylemlerden hakkaniyet gereği sorumlu tutulabilmesi için aşağıdaki unsurlardan hangisi aranmaz?

Doğru Cevap: "C" Kusur
Soru Açıklaması

Ayırt etme gücü bulunmayanların sorumluluğu kusursuz sorumluluk esasına dayanır. Kusur dışında haksız fiil sorumluluğu için aranan diğer koşullar gerçekleşmiş olmalıdır (hukuka aykırı fiil, zarar, uygun illiyet bağı)

11.
Akıl hastalığı sebebiyle ayırtım gücünden tamamen yoksun A, B'nin bir senelik emeğinin ürünü olan harmanını ateşe verir. Olay hakkında hangisi söylenebilir?
Doğru Cevap: "E" B, zararını ayırt etme gücü bulunmayanların sorumluluğu hükümlerine göre A'dan talep edebilir.
Soru Açıklaması
B, zararını ayırt etme gücü bulunmayanların sorumluluğu hükümlerine göre A'dan talep edebilir. Diğer şıklara belirtilen sorumluluk şartları gerçekleşmemiştir.
12.
Aşağıdakilerden hangisi zarar türlerinden değildir?
Doğru Cevap: "C" Yansımayan zarar
Soru Açıklaması
Yansımayan zarar zarar değildir.
13.
Hukukumuzda bir kimsenin haksız fiilden sorumlu olabilmesi ne tür bir illiyet bağı aranır?
Doğru Cevap: "B" Uygun illiyet bağı
Soru Açıklaması
Doğru yanıt, B seçeneğidir.
14.
İcra memurunun borçlunun evine girerek haciz işlemi uygulaması halinde fiilin hukuka aykırılığını ortadan kaldıran sebep aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Kanunun verdiği yetkinin kullanılması
Soru Açıklaması
Doğru yanıt, B seçeneğidir.
15.

Herhangi bir resmi memurun katılımına ihtiyaç duymaksızın taraflarca gerçekleştirilen ispat şekli aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Yazılı şekil
Soru Açıklaması

Yazılı şekil, herhangi bir resmî memurun katılımına ihtiyaç duymaksızın taraflarca gerçekleştirilen şekildir. Hukukumuzda, kefalet sözleşmesi yazılı şekle bağlı tutulan sözleşmelerin önemli bir örneğini teşkil eder.

16.

Bir kişinin diğerine karşı işlediği haksız fiil sonucu zarar gören kimse, uğramış olduğu zararın tazmin edilmesini kimden talep edebilir?

Doğru Cevap: "A" failden
Soru Açıklaması

failden

17.

Bazı durumlarda bir kimse aynı zarardan farklı sebeplerden ötürü sorumlu tutulabilir. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri bu duruma örnek teşkil etmektedir?

  • Borca aykırılık ve haksız fiil
  • Birden fazla kusursuz sorumluluk
  • Hem kusura dayanan haksız fiil sorumluluğu hem de kusursuz sorumluluk sebeplerinden biri
  • Doğru Cevap: "A" I-II-III
    Soru Açıklaması
    18.
    A, B ile yaptığı bir sözleşme ile hayatı boyunca ticari faaliyette bulunmayacağını taahhüt etmiştir. Daha sonra yaptığı bu sözleşmedenpişmanlık duyan A, sözleşme ile bağlılığını sona erdirmek için avukatı C’ye başvurmuştur. A ile B arasındaki sözleşmedeki hukuki aksaklık aşağıdakilerden hangisidir?
    Doğru Cevap: "B" Sözleşme konusu kişilik haklarına aykırıdır.
    Soru Açıklaması
    A ile B arasındaki sözleşmenin konusu kişilik haklarına aykırıdır.
    19.
    Aşağıdakilerden hangisi, bir kimsenin olumsuz bir iradi davranışı nedeniyle haksız fiilinden sorumlu tutulmasına örnek oluşturur?
    Doğru Cevap: "B" Tren yolu bekçisinin tren geçerken yolu trafiğe kapatmaması 
    Soru Açıklaması
    Bir kimsenin haksız fiil sorumlulu¤unun söz konusu olabilmesi için, öncelikle sorumlu tutulmak istenen şahsın bir fiili bulunmalıdır. Fiil, bir insan›n yapma (olumlu davranışı) veya yapmama (olumsuz davranışı) şeklinde gerçekleşen iradi davranışıdır. Tren yolu bekçisinin tren geçerken yolu trafiğe kapatmaması olumsuz bir davranış olarak sorumluluk doğurur.
    20.
    Kusur kavramına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? 
    Doğru Cevap: "A" Ayırt etme gücü olan küçük ve kısıtlıların sorumluluk ehliyeti yoktur.
    Soru Açıklaması
    Sorunun doğru yanıtı, A seçeneğidir.
    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories