• Borçlar Hukuku Deneme Ara Sınavları – Deneme 6

Borçlar Hukuku
Ara Sınav - Deneme 6
1.
I- Sözleşmeler, iki taraflı hukuki işlemlerdir. II- Sözleşme tarafların irade beyanları oluştuğunda kurulmuş olur. III- Sözleşmelerde irade açıklamaları, açık veya örtülü olabilir. Sözleşmelerin kurulması ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: "E" I, II ve III
Soru Açıklaması
Verilenlerin tamamı doğrudur, sözleşmeler iki taraflı hukuki işlemler olup iki tarafın iradesinin uyuşması gerekmektedir. İradelerin, açık olması şart değildir. Örtülü de olabilir.
2.
Aşağıdakilerden hangisi Türk Borçlar Kanunu m. 49'a göre kusura dayanan haksız fiil sorumluluğunun şartlarından biri değildir?
Doğru Cevap: "B" Hukuki dayanak
Soru Açıklaması
TBK 49 dikkate alındığında, kusura dayanan haksız fiil sorumluluğunun şartlarını şu şekilde sıralanmaktadır: • Fiil ?• Hukuka Aykırılık ?• Zarar ?• Kusur ?• Uygun (illiyet) nedensellik bağı
3.
Taşınmazın devri veya taşınmaz üzerinde ayni hak kurmaya ilişkin sözleşmelerde resmi şekli gerçekleştirme yetkisi kime aittir?
Doğru Cevap: "A" Tapu memurları
Soru Açıklaması
Taşınmazın devri veya taşınmaz üzerinde ayni hak kurmaya ilişkin sözleşmelerde resmi şekli gerçekleştirme yetkisi tapu memurlarına aittir.
4.
Bir bina veya yapı eseri malikinin, bunların yapımındaki bozukluktan ya da bakımındaki eksiklikten doğan zarardan kusursuz sorumlu olma hali hangi kanunda düzenlenmiştir?
Doğru Cevap: "C" Türk Borçlar Kanunu
Soru Açıklaması
Bir bina veya yapı eseri malikinin, bunların yapımındaki bozukluktan ya da bakımındaki eksiklikten doğan zarardan kusursuz sorumlu olma hali Türk Borçlar Kanunun'nda düzenlenmiştir.
5.
Aşağıdakilerden hangisi kusura dayanan haksız fiil sorumluluğunun koşullarından biri değildir?
Doğru Cevap: "A" Ahlaka aykırılık 
Soru Açıklaması
Haksız fiilin koşulları şunlardır: Fiil, kusur, hukuka aykırı davranış, zarar, ve nedensellik bağı. Ahlaka aykırılık Haksız fiilin koşulu değildir. Bir eylem ahlaka aykırı olmasa da haksız fiil oluşturabilir.
6.

Sözleşmelerde şekil şartı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru Cevap: "E" Yazılı şekil, herhangi bir resmî memurun katılımına ihtiyaç duymaksızın taraflarca gerçekleştirilen şekildir.
Soru Açıklaması

Yazılı şekil, herhangi bir resmî memurun katılımına ihtiyaç duymaksızın taraflarca gerçekleştirilen şekildir.

7.
I) Seçimlik tarzda borç ilişkileri.II) Satış sözleşmesinden doğan borç ilişkileri.III) Haksız fiilden doğan borç ilişkileri.IV) Sebepsiz zenginleşmeden doğan borç ilişkileri.V) Sözleşmeden doğan borç ilişkileri.Yukarıdaki şıklardan hangileri "Geniş Anlamda Borç İlişkisine" kaynak oluşturur?
Doğru Cevap: "E" III, IV, V
Soru Açıklaması
Kitabımızda borç ilişkisi kavramını açıklayan bölümde, geniş anlamı ile borç ilişkisini: Haksız fiilden doğan borç ilişkileri, Sebepsiz zenginleşmedin doğan borç ilişkileri, Sözleşmeden doğan borç ilişkileri olarak üçe ayırmıştır. Sorunun cevabı E şıkkıdır.
8.

Savunmaya yönelik bir fiilin kişinin hakkını kendi gücüyle koruma teşkil edebilmesi için aşağıdaki şart ya da şartlardan hangisinin bir arada bulunması gerekmektedir?

Bir hakkın korunması söz konusu olmalıdır

Hakkın korunması için başka bir yol mevcut olmamalıdır.

Kuvvet kullanma dengeli olmalıdır.

Doğru Cevap: "D" I-II-III
Soru Açıklaması

Kişinin hakkını kendi gücüyle koruması için aranan şartlar şunlardır: Bir hakkın korunması söz konusu olmalıdır. Yetkili kamu makamlarının zamanında müdahalesi mümkün olmamalıdır. Hakkın korunması için başka bir yol mevcut olmamalıdır. Kuvvet kullanma dengeli olmalıdır.

9.
Haksız fiil sorumluluğunda tazminata hükmedilebilmesi için zarar gören hangi hususu ispat etmelidir?
Doğru Cevap: "A" Zararı
Soru Açıklaması
Haksız fiil sorumluluğunda tazminata hükmedilebilmesi için zarar gören zararı ispat etmelidir.
10.

Aldatma (hile) ile ilgili doğru ifade hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Aldatılan tarafın sözleşme ile bağlılıktan kurtulabilmesi için aldatma ile sözleşmenin yapılması arasında nedensellik ilişkisinin bulunması gerekir.
Soru Açıklaması

Aldatma teşkil eden davranışın sonucu olarak karşı tarafın saikte yanılmaya düşmesi ve bu suretle sözleşmeyi gerçekleştirmesi gerekir. Diğer ifadeyle, aldatma ile sözleşmenin yapılması arasında nedensellik ilişkisinin bulunması gerekir. Nedensellik bağının bulunduğu sonucuna varılabilmesi için, aldatma teşkil eden davranış olmasaydı karşı tarafın sözleşmeyi yapmayacağının veya aynı şartlarla yapmayacağının belirlenmesinin yeterli olacağı kabul edilmektedir.

11.
Aşağıdakilerden hangisi eksik borçtur?
Doğru Cevap: "E" Kumar borcu
Soru Açıklaması
Kumar borcu
12.
A’nın acil ihtiyacı olduğu bir ilacı, bu durumu bilen B’den çok yüksek bir bedelle satın alması halinde söz konusu olabilecek geçersizlik sebebine ne ad verilir?
Doğru Cevap: "D" Aşırı yararlanma
Soru Açıklaması
Doğru cevap, D seçeneğidir.
13.

Konuları itibariyle Borçlar Hukuku sözleşmelerine ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Doğru Cevap: "D" İpotek sözleşmesi, tarafların bir borcun yerine getirilmesini güvence altına almak amacıyla sözleşme ilişkisine girdiği teminat sözleşmelerine örnektir.
Soru Açıklaması

Konuları itibariyle Borçlar Hukuku Sözleşmelerine bakıldığında, A, B, C ve E şıklarında ifade edilen bilgiler doğru değildir. D’de yer verilen “İpotek sözleşmesi, tarafların bir borcun yerine getirilmesini güvence altına almak amacıyla sözleşme ilişkisine girdiği teminat sözleşmeleri niteliğini taşıyan bir sözleşmedir” ifadesi doğrudur.

14.

Görülmekte olan bir davada, tarafların aralarındaki uyuşmazlığı kısmen veya tamamen sona erdirmek amacıyla mahkeme huzurunda yapmış oldukları sözleşmeye ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Sulh
Soru Açıklaması

Sulh, görülmekte olan bir davada, tarafların aralarındaki uyuşmazlığı kısmen veya tamamen sona erdirmek amacıyla mahkeme huzurunda yapmış oldukları sözleşmedir.

15.

Önerinin hazır olmayanlar arasında kabul için herhangi bir süre belirlenmeksizin yapılması hâlinde öneri yapan hangi zamana kadar önerisiyle bağlı kalacağına ilişkin hangi ifade doğrudur?

Doğru Cevap: "A" Zamanında ve usulüne uygun olarak gönderilmiş bir yanıtın ulaşmasının beklenebileceği ana kadar öneri, öneriyi yapanı bağlayacaktır.
Soru Açıklaması

Zamanında ve usulüne uygun olarak gönderilmiş bir yanıtın ulaşmasının beklenebileceği ana kadar öneri, öneriyi yapanı bağlayacaktır.

16.

Varlığı bilinen bir olgudan varlığı bilinmeyen olgu hakkında sonuç çıkarma aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilmektedir?

Doğru Cevap: "B" Karine
Soru Açıklaması

Karine: Varlığı bilinen bir olgudan varlığı bilinmeyen olgu hakkında sonuç çıkarmayı ifade etmektedir.

17.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan hükme göre, Türk Borçlar Kanunu hangi kanunun tamamlayıcısıdır?
Doğru Cevap: "A" Medeni Kanun
Soru Açıklaması
6098 say›l› Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 646. maddesinde yer alan “Bu Kanun, 22.11.2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun (MK) Beşinci Kitabı olup, onun tamamlayıcısıdır” hükmünde ifade edildiği üzere, Borçlar Hukuku, Medeni Hukukun bünyesinde yer alan bir hukuk disiplinidir. Bu yönüyle Borçlar Hukuku, Medeni Hukukun borç ve borç ilişkilerini düzenleyen bölümüdür.
18.

Aşağıdakilerden hangisi Medenî Kanun’da düzenlenen kusursuz sorumluluk hâllerinden biridir?

Doğru Cevap: "B" Ev başkanının sorumluluğu
Soru Açıklaması

Zorunluluk halinde verilen zarardan sorumluluk, yapı malikinin sorumluluğu, ve tehlike sorumluluğu Borçlar Kanunu’nda düzenlenen kusursuz sorumluluk hâllerindendir. Çevreyi kirletenlerin sorumluluğu, Özel Kanunlarda düzenlenmiş kusursuz sorumluluk hâllerinden biridir. Ev başkanının sorumluluğu ise Medenî Kanun’da düzenlenen kusursuz sorumluluk hâllerinden biridir.

19.

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri atipik sözleşmeler kapsamında ortaya çıkmaktadır?

Bileşik sözleşmeler

Karma sözleşmeler

İki tarafa borç yükleyen sözleşmeler

Doğru Cevap: "D" I-II-III
Soru Açıklaması

İsimsiz (atipik) sözleşmeler farklı hukuki yapıda ortaya çıkmaktadır. I-II-III hepsini içermektedir.

20.

Temsile ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? 

Doğru Cevap: "C" Temsilcinin tam ehliyetli olması gerekir. 
Soru Açıklaması

Temsilcinin ayırt etme gücüne sahip olması yeterlidir, tam ehliyetli olmasına gerek yoktur. Zira temsil yetkisi verilmesi temsilciyi borç altına sokmaz. 

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories