Aşağıdakilerden hangisi erteleyici koşula örnektir?
İşlemin hüküm ve sonuç doğurması gelecekteki kuşkulu bir olaya bağlanmışsa ise erteleyici koşlul söz konusu olur. Bilgisayar alma durumu kuşkulu sınıfı geçme durumuna bağlıdır.
Aşağıdakilerden hangisi Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilen yanılma hâlleri arasında sayılmaz?
A, B, C ve D şıklarındaki haller Türk Borçlar Kanunu’da açıklanan yanılma hallerindendir. Ancak, yanılanın sözleşme yapma iradesini gerçekte sözleşme yapmak istediği kişiden ziyade başka birine açıklamışsa bu yanılma halleri esasına girer. Dolayısıyla, E şıkkında yer alan ifade doğru değildir.
Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri para borçlarının paranın değeri kaybolmadan ifa edildiği, değer koruma kayıtlarına verilebilecek örneklerin dışında kalmaktadır?
Para borçlarının, paranın değeri kaybolmadan ifa edilmesi önemlidir. Ne var ki bu her zaman mümkün olmaz. Bundan dolayı, sözleşmelerde paranın değerini koruma amacıyla çeşitli araçlara yer verilir. Bunlara değer koruma kayıtları denilmektedir. Bunlar altın kaydı, endeks kaydı, döviz kaydı olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Geçersizlik sebebinin sözleşmenin tümüne değil, sözleşmenin bazı hükümlerine ilişkin olduğu durumları ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Geçersizlik sebebinin sözleşmenin tümüne değil, sözleşmenin bazı hükümlerine ilişkin olduğu durumlarda TBK 27/II hükmü, kural olarak geçersizlik sebebinin bulunduğu hükümlerin geçersiz sayılacağını, sözleşmenin diğer kısmının geçerli olacağı esasını kabul etmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi Türk Borçlar Kanununun düzenlediği sözleşmelerden biri değildir?
Mal değişim, eser, komisyon ve kefalet sözleşmeleri Türk Borçlar Kanunu tarafından düzenlenen tipik sözleşmelerdir. Ancak A şıkkında yer alan Bileşik (mürekkep) sözleşmesi isimsiz yani atipik bir sözleşmedir ve Türk Borçlar Kanununun düzenlediği bir sözleşme değildir.
Para borcunun yasal ifa yeri aşağıdakilerden hangisidir?
Para borcunun yasal ifa yeri, alacaklının ifa zamanındaki yerleşim yeridir.
İfanın ispatı aşağıdakilerden hangisi ile mümkündür?
İfa ve ifanın usulünce (doğru) gerçekleştiği, ispatlanması gereken bir olgudur. Makbuzla ispat ve senetle ispat mümkündür.
Sözleşme özgürlüğüne ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A’da yer alan ifadede sözleşme özgürlüğünün tarafların hukuki ilişkilerini kendi iradeleriyle belirleyemediği durumları ifade etmek için kullanıldığı ifade edilmektedir. Tam tersi, sözleşme özgürlüğü tarafların hukuki ilişkilerini kendi iradeleriyle belirleyebildiği durumları ifade eder. B’de yer alan “Borç ilişkisinden doğan münferit bir alacak hakkının üçüncü bir kişiye kazandırılmasını ifade eder.” ifadesi alacağın devri ifadesini tanımlamaktadır. C’de yer alan ifadenin aksine sözleşme özgürlüğü kanunun çizdiği sınırlar içinde sözleşmenin içeriğini belirleme özgürlüğüdür. E şıkkında belirtilenin aksine irade özerkliği ilkesinin bir görünüm şeklidir. Ancak, D şıkkında yer alan “Borçlar Hukukunun temel ilkesidir ve sözleşme yapıp yapmama özgürlüğünü ifade eder.” ifadesi sözleşme özgürlüğünün doğru bir tanımıdır.
Önerinin bağlayıcılığı aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanmaktadır?
Önerinin bağlayıcılığının anlamı, öneride bulunanın önerinin yapıldığı karşı tarafın kabul beyanında bulunmakla sözleşmeyi kurabilmesine engel olamamasını ifade eder.
Borçlunun temerrüdünün genel sonuçlarından olan ‘‘kazadan dolayı sorumluluk’’ kime aittir?
Kazadan dolayı sorumluluk borçluya aittir.
Aşağıdakilerden hangisi borç ili?kisinin içerdiği özel kayıtlar arasında yer almaz?
KDV (Katma Değer Vergisi) borçlar kanunun içerisinde yer almaz.