• Borçlar Hukuku Deneme Final Sınavları – Deneme 13

Borçlar Hukuku
Deneme Final Sınavları - Deneme 13
1.
Alacaklının (zarar görenin) malvarlığının borç ifa edilmiş olsaydı bulunacağı durumu ile ifa edilmemesi nedeniyle (hâlen) bulunduğu durumu arasındaki fark hangi zarardır?
Doğru Cevap: "A" Olumlu zarar
Soru Açıklaması
Öğreti ve yargı olumlu zararın hesabı için fark kuramının uygulanmasında söz birliği etmiş bulunmaktadır. Buna göre, olumlu zarar, alacaklının (zarar görenin) malvarlığının borç ifa edilmiş olsaydı bulunacağı durumu ile ifa edilmemesi nedeniyle (hâlen) bulunduğu durumu arasındaki farktır.
2.

Tazminat isteme hakkı hangi durumlarda oluşur?

Doğru Cevap: "C" Borca aykırılık
Soru Açıklaması

Alacaklının tazminat istemi için şu koşulların bulunması gerekmektedir: 1) Aynen ifanın mümkün olmaması ya da aynen ifa isteminden vazgeçme, Borca aykırılık, 3) Zarar, 4) Borca aykırılık ile zarar arasında uygun nedensellik bağı5) Borçlunun kusuru.

3.
Aşağıdakilerden hangisi Medeni Kanunda düzenlenen kusursuz sorumluluk hallerindendir?
Doğru Cevap: "A" Ev başkanının sorumluluğu
Soru Açıklaması
Ev başkanının sorumluluğu Medeni Kanunda düzenlenen kusursuz sorumluluk hallerindendir.
4.
Aşağıdakilerden hangisi "Borçluya yüklenemeyen ifa engeli konusunda, alacaklının temerrüdünün sonuçlarından" biridir?
Doğru Cevap: "D" Borçlunun temerrüdü sona erer.
Soru Açıklaması
-
5.

Aşağıdaki sözleşmelerden hangisi ya da hangileri sürekli borç ilişkisi niteliğindedir?

Vekâlet sözleşmesi

Kira sözleşmesi

Hizmet sözleşmesi

Elden bağışlama sözleşmesi

Doğru Cevap: "C" I-II-III
Soru Açıklaması

Âni ifalı sözleşme kavramı ile “elden satış” veya “elden bağışlama” olarak adlandırılan sözleşmeleri karıştırmamak gerekir. Elden satış veya elden bağışlamada borçlandırıcı işlem ile tasarruf işleminin aynı anda gerçekleşmesi söz konusudur.

6.
Aşağıdakilerden hangisi edim sonucunun borçlanılmasına örnek teşkil eder?
Doğru Cevap: "D" Taşınmaz satışında satıcının tescil talebi
Soru Açıklaması
-
7.
İşletmelerin aktif ve pasifleri ile devredilmesinde aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 
Doğru Cevap: "D" Devirden önceki borçlardan devreden devir alanla birlikte 2 yıl müteselsilen sorumludur.
Soru Açıklaması

TBK 202, devredeni de devralanla birlikte müteselsil sorumlu sayarak onlar arasında sorumluluğu paylaştırmaktadır.

8.
Hukuki işlem, genel bir ifadeyle, hukuki sonuca yönelmiş irade beyanı olarak tanımlanabilir. Kişiler arzu ettikleri sonucun meydana gelebilmesi için iradelerini açıklamaları ile ortaya çıkan hukuki işlemler, işlemin meydana gelebilmesi için gerekli irade beyanının sayısına göre tek taraflı hukuki işlemler, iki taraflı hukuki işlemler olarak gruplandırılabilir. Örnek: Bay (A) vasiyetnamesi ile öldükten sonra malvarlığını oğlu (B) ve kızı (C) arasında nasıl pay edileceğini vasiyet etmiştir. Bu açıklama ve örneğe göre borç ilişkisi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Tek taraflı hukiki işlemler.
Soru Açıklaması
Hukuki işlemlerin meydana gelebilmesi için gerekli irade beyanının sayısına göre tek taraflı hukuki işlemler, sözleşmelerden doğan iki taraflı hukuki işlemler olarak ayrılmaktadır. Vasiyetname tek taraflı bir irade beyanı olduğundan, tek taraflı hukuki bir işlemdir. Doğru şık (A) dır.
9.

Mahkeme kararı ile yaratılan teselsüllü borçluluk hâline ne denir?

Doğru Cevap: "E" Yargısal teselsül
Soru Açıklaması

Yargısal teselsül ise bir mahkeme kararı ile yaratılan teselsüllü borçluluk hâlidir. Gerçekten birden fazla davalının bulunduğu bir dava sonucunda yargılama giderlerinin ilgililere teselsüllü olarak yüklenmesine ilişkin bir karar verilerek de müteselsil borç yaratılabilmektedir

10.

Ücret alacağı bulunan çalışanın işletmeyi devralması halinde borcun sona erme sebebi aşağıdakilerden hangisidir? 

Doğru Cevap: "A" Alacaklı ve borçlu sıfatının birleşmesi 
Soru Açıklaması

Borçlunun sonradan alacaklı sıfatını kazanarak şahsında bu iki sıfatın toplanmasıborcu sona erdirir (TBK 135). Ücret alacağı bulunan çalışanın işletmeyi devralmasında böyledir

11.

A’nın bağışlanan evin kira geliriyle bir öğrenciyi okutması isteğiyle birlikte B’ye yaptığı bağışlamada yer alan özel kaydın niteliği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Yükleme
Soru Açıklaması

Yükleme, ivazsız (karşılıksız) kazandırmalara konan bir kayıttır. ?u hâlde yükleme bağışlama ve ölüme bağlı tasarruflara konan bir kayıt niteliğindedir. Buna göre, ‘lokantamı bağışlıyorum, yalnız her Cuma yoksullara bedava yemek ver’ biçimindeki bir kayıt yükleme niteliğindedir (TBK 291).

12.

Bir evin paylı maliki olan A, B ve C, evi D’ye kiralamıştır. Kira parası alacağı bakımından alacaklılar arasındaki ilişkiyi en iyi ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Kısmi alacak
Soru Açıklaması

Alacaklıların her birinin bir ve aynı alacağın belirli bir payını diğerlerinden bağımsız olarak isteme hakkına sahip olduğu durumlarda kısmi alacak söz konusu olur.  Bir evin paylı maliki olan A, B ve C, evi D’ye kiralamışsa kira parası alacağı bakımından -mülkiyettekine benzer biçimde- paylılık asıldır. Burada da kısmi alacağın varlığından bahsedilebilir. Doğru cevap C'dir.

13.
İfanın doğru zamanda yapılması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "C" Alacaklı erken yapılan ifayı kabul edemez.
Soru Açıklaması
“Sözleşmenin hükümlerinden veya özelliğinden ya da durumun gereğinden tarafların aksini kastettikleri anlaşılmadıkça borçlu, edimini sürenin sona ermesinden önce ifa edebilir.” (TBK 96). Diğer bir deyişle istisnalar dışında alacaklı ifayı kabul etmelidir. Bu nedenle "Alacaklı erken yapılan ifayı kabul edemez." Yanlış cevap olmaktadır.
14.

Ceza koşuluna ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "A" Ceza koşulu bir miktar para olarak belirlenmelidir, başka bir şey olarak belirlenemez. 
Soru Açıklaması

Ceza koşulu bir miktar para olarak ya da başka bir şey olarak belirlenebilir. 

15.

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi özleşmeye katılma ile borca katılma arasındaki farkı ifade etmektedir?

Doğru Cevap: "E" Sözleşmeye katılmada katılan, borçlunun yanında sözleşmeye katılmayı; borca katılma ise sadece borçlu yanında borca katılmayı
Soru Açıklaması

Sözleşmeye katılma, borcun diğer kaynaklarını dışlayan bir terim olarak kendini açıklamaktadır: Sadece sözleşmeye katılma. Oysa, borca katılmada katılınan borcun kaynağı önemli değildir. Yani, sözleşmeden, haksız fiilden, sebepsiz zenginleşmeden ya da vekâletsiz işgörmeden doğan bir borca katılmak mümkündür.

16.

Taraflardan herhangi birine yüklenemeyen bir sebeple satım konusu şeyin değerinin azalması veya ortadan kalkması aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Hasar
Soru Açıklaması

Hasar: Taraflardan herhangi birine yüklenemeyen bir sebeple satım konusu şeyin değerinin azalması veya ortadan kalkmasıdır.

17.

Aşağıdakilerden hangisi sınırlı çeşit borcudur?

Doğru Cevap: "A" Annesinin adı Aliye, babasının adı Mehmet olan Ahmet Yılmaz isimli kişinin tarlasında yetişen buğdayın bir tonunun satışı
Soru Açıklaması

Annesinin adı Aliye, babasının adı Mehmet olan Ahmet Yılmaz isimli kişinin tarlasında yetişen buğdayın bir tonunun satışı

18.

Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? 

Doğru Cevap: "A" Yenileme sebepten soyut bir işlemdir. 
Soru Açıklaması

Yenileme sebebe bağlı (illî) bir tasarruf işlemidir. Bu yüzdendir ki taraflar arasındaki açık bir yenileme anlaşması ile yenileme için, eski borcun geçerli olmasıgerekir

19.
Aşağıdakilerden hangisi karma sözleşmelere örnektir?
Doğru Cevap: "C" Arsa payı karşılığı kat yapım sözleşmesi
Soru Açıklaması
20.
Müteselsil alacaklılıkla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? 
Doğru Cevap: "A" Alacağın bölünemeyen bir edim olması gerekir.
Soru Açıklaması

Bölünebilir bir alacakta, alacaklıların her birine borçludan diğer alacaklılardan bağımsız olarak alacağı isteme yetkisi; borçluya da alacaklılardan herhangi birine yapacağı ifayla borçtan kurtulma yetkisi verilmiş ise müteselsil alacak söz konusu olur. Böyle bir alacağın, sözleşmeden ya da kanundan doğması mümkündür. Edimin bölünebilen bir edim olması gerekir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories