• Borçlar Hukuku Deneme Final Sınavları – Deneme 26

Borçlar Hukuku
Deneme Final Sınavları - Deneme 26
1.

Borç ilişkisinde alacaklı ya da borçlunun değişmesi hangi durumda oluşmaz?

Doğru Cevap: "D" İşletmenin borcunu ödememesi
Soru Açıklaması

A, B, C ve E seçeneklerinde alacaklı ve borçlunun değişmesi durumu oluşur.

2.
Aşağıdakilerden hangisi "Borçluya yüklenemeyen ifa engeli konusunda alacaklının temerrüdü" kavramına örnek olarak gösterilemez?
Doğru Cevap: "D" Sipariş edilen malın alacaklının işyerinde bulunan çalışanı tarafından henüz patronu gelmediği için alınmaması.
Soru Açıklaması
-
3.

Aşağıdakilerden hangisi Hukukumuzda düzenlenen kusursuz sorumluluk hâllerine ilişkin medeni kanunda düzenlenen bir maddedir?

Doğru Cevap: "B" Ev başkanının sorumluluğu
Soru Açıklaması

Hukukumuzda düzenlenen kusursuz sorumluluk hâllerinin Medenî Kanun’da düzenlenenleri: • Kişisel durum sicilinin tutulmasından doğan zararlardan Devletin sorumluluğu (MK 38) • Ev başkanının sorumluluğu (MK 369) • Vasi, kayyım ve yasal danışmanlara tazmin ettirilemeyen zararlardan Devletin sorumluluğu (MK 468) • Taşınmaz malikinin sorumluluğu (MK 730) • Tapu sicilinin tutulmasından doğan zararlardan Devletin sorumluluğu (MK 1007)

4.

Takas ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "A" Takas, iki tarafın irade beyanlarının karşılıklı olarak uyuşmasıyla birlikte gerçekleşir
Soru Açıklaması

Birbirine karşılıklı ve aynı cinsten muaccel borçları bulunan iki kişiden birinin diğerine tek taraflı irade açıklamasıyla borçların az olan tutarında sona erdirilmesine takas (ödeşme) denir (TBK 139). Takas, tek taraflı varması gereken bir irade açıklaması ile kullanılmaktadır böylelikle de karşı tarafın kabul ya da reddine bağlı değildir.

5.

Haksız fiil sorumluluğundan farklı olarak, burada ahlaka aykırı davranan kimsenin başkasına verdiği zarardan sorumlu tutulabilmesi için kusurun nasıl olması gerekir?

Doğru Cevap: "D" Kast düzeyinde kusur
Soru Açıklaması

Haksız fiil sorumluluğundan farklı olarak, burada ahlaka aykırı davranan kimsenin başkasına verdiği zarardan sorumlu tutulabilmesi için kusurun kast düzeyinde olması gerekir.

6.

Kamu düzeni ile ifade edilen aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" toplumun maddi ve dış düzeni
Soru Açıklaması

Kamu düzeni Fransız Hukukçu Maurice Hauriou tarafından “toplumun maddi ve dış düzeni şeklinde tanımlanmıştır.

7.

Aşağıdakilerden hangisi zamanaşımının sonuçlarındandır?

Doğru Cevap: "E" Borç eksik borç haline gelir
Soru Açıklaması

Zamanaşımı ile borç sona ermez. Ancak zamanaşımının dolması ile birlikte borç eksik borç haline gelir. Yani talep ve dava edilebilirliği ortadan kalkar.

8.
Ahmet bisikletini çaldırmıştır. Birgün yolda yürürken bisikletini tanımadığı bir şahsın elinde görmüş ve istemiştir. Şahsın bisikleti vermemesi üzerine zorla almıştır. Bu arada şahıs bir zarar görmemiştir. Ahmet'in davranışı hukuki olarak neyle açıklanabilir?
Doğru Cevap: "A" Kişinin hakkını kendi gücüyle koruması
Soru Açıklaması
Kişinin hakkını kendi gücüyle koruması için aranan şartlara baktığımızda;• Bir hakkın korunması söz konusu olmalıdır. ?• Yetkili kamu makamlarının zamanında müdahalesi mümkün olmamalıdır. ?• Hakkın korunması için başka bir yol mevcut olmamalıdır. • Kuvvet kullanma dengeli olmalıdır. ?Ahmet'in durumuna bakınca kendi hakkını kendi gücüyle koruması açıklamasına uygun düşmektedir.
9.
Aşağıdakilerden hangisi alacaklı temerrüdünün özel sonuçlarından biridir?
Doğru Cevap: "C" Borçlunun sözleşmeden dönme hakkı doğar.
Soru Açıklaması
Alacaklı temerrüdünün sonuçları şunlardır: borçlunun temerrüdü sona erer, borçlunun sorumlulu¤u hafifler, hasar alacakl›ya geçer, alacaklı artık ödemezlik def’ini ileri süremez, borçlunun giderleri isteme hakkı doğar, sözleşmeden doğan faiz işlemeye devam eder.
10.

Borcun konusu ile ilgili hangi ifade doğrudur?

Doğru Cevap: "A" Cins borcunun konusu imkânsızlaşmaz.
Soru Açıklaması

Cins borcunun konusu imkânsızlaşmaz.

11.

Borcun sona ermesi ile ilgili verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "A" Asıl borç sona erince ona bağlı olan faiz, kefalet, rehin, ceza koşulu gibi fer’i hak ve borçlar da her zaman istisnasız olarak kendiliğinden sona erer
Soru Açıklaması

Asıl borç sona erince ona bağlı olan faiz, kefalet, rehin, ceza koşulu gibi fer’i hak ve borçlar da kendiliğinden sona erer (TBK 131/II).Ancak bu kuraldan sapan, taşınmaz rehniyle güvence altına alınmış ya da kıymetli evraka bağlanmış alacaklarda ve konkordatoda özel hükümler bulunmaktadır. Örneğin taşınmaz rehni, güvenceye alınan borç tamamen ifa edilmiş olsa da rehinli alacaklı istemde bulunmadıkça tapu sicilinden silinemez; o, silinmedikçe de son bulmuş olmaz (MK 858).Sonuç olarak asıl borç sona erince fer’i hak ve borçlarında sona ereceği kuralı istisnasız değildir.

12.
Aşağıdakilerden hangisi kişinin hakkını kendi gücüyle korumasının koşullarından biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Ağır bir saldırı tehlikesi bulunmalı
Soru Açıklaması
Sorunun doğru yanıtı, C seçeneğidir.
13.
Aşağıdakilerden hangisi Borçlar Kanununda düzenlenen kusursuz sorumluluk hallerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Ayırt etme gücü bulunanların sorumluluğu
Soru Açıklaması
Ayırt etme gücü bulunmayanların sorumluluğu yer alır kanunda.
14.

Aşağıdaki durumların hangisinde iptal edilebilirlik yaptırımı uygulanabilir?

Doğru Cevap: "A" Kişinin iradesi kira sözleşmesi yapma yönünde olmasına karşın, satış sözleşmesi için irade beyanında bulunması halinde.
Soru Açıklaması

Kişinin iradesi kira sözleşmesi yapma yönünde olmasına karşın, satış sözleşmesi için irade beyanında bulunması halinde iptal edilebilirlik yaptırımı uygulanabilir.

15.
Tapu kütüğünde yapılan şerh, hangi hukuki sonucu doğurur?
Doğru Cevap: "E" Borç ilişkisinin nisbi niteliğini ortadan kaldırır.
Soru Açıklaması
16.

Aşağıdakilerden hangisi tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerden değildir? 

Doğru Cevap: "D" Bağışlama sözleşmesi 
Soru Açıklaması

Bağışlama sözleşmesi tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerden değildir. 

17.

İşletmelerin birleştirilmesi ve şekil değiştirilmesinde borçlu ile yeni (birleşilen işletme ya da şekillenen şirket) borçlunun yasa gereği müteselsilen sorumlu oldukları süre aşağıdakilerden hangisidir? 

Doğru Cevap: "E" 2 yıl 
Soru Açıklaması

Keza eskiborçlu ile yeni (birleşilen işletme ya da şekillenen şirket) borçlu burada da iki yılsüresince müteselsil borçlu olarak alacaklı karşısında sorumlu olacaktır.

18.
Borca aykırılığın ilk ve genel sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Aynen ifa
Soru Açıklaması
-
19.

Garanti alan ve garanti veren arasında yapılan ve garanti verenin o işten beklenilen sonucu garanti etmesi suretiyle garanti alanı bir işin yapılmasına teşvik etmek amacına hizmet eden sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Garanti sözleşmesi
Soru Açıklaması

Garanti alan ve garanti veren arasında yapılan ve garanti verenin o işten beklenilen sonucu garanti etmesi suretiyle garanti alanı bir işin yapılmasına teşvik etmek amacına hizmet eden sözleşmedir.

20.
Konusu, tarımsal ürünler, yığın(seri) üretimin çıktısı ürünler gibi cinsinin genel özellikleriyle belirlenen borç aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Cins borcu
Soru Açıklaması
-
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories