Menfi zarar nedir?
Genel olarak, sözleşmenin geçerli olarak kurulduğuna duyulan güvenin boşa çıkmasından dolayı ortaya çıkan zarardır (güven zararı). Sözleşmeden dönme hâlinde ise hüküm doğuracağına güvenilen sözleşme hükmünü korusaydı, yani sözleşmeden dönülmemiş olsaydı ortaya çıkmayacak olan zarardır.
Aşağıdakilerden hangisinde bir mükellefiyet kaydı vardır?
Yükleme, ivazsız (karşılıksız) kazandırmalara konan bir kayıttır.Bu hâlde yükleme bağışlama ve ölüme bağlı tasarruflara konan bir kayıt niteliğindedir. Buna göre, 'lokantamı bağışlıyorum, yalnız her Cuma yoksullara bedava yemek ver’ biçimindeki bir kayıt yükleme niteliğindedir (TBK 291). ivazlı bir işlemde de buna benzer bir kayıt yer alabilirse de, bu, o hukuksal işlem için sadece bir saik niteliğinde, böylelikle bir koşul olabileceği gibi, üçüncü kişi lehine sözleşme niteliğiyle de ortaya çıkabilir. Örneğin ‘lokantamı her Cuma yoksullara bedava yemek vermen kaydıyla bir milyon Türk Lirası’na devrediyorum’ denmişse üçüncü kişi lehine kayıt vardır.
Bir öneriye karşı ortaya konan kabul beyanının şartlı olarak yapılması hâlinde aşağıdakilerden hangisi söz konusudur?
Kabul beyanının şartlı olarak yapılması hâlinde söz konusu beyan, esasen önerinin reddi ve yeni bir öneride bulunulması anlamını taşır.
Haksız fiil sonucu tazminat talep edilmesi halinde, zararın ispatı ile ilgili hangisi/hangileri doğrudur?
I-Zarar gören, zararını ve zarar verenin kusurunu ispat yükü altındadır.
II-Uğranılan zararın miktarı tam olarak ispat edilemiyorsa hâkim, olayların olağan akışını ve zarar görenin aldığı önlemleri göz önünde tutarak, zararın miktarını hakkaniyete uygun olarak belirler.
III-Hakim kendisine kanunda açıkça yetki verilmediği için, dosyayı bilirkişiye göndermişse, takdir yetkisini kullanmaz.
I,II
Taraflardan herhangi birine yüklenemeyen bir sebeple satım konusu şeyin değerinin azalması veya ortadan kalkmasına ne ad verilir?
Olumsuz ifade olan bu tanım tarafların sorumluluğu olmaksızın kişinin zarara uğramasını ifade etmektedir. D ve B çeldiriciler olup, Ave E şıkları ise olumlu bir ifadedirler.
Alacağın devri ile ilgili verilen yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?
Bir borç ilişkisinden doğan münferit bir alacak hakkının borçlunun rızası aranmaksızın üçüncü bir kişiye kazandırılmasına alacağın devri denilmektedir. Diğer anlatımla, alacağın devri, bir borç ilişkisinde borçlu ve alacak değişmeksizin, sadece alacaklının değişmesidir. Sözleşmesel (iradi), yasal ve yargısal olmak üzere üç tür alacağın devri vardır (TBK 194). Alacağın sözleşmesel devriyle yasal ya da yargısal devri farklılıklar arz eder. Alacağın sözleşmesel devrinde, borçlunun rızası aranmazken yasal ya da yargısal devirde alacaklının da rızası aranmaz (TBK 185). Keza, alacağın sözleşmesel devrinin geçerliliği şekle bağlanmış iken yasal ya da yargısal devirde herhangi bir şekil gerekmez. Bir yasa kuralının bulunması ya da yargıcın kararı yeterlidir (TBK 185). Alacağın devri için herşeyden önce devredilebilir bir alacağa ihtiyaç vardır. Kural olarak her türlü alacak -yasaklanmış olmadıkça- devredilebilir. Mevcut ya da müstakbel bir alacak olması arasında fark yoktur. Yeter ki alacağın kaynaklandığı borç ilişkisi, böylelikle de borç geçerli olsun. Mevcut alacak, doğmuş alacak demektir ama bu alacağın muaccel olması şart değildir. Bu anlamda, bir kira sözleşmesinde, geçmiş ayın kira parası alacağı gibi gelecek ayın kira parası da mevcut birer alacak olarak devredilebilir. Alacağın devri için devir sözleşmesi yapılmış olmalıdır. Alacağın devri, nitelikçe bir tasarruf sözleşmesidir. Bu açıdan alacağın devri, şekle bağlı, sebepten soyut ve tasarruf işlemi niteliğinde bir sözleşmeye verilen addır.
Hizmet sözleşmesinin işçinin ölümü ile sona ereceğine ilişkin kayıt aşağıdakilerden hangisine örnektir ?
Sözleşmesi 1 Ocak 2013 günü sona erer ya da hizmet sözleşmesi işçinin ölümüylesona erer denmişse bozucu vade söz konusu olacaktır.
Yasaya veya tarafların iradelerine göre ya da niteliği gereği bölümlere ayrılarak ifası mümkün olmayan borca ne ad verilir?
Bölünemez borç, yasaya veya tarafların iradelerine göre ya da niteliği gereği bölümlere ayrılarak ifası mümkün olmayan borcu ifade eder.
6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu ile ilk kez düzenlenen kusursuz sorumluluk hâli aşağıdakilerden hangisidir?
6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu ile ilk kez düzenlenen kusursuz sorumluluk hâli tehlike sorumluluğudur.
Menfi zarar nedir?
Genel olarak, sözleşmenin geçerli olarak kurulduğuna duyulan güvenin boşa çıkmasından dolayı ortaya çıkan zarardır (güven zararı). Sözleşmeden dönme hâlinde ise hüküm doğuracağına güvenilen sözleşme hükmünü korusaydı, yani sözleşmeden dönülmemiş olsaydı ortaya çıkmayacak olan zarardır.
Bölünebilir bir alacakta, alacaklıların her birine borçludan diğer alacaklılardan bağımsız olarak alacağı isteme yetkisi; borçluya da alacaklılardan herhangi birine yapacağı ifayla borçtan kurtulma yetkisi verilmiş ise ne tür bir alacak söz konusu olur?
Bölünebilir bir alacakta, alacaklıların her birine borçludan diğer alacaklılardan bağımsız olarak alacağı isteme yetkisi; borçluya da alacaklılardan herhangi birine yapacağı ifayla borçtan kurtulma yetkisi verilmiş ise müteselsil alacak söz konusu olur
Yasanın öngördüğü en uzun zamanaşımı süresi aşağıdaki sözleşme tiplerinden hangisi için düzenlenmiştir?
Yasanın öngördüğü en uzun zamanaşımı süresi (20 yıl) eser sözleşmesinde düzenlenmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Alacaklının temerrüdünün koşuludur?
I. İfanın gereği gibi önerilmiş olması.
II. Haklı sebep olmaksızın ifa önerisinin reddi.
III. Alacaklının fiil ehliyetinin yokluğu.
Alacaklının temerrüdünün iki koşulu vardır: 1) İfanın gereği gibi önerilmiş olması, 2) Haklı sebep olmaksızın ifa önerisinin reddi.