Aşağıdakilerden hangisi Alacaklının temerrüdünün sonuçlarındandır?
Alacaklının temerrüdünün sonuçlarına genel olarak bakıldığında şu görüntü ortaya çıkar: Borçlunun temerrüdü sona erer, borçlunun sorumluluğu hafifler, hasar alacaklıya geçer, alacaklı artık ödemezlik def’ini ileri süremez, borçlunun giderleri isteme hakkı doğar, sözleşmeden doğan faiz işlemeye devam eder.
Sözleşmenin kurulmasından sonra ve fakat ifasından önce tarafların sorumlu tutulamayacağı sebeplerle borcu ifa imkânının tamamen ya da kısmen ortadan kalkmasına ne ad verilir?
Sözleşmenin kurulmasından sonra ve fakat ifasından önce tarafların sorumlu tutulamayacağı sebeplerle borcu ifa imkânının tamamen ya da kısmen ortadan kalkmasına kusursuz ifa imkansızlığı denir.
Sözleşmenin geçersizliğine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisini söylemek doğru olur?
B ve C şıklarındaki yokluk yaptırımı: sözleşmenin kurucu unsurları eksikse sözleşme meydana gelmiş olmayacağı için sözleşme açısından “yokluk” yaptırımı söz konusu olur. D şıkkındaki tanım kesin hükümsüzlüğü ifade eder. Gerçek kişiler açısından, ayırt etme gücüne sahip olmayan kişilerin yaptığı tüm hukuki işlemler kesin hükümsüzdür.
Alacaklının ölmüş, mirasçılarının belirsiz olması ya da alacağın devredilmiş olması ve devreden ile alan arasında uyuşmazlık ortaya çıkmış olması neye işaret etmektedir?
Alacaklının ölmüş, mirasçılarının belirsiz olması ya da alacağın devredilmiş olması ve devreden ile alan arasında uyuşmazlık ortaya çıkmış olması (TBK 187) gibi durumlarda alacaklının belirsizliğinden söz edilir.
Bir para borcunun ifasında gecikme halinde işleyen faize ne ad verilir?
Bir para borcunun ifasında gecikme halinde işleyen faize temerrüt faizi denir.
Aşağıdakilerden hangisi edim türlerinden misli eşya kavramını ifade etmektedir?
Alışveriş hayatında ferdi özellikleri yerine sayma, tartma ya da ölçme suretiyle belirlenen misli eşya (kömür, buğday vb.) şeklinde tanımlanmaktadır.
Aile B sigortası arasında yapılan hayat sigortası sözleşmesinde A’nın ölümü halindesigorta ödencesinin eşi E’ye ödenmesi kararlaştırılmışsa bu aşağıdakilerden hangisine örnektir?
Üçüncü kişi yararına sözleşmede de borçlu ve alacaklı sözleşmenin taraflarıdır. Yalnız bu sözleşmede borçlunun borçlandığı edim, sözleşmeye taraf olmayanüçüncü kişiye ifa edilmektedir. Üçüncü kişi, alacaklının ifayı kabul yardımcısıolmadığı gibi temsilcisi de değildir. Tersine sözleşmeye taraf olarak alacaklı görünen kişi de üçüncü kişinin ifa yardımcısı ya da temsilcisi sayılmaz. Örneğin, Aile B sigortası arasında yapılan hayat sigortası sözleşmesinde A’nın ölümü halindesigorta ödencesinin eşi E’ye ödenmesi kararlaştırılmış olabilir.
Bir malvarlığının ya da işletmenin devralınmasının koşulları nelerdir?
Bir malvarlığının veya işletmenin devri özelliklidir. TBK 202 bu özellikli hâli önemseyerek durumu düzenlemiştir. Düzenlemenin ağırlık noktası üç nokta üzerinde toplanmaktadır. Bunlar; 1) Bir malvarlığı veya işletmenin aktif ve pasifleriyle devredilmiş olması 2) Devralanın devri alacaklılara bildirmesi ya da ilanen duyuruda bulunmuş olması ve 3) Devir sonrası iki yıllık müteselsil sorumluluk. Bunlardan ilk ikisi TBK 202’nin hükmünün gündeme gelebilmesinin koşulları üçüncüsü ise hükmüdür.
Üçüncü kişi yararına sözleşme ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Üçüncü kişi yararına sözleşmede borçlu ve alacaklı kişi sözleşmenin taraflarıdır, üçüncü kişi değil. Yalnız bu sözleşmede borçlu borcunu, sözleşmeye taraf olmayan üçüncü kişiye ifa etmektedir.
I. Zamanaşımı borcu sona erdiren bir sebep olarak karşımıza çıkmaktadır.
II. Zamanaşımına uğramış bir borç için eksik borç deyiminin kullanılması, yanlış bir ifade olmaz.
III. Kişilik hakkı ve ayni haklarda zamanaşımı söz konusu olmaz.
IV. Taşınmaz rehniyle güvenceye alınmış alacaklarda zamanaşımı işlemez. Zamanaşımı kavramı ile ilgili yukarıda verilen önermelerden hangileri doğrudur?
Tam bir ifadeyle, borç ilişkileri alanında bir borcun muaccel olduğu tarihten itibaren yasada öngörülen belirli bir sürenin geçmiş olması durumuna dayanan, alacaklının alacağı talep, dava ve icra yoluyla takip hakkını sürekli olarak engelleyen savunmaya zamanaşımı denilmektedir. Zamanaşımı gerçekte borcu kendiliğinden sona erdirmez fakat savunma olarak ileri sürüldüğünde alacağın istenebilirliğini ve dava ve icra yoluyla takip edilebilirliğini sürekli olarak ortadan kaldıran bir olaydır. Bir benzetme yapılacak olursa zamanaşımı savunmasının, alacağı öldürmemekte,fakat felç etmekte olduğu söylenebilir. Bu bağlamda ilk önermede ifade edilen içerik yanlıştır. Diğer önermeler doğrudur.
Ön Sözleşme kavramına ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
B, C, D, ve E şıklarında ifade edilen bilgiler ön sözleşme kavramına ilişkin yanlış ifadelerdir. A şıkkında belirtildiği gibi, ön sözleşmede taraflardan biri veya her ikisi ileride asıl sözleşmeyi kurma borcu altına girer.