• Borçlar Hukuku Deneme Final Sınavları – Deneme 6

Borçlar Hukuku
Deneme Final Sınavları - Deneme 6
1.
Tazminat davaları konusunda aşağıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudur? I. Haksız fiilden zarar gören kişinin yakınları dava açma hakkına sahiptir. II. Haksız fiilden sorumlu olan kişinin ölümü durumunda tazminat yükümlülüğü mirasçılarına geçer. III. Hak sahibinin ölümü durumunda tazminat alacağı mirasçılara intikal eder.
Doğru Cevap: "D" II ve III
Soru Açıklaması
Sorunun doğru yanıtı, D seçeneğidir.
2.
Hangisi haksız fiil sorumluluğunun şartlarından biridir?
Doğru Cevap: "E" İlliyet şartı
Soru Açıklaması
İlliyet bağı haksız fiilin unsurlarındandır.
3.
“Ha^kim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir.'' Bu kanuna göre hakim olsanız hangi duruma manevi tazminatın verilmesini hükmedersiniz?
Doğru Cevap: "C" Markette et reyonunda çalışan kızın parmağını hatalı çalışan kıyma makinasına kaptırarak kopartması
Soru Açıklaması
Açıklamaya göre bedensel bütünlüğe bir zararın verilmesi durumunda manevi tazminat ödenebilmektedir. Seçeneklerde markette çalışan kızın bozuk bir makinaya parmağını kaptırarak kopartması manevi tazminat davasını açmasına ve hakimin geçerli sebeplerle tazminatı vermesine örnek bir durumdur.
4.

Aşağıdakilerden hangisi Alacaklının temerrüdünün sonuçlarındandır?

Doğru Cevap: "A" Borçlunun sorumluluğu hafifler
Soru Açıklaması

Alacaklının temerrüdünün sonuçlarına genel olarak bakıldığında şu görüntü ortaya çıkar: Borçlunun temerrüdü sona erer, borçlunun sorumluluğu hafifler, hasar alacaklıya geçer, alacaklı artık ödemezlik def’ini ileri süremez, borçlunun giderleri isteme hakkı doğar, sözleşmeden doğan faiz işlemeye devam eder.

5.

Sözleşmenin kurulmasından sonra ve fakat ifasından önce tarafların sorumlu tutulamayacağı sebeplerle borcu ifa imkânının tamamen ya da kısmen ortadan kalkmasına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Kusursuz ifa imkansızlığı
Soru Açıklaması

Sözleşmenin kurulmasından sonra ve fakat ifasından önce tarafların sorumlu tutulamayacağı sebeplerle borcu ifa imkânının tamamen ya da kısmen ortadan kalkmasına kusursuz ifa imkansızlığı denir.

6.

Sözleşmenin geçersizliğine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisini söylemek doğru olur?

Doğru Cevap: "A" Taraflar, bir sözleşmenin içeriğini kanunda öngörülen sınırlar içinde özgürce belirleyebilirler
Soru Açıklaması

B ve C şıklarındaki yokluk yaptırımı: sözleşmenin kurucu unsurları eksikse sözleşme meydana gelmiş olmayacağı için sözleşme açısından “yokluk” yaptırımı söz konusu olur. D şıkkındaki tanım kesin hükümsüzlüğü ifade eder. Gerçek kişiler açısından, ayırt etme gücüne sahip olmayan kişilerin yaptığı tüm hukuki işlemler kesin hükümsüzdür.

7.
Yasal ifa yeri, sözleşme kurulduğu sırada borcun konusunun bulunduğu yer olan borç türü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Parça borcu
Soru Açıklaması
-
8.

Alacaklının ölmüş, mirasçılarının belirsiz olması ya da alacağın devredilmiş olması ve devreden ile alan arasında uyuşmazlık ortaya çıkmış olması neye işaret etmektedir?

Doğru Cevap: "D" Öngörülmezlik
Soru Açıklaması

Alacaklının ölmüş, mirasçılarının belirsiz olması ya da alacağın devredilmiş olması ve devreden ile alan arasında uyuşmazlık ortaya çıkmış olması (TBK 187) gibi durumlarda alacaklının belirsizliğinden söz edilir.

9.

Bir para borcunun ifasında gecikme halinde işleyen faize ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Temerrüt faizi
Soru Açıklaması

Bir para borcunun ifasında gecikme halinde işleyen faize temerrüt faizi denir.

10.
A, nın otomobili B tarafından 20.01.2014 tarihinde yanlışlıkla çizilmiştir. A arabasını B'nin çizdiğini 12.03.2015 tarihinde öğrenmiştir. A haksız fiile dayanan tazminat talebi hangi tarih itibarı ile zamanaşımına uğrar?
Doğru Cevap: "A" 12.03.2017
Soru Açıklaması
TBK 72/1 hükmü gereği, zararın ve tazminat yükümlüsünün öğrenilmesinden itibaren iki yıllık zamanaşımı süresinin uygulanması gerekir. Bu sebeple doğru cevap A şıkkıdır.
11.

Aşağıdakilerden hangisi edim türlerinden misli eşya kavramını ifade etmektedir?

Doğru Cevap: "D" Alışveriş hayatında ferdi özellikleri yerine sayma, tartma ya da ölçme suretiyle belirlenmesi
Soru Açıklaması

Alışveriş hayatında ferdi özellikleri yerine sayma, tartma ya da ölçme suretiyle belirlenen misli eşya (kömür, buğday vb.) şeklinde tanımlanmaktadır.

12.
Alacaklı, borçluya karşı, ifa mümkün değilse borca aykırılığın yol açtığı zararının tazminini istemi için aşağıdaki koşullardan hangisi aranmaz?
Doğru Cevap: "E" Borçlunun istemesi
Soru Açıklaması
-
13.

Aile B sigortası arasında yapılan hayat sigortası sözleşmesinde A’nın ölümü halindesigorta ödencesinin eşi E’ye ödenmesi kararlaştırılmışsa bu aşağıdakilerden hangisine örnektir? 

Doğru Cevap: "A" Üçüncü kişi yararına sözleşme
Soru Açıklaması

Üçüncü kişi yararına sözleşmede de borçlu ve alacaklı sözleşmenin taraflarıdır. Yalnız bu sözleşmede borçlunun borçlandığı edim, sözleşmeye taraf olmayanüçüncü kişiye ifa edilmektedir. Üçüncü kişi, alacaklının ifayı kabul yardımcısıolmadığı gibi temsilcisi de değildir. Tersine sözleşmeye taraf olarak alacaklı görünen kişi de üçüncü kişinin ifa yardımcısı ya da temsilcisi sayılmaz. Örneğin, Aile B sigortası arasında yapılan hayat sigortası sözleşmesinde A’nın ölümü halindesigorta ödencesinin eşi E’ye ödenmesi kararlaştırılmış olabilir.

14.

Bir malvarlığının ya da işletmenin devralınmasının koşulları nelerdir?

  • Bir malvarlığının veya işletmenin aktif ve pasifleriyle devredilmiş olması
  • Devralanın devri alacaklılara bildirmesi
  • Devir sonrası iki yıllık müteselsil sorumluluk
  • Doğru Cevap: "B" 1, 2 ve 3
    Soru Açıklaması

    Bir malvarlığının veya işletmenin devri özelliklidir. TBK 202 bu özellikli hâli önemseyerek durumu düzenlemiştir. Düzenlemenin ağırlık noktası üç nokta üzerinde toplanmaktadır. Bunlar; 1) Bir malvarlığı veya işletmenin aktif ve pasifleriyle devredilmiş olması 2) Devralanın devri alacaklılara bildirmesi ya da ilanen duyuruda bulunmuş olması ve 3) Devir sonrası iki yıllık müteselsil sorumluluk. Bunlardan ilk ikisi TBK 202’nin hükmünün gündeme gelebilmesinin koşulları üçüncüsü ise hükmüdür.

    15.
    I. Mücbir sebep II. Üçüncü kişinin ağır kusuru III. Zarar görenin ağır kusuru Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri nedensellik bağını kesen sebeplerdendir?
    Doğru Cevap: "E" I, II ve III
    Soru Açıklaması
    Alacakl›n›n kusuru, nedensellik bağını kesecek yoğunluğa ulaşmadıkça borca aykırılıktan borçlunun sorumluluğu devam eder.
    16.

    Üçüncü kişi yararına sözleşme ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? 

    Doğru Cevap: "C" Üçüncü kişi yararına sözleşmede borçlu ve üçüncü kişi sözleşmenin taraflarıdır.
    Soru Açıklaması

    Üçüncü kişi yararına sözleşmede borçlu ve alacaklı kişi sözleşmenin taraflarıdır, üçüncü kişi değil. Yalnız bu sözleşmede borçlu borcunu, sözleşmeye taraf olmayan üçüncü kişiye ifa etmektedir. 

    17.

    I. Zamanaşımı borcu sona erdiren bir sebep olarak karşımıza çıkmaktadır.

    II. Zamanaşımına uğramış bir borç için eksik borç deyiminin kullanılması, yanlış bir ifade olmaz.

    III. Kişilik hakkı ve ayni haklarda zamanaşımı söz konusu olmaz.

    IV. Taşınmaz rehniyle güvenceye alınmış alacaklarda zamanaşımı işlemez. Zamanaşımı kavramı ile ilgili yukarıda verilen önermelerden hangileri doğrudur?

    Doğru Cevap: "C" II – III – IV
    Soru Açıklaması

    Tam bir ifadeyle, borç ilişkileri alanında bir borcun muaccel olduğu tarihten itibaren yasada öngörülen belirli bir sürenin geçmiş olması durumuna dayanan, alacaklının alacağı talep, dava ve icra yoluyla takip hakkını sürekli olarak engelleyen savunmaya zamanaşımı denilmektedir. Zamanaşımı gerçekte borcu kendiliğinden sona erdirmez fakat savunma olarak ileri sürüldüğünde alacağın istenebilirliğini ve dava ve icra yoluyla takip edilebilirliğini sürekli olarak ortadan kaldıran bir olaydır. Bir benzetme yapılacak olursa zamanaşımı savunmasının, alacağı öldürmemekte,fakat felç etmekte olduğu söylenebilir. Bu bağlamda ilk önermede ifade edilen içerik yanlıştır. Diğer önermeler doğrudur.

    18.
    Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerin ifası bakımından geçerli olan genel kural aşağıdakilerden hangisidir?
    Doğru Cevap: "E" Taraflar borçlarını aynı anda ifa etmelidir.
    Soru Açıklaması
    -
    19.

    Ön Sözleşme kavramına ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    Doğru Cevap: "A" Asıl sözleşmenin şekline tabidir.
    Soru Açıklaması

    B, C, D, ve E şıklarında ifade edilen bilgiler ön sözleşme kavramına ilişkin yanlış ifadelerdir. A şıkkında belirtildiği gibi, ön sözleşmede taraflardan biri veya her ikisi ileride asıl sözleşmeyi kurma borcu altına girer.

    20.
    Aşağıdakilerden hangisi borçlunun sorumlu olması için kusur şartı aranan hallerdendir?
    Doğru Cevap: "D" Borca aykırılıktan doğan borçlunun sorumluluğu
    Soru Açıklaması
    Borca aykırılıktan doğan borçlunun sorumluluğunda borçlunun kusurlu olması gerekir. Diğer hallerde ise sorumlu olmak için kusur şartı aranmamaktadır.
    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories