Aşağıdakilerden hangisinde, borcun üçüncü kişi tarafından ifası hakkında doğru bilgi verilmiştir?
I-Borcun üçüncü kişi tarafından ifasıyla, asıl borçla birlikte bağımlı (fer’i) faiz, rehin, kefalet gibi haklar da böylelikle sona ermiş olur.
II-Borçlu, borcun üçüncü kişi tarafından ifasına izin vermemişse veya ödemeden haberdar değilse borcu üçüncü kişinin ödemesi, borçluyu borçtan kurtarmaz.
III- Alacaklı, doğru ifa teklifiyle karşısına çıkan üçüncü kişinin bu teklifini reddedemez. Eğer alacaklı üçüncü kişinin ifa teklifini reddederse alacaklı temerrüdüne düşer.
Borcun üçüncü kişi tarafından ifasıyla, asıl borçla birlikte bağımlı (fer’i) faiz, rehin, kefalet gibi haklar da böylelikle sona ermiş olur ve alacaklı, doğru ifa teklifiyle karşısına çıkan üçüncü kişinin bu teklifini reddedemez.
TBK 40/I’de “Yetkili bir temsilci tarafından bir başkası adına ve hesabına yapılan hukuki işlemin sonuçları, doğrudan doğruya temsil olunanı bağlar.” İfadesiyle kastedilen aşağıdaki kurumlardan hangisidir?
TBK 40/I’de “Yetkili bir temsilci tarafından bir başkası adına ve hesabına yapılan hukuki işlemin sonuçları, doğrudan doğruya temsil olunanı bağlar.” ifadesiyle doğrudan temsil kastedilmektedir.
Yukarıdaki seçeneklerden hangisi veya hangileri Sözleşmeyi devir için öngörülen yollar içerisinde yer almaz?
Sözleşmeyi devir için öngörülen iki yol vardır: 1) Üçlü devir sözleşmesi ve 2) Devir yetkisine dayanan ikili sözleşme. Yasa, sözleşmenin devri için kural durum olarak yapısı itibari ile üçlü devir sözleşmesi öngörmektedir (TBK 205/I). Çünkü sözleşmenin devri sözleşmesinde menfaat sahibi olan devredilen sözleşmenin tarafları (alacaklı ve borçlu) ile devralandır.
Noterler tarafından düzenlenmiş taşınmaz satışı sözleşmelerinin, şekle aykırılık sebebi ile geçersiz sayılması yerine, taşınmaz satış vaadi sözleşmesine çevrilerek ayakta tutulması aşağıdaki hukuki kurumlardan hangisi aracılığı ile mümkündür?
Hukukumuzda çevirme (tahvil) kurumu, özellikle noterler tarafından düzenlenmiş taşınmaz satışı sözleşmelerinin, şekle aykırılık sebebi ile geçersiz sayılması yerine, taşınmaz satış vaadi sözleşmesine çevrilerek ayakta tutulması hâlinde uygulama alanı bulmaktadır.
Borçlu tarafta çokluk olduğunda, borçlular arasında katı ve bölünmez bir birlik bulunduğu, böylelikle alacaklı karşısında tek bir kişi gibi hareket ettikleri -belki de tüzel kişiye benzer bir birlik görüntüsü verdikleri- düşünülerek kabul edilen tutum hangisidir?
Borçlu tarafta çokluk olduğunda, borçlular arasında katı ve bölünmez bir birlik bulunduğu, böylelikle alacaklı karşısında tek bir kişi gibi hareket ettikleri -belki de tüzel kişiye benzer bir birlik görüntüsü verdikleri- düşünülerek bölünemezlik (el birliği) kabul edilebilmektedir.
“Borçlar Kanunumuz …… şeklin yazılı şekil olarak öngörülmesi hâlinde yasal yazılı şekle ilişkin hükümlerin uygulanacağını öngörmüştür” Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin gelmesi uygundur?
Taraflar iradi şekil öngördükleri sözleşme için iradi şekil şartını anlaşarak bertaraf edebilirler. Borçlar Kanunumuz iradi şeklin yazılı şekil olarak öngörülmesi hâlinde yasal yazılı şekle ilişkin hükümlerin uygulanacağını öngörmüştür (TBK 17/II).
Aşağıdakilerden hangisi alacaklının temerrüdünün sonuçlarından biri değildir?
Alacaklının temerrüdünün sonuçlar›na genel olarak bakıldığında şu görüntü ortaya ç›kar: Borçlunun temerrüdü sona erer, borçlunun sorumluluğu hafifler, hasar alacakl›ya geçer, alacakl› art›k ödemezlik def’ini ileri süremez, borçlunun giderleri isteme hakkı doğar, sözleşmeden doğan faiz işlemeye devam eder. C seçeneğinde sona erer olarak ifade edilir.
Borcun sona ermesi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Asıl borç sona erdiğinde asıl borca bağlı fer'i hak ve borçlar da kendiliğinden sona erer.
Aşağıdakilerden hangisi borcu sona erdiren hallerden değildir?
Sözleşmeyi sona erdirme (ikale) sözleşmesi, dönme, fesih ve geri alma gibi söz- leşmesel borç ilişkilerini sona erdirme olanaklarından ifa, ibra, yenileme, takas, alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi, kusursuz ifa imka^nsızlığı gibi münferit borcu sona erdiren sebeplerden söz edilebilir.
Aşağıdakilerden hangisi yanılma (hata) içerisindeki açıklamada yanılma halleri dışında kalmaktadır?
Korkutma (ikrah) irade bozukluğu halleri içerisinde geçmektedir.
Zamanın geçmesi ile sözleşmedeki geçersizliğin düzelmesinin mümkün olmadığı durum aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
Doktrinde kesin hükümsüzlük, sözleşmenin yapıldığı andan itibaren kendiliğinden geçersiz olması olarak tanımlanmaktadır. Diğer ifadeyle, kesin hükümsüz sözleşme ölü doğmuştur, zamanın geçmesi ile sözleşmedeki geçersizliğin düzelmesi mümkün değildir.
Türk Borçlar Kanunu’na göre tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde taraflardan biri kendi borcunu ifa etmeden diğerinden alacağını talep ederse karşı tarafın bu talebi yerine getirmekten kaçınma hakkına ne ad verilir?
Aynı anda ifa söz konusuysa taraflardan biri kendi borcunu ifa etmedikçe ya da etmeyi teklif etmedikçe diğerinden alacağını talep ederse karşı tarafın bu talebi yerine getirmekten kaçınma hakkı vardır. Buna ödemezlik def’i denilmektedir.