“_______, davranışı ve davranışın altında yatan fizyolojik ve zihinsel süreçleri inceleyen bilim dalıdır.” yer alması gereken ifade hangi seçenekte bulunmaktadır?
Psikoloji bilimindeki gelişmelere bağlı olarak son yıllarda ise psikoloji “davranışı ve altında yatan fizyolojik ve zihinsel süreçleri inceleyen bir bilim dalı” olarak tanımlanmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi kavramın insan davranışını şekillendirmesine bir örnektir?
Kavramların belirli bir durumda insanın davranış seçeneklerini belirleme işlevi de vardır
Psikolojinin tarihsel süreci içerisinde, “Psikolojinin Prensipleri” isimli kitabı ile psikoloji alanını etkileyen ve böylece insanların alışkanlıkları, duyguları ve bilinç gibi konulardaki işlevselci bakış açısını ortaya koyan, bilim insanının adı hangi seçenekte yer almaktadır?
Wilhelm Wundt’un deneysel psikoloji çalışmaları psikoloji biliminin başlangıcını oluşturmuş ve onun çalışmalarının sonraki yıllarda psikoloji alanındaki çalışmalara önemli etkileri olmuştur. Edward Tichener, bilincin temel bileşenlerinin, zihnin yapısını biçimlendirmek için bir araya gelmiş temel duyumlar ve duygular olduğunu, bilincin duyumlardan oluştuğunu ve zihinsel süreçlerin doğasının içebakış yöntemi ile çözümlenir ise bireyin içsel yaşamının da anlaşılabileceğini belirtmiştir.Hermann von Helmholtz’un çalışmalarıyla duyusal psikolojiye katkı sağlanmış, zihinsel süreçlerin bilimsel süreçle ölçülebileceği ve bilimsel araştırma yapılabileceğinin ilk göstergesi olmuştur.
Aşağıdakilerden hangisi psikoloji bilimi ile ilgili yanlış bir ifadedir?
Psikoloji bilimi insan davranışlarını anlamaya çalışırken duygular ve aynı zamanda düşünceler ve zihnin işleyişine yönelik olarak zihinsel süreçlerle de ilgilidir.
Geçerliliği kabul edilmiş sistemli bilgiler bütününe verilen doğru ad hangi seçenekte yer almaktadır?
Bilim, bilimsel yöntemle elde edilen bilgilerdir. Bilimsel yöntemle, bilgiler, toplanır, analiz edilir. Bilimsel bilgi sistematiktir. Zeka, düşünce ve beyin farklı tanımlamaları olan kavramlardır.
Aşağıdakilerden hangisi bir araştırmada değişkenler arasındaki neden-sonuç ilişkisini ortaya koymak üzere tasarlanan bilimsel araştırma yöntemidir?
Değişkenler arasındaki neden-sonuç ilişkisini ortaya koymak üzere tasarlanan bilimsel araştırmalara deneysel araştırmalar denir.
Analitik, yaratıcı ve Pratik zeka olmak üzere üçlü zeka kuramını geliştiren bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?
Stenrberg, üçlü zeka kuramı adı verilen yaklaşımında analitik, yaratıcı ve Pratik olmak üzere üç zeka türü belirlemiştir.
Psikolojinin biliminin başlangıcı olarak düşünülen olay aşağıdakilerden hangisidir?
Wundt’un ilk psikoloji laboratuvarını kurması psikolojinin biliminin başlangıcı olarak ifade edilmektedir.
Evrim Kuramı canlılar ve var olmalarıyla ilgilidir. Basımlama bir kuram değil davranıştır. Bağlanma Kuramı, Bowlby ile anılır. Hull Hipotezi yanlış bir adlandırmadır.
Bireyler arasında zekâ açısından görülen farklılıkların sorumlusu olan iki faktör hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
Neden bazı bireyler (çocuklar ve yetişkinler) diğerlerinden daha zekidir? En genel düzeyde, bireyler arasında zekâ açısından görülen farklılıklardan iki faktör sorumlu tutulabilir: Kalıtım ve çevre. Kalıtım, her bir kişinin genetik mirasını içerir. Çevre ise insanların hayatları boyunca deneyimledikleri tecrübelerden oluşur. Psikologlar hem kalıtımın hem de çevrenin zekâyı belirlemede önemli olduğunu kabul ederler.
Adı hangi numarada yer alan bilim insanı, ilk psikolog olarak kabul edilmektedir?
psikolojinin bir bağımsız bilim dalı olarak ortaya çıkmasında Wilhelm Wundt araştırmaları öncü bir rol oynamıştır. Wundt, diğer çalışma alanlarında kullanılan teknikler ile de zihinsel süreçlerin araştırılabileceğinden hareketle Almanya’da ilk psikoloji laboratuvarını 1879 yılında kurmuştur. Dolayısıyla, psikoloji biliminin tarihsel sürecinde Wundt’un ilk psikoloji laboratuvarını kurması psikoloji biliminin başlangıcı olarak düşünülmektedir. Böylece, ilk psikolog olarak kabul edilen Wundt’un deneysel psikoloji çalışmaları psikoloji biliminin başlangıcını oluşturmuş ve onun çalışmalarının sonraki yıllarda psikoloji alanındaki çalışmalara önemli etkileri olmuştur
“Bütün, onu oluşturan parçaların toplamından farklıdır” görüşünü ileri süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Max Werthheimer, zihnin farklı gestaltlerine, organize olmuş bütünlüklerine odaklanarak zihnin bu tür deneyimleri nasıl yaşadığını incelemiştir. Bu çerçevede, Gestalt psikoloji algının nasıl düzenlendiğini incelemiş ve “bütün, onu oluşturan parçaların toplamından farklıdır” görüşünü ileri sürmüştür.
Binet tarafından geliştirilen zekâ ölçeği ABD’de Stanford Üniversitesinde Lewis Terman tarafından Amerikan okul çocuklarına uygulanmak üzere adapte edilmiştir. Binlerce çocuğa uygulanarak ölçek standardize edilmiş ve yaş normları geliştirilmiştir. 1916’da Terman’ın yayımladığı bu ölçek Stanford-Binet Zekâ Ölçeği olarak bilinir. Ölçek 1937’de, 1960’da, 1972’de ve en son 1986’da yeniden gözden geçirilmiştir. 1986’da gözden geçirilen son versiyonunda ölçek, daha modern ardılları gibi farklı yeteneklerin birleşiminden oluşmaktadır. Bu ölçeğin son versiyonunda ölçümü yapılan dört alan vardır:Sözel akıl yürütme, soyut/görsel akıl yürütme, sayısal akıl yürütme ve kısa süreli bellek
1939’da David Wechsler yeni bir zekâ ölçeği geliştirdi. Çünkü Stanford-Binet ölçeğinin fazlaca sözel yeteneğe dayandığını ve bunun yetişkinler için uygun olmadığını düşünüyordu. Wechsler Yetişkin Zekâ Ölçeği (WYZÖ) 1955 ve 1981’de tekrar gözden geçirilmiştir. Bu ölçek biri sözel ve diğeri performans olmak üzere iki alt ölçekten oluşur. Sözel bölüm bilgi sorularını, basit aritmetik sorularını ve yargı sorularını kapsar. Performans bölümü¨ ise birkaç resmin öykü¨ oluşturacak biçimde dizilmesi, resimdeki eksik parçanın bulunması gibi problemleri kapsar. Kişi bunlardan hem ayrı ayrı puanlar alır hem de hepsinden tek bir IQ puanı alır. Wechsler daha sonraları benzer bir ölçeği çocuklar için geliştirmiştir: Wechsler Çocuklar İçin Zekâ Ölçeği (WÇZÖ)
Derinliği algılamada iki gözün iş birliği yapmasına izin veren mesafeye ne ad verilir?
Sadece insan ve aslan, kaplan gibi avcı hayvanların anatomik yapıları derinliği algılamada ikigözün iş birliği yapmasına izin verir. Bu canlılarda gözler kafanın önündedir ve aralarında mesafe vardır. İnsanda 6 cm. olan bu mesafeye retinal ayrıklık denir.
Deney grubu olarak adlandırılan bir gruba deneysel işlem belirli bir süre uygulanırken, kontrol grubu olarak adlandırılan diğer gruba ise bu sürede herhangi bir işlem uygulanmaz Sonrasında, iki grup uygun ölçme araçları veya standart testler kullanılarak karşılaştırılır. Yukarıda anlatılan bilimsel yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
Deneysel yöntemde ortaya çıkan sonucun gerçekten deneysel işlemden kaynaklandığını söylemek için iki veya daha fazla farklı grup kullanılması gerekir. Genellikle iki farklı grubun kullanıldığı durumlarda birbirine denk/eşit iki grup oluşturulur. Deney grubu olarak adlandırılan bir gruba deneysel işlem belirli bir süre uygulanırken, kontrol grubu olarak adlandırılan diğer gruba ise bu sürede herhangi bir işlem uygulanmaz. Sonrasında, iki grup uygun ölçme araçları veya standart testler kullanılarak karşılaştırılır. Dolayısıyla başlangıçta incelenen özellik açısından birbirine denk/eşit iki grup arasında deney sonrası farklılık oluşuyorsa ve bu farklılık deney grubunda deneysel işlem kaynaklı oluşuyor, ancak kontrol grubunda oluşmuyor ise bu durumda bağımsız değişkenin bağımlı değişkenin bir nedeni olduğu ileri sürülebilir.
Duyusal girdilerde boşluk olsa bile şekli bir bütün olarak algılama eğilimini yansıtan gruplama ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?
Tamamlama ilkesi, duyusal girdilerde boşluk olsa bile şekli bir bütün olarak algılama eğilimini yansı- tır. Aradaki boşluk algısal sistem tarafından tamamlanır.