Kavram Oluşturma Modelleri’nden Prototip Modeli’ne göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Rosch en doğal görünen kavramların bile bellekte bir özellikler listesi hâlinde saklanmadığını öne sürmüş ve bunun yerine kavramların prototipler aracılığıyla oluşturulduğunu iddia etmiştir. Prototip modeli, o kategorinin özelliklerini barındıran en iyi örnek yoluyla kavramın oluşturulması sürecine dayanır. Prototip bir tür idealize edilmiş kavram biçimidir. Prototip kavramı bunun yanı sıra, tanımı gereği o kavramı oluşturan diğer örneklerin prototip kadar özellik göstermeyebileceğini ama, hâlâ onların da aynı kavram içinde düşünülmesi gerektiğini ima eder. Bu da neden bazı örneklerin diğerlerinden daha fazla kavramı temsil etme gücüne sahip olduğunu açıklar.
Bir kapının tam açıkken ve yarım açıkken algılayıcının retinasına düşen imgesi farklıdır. Bu farklılığa rağmen, algılayıcı kapıyı aynı kapı olarak algılamaya devam eder. Aşağıdakilerden hangisi bu olguyu ifade eder?
Yukarıdaki kavram şekil değişmezliği olarak adlandırılmaktadır.
Bütün organizmaların benzer psikolojik prensiplere göre hareket ettiğini savunan ve evrensel “davranış yasalarını” belirlemeye çalışan bakış açısı aşağıdakilerden hangisidir?
Yukarıda verilen tanım davranışçı pisikoloji adı altında değerlendirilmektedir.
Pek çok hayvanın, belirli durumlarda belirli biçimde tepki vermek üzere programlanmış sinir sistemleriyle birlikte doğuyor olması hangi güdülenme kuramının temel varsayımıdır?
Evrimci görüşe göre pek çok hayvan belirli durumlarda belirli biçimde tepki vermek üzere sinir sistemleri önceden programlanmış eğilimlerle doğarlar. İçgüdü olarak adlandırılan bu eğilimler türe özgüdür ve genetik olarak bir kuşaktan diğerine aktarılır. Örümceklerin ağ örme davranışları, arı- ların diğer arılara yiyeceğin yerini göstermek için yaptıkları “dans” ilk akla gelen örneklerdir.
Problemi anlamak için farklı zihinsel temsiller geliştirmenin yanın da toplamda kaç faktörü hesaba katmak gerekmektedir?
Bunlar: Probleme ait zihinsel temsilin parçalarının birbirine anlamlı şekilde bağlı olması. Problemin zihinsel temsiline ilişkin öğelerin, dış dünyadaki problemin öğelerine denk düşmesi ve son olarakta Probleme uygulanacak ardalan bilgilerinin edinilmiş olması
Aşağıdakilerden hangisi psikoloji biliminin gelişimine katkı sağlayan işlevselci isimlere bir örnektir?
Psikolojinin tarihsel süreci içerisinde William James (1842-1910) “Psikolojinin Prensipleri” isimlikitabı ile psikoloji alanını etkilemiş ve böylece insanların alışkanlıkları, duyguları ve bilinç gibi konulardakiişlevselci bakış açısını ortaya koymuştur (Wortman, Loftus ve Weaver, 1999). Dolayısıyla James’inişlevselcilik olarak nitelendirilen bu bakış açısı, zihinsel yapının bileşenlerinden (duyum ve düşünce)daha çok zihinsel aktivitelerin işlevleri (öğrenme ve algılama) üzerine odaklanmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi bilişsel psikoloji ile ilgili doğru bir ifadedir?
Bilişsel psikoloji bilişsel süreçleri keşfetmek için içe bakış yöntemini kullanırlar.
Deneysel yöntem değişkenler arasındaki ilişkiyi nasıl ortaya koymaktadır?
Deneysel yöntem insan davranışlarını ‘‘Sebep- Sonuç içerisinde ortaya koymaktadır.
Son yıllardaki gelişmelere bağlı olarak psikoloji davranışı ve altında yatan fizyolojik ve zihinsel süreçleri inceleyen bir bilim dalı olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımdan hareketle, aşağıda söylenenlerden hangisi yanlıştır?
Psikoloji davranışın altında yatan fizyolojik süreçlerle ilgilenmektedir. Bu kapsamda psikologlarbeyin, sinir ve endokrin sistemin işleyişi ve genetik kodların davranışlar üzerindeki etkilerini de incelemektedirler.
Duygu, psikolojide toplamda kaç deneyimden oluşur?
Üç bileşenden oluşan bir deneyim olarak görülür: 1- Biyolojik uyarılma 2- Zihinsel değerlendirme ya da bilişsel bileşen 3- Davranışsal dışavurumlar.