Fiziksel bir yoksunluk durumu olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
İhtiyaç, fiziksel bir yoksunluk durumudur; dürtü ise bu durumun ortaya çıkardığı psikolojik sonuç olarak ifade edilir.
Aşağıdakilerden hangisi kavram oluşturma modellerinden biridir?
Kavram oluşturma modellerinden olan seçenek Prototip modelidir.
Diğer ifadeler doğrudur. Psikolojide biliş olarak adlandırılan çalışma alanı 1960’lardan sonra başlamıştır. Ancak bilişsel yetenek ya da daha bilinen adıyla zekâ çalışmaları 1800’lerin sonuna kadar geriye gider. Belirli tarihsel bağlamlarda ortaya çıkmış bu iki çalışma alanı genelde insan zihnini çalışma konusu yapmış olsalar da birbirlerinden farklıdır. Zekâ çalışmaları, bireysel farklılıklar psikolojisinin bir parçasıdır. Bireylerin zihinsel yetenekleri açısından farklılaştığı düşünüldüğü için, bu farklılıkların ölçümüne ve bu farklılıkların nasıl ortaya çıktığına odaklanılmıştır. Eysenck (2004), son zamanlarda zekâ çalışmaları ve bilişsel psikoloji arasında köprü kurulmaya çalışıldığından bahsetmektedir. Aradaki farklılık ortadan kalkmamıştır.
İhtiyaç ile dürtü arasındaki fark nedir?
Dürtü yaklaşımı, güdülenmenin organizmanın ihtiyacı sonucu ortaya çıkan dürtülerle gerçekleştiğini ileri sürer. Bu yaklaşımda, dürtü, ihtiyaç kavramına dayandırılır. İhtiyaç ve dürtü arasındaki bu sıkı ilişkiden dolayı bazıları ihtiyaç ve dürtü terimlerini aynı anlama gelecek şekilde kullanabilmektedir. Ancak bu iki terim birbirinden farklıdır. İhtiyaç, fiziksel bir yoksunluk durumudur; dürtü ise bu durumun ortaya çıkardığı psikolojik sonuç- tur. Örneğin ihtiyaç olarak açlık, fizyolojik düzeyde vücut dokularındaki besin yoksunluğudur. İhtiyaç olarak açlık, örneğin kan şekerinin düşmesi gibi birtakım fizyolojik belirtilerle kendini gösterir. Diğer yandan açlık dürtüsü, fizyolojik düzeydeki bu besin eksikliği hâlinin psikolojik düzeyde hissedilmesidir. Dolayısıyla ihtiyaç ve dürtü birbirine paralel olsa da aynı değildir.
Aşağıdakilerden hangisi algıda psikososyal faktörlerle ilgili yanlış bir ifadedir?
Kültürel farklılıklar algılamada farklılık yaratır.
İnsanların kendilerini tanımaları ve var olan potansiyellerini ortaya koyabilmeleri üzerinde duran uzmanlık alanı aşağıdakilerden hangisidir?
Danışma psikolojisi, insanların kendilerini tanımaları, var olan potansiyellerini ortaya koyabilmeleri, kendilerini geliştirebilmeleri, günlükyaşam stresleri ile baş etmede problem çözme ve karar verme becerilerini kullanabilmelerine nasıl yardım edilebileceğine yönelik konular üzerinde çalışmaktadır.
Aşağıdaki isimlerden hangisi davranışçı bakış açısını savunan isimlerden birisidir?
Davranışçı bakış açısı, Amerikalı psikolog John B. Watson (1878-1958) tarafından 1920’li yıllarda ortaya konulmuştur. Davranışçı bakış açısına temel oluşturan çalışmalardan bir diğeri ise Watson ile aynı zamanlarda Rus fizyolog İvan Pavlov’un (1849-1936) köpeklerle yaptığı deneylerdir Davranışçı bakış açısının bir diğer önemli ismi ise B.F. Skinner (1904-1990)’dır.
Duygusal yaşantının temel bileşeni olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Duygusal yaşantanın temel bileşeni olan biyolojik uyarılma, duyguların güdüler gibi insanı nasıl harekete geçirdiğini çok iyi gösterir.
Klasik kavramlar ile olasılık içeren kavramlar arasındaki temel fark nedir?
Bir kavramı bilmek, o kavrama ait olan nesne, canlı ya da olayların ortak özelliklerini bilmek demek olduğundan, bir kavram kullanıldığında bu ortak özelliklerin hepsi birden ifade edilmiş olur. Böylece, kavramlar insanların birbirlerini anlamalarını, dolayısıyla iletişim kurmalarını sağlar. Elbette kavramların temsil ettiği özellikler her zaman bu kadar kesin ve net olmayabilir. Örneğin, kuş kavramına ait olsa da penguen gibi uçamayan kuşlar vardır. Atkinson ve meslektaşları (1995) bu yüzden kavramları klasik kavramlar ve olasılık içeren kavramlar olarak ikiye ayırır. Klasik kavramlar, üyelerinin ortak özelliklerini temsil eden kavramlardır. Olasılık içeren kavramlarsa üyelerinin tüm ortak özelliklerini temsil edemeyebilirler.
Aşağıdakilerden hangisi dil ile ilgili yanlış bir ifadedir?
Tüm insanlar dili öğrenememektedir; ciddi nörolojik bozuklukları olan bireyler dili öğrenemeyebilirler.
En doğal görünen kavramların bile bellekte bir özellikler listesi hâlinde saklanmadığını öne sürmüş ve bunun yerine kavramların zihinde oluşma modeline ne denilmektedir?
Yukarıda tanımı verilen kavram Prototip modeldir. Prototip idailize edilmiş bir kavram türüdür.
Aşağıdakilerden hangisi davranışı ve davranışın altında yatan fizyolojik ve zihinsel süreçleri inceleyen bilim dalıdır?
Davranışı ve davranışın altında yatan fizyolojik ve zihinsel süreçleri inceleyen bilim dalına psikoloji denir.