Aşağıdakilerden hangisi Plutchik brincil duyguları arasında yer almaz?
Pltchik duyguları birincil ve ikincil olarak ayırmıştır ve birinci duygular toplamda şunlardır: iğrenme, üzüntü, şaşırma, korku, güven, neşe ve beklenti
İnsanların nesneleri düz bir çizgi ya da düzenli bir eğri üzerinde yerleştirerek bir birim olarak algılamaları algının hangi ilkesiyle açıklanabilir?
İnsanların nesneleri düz bir çizgi ya da düzenli bir eğri üzerinde yerleştirerek bir birim olarak algılamaları algının süreklilik ilkesiyle açıklanabilir.
“Dürtü azalması kuramının güdülenmeyi açıklama biçimi, açıkça tıptaki _____ ilkesine dayanır. Biyolojik denge durumuna işaret eden bu ilke gereği, beden, dengeden her saptığında bu sapmayı düzeltecek mekanizmaları harekete geçirir.Cümledeki boşluk “____” ile gösterilen yerde bulunması istenen doğru ifade hangi seçenekte yer almaktadır?
Örneğin, insan beden ısısının optimal düzeyi ortalama 37 derecedir. Beden ısısının düşmesi, yani insanın üşümesi durumunda, ısının korunması için bedenin yüzeyindeki kan damarları büzülür ve beden titreme üretir, titreme de ısı üretir. Diğer yandan, kişi sıcağa maruz kaldığında, damarlar ısıyı dışarı vermek için genleşir ve bu da serinleme etkisine yol açan terlemeyi üretir. Benzer biçimde, biyolojik ihtiyaç, organizmanın dengesinden bir sapma olarak görülür ve bu sapma dürtüyü üreterek davranışa yol açar. Dürtü azaltıcı davranış da organizmayı tekrar eski denge durumuna getirir. Psikolojide homeostaz ilkesini psikolojik durumlara da genişletenler de vardır. Kaygı duyan kişinin kaygıyı azaltıcı davranışlara yönelmesi bu tür durumlara bir örnek olabilir
Okul öncesi dönem çocuklarının dil gelişimini incelemek üzere annelerle yapılan bir araştırmada annelere çocuklarının dil gelişim düzeylerinin sorularak çocukların dil gelişim becerilerini irdeleyerek var olan durumu ortaya koymayı hedefleyen bir çalışma hangi bilimsel araştırma yöntemi ile tasarlanabilir?
Bir değişkene ilişkin var olan durumu ortaya koyan araştırmalara betimsel yöntem araştırmaları denir. Bu örnekte de çocukların dil gelişiminin halihazırdaki durumu irdelenmek istendiği için betimsel yöntem kullanılmalıdır.
“____(1) ve ____(2), birbirinden farklı kavramlardır; ____(2) olmadan ___(1) gerçekleşmez. ____(2), daha genellenebilirken, ____(1), bireye özgüdür. Paragrafta ____(1) ve____(2) ile gösterilen yerlerde bulunması gereken kavramlar hangi seçenekte yer almaktadır?
Paragrafta farklı yerlerde bulunan kavramlar, birbirini tamamlayan aynı zamanda da birbirinden nüansı olan kavramlardır. Davranış Bilimleri çerçevesinde , paragraftaki diğer ifadelerle birleştirildiğinde, duyum ve algı kavramlarıyla, anlamın ortaya konduğu açıktır.
“Eğer tamamıyla karanlık olan bir odada sessizce oturup, karşı duvardaki sabit ışık kaynağına sürekli bakılırsa, bir süre sonra ışığın hareket etmeye başladığı görülür. Gerçekte ışık sabit olduğu hâlde, hareket ediyormuş gibi algılanır. ______ ___ olarak adlandırılan bu olgu, psikolojinin çeşitli alanlarındaki deneylerde uyarıcı olarak kullanılmıştır.” Paragrafta ____ ____ ile gösterilen yerde olması gereken kavram hangi seçenekte yer almaktadır?
İki tür hareket algısından söz etmek mümkündür: Gerçek hareket ve Görünürde hareket. Üç tür görünürde hareket vardır: Otokinetik etki, stroboskopik hareket ve fi fenomeni. Stroboskopik hareket, resimleri hareketlendirmeyi mümkün hâle getirir. Hareket, sabit nesne imgelerinin hızlı bir biçimde arka arkaya sunulmasıyla yaratılır.
Aşağıdakilerden hangisi dilsel görecelilik hipoteziyle ilgili doğru bir ifade değildir?
Dilsel görecelilik hipotezine göre dil düşünceyi de etkiler.
Hangi seçenekte adı yer alan bilim insanının araştırmalarıyla, duyusal psikolojiye katkı sağlanmış, zihinsel süreçlerin bilimsel süreçle ölçülebileceği ve bilimsel araştırma yapılabileceğinin ilk göstergesi olmuştur?
Kamu diplomasisi, üzerinde olumlu Ernst Weber (1795-1878)’in çalışmaları ise fizyolojinin deneysel yöntemlerinin zihnin araştırılmasında kullanılabileceğini ileri sürerek psikolojinin ortaya çıkışında ve felsefe ile olan bağlarının zayıflamasında önemli olmuştur. Gustav Fechner (1801-1887) ise fiziksel bir uyarıcı ile psikolojik algı arasında niceliksel bir bağ olduğunu ortaya koymuş ve böylece, zihnin ölçülebilmesini sağlamıştır. Wilhelm Wundt’un deneysel psikoloji çalışmaları psikoloji biliminin başlangıcını oluşturmuş ve onun çalışmalarının sonraki yıllarda psikoloji alanındaki çalışmalara önemli etkileri olmuştur. Edward Tichener, bilincin temel bileşenlerinin, zihnin yapısını biçimlendirmek için bir araya gelmiş temel duyumlar ve duygular olduğunu, bilincin duyumlardan oluştuğunu ve zihinsel süreçlerin doğasının içe bakış yöntemi ile çözümlenir ise bireyin içsel yaşamının da anlaşılabileceğini belirtmiştir.
İnsan davranışlarının bireyin kontrol edemediği bilinç dışı süreçler ve geçmiş yaşantılar tarafından belirlendiği görüşe ne ad verilmektedir?
Psikodinamik bakış açısı, insan davranışlarının bireyin kontrol edemediği bilinçdışı süreçler ve geçmiş yaşantılar tarafından belirlendiği görüşünü savunmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi grup zeka ölçeklerinin özelliklerinden biridir?
Zaman ve emek maliyeti grup zeka testlerinde düşüktür.
Aşağıdakilerden hangisi problem çözmede en sık kullanılan iki yöntem bir arada verilmiştir?
Problem çözmede kullanılan en sık yöntemler Kestirme Yolları ve Algoritmalar olarak adlandırılmıştır..
Her defasında hiç düşünmeden elimizdeki çatalı tam bir isabetle ağzımıza götürebilmemiz hangi algısal becerimiz sayesinde gerçekleşir?
En önemli algısal olgulardan birisi derinlik ve uzaklık algısıdır. Bu algısal beceri olmaksızın, günlük hayatta, görünüşte çok basit davranışlara kaynaklık eden algısal yargılara ulaşmak mümkün olamazdı. Örneğin, her defasında hiç düşünmeden elimizdeki çatalı tam bir isabetle ağzımıza götürebilmemiz bu algısal beceri sayesinde gerçekleşir. Araba sürmek, basketbol potasına topu atmak, merdiven çıkmak gibi daha pek çok aktivitede daima uzaklık ve derinliğe dair algısal yargılarımızla hareket etmekteyiz.