• Davranış Bilimleri 2 Deneme Final Sınavları – Deneme 1

Davranış Bilimleri 2
Deneme Final Sınavları - Deneme 1
1.

Aşağıdakilerden hangisi kişinin tutumlarına aykırı bir davranış sergilemesi gereken durumlarda bu durumun bu kişide yaratacağı gerginliği ortadan kaldırmak için alınabilecek önlemlerden birisi değildir?

Doğru Cevap: "E" Tutumlarını gizleyebilir
Soru Açıklaması

Tutumların gizlenebilmesi alınabilecek önlemler arasında bulunmamaktadır. 

2.
Kavram oluşturma sürecine giriş nasıl olmaktadır?
Doğru Cevap: "A" İnsanların bilmedikleri bir şeylerle karşılaştıklarında Bu nedir? diye sorduklarında kavram oluşturma süreci başlar.
Soru Açıklaması
İnsan ne zaman bilmediği bir şeyle karşılaşıp “bu nedir?” sorusunu sorsa, bilmediği şeyi anlamlandırabileceği bir kavram ya da kavramlar dizisi arıyor demektir. Bu yeni şeyi anlamak için kişi, belleğindeki kavramlarla karşılaştırma yapar ve onlardan birine uyup uymadığına bakar. En azından önemli bazı yönler açısından uyduğuna karar verirse, artık bu “yeni” şey, söz konusu kavramın altında yer almış olacaktır.
3.

Aşağıdakilerden hangisi algısal değişmezlik grupları arasındadır?

Doğru Cevap: "B" Renk değişmezliği
Soru Açıklaması

Algısal system, tanıdık nesnelerin ne kadar farklı koşullar altında olursa olsun aynı nesne olarak algılamaya devam eder. Algısal değişmezlik olgusu; şekil değişmezliği, büyüklük değişmezliği ve renk değişmezliğini kapsar. 

4.
Tüm davranışların koşullanmalar yoluyla elde edildiğini öne süren kuramsal yaklaşım hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Davraşçı yaklaşım
Soru Açıklaması
Tüm davranışların koşullanmalar yoluyla elde edildiğini öne süren kuramsal yaklaşım Davranışçı Öğrenme Yaklaşımıdır.
5.

Freud kişiliği kaç kısıma ayırmıştır?

Doğru Cevap: "C" 3
Soru Açıklaması

Freud’a göre kişilik İd, Ego ve Süperego olarak üç kısımdan oluşur. 

6.
Birkaç tutum cümlesinin bir tek tutumuölçüp ölçmediğini saptamak amaçlı kullanılan tutum ölçeği aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "E" Guttman ölçeği
Soru Açıklaması
Guttman ölçeği
7.
İnsanların hayatlarındaki düzen bozulduğunda, tutum ve davranışların bu düzeni yeniden sağlamak için değiştirildiğini açıklayan kuram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Denge Kuramı
Soru Açıklaması
Denge Kuramı
8.
Bugünkülere benzer ilk bireysel zekâ ölçeği aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Binet-Simon Zekâ Ölçeği
Soru Açıklaması
9.
Pavlov deneyinde köpeklere et tozu verildiğinde mide ve tükürük bezlerine kesi yapılarak konulmuş tüplere akan sindirim salgılarını ölçmüş, ancak bir gün köpeklerin sadece önlerine et tozu konulduğunda değil, eti getiren görevlinin ayak seslerini duyduklarında da tükürük salgısı verdiklerini fark etmiştir. Bu durumda klasik koşullanmaya göre ayak sesi nasıl açıklanabilir?
Doğru Cevap: "A" Koşullu uyaran
Soru Açıklaması
10.
Aşağıda ön yargı kavramı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "E" Ön yargının bir özelliği, bir bireyin bir azınlık grup üyesi ile kurmayı kabul edeceği ilişkinin derecesini olumlu etkilemesidir.
Soru Açıklaması
Ön yargının bir özelliği, bir bireyin bir azınlık grup üyesi ile kurmayı kabul edeceği ilişkinin derecesini olumlu etkilemesidir.
11.

Bireylerin davranışlarının çeşitli kişilik özelliklerinden değil, kişiliğin bir bütününün eseri olduğunu savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" İnsancıl kuramlar
Soru Açıklaması

Rogers, Horney ve Maslow gibi insancıl kuramcıların ortak noktası kişiliği bir bütün olarak ele almalarıdır. Bireylerin davranışları çeşitli kişilik özelliklerinden değil, kişiliğin bir bütününün eseridir. Diğer kuramlardan farklı olarak insancıl kuramlar, mutluluk ve kendini gerçekleştirme için çabalayan sağlıklı kişilere odaklanmaktadır. 

12.
Tolman’a göre farenin labirentte yolunu bulması basit zincirleme uyaran-tepki bağlantıları kurmakla değil, bilişsel süreçler yoluyla gerçekleşir. Fare, labirentin alan haritasını geliştirir, davranışı ile amacı arasında bir bağ kurar, uyarıcıların anlamını kavrar, beklentiler doğrultusunda hipotezler geliştirir. Bu işaret uyarıcıları sayesinde fare, labirentin “bilişsel harita”sını zihninde oluşturur. Tolman’a göre en basit öğrenme bile karmaşık değişkenlerin bir araya gelmesinin sonucudur. Yukarıda belirtilenler aşağıdakilerin hangisine örnektir?
Doğru Cevap: "E" Gizil öğrenme kuramı
Soru Açıklaması
Tolman’a göre farenin labirentte yolunu bulması basit zincirleme uyarantepki bağlantıları kurmakla değil, bilişsel süreçler yoluyla gerçekleşir. Fare, labirentin alan haritasını geliştirir, davranışı ile amacı arasında bir bağ kurar, uyarıcıların anlamını kavrar, beklentiler doğrultusunda hipotezler geliştirir. Bu işaret uyarıcıları sayesinde fare, labirentin “bilişsel harita”sını zihninde oluşturur. Tolman’a göre en basit öğrenme bile karmaşık değişkenlerin bir araya gelmesinin sonucudur. Değişkenlerden biri de bireysel farklılıklardır. Kalıtım, yaş, geçmiş öğrenmeler ve bireyin o andaki fizyolojik koşulları öğrenmeyi önemli ölçüde etkiler.
13.
Kişilik kuramlarından hangisi kişilikteki davranış-çevre-davranış etkileşimine dikkat çeker?
Doğru Cevap: "B" Sosyal Davranış Kuramı
Soru Açıklaması
14.

Pekiştirme tarifeleri kaç şekilde incelenir?

Doğru Cevap: "C" 2
Soru Açıklaması

Pekiştirme tarifeleri, sürekli pekiştirme, aralıklı pekiştirme olarak iki ayrı şekilde incelenmektedir. 

15.
Aşağıdakilerden hangisi Canon'un görüşlerini en doğru biçimde yansıtmaktadır?
Doğru Cevap: "D" Tehditle karşısında sempatik sinir sistemi, merkezi sinir sistemi ve iskelet -kas sistemi aktiviteleri artar.
Soru Açıklaması
Canon, organizma bir tehditle karşılaştığı zaman sempatik sinir sistemi aktivitesinde artma, merkezi sinir sisteminin uyarılmasında ve iskelet -kas sisteminin aktivitesinde artma gibi organizmada bazı fizyolojik değişiklikler olduğunu ortaya koymuştur.
16.
Tutum objesi ile onun değerlendirilmesi arasındaki bağlantının gücü, bu objeye yönelik olarak bellekten çağırılacak olan tutumu ve davranışı belirlemede etkin bir rol oynamaktadır. Tutumlarımızla davranışlarımız arasındaki bu ilişki aşağıdaki faktörlerden hangisi belirler?
Doğru Cevap: "D" Tutumun ulaşılabilirliği
Soru Açıklaması
Tutumun ulaşılabilirliği: Bellekten daha kolay çağırılan, bilinç düzeyine daha kolay ulaşan tutumların davranışları etkileme olasılığı daha yüksektir. Tutum ulaşılabilirliği modeli, tutumun ulaşılabilir olmasının tutum-davranış ilişkisinde anahtar rol oynadığını ortaya koymuştur. Bu modele göre, tutum objesi ile onun değerlendirilmesi arasındaki bağlantının gücü, bu objeye yönelik olarak bellekten çağırılacak olan tutumu ve davranışı belirlemede etkin bir rol oynamaktadır.
17.

Aşağıdakilerden hangisi içgörüsel öğrenmenin aşamalarından değildir?

Doğru Cevap: "E" Uyarılara karşılık vermeme.
Soru Açıklaması

Uyarılara karşılık vermeme durumu, içgörüşsel öğrenme aşaması olmaz.

18.
Aşağıdakilerden hangisi kalıpyargı hakkında doğru bir bilgidir?
Doğru Cevap: "C" Davranışın önceden ayarlanabilmesine olanak sağlar.
Soru Açıklaması
Davranışın önceden ayarlanabilmesine olanak sağlar.
19.
Üniversite öğrencisi olan Mahmut otobüsle memleketine giderken yolun kenarındaki ağaçları ve evleri izlemektedir. Mahmut bir süre sonra kendisinin sabit durduğu evlerin ve ağaçların hareket ettiği algısına kapılmıştır. Otobüs mola verdiğinde yine otobüsün içerisinde bekleyen Mahmut yanlarından geçen arabalara bakmış ve yine kendisinin sabit olduğu diğer arabaların hareket ettiğini algılamıştır. Mahmut'un yol boyunca algıladıkları ile ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılabilir?
Doğru Cevap: "C" Mahmut sabit bir nesneye odaklanarak hangisinin hareketli olduğunu bulabilir.
Soru Açıklaması
Kırmızı ışıkta arabanın içinde otururken yanınızdaki araba geriye doğru gittiğinde, bir an onun mu geriye, sizin mi ileriye gittiğini algılayamazsınız. Bu durumda, sadece binalar ya da ağaçlar gibi hareket etmeyen nesnelere bakarak (referans çerçevesi oluşturarak), hangi arabanın hareket ettiğinden emin olabilirsiniz.
20.
Kapasitesi sınırsız olan, bilgilerin duyu organlarıyla ilk olarak alındığı, bilginin kalış süresinin sınırlı olduğu bellek türüdür. Tanım aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanmaktadır?
Doğru Cevap: "B" Duyusal bellek
Soru Açıklaması
Beynin duyusal kayıt kapasitesi sınırsızdır.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories