• Davranış Bilimleri 2 Deneme Final Sınavları – Deneme 10

Davranış Bilimleri 2
Deneme Final Sınavları - Deneme 10
1.
Hull tarafından geliştirilen ve Dürtü Yaklaşımını temsil eden güdülenme kuramı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Dürtü azalması kuramı
Soru Açıklaması
2.
Tutumlarımızla davranışlarımız arasındaki ilişkileri etkileyen farkındalık faktörüne göre aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
Doğru Cevap: "C" Farkındalık öz farkındalık ya da bilişsel farkındalık şeklinde olabilir.
Soru Açıklaması
Farkındalık öz farkındalık ya da bilişsel farkındalık şeklinde olabilir.
3.

Aşağıdakilerden hangisi, “Beş Faktör Kişilik Modeli”nde ele alınan kişilik özelliklerinden birisi değildir?

Doğru Cevap: "A" Seçicilik
Soru Açıklaması

Büyük Beşli adıyla da anılan bu model, farklı araştırmalarda sıklıkla ortaya çıkan kişilik özelliklerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Dışa dönüklük, girişken, konuşkan, sosyal, enerjik, sıcakkanlı olma gibi özellikler taşırken, diğer ucunda yer alan içe dönüklük, çekingen, sıkılgan, sessiz, sakin ve utangaç olma gibi özellikleri barındırır. Sorumluluk, düzenli, tedbirli, dikkatli, organize olabilen, başarı odaklılık gibi özelliklere sahipken, düşük sorumluluk, dağınık, düzensiz, hemen pes etme, öz denetimden yoksun olma gibi özellikler taşır. Duygusal denge, duyguların tutarlı olması, kontrol edilebilmesi, gerilimi yönetebilme becerisidir. Uç kısmında yer alan duygusal dengesizlik ya da nevrotiklik, kaygılı, endişeli, sinirli, gergin, kızgın, sıkıntılı, karamsar, depresif olma gibi özellikleri ifade eder. Deneyime açıklık, yeni şeyler öğrenme ve keşfetme arzusunun derecesidir. Merak, yaratıcılık, yüksek hayal gücü bu boyutun özelliğidir. Diğer ucunda ise geleneksel, kuralcı, tutucu özellikler söz konusudur 

4.
Aşağıdakilerden hangisi stresle başa ç›kma yöntemlerinden birisi değildir?
Doğru Cevap: "C" Çatışma
Soru Açıklaması
5.

İçe dönüklüğün ve dışa dönüklüğün dengede tutulması gerektiğini savunan bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Jung
Soru Açıklaması

Carl Gustav Jung, içe dönüklüğün ve dışa dönüklüğün dengede tutulması gerektiğini savunur. 

6.

Aşağıdakilerden hangisi dilsel görecelilik hipoteziyle ilgili doğru bir ifade değildir?

Doğru Cevap: "D" Bazı kültürler renkleri iki sözcükle anlatsalar da, tüm renkleri algılarlar.
Soru Açıklaması

Dilsel görecelilik hipoteziyle ilgiliolan kavram Bazı kültürler renkleri iki sözcükle anlatsalar da, tüm renkleri algılarlar.

7.

Tüm davranışların koşullanmalar yoluyla elde edildiğini öne süren kuramsal yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Davranışçılık
Soru Açıklaması

Davranışçılık; tüm davranışların koşullanmalar yoluyla elde edildiğini öne süren bir kuramsal yaklaşımdır. Koşullanma, çevre ile etkileşim sonucu ortaya çıkar. Davranışçılar, çevredeki uyaranlara yönelik tepkilerimizin davranışlarımızı biçimlendirdiğine inanır.

8.

Sosyal tutumların ölçülmesinde kullanılan ve bir tutum objesine ilişkin birbirine eşit uzaklıktaki özelliklerin olumlu ya da olumsuz olarak değerlendirilmesini amaçlayan doğrudan tutum ölçüm tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Thurstone ölçeği
Soru Açıklaması

Özelliklerin olumlu ve olumsuzolarak değerlendirilmesini amaçlayan tutum ölçüm yöntemine thurstone adı verilmektedir. 

9.

Aşağıdakilerden hangisi Freud’un kişilik kuramına yapılan eleştirilerden değildir?

Doğru Cevap: "A" Freud’un çalışması tek gerçeklik olarak görülmektedir.
Soru Açıklaması

Freud’un kişilik kuramı tek gerçeklik olarak görülmemiştir. 

10.

Bilinçdışı bir güdüden kaynaklanan, her davranışın bir nedeni olduğunu savunan psikoloji bilimi bakış açısı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Psikodinamik
Soru Açıklaması

Psikodinamik bakış açısına göre her davranışın nedeni bulunmaktadır. Ancak bu neden genellikle bilinç düzeyinde ortaya konan mantıksal bir açıklama sonucunda değil, bilinçdışı bir güdüden kaynaklanmaktadır. 

11.

Kalıtım ve kişilik etkileşimi göz önüne alındığında doğuştan bedensel engelli bir bireyin ileride hangi kişilik özelliğini taşıması daha olasıdır?

Doğru Cevap: "C" Mücadeleci
Soru Açıklaması

İçgüdülerimiz, kendimizi koruyabilmek ve türümüzün devamını sağlayabilmek için sürekli birtakım eylemleri tekrarlamamızı sağlar. Genetik olarak getirdiğimiz özellikler, davranışlarımızın temel itici gücünü oluşturur. Buna bir örnek, doğuştan bedeninde doğuştan eksiklik bulunan birey için verilebilir. Bu özelliği ileride onun daha mücadeleci bir kişilik özelliğine sahip olmasına neden olabilir. 

12.

Kişilik özelliklerinin ölçülmesi için uygulanan nesnel ve projektif testler arasındaki en temel farklılık aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Nesnel testlerde bireylerin önceden belirlenmiş ifadelere “evet”, “hayır” gibi önceden belirlenmiş cevaplar vermeleri söz konusuyken, projektif testlerde önceden belirlenmiş cevaplar yoktur.
Soru Açıklaması

Nesnel testlerde bireylerin önceden belirlenmiş ifadelere “evet”, “hayır” gibi önceden belirlenmiş cevaplar vermeleri söz konusuyken, projektif testlerde önceden belirlenmiş cevaplar yoktur. Soyut resimler, tamamlanmamış resimler yoluyla katılımcıların kişiliklerini anlatacakları hikayelere yansı- tacakları varsayılır. En yaygın olanı Rorschach ve Tematik Algı testidir.  

13.
Bir kişi hem olumlu hem de olumsuz özellikleri içeren tek bir durumla başa çıkmak durumunda kalıyorsa aşağıdaki hangi çatışmayı yaşayacaktır?
Doğru Cevap: "C" Yaklaşma-kaçınma çatışması
Soru Açıklaması
14.
Davranışçılık, düşünme, hissetme veya bilme ile değil nesnel ve gözlenebilen davranış ile ilgilenir. Tüm davranışçı kuramlar, öğrenme sürecini açıklamak içintemel aldıkları kavram nedir?
Doğru Cevap: "A" Uyaran-tepki mekanizması
Soru Açıklaması
15.
Bir çocuk arkadaşlarıyla birlikte gittiği bir gezide dondurma dükkanı görüp dondurmacıya doğru yönelmiştir. Fakat bu sırada arkadaşlarının canının dondurma isteyebileceğini düşünüp dondurmayı paket yaptırmış, arkadaşlarının olmadığı bir yerde yemeye karar vermiştir. Aşağıdakilerden hangisinde psikoanalitik kuramın öğeleri ile yukarıda verilen kısa öyküdeki öğeler doğru eşleştirilmiştir?
Doğru Cevap: "B" Çocuğun dondurma yemek istemesi-İd Arkadaşlarının dondurma isteyebileceğini düşünmesi-Süperego Dondurmayı paket yaptırıp arkadaşlarının olmadığı bir yerde yemesi-Ego
Soru Açıklaması
Psikanalitik kuramda id; bireyin fizyolojik/dürtüsel ihtiyaçlarını, süperego ise toplumun isteklerini ve ihtiyaçlarını temsil ederken, ego kişide fizyolojik/dürtüsel ihtiyaçlarla toplumun isteklerini dengeleyen mekanizmadır. Bu nedenle çocuğun dondurma yemek istemesi id, arkadaşlarının dondurma isteyebileceğini düşünmesi süperego, dondurmayı paket yaptırıp arkadaşlarının olmadığı bir yerde yemesi egoyu temsil eder.
16.
Aşağıdakilerden hangisi tutumun öğelerinden olan davranışsal bileşen için bir örnektir?
Doğru Cevap: "A" Rengi hoşumuza giden ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olduğumuz bir cep telefonunu satın almak
Soru Açıklaması
Rengi hoşumuza giden ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olduğumuz bir cep telefonunu satın almak
17.
"Kişilik, çoğunlukla bilinçdışı, örtük ve bilinmeyen bir şeydir." Kişilik hakkında bu açıklamayı yapan kuramcı aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Doğru Cevap: "B" Freud
Soru Açıklaması
18.
Aşağıdakilerden hangisi kişiliğin gelişiminde ailenin rolüyle ilgili yanlış bir ifadedir?
Doğru Cevap: "E" Sağlıklı bir kişiliğe sahip olması için anne babalar çocuklarını tamamen özgür bırakmalıdırlar.
Soru Açıklaması
19.
Psikoloji alanında çalışan bir araştırmacı, bir filmin insanlar üzerindeki etkisini araştırmak isterse aşağıdaki yöntemlerden hangisini kullanması doğru olur?
Doğru Cevap: "C" Alan araştırması
Soru Açıklaması
Sosyal psikolojide en sık başvurulan araştırma yöntemlerinden biri alan araştırmalarıdır. Survey olarak da isimlendirilen bu yöntem, incelenen davranışların, algı ve değerlendirmelerin, tutumların, bir toplumda ya da belli bir grupta görülme derecesi ve bunların yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyal bağlam vb. etmenlerle nasıl bir ilişki içinde olduğu konusunda bilgilere ulaşma imkânı sağlar. Alan araştırması yöntemi kullanılarak, bir toplumda belirli bir konudaki dağılım, yaygınlık araştırılabilir. Örneğin, bir reklam filminin ya da dizinin izlenme oranlar›; bir siyasal partiye yönelik algı ve tutumlar; yerleşim bölgelerine göre nüfus dağılımının özellikleri; madde kullanımı; nüfus hareketlilikleri vb. Bu açıklamalar doğrultusunda sorunun doğru yanıtı C seçeneğidir.
20.

Aşağıdakilerden hangisi kavram oluşturma modellerinden biridir?

Doğru Cevap: "C" Özellikler modeli
Soru Açıklaması

Özellikler modeli kavram oluşturma modellerinden biridir

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories