• Davranış Bilimleri 2 Deneme Final Sınavları – Deneme 15

Davranış Bilimleri 2
Deneme Final Sınavları - Deneme 15
1.
Tutumların oluşması ve değişmesi konusunda çeşitli kuramlar geliştirilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi Denge Kuramı ile ilgili yanlış bir bilgidir?
Doğru Cevap: "D" Rosenberg ve Abelson tarafından geliştirilmiştir.
Soru Açıklaması
Rosenberg ve Abelson tarafından geliştirilmiştir.
2.
Tutumlarla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "C" Tutumun tanımında geçen psikolojik obje, herkeste aynı duygu düşünce ve davranışa neden olan şeyleri ifade eder.
Soru Açıklaması
Tutumun tanımında geçen psikolojik obje, herkeste aynı duygu düşünce ve davranışa neden olan şeyleri ifade eder.
3.
Bir öğretmen öğrencilerinin ödevlerini bazen her hafta bazen de üç haftada bir kontrol etmektedir. Öğretmen aşağıdaki pekiştirme türlerinden hangisini kullanmaktadır?
Doğru Cevap: "D" Değişken zaman aralıklı pekiştirme
Soru Açıklaması
Pekiştirmenin ne zaman verileceği belli değilse canlı istenen davranışı tekrarlamaya devam eder çünkü her tepkide düşük ama sabit bir pekiştirme olasılığı vardır.
4.
Evrimci görüşe göre pek çok hayvan belirli durumlarda belirli biçimde tepki vermek üzere sinir sistemleri önceden programlanmış eğilimlerle doğarlar. İçgüdü olarak adlandırılan bu eğilimler türe özgüdür ve genetik olarak bir kuşaktan diğerine aktarılır. Aşağıdakilerden hangisi içgüdü kuramını yukarıdaki ifadeye göre uygun olarak ayırt eden bir örnek değildir?
Doğru Cevap: "D" Yiyeceğe giden yolu kapanan hayvanın deneyimleriyle başka yol seçmesi.
Soru Açıklaması
Yiyeceğe giden yolu kapanan hayvanın deneyimleriyle başka yol seçmesi verilen açıklamaya uygun bir örnek değildir.
5.
Fareler üzerinde çalışan Selye, onların açlık, soğuk gibi stres verici durumlar karşısındaki tepkilerini incelemiş ve stresli durumlarla karşılaşan organizmanın üç aşamadan geçtiğini belirlemiştir. Bu aşamalar sırasıyla nedir?
Doğru Cevap: "B" Alarm-direnme-tükenme
Soru Açıklaması
Fareler üzerinde çalışan Selye, onların açlık, soğuk gibi stres verici durumlar karşısındaki tepkilerini incelemiş ve stresli durumlarla karşılaşan organizmanın üç aşamadan geçtiğini belirlemiştir. İlk aşama alarm aşamasıdır. Bu aşamada organizma tehdide karşı harekete geçmek için hazırlanır ve savaş-kaç tepkisi verir. Eğer stres devam ederse organizma direnme aşamasına geçer. Bu aşamada organizma devam eden stresörle (stres verici durumla) savaşır ve onu yenmeye çalışır. Bu esnada çok büyük enerji harcar. Organizma, söz konusu tehdidin üstesinden gelemezse üçüncü aşama olan tükenme aşaması ortaya çıkar. Bu aşamada devam eden stres organizmada enfeksiyonlar, ülser, bağışıklık siteminin zayıflaması gibi hastalıklara hatta ölüme yol açabilir.
6.
Genellikle olumsuzlukla ilişkilendirilen, motivasyon kaynakları karmaşık olan, insanların hem işbirliği hem de rekabete yönelik çıkarlarının olduğu zaman zaman yapıcı ve yıkıcı olabilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Çatışma
Soru Açıklaması
Soruda verilen tanım çatışma kavramını açıklamaktadır.
7.

“Dış uyaranlar tarafından harekete geçirilen, doğuştan gelen öğrenilmemiş tepkilerdir ve refleks türü bir davranıştır.” Aşağıdakilerden hangisi, yukarıdaki cümleyi açıklamaktadır?

Doğru Cevap: "D" Koşulsuz tepki.
Soru Açıklaması

Koşulsuz tepki: Dış uyaranlar tarafından harekete geçirilen, doğuştan gelen öğrenilmemiş tepkilerdir. Bu daha çok refleks türü bir davranıştır. Çabuk ve otomatik olarak gerçekleşir. 

8.
Lazarus ve Folkman’ın strese ilişkin tanımlamasını diğer tanımlardan ayıran nedir?
Doğru Cevap: "E" Stresi sadece kişinin başına gelenler bağlamında değil, kişi ve çevre arasındaki etkileşim bağlamında tanımlamaları
Soru Açıklaması
Lazarus ve Folkman (1987), stresi bireylerin başlarına gelen dışsal olaylar temelinde ele almaktan ziyade, kişi ve çevre arasındaki ilişki bağlamında tanımlamışlardır. Psikolojik stres, kişinin, çevresel talepler ve bu taleplerle başa çıkmak için gerekli olanların, kendi kaynaklarını aştığına ve iyilik hâlini tehdit ettiğine yönelik değerlendirmelerde bulunduğu zaman ortaya çıkar. Bir başka ifadeyle, önceki bakış açı- sından farklı olarak stres sadece kişinin başına gelenler bağlamında tanımlanmaz. Kişi ve çevre arasındaki etkileşim bağlamında tanımlanır.
9.

İşbirliği ve girişkenliğin karşılıklı olarak kabul edildiği çatışmayla başa çıkma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Uzlaşma
Soru Açıklaması

İşbirliği ve girişkenliğin karşılıklı olarak Kabul görmesine uzlaşma denir. 

10.
Öğretmen "Su 100 derecede kaynar" bilgisini öğrencilerine verdiğinde öğrencilerinin duyu sinirleri bilgiyi beyne iletir. İletilen bilgi beyinde yarım saniye ile dört saniye arasında kalarak duyusal kayıt adı verilen bir işleme girer ve hemen silinir. Bilgiyi işleme kuramına göre öğretmen verdiği bilginin silinmemesi ve öğrencilerin bilgiyi duyusal bellekten kısa süreli belleğe aktarabilmesi için bilgiyi nasıl sunmalıdır?
Doğru Cevap: "A" Öğrencilerinin dikkatini çeken ve ihtiyacına cevap verecek nitelikte bir sunum şekli hazırlamalıdır.
Soru Açıklaması
Bilgiyi işleme kuramına göre bilginin duyusal bellekten kısa süreli belleğe aktarımı bireyin dikkatini çeken veya bireyin ihtiyacına cevap veren uyarıcılar oluşturarak sağlanır.
11.
Bilişsel öğrenme yaklaşımında kilit süreç olarak ne savunulmaktadır?
Doğru Cevap: "E" Öğrenmenin bilişsel/ nörolojik bir süreç olduğunu savunur.
Soru Açıklaması
12.
"Personae" sözcüğünden gelen ve kişinin başkaları tarafından değerlendirilebilmesini sağlayan özellik hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Kişilik
Soru Açıklaması
Kişilik kelimesi, yaygın kullanımında bir kişinin başkaları tarafından nasıl göründüğüne, başkalarının kişiye dair değerlendirmelerine işaret etmektedir. Böylece insanlar birbirleri hakkında “Ayşe mükemmel bir kişiliğe sahip” veya “keşke Mehmet daha güçlü bir kişiliğe sahip olsaydı” gibi yorumlar yapabilmektedir. Bu yaygın kullanım, “kişilik” (personality) kelimesinin kökü olan ve Antik Yunan’da oyunculaın taktıkları maskeler anlamına gelen Latince “personae” kelimesine işaret etmektedir.
13.

İnsanların dış dünyayı içsel olarak nasıl anlamlandırdığı ve bu anlamlandırmanın davranışlarını nasıl biçimlendirdiğini ortaya koymayı amaçlayan bakış açısı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Bilişsel bakış açısı
Soru Açıklaması

1950’lilerde hümanistik bakış açısı ile birlikte bilişsel bakış açısı da davranışçı bakış açısına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bilişsel bakış açısı içerisinde yer alan psikologlar davranışçıların kara bir kutu olarak nitelendirdikleri zihnin, bilimsel yöntemlerle incelenmesi gerektiğini savunmuşlardır. Bu bakış açısı insanların dış dünyayı içsel olarak nasıl anlamlandırdığı ve bu anlamlandırmanın davranışlarını nasıl biçimlendirdiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Diğer bir ifade ile, bilişsel psikologlar bireyin düşünme yollarının ve bilgi işleme süreçlerinin davranışlarını nasıl etkilediğini açıklamaya çalışmaktadırlar. 

14.

Tutumları geliştirmek için  formüle edilen model aşagıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Doğru Cevap: "B" ABC
Soru Açıklaması

ABC; Bunlar; duygu (affect), biliş (cognition) ve davranış niyetidir (behavioral intention).olarak adlandırılır.

15.
Aşağıdakilerden hangisi tutum kavramı ile ilgili olarak yanlıştır?
Doğru Cevap: "A" Tutum, gözlenebilen bir davranıştır
Soru Açıklaması
Tutum, gözlenebilen bir davranış değildir
16.
Bir kişinin kişisel özellikleri ya da davranışları nedeniyle değil sadece içinde bulunduğu gruba aidiyeti nedeniyle maruz kaldığı haksız ve adil olmayan bir davranış nasıl tanımlanır?
Doğru Cevap: "C" Ayrımcılık
Soru Açıklaması
Kalıpyargıların bir sonucu da ayrımcılıktır. Ön yargı, tutumken ayrımcılık bir davranıştır ve bütün bir grup insana ya da bir grubun tek tek üyelerine karşı yöneltilmiş haksız eylem ya da eylemlerdir (Morris, 2007). Ayrımcılık, bir kişinin kişisel özellikleri ya da davranışları nedeniyle değil sadece içinde bulunduğu gruba aidiyeti nedeniyle maruz kaldığı haksız ve adil olmayan bir davranıştır.
17.
"Çock", "Kavrm" kelimelerini gördüğümde "çocuk" ve "kavram" olarak okuyabilmemi sağlayan gruplama ilkesi hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Tamamlama
Soru Açıklaması
Duyusal girdilerde boşluk olsa bile şekli bir bütün olarak algılama eğilimi tamamlama ilkesidir. Buna göre sorunun doğru yanıtı D seçeneğidir.
18.

“Yalnızlık duyan bir kimsenin bazı gruplara üye olarak arkadaş edinmeye çalışması ................ ilkesinin psikolojiye yansımış halidir” ifadesinde ........ aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Homeostaz
Soru Açıklaması

Yalnızlık duyan bir kimsenin bazı gruplara üye olarak arkadaş edinmeye çalışması homeostaz  ilkesinin psikolojiye yansımış halidir.

19.
I. Kişinin davranışa yönelik tutumu II. Öznel değerler III. Bilinç dışı tutumlar IV. Fark edilen davranışsal kontrol Yukarıdakilerden hangisi/hangileri planlanmış davranış kuramının ögelerindendir?
Doğru Cevap: "D" I, II ve IV
Soru Açıklaması
Planlanmış davranış kuramının ögeleri; kişinin davranışa yönelik tutumu, öznel değerler ve fark edilen davranışsal kontrol olduğundan doğru cevap D seçeneğidir.
20.
Doğrudan tutum ölçümünde 1. Thurstone, 2. Likert, 3. Guttman 4. Duygusal Anlam ölçeklerinden hangileri kullanılmaktadır?
Doğru Cevap: "A" 1,2,3,4
Soru Açıklaması
Doğrudan tutum ölçümünde Thurstone, Likert, Guttman ve Duygusal Anlam ölçekleri kullanılmaktadır.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories