Davranışçı yaklaşım ile bilişsel yaklaşımın öğrenmeye yönelik yaklaşımları arasındaki temel farklılık hangi konudaki fikir ayrılığına dayanır?
Davranışçı yaklaşımcılar, öğrenmede dış etkenlerin (bitişiklik, pekiştirme gibi) önemi üzerinde durmalarına karşın bilişsel yaklaşımcılar, öğrenmenin “biliş” kelimesinin ifade ettiği bilme, anlama, kavrama, yargılama gibi iç etkenlerin kontrolünde gerçekleştiğini söylerler. Biliş kuramcılarına göre tüm davranışlar amaçlıdır. Davranış, kişinin çevresini algılamasına ve amaçları doğrultusunda yorumlamasına bağlıdır. Bu nedenle aynı uyaran, bireyler tarafından farklı biçimlerde değerlendirilir ve farklı tepkilere neden olur.
Öğrenme kuramlarından deneme yanılma yoluyla öğrenme kuramını aşağıdaki kuramcılardan hangisi geliştirmiştir?
Deneme yanılma yoluyla öğrenmeyi Thorndike geliştirmiştir.
Kişinin tutumu ile kendisinden beklenen davranışın birbirlerinden farklı olması durumuna ne ad verilmektedir?
Yukarıda tanımı verilen kavram ‘‘Bilişsel Karmaşa’’ olarak Karşımıza çıkmaktadır.
“Kişinin hayatta ne için emek sarf etmek gerektiği ve nasıl davranmasının doğru olduğuna ilişkin inanışlarına verilen ad hangi seçenekte yer almaktadır?
Davranış niyeti, kişinin başka varlıklara ya da durumlara karşı nasıl davranma eğiliminde olduğunu ifade etmektedir. Bir şeyin beğenilir olması ya da olmaması açısından değerlendirilmesi sonucunda bu şeye karşı ortaya çıkan psikolojik eğilimse, tutumdur. Duygular, kısa ömürlü ve yoğun hislerdir.
Kişiler çocukluktan itibaren en yakın aile bireylerinden başlayarak çevrelerindeki kişilerin davranışlarını gözlemler ve bu davranışları taklit ederek öğrenirler. Taklit ettikleri davranışlarının takdir edilmesi onların bu davranışları sürdürme eğiliminde olmalarını sağlar. Bu duruma verilen doğru ad hangi seçenekte yer almaktadır?
Sosyal öğrenmede, kişiler başta en yakınındakileri model alarak onları taklit ederler. Eğitimde soruda açıklanan dışında çok farklı yaklaşımlar da kullanılır. Büyüme hem fizyolojik hem de biyolojik boyutları olan bir süreçtir.
Aşağıdakilerden hangisi model almanın süreçlerinden değildir?
Koşullanma, gözlem ve taklit yoluyla öğrenmenin içeriği olan model almanın süreçlerinden değildir.
Kişinin önemli bir engelleme ile karşılaştığında çocuksu davranışlarda ve savunmalarda bulunması şeklindeki savunma mekanizmalarına ne ad verilir?
Kişinin çocuk gibi davrandığı savunma mekanizmasına regresyon adı verilmektedir.
Hans Selye tarafından, stresin fizyolojik sonuçlarını bulmak için yaptığı araştırmalarda ortaya konan; alarm, direnme ve tükenme aşamalarından oluşan bugün halen geçerliliğini koruyan kavram hangi seçenekte yer alır?
Hans Selye, Canon’un görüşlerine benzer bir biçimde fizyolojik reaksiyonları incelemiş ve bugün hâlen geçerliliğini koruyan genel adaptasyon (uyum) sendromunu ortaya koymuştur. Fareler üzerinde çalışan Selye, onların açlık, soğuk gibi stres verici durumlar karşısındaki tepkilerini incelemiş ve stresli durumlarla karşılaşan organizmanın üç aşamadan geçtiğini belirlemiştir.
Davranışsal eğilimler olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Allport, mizacı bireyin kendine özgü duygusal doğaya sahipolma arzusu olarak tanımlar. Mizaç, davranışsal eğilimlerdir.