Aşağıdakilerden hangisi kişinin belirli bir gruba dönük bir kalıpyargı oluştururken kullandığı kaynaklardan biri değildir?
Gruptan beklentiler kalıpyargı oluştururken kullanılan kaynaklardan birisi değildir.
Kelly’nin yaklaşımına göre bireyler, tıpkı bir bilim adamı gibi yaşamlarına ilişkin geliştirdikleri hipotezler geliştirir ve sınarlar. Tutarlı olan varsayımları kullanmaya devam ederken, tutarsız olanları siler ve yenisini geliştirirler.Buna göre hangisi, Kelly’nin yaklaşımını destekleyen bir örnektir?
Kelly’nin yaklaşımına göre bireyler, tıpkı bir bilim adamı gibi yaşamlarına ilişkin geliştirdikleri hipotezler geliştirir ve sınarlar. Tutarlı olan varsayımları kullanmaya devam ederken, tutarsız olanları siler ve yenisini geliştirirler. Bunu yapmalarındaki amaç belirsizliği azaltmak ve geleceğe ilişkin kestirimlerde bulunmaktır. Örneğin, arkadaşımızın bencil ve çıkarcı olduğuna ilişkin bir hipotezimiz vardır. Arkadaşımızın davranışlarını gözlemler, ona dair bilgiler toplamaya devam ederiz. Eğer elde ettiğimiz bilgiler onun bencil ve çıkarcı olduğunu destekliyorsa, ona dair bu hipotezimizi tutmaya devam ederiz. Aksi durumda ise bu hipotezimizi siler ve yenisini geliştiririz.
Bir telefon numarası alınca onu unutmamak için hemen kaydetmeye çalışırız. Bu, bilgiyi işleme kuramının hangi boyutu ile ilgilidir?
Çevreden gelen uyarıcılar ilk olarak bireyin duyu organlarına gelir. Duyu sinirleri gelen mesajı beyne iletir. Bilgi burada çok kısa süre -yarım saniye ile 4 saniye arasında - kalarak “duyusal kayıt” adı verilen bir işleme girer ve hemen silinir. Beynin duyusal kayıt kapasitesi sınırsızdır. Duyusal kayıt, öğrenmede yaşamsal öneme sahiptir. Eğer o olmasaydı bir cümleyi okur ya da dinlerken başını anımsayamazdık. Dikkat çeken ya da bireyin ilgi ve ihtiyacına cevap veren uyarıcı işleme alınır ve kısa süreli belleğe aktarılır. Bu aşamada, bilgi birey tarafından anlamlı hâle getirilir. Bir başka deyişle algı gerçekleşir. Bireyin haberdar olduğu bilgi burada 20-30 saniye kadar kalır. Kısa süreli belleğin bir diğer sınırlılığı da kapasitesinin 7±2 birim olmasıdır. Biz aslında bu sınırların farkında olduğumuz için bir telefon numarası alınca onu unutmamak için hemen kaydetmeye çalışırız. Ayrıca, kısa süreli belleğe alacağımız birimleri azaltmaya çalışırız. Diyelim 4589765 gibi telefon numarasını 7 birimden 458 97 65 gibi üç birime indirerek belleğe alırız.
Aşağıdakilerden hangisi çevreden bireye gelen uyarıcıların bireyin zihninde algılanarak anlamlı verilere dönüştürülerek bu bilgilere göre tepki verildiğini açıklayan öğrenme kuramıdır?
Çevreden bireye gelen uyarıcıların bireyin zihninde algılanarak anlamlı verilere dönüştürülerek bu bilgilere göre tepki verildiğini açıklayan öğrenme kuramı bilgiyi işleme kuramıdır.
Kitapta A ve C seçeneğinde yazılan isimde bir çalışmaya yer verilmemiştir. Günah keçisi kuramına göre, ezilmiş, hayal kırıklığına uğratılmış diğer bir deyişle günah keçisi ilan edildiğini düşünen bireyler, içinde bulundukları sosyal grup dışındaki gruplara agresif ve olumsuz tutumlar beslerler. Bu kurama göre, ön yargılar, hayal kırıklığı, ezilmişlik - agresiflik ilişkisi sonucu oluşan tutumlardır. Kalıpyargı tehdidi; bireyin kendisinin de içinde bulunduğu sosyal gruba yönelik olumsuz yargılar neticesinde ortaya çıkan olumsuz durumları ifade eder.
Aşagıdakilerden hangisi stres ile başa çıkma yollarından birisi değildir?
Stresi yok sayma kişinin stres ile başa çıkma teknikleri arasında yer almamaktadır
Aşağıdakilerden hangisi öğrenme psikolojisinde öğrenmenin doğasını açıklamakta yer almayan bir açıklamadır?
Doğuştan gelen refleksler ve içgüdüler öğrenme olarak ele alınmaz.
Freud’a göre Fallik Dönem çocuğun hangi yaş aralığını kapsar?
Freud’a göre fallik dönem, çocuğun 3-6 yaş dönemini kapsamaktadır.
Psikolojinin inceleme alanıyla ilgili doğru ifadelerin numaralarının tamamının yer aldığı seçenek hangisidir?
Diğer ifadeler doğrudur. Psikoloji tüm canlı türleriyle değil; insan davranışları ile ilgilidir. İnsan davranışını ortaya çıkarak zihinsel süreçler ve içsel gözlemlenemeyen davranışlar psikolojinin alanıdır. I. Maddedeki ifade doğru değildir.
Koşullu bir tepki yaratan koşullu uyarana benzeyen başka bir uyarıcıya da benzer tepki vermeye ne ad verilir?
Koşullu bir tepki yaratan koşullu uyarana benzeyen başka bir uyarıcıya da benzer tepki verilmesine genelleme denir.