• Davranış Bilimleri 2 Deneme Final Sınavları – Deneme 22

Davranış Bilimleri 2
Deneme Final Sınavları - Deneme 22
1.

Tutumun ölçümü ile ilgili hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "C" Tutumlar sadece bireylere doğrudan sorular sorularak ölçülmektedir.
Soru Açıklaması

Tutumlar sadece bireylere doğrudan sorular sorularak ölçülmemektedir. Aynı zamanda davranışların gözlenmesi yoluyla da tutumlar ölçülebilmektedir. 

2.

 “Eğer her şey çocukluk dönemiyle açıklanırsa, o zaman her şey bir başkasının kusuru olarak değerlendirilir ve insanın kendi sorumluluğunu üstlenme gücüne duyulan güven de azalmış olur.” Bu önerme kime aittir?

Doğru Cevap: "B" Erik Erikson.
Soru Açıklaması

Yukarıdaki önerme Erik Erikson’a aittir

3.
Aşağıdakilerden hangisi psikolojide kullanılan niceliksel ve niteliksel yöntemlerden değildir?
Doğru Cevap: "D" Psikometri araştırması
Soru Açıklaması
Psikoloji bir yandan doğa bilimlerine, bir yandan toplum bilimlerine ve kültürel çal›flmalara ve felsefeye uzanan genii bir yelpazede yer alan konulara ilgisi nedeniyle niceliksel ve niteliksel yöntemleri kullanır. Bu yöntemler şunlardır: Doğal gözlem, vaka incelemesi, alan araştırması ve deneysel yöntem.
4.
  • Lazarus ve Folkman tarafından geliştirilmiştir.
  • Stres, kişi ve çevre arasındaki ilişki bağlamında tanımlanmıştır.
  • Stres sadece kişinin başına gelenler anlamında tanımlanmaz.
  • Bilişsel değerlendirme ve başa çıkma faktörleri bağlamında inceleme yapılır.Yukarıda maddeler halinde tanımlanan çalışma ve-veya model hangi seçenekte yer almaktadır?
  • Doğru Cevap: "E" Strese İlişkin Traksiyonel Model
    Soru Açıklaması

    Diğer ifadeler doğrudur. Cevabınız doğru değilse, Lazarue ve Folkman’ın Strese İlişkin Transaksiyonel Modeli başlığını yeniden okuyunuz.

    5.
    Aşağıdakilerden hangisi Transaksiyonel modelde sözü edilen birincil değerlendirmelere ilişkin ifadelerden biri değildir?
    Doğru Cevap: "D" Stresle başa çıkma ile ilgili değerlendirmelerdir.
    Soru Açıklaması
    6.
    İçeriğini sevdiğimiz bir dersin öğretmenine yönelik olumsuz tutumlarımız olabilir. Dersin içeriğinin, konusunun bize sağladığı yararı öne çıkarıp, tutumumuzun olumlu yanını daha belirgin hâle getirip, bu derse ilişkin genel tutumumuzdaki çelişkiyi azaltabiliriz. Bu durumda tutum objesi üzerine aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
    Doğru Cevap: "C" Tutum objesinin olumlu tarafını öne çıkarma
    Soru Açıklaması
    İçeriğini sevdiğimiz bir dersin öğretmenine yönelik olumsuz tutumlarımız olabilir. Dersin içeriğinin, konusunun bize sağladığı yararı öne çıkarıp, tutumumuzun olumlu yanını daha belirgin hâle getirip, bu derse ilişkin genel tutumumuzdaki çelişkiyi azaltabiliriz.
    7.
    Ortak kader ilkesi i harekete dayanır. Aynı yönde hareket eden nesneler bir grup olarak algılanır. Bu tanımlamaya göre hangi öge tanım için en önemli konumundadır?
    Doğru Cevap: "D" Aynı yön
    Soru Açıklaması
    Ortak kader ilkesi harekete dayanır. Aynı yönde hareket eden nesneler bir grup olarak algılanır. tanımlamadan aynı yön ögesi çıkarılırsa tanımlamadan doğru anlam çıkarılamaz.
    8.

    Cannon-Bard kuramının James-Lange kuramından temel farkı aşağıdakilerden hangisinde ifade edilmiştir?

    Doğru Cevap: "A" Bu kuramda fizyolojik değişmeler duygulara eşlik eder, James-Lange kuramında olduğu gibi onları üretmezler.
    Soru Açıklaması

    Bu kuramda fizyolojik değişmeler duygulara eşlik eder, James-Lange kuramında olduğu gibi onları üretmezler

    9.
    Aşağıdakilerden hangisi savunma mekanizmalarından değildir?
    Doğru Cevap: "E" İyimserlik
    Soru Açıklaması
    İyimserlik bir savunma mekanizması değildir.
    10.
    Sürekli neşeli, konuşkan, çevresiyle ilgili Ali'nin , “dışa dönük” kişilik özellikleri taşıdığını söyleyebiliriz. Dışa dönük kişilik özellikleri olmasına rağmen , içine kapanıp, sessizleşmesi, kişilik özelliği “içe dönük” olan biri gibi doğal karşılanmaz bu durum kişilik kavramına ilişkin nasıl açıklanabilir?
    Doğru Cevap: "D" Kişiliğin bir bireyi, diğerlerinden ayırıcı ve sürekli özelliklerine işaret ettiği söylenebilir.
    Soru Açıklaması
    Kişiliğin temelde üç boyut üzerinden betimlendiği görülmektedir. Bu boyutlardan ilki kişiliğin “ayırt edici” niteliği üzerinde odaklanmaktadır. Kişilik bu yanıyla, bireyin “özel” ve “ayırıcı” davranışlarını içermektedir. Özeldir, çünkü bireyin sıklıkla yaptığı ya da en tipik davranışlarını temsil eder. Bu anlamda ayırt edicidir, çünkü bu davranışlar kişiyi başkalarından ayırır. Örneğin; sürekli neşeli, konuşkan, çevresiyle ilgili insan ların, “dışa dönük” kişilik özellikleri taşıdığını söyleyebiliriz. Dışa dönük kişilik özellikleri olan birinin, içine kapanması, sessizleşmesi, kişilik özelliği “içe dönük” olan biri gibi doğal karşılanmaz, tam tersine özel ayırıcı bir durum olduğuna işaret eder. Bu örnek, kişiliğin bir bireyi, diğerlerinden ayırıcı ve sürekli özelliklerine işaret ettiğini vurgulamaktadır.
    11.
    Aşağıdakilerden hangisi stresle başa çıkma yaklaşımlarından değildir?
    Doğru Cevap: "E" Kişi içi çatışma
    Soru Açıklaması
    Kişi İçi Çatışma stresle başa çıkma yaklaşımlarından değil çatışma kavramlarındadandır.
    12.

    İş birliğinin yüksek, girişkenliğin düşük olmasına ne ad verilir?

    Doğru Cevap: "D" Uyum sağlama
    Soru Açıklaması

    İşbirliğinin yüksek, girişkenliğin düşük olmasına uyum sağlama denir. Bu yöntemde kişi, diğer tarafın ilgi ve ihtiyaçlarını ön planda tutar. 

    13.

    “Bir nesne bir kavram altına yerleştirildiğinde .................... olur.” ................ yerine aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

    Doğru Cevap: "D" Kategorikleştirme
    Soru Açıklaması

    Bir nesne bir kavram altına yerleştirildiğinde kategorikleştirme  olur

    14.
    Doğrudan gözlenemez ancak bireyin gözlenebilen davranışlarından çıkarsama yaparak onun hangi psikolojik yapısı hakkında fikir sahibi olunmaktadır?
    Doğru Cevap: "E" Tutum
    Soru Açıklaması
    Doğrudan gözlenemez ancak bireyin gözlenebilen davranışlarından çıkarsama yaparak onun tutumu hakkında fikir sahibi olunabilir.
    15.
    Likert tipi bir ölçekle ilgili yapılan yorumlar şu şekildedir: I. Soru ifadeleri ölçeğin uygulayıcıları için anlaşılır olmadığı gözlemlenmiştir. II. Sorunun net bir cevabı olmadığı görülmüştür. III. Bazı sorular başka sorular için ipucu vermektedir. IV. İfadeler olumlu yönde değerlendirme içermektedir. Bu yorumlar dikkate alındığında aşağıdaki çıkarımlardan hangisine yapılabilir?
    Doğru Cevap: "D" Yukarıda değerlendirmesi yapılan bu ölçek tutumun belirlenmesi için uygun değildir.
    Soru Açıklaması
    Uygulanan ölçeği anlatan bu maddelerin Likert tipi ölçek hazırlanırken dikket edilmesi gereken maddelerdir.
    16.
    Aşağıdakilerden hangisi strese ilişkin organizmanın verdiği tepkiler temel alınarak yapılan açıklamalara bir örnektir?
    Doğru Cevap: "B" Genel adaptasyon sendromu
    Soru Açıklaması
    17.

    Örneğin her gencin üniversitede okumasını istemek genel bir tutumken üniversiteye giriş sınavının yapılış biçimine ilişkin tutum aşağıdakilerden hangisi ile ilintilidir?

    Doğru Cevap: "B" Tutumun spesifik olması
    Soru Açıklaması

    Yukarıda verilen örnek tutumun spesifik olmasıdır ve bireyden bireye değişmesi anlamına gelmektedir

    18.

    Whorf, dilin dünyanın algılanış biçimini yapılandırdığını iddia etmiştir. Diğer bir deyişle, Whorf’a göre, dünyayı anlamak için kullandığımız kategori ve ilişkiler dilden türetilmiştir.Whorf’un bu tanımına göre; Türkçe’de “kar”ı ifade etmek için sadece bir kelime varken, Eskimo dilinde niçin daha fazla sözcük vardır?

    Doğru Cevap: "D" Eskimoların kar ile ilgili daha fazla deneyimleri olduğu için
    Soru Açıklaması

    Dilin düşünceyi ya da aynı anlama gelmek üzere bilişi şekillendirdiği düşüncesinin en önde gelen savunucularından biri Whorf’tur. 1950’lerde Whorf, dilin dünyanın algılanış biçimini yapılandırdığını iddia etmiştir. Diğer bir deyişle, Whorf’a göre, dünyayı anlamak için kullandığımız kategori ve ilişkiler dilden türetilmiştir. Eğer böyleyse, her anadilin dünyayı kavramlaştırma biçiminin farklı olmasını beklemek gerekecektir Örneğin Türkçe’de karı ifade etmek için bir sözcük varken, Eskimolarda karı ifade eden pek çok sözcük vardır. Eskimoların bu hava olayıyla ilgili deneyimleri fazla olduğu için, karın her değişik durumu için farklı sözcük türettikleri düşünülebilir. 

    19.

    Aşağıdakilerden hangisi stresle kişi dışı başa çıkma kaynağıdır?

    Doğru Cevap: "D" Sosyal çevre
    Soru Açıklaması

    İşsel süreçlerimizle ilişkili olan kişi içi başa çıkma kaynaklarımızın yanı sıra kişi dışı başa çıkma kaynağı sosyal destek de stresle başa çıkmamamızda etkilidir. 

    20.
    Bandura'nın Gözleyerek Öğrenme Kuramına göre model alma, öğrenmeyi iki yolla sağlar. Birincisi birey, diğerinin davranışlarını zihnine not ederek yeni tepkiler öğrenir. İkincisi gözlediği kişinin (modelin) davranışlarının sonucunu gözleyerek davranışını güçlendirebilir veya zayıflatabilir. Aşağıda maddeler halinde verilen süreçlerden hangileri Gözleyerek Öğrenme Kuramı'na ilişkin olan süreçlerdir? I. Dolaylı ceza II. Dikkat etme III. Bilgiyi saklama IV. Dolaylı pekiştirme V. Davranış oluşturma VI. Güdülenme veya pekiştirme VII. Modelin özellikleri
    Doğru Cevap: "E" II,III,V,VI,VII
    Soru Açıklaması
    Gözleyerek Öğrenme Kuramının süreçleri dikkat etme, bilgiyi saklama, davranış oluşturma, güdülenme veya pekiştirme ve modelin özellikleri süreçleridir.
    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories