• Davranış Bilimleri 2 Deneme Final Sınavları – Deneme 7

Davranış Bilimleri 2
Deneme Final Sınavları - Deneme 7
1.

Kişinin herhangi bir şey hakkında neyin doğru olduğuna ilişkin inanışı tutumun hangi unsuru ile ilişkilidir?

Doğru Cevap: "C" Biliş
Soru Açıklaması

Kişinin herhangi bir şey hakkında neyin doğru olduğuna ilişkin hisleri duygu, inanışı biliş ve nasıl davranması gerektiği tutumu oluşturan davranış unsuru ile ilişkilidir. 

2.

“İnsanların her davranışını ____(1) ile açıklamak mümkün değildir; her bireyin belli uyaranlar karşısında farklı davranışlar sergileyebilmesi, bu davranışların değişiklik gösterebilmesi güdülenme söz konusu olduğunda ____(1) kuramını yetersiz kılmaktadır.” Hangi seçenekte, paragrafta iki ayrı yerde “___(1)” ile gösterilen alanda yer alması gereken kavram bulunmaktadır?

Doğru Cevap: "A" İçgüdü
Soru Açıklaması

Kavram aynı zamanda bir kuram adını oluşturmalıdır. Seçeneklerde ünitede ele alınan bir kuram adıyla örtüşen kavram, içgüdüdür.

3.

Koşullu tepkinin ortadan kalkmasına ne denir?

Doğru Cevap: "E" Sönme
Soru Açıklaması

Koşullu tepkinin ortadan kalmasına sönme denir. 

4.

Gerçekte ışık sabit olduğu hâlde, hareket ediyormuş gibi algılanmasına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "B" Otokinetik etki
Soru Açıklaması

Gerçekte ışık sabit olduğu hâlde, hareketediyormuş gibi algılanmasına otokinetik etki adı verilir. 

5.

Aşağıdakilerden hangisi kişilik gelişiminde diğerleri kadar etkili değildir?

Doğru Cevap: "D" Mizaç
Soru Açıklaması

Mizaç, bireyin kendisine özgü duygusal doğaya sahip olma olgusu olarak tanımlanır. 

6.
Bir atın üzerine ağırlık konunca at doğal bir tepki ile bunu atar. Atın üzerine eyer koyduğunda da at bunu ilk zamanlarda atar. Ancak at ağırlığı her atışından sonra ağırlık yeniden sırtına konursa at yorulacak ve sırtında ağırlıkla yürümeye başlayacaktır. Bir daha üzerine ağırlık konduğunda son defasında öğrendiği gibi üzerinde ağırlıkla yürüyecektir. Guthrie'nin verdiği bu örnek aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?
Doğru Cevap: "B" Yorma yöntemi
Soru Açıklaması
Bir uyaran, yorgunluk tepkisi ile bitişirse bu uyaranı bir kez daha gördüğünde aklına bu yorgunluk gelecek ve uyaran- tepki bağı kopacaktır. Guthrie, buna atın ehlileştirilmesiyle ilgili bir örnek verir. Doğal olarak bir atın üzerine ağırlık konunca ağırlığı atar. Kovboy, atın üzerine eğer koyduğunda da at bunu atacaktır. Ancak at bu ağırlığı her atışında yeniden sırtına konursa at yorulacak ve sırtında ağırlıkla yürümeye başlayacaktır. Bir daha üzerine ağırlık konduğunda son defasında öğrendiği gibi üzerinde ağırlıkla yürüyecek veya koşacaktır.
7.

Aşağıdakilerden hangisi algı ve duyum kavramlarına ilişkin yanlış bir ifadedir?

Doğru Cevap: "A" Algı ve duyum eşanlamlı kavramlardır
Soru Açıklaması

Algı ve duyum eşanlamlı kavramlar olmayıp farklı tanım ve özelliklere sahiptir.

8.
Bir araba markasına yönelik ürünün rengi, biçimi ve genel görünüşüyle ilgili estetik beğenilerimiz ,arabanın teknik özellikleri ile ilgili bilgilerimiz ve markanın ürettiği arabalardan birini satın almaya yönelik davranışlarımız tutumun davranışsal ögeleri ile sırasıyla nasıl eşleştirilir?
Doğru Cevap: "A" duygusal öge- bilişsel öge- davranışsal öge
Soru Açıklaması
Bir araba markasına yönelik tutumlarımızın duygusal ögesini, ürünün rengi, biçimi ve genel görünüşüyle ilgili estetik beğenilerimizden kaynaklanan duygularımız; bilişsel ögesini, arabanın teknik özellikleri ile ilgili bilgilerimiz oluşturur. İlgili markanın ürettiği arabalardan birini satın almaya yönelik davranışlarımız ise tutumun davranışsal ögesini oluşturur.
9.
Aşağıdaki örneklerden hangisi öğrenme kavramını açıklar?
Doğru Cevap: "C" Yaşamına soğuk bir iklimin olduğu yerde devam eden bir çocuğun kazak giymesi
Soru Açıklaması
Öğrenme, davranış potansiyelinde yaşantı sonucu ortaya çıkan görece kalıcı değişikliğe verilen isimdir. Davranış ile kastedilen insanın her türlü etkinlikleridir. Ancak doğuştan gelen refleksler, içgüdüsel tepkiler, uyku durumu, yorgunluk, koma durumu, kimi ilaçlar ve içkilerin etkisi altındaki davranış değişiklikleri öğrenme olarak kabul edilmez. Bu nedenle öğrenmede sözü edilen davranış genellikle bireyin bilinçli tepkilerini hedef almaktadır. Bu açıklamalar doğrultusunda sorunun doğru yanıtı C seçeneğidir.
10.

Bir kişinin hem olumlu hem de olumsuz içerikleri içeren tek bir durumla başa çıkma durumunda yaşadığı kişi içi çatışma yöntemine ne ad verilir?

Doğru Cevap: "E" Yaklaşma - kaçınma
Soru Açıklaması

Yaklaşma kaşınma adı verilmektedir. 

11.

Aşağıdakilerden hangisi sosyal öğrenme kuramıyla ilgili yanlış bir ifadedir?

  

Doğru Cevap: "D"  Modelin özellikleri öğrenme sürecinde önemli değildir.
Soru Açıklaması

Sosyal öğrenme kuramına göre öğrenmenin olabilmesi için gözlenen modelin özellikleri önemlidir. Modelin özelliklerinin gözleyen (öğrenen) kişinin özelliklerine benzemesi taklit davranışlarını arttırır. Hatta modelin özellikleri daha üst statüdeyse bu durumda gözleyen kişinin taklit eğilimi de artmaktadır.

12.
Aşağıdakilerden hangisi doğrudan tutum ölçümlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Davranış gözlemleri
Soru Açıklaması
Davranış gözlemleri doğrudan tutum ölçümlerinden biri değil, dolaylı tutum ölçümlerinden biridir.
13.
''Bir dış uyarıcı tarafından düzenli olarak başlatılan doğuştan gelmiş reflekstir. ''şeklinde tanımlanan öğrenmeyle ilişkili terim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Koşulsuz Tepki
Soru Açıklaması
Bir dış uyarıcı tarafından düzenli olarak başlatılan doğuştan gelmiş refleks koşulsuz tepki olarak tanımlanmaktadır.
14.
 İşinde patronu tarafından azarlanan birisi eve gelince sinirini çocuklarından çıkarıyorsa aşağıdakilerden hangi savunma mekanizmasını kullanıyordur?
Doğru Cevap: "C" Yer değiştirme
Soru Açıklaması
15.
Japonya'da bazı işletmelerde yöneticilerin çalışanlarına yaklaşımlarının gözlemlenebilmesi için yöneticilerin maketleri bir odaya yerleştirilmekte ve 1 ay içinde çalışanlar, kameralardan ve gözlerden uzak bu odada yöneticilerinin maketlerine karşı içlerindeki duyguları yansıtmaktadırlar. 1 ay sonunda üst yönetim odadaki maketlerdeki hasar durumuna göre ilgili yöneticileri değerlemektedir. Bu örnekte çalışanların maketlere karşı olan tutumu aşağıdaki savunma mekanizmalarından hangisi ile ilişkilendirilebilir?
Doğru Cevap: "D" Yer değiştirme
Soru Açıklaması
16.
Aşağıdakilerden hangisi dirençlilik ile ilişkilidir?
Doğru Cevap: "D" Dirençlilik kontrol, bağlılık ve meydan okuma özelliklerini içerir.
Soru Açıklaması
17.
Hangileri kişilik gelişimini etkilemektedir? I- Yetenek II- Aile etkisi III- Sosyal etkileri
Doğru Cevap: "E" I, II ve III
Soru Açıklaması
Aile, yetenekler ve sosyal etkiler kişiliği etkilemektedir.
18.
Aşağıdakilerden hangisi tutumun ulaşılabilir olmasının tutum-davranış ilişkisinde anahtar rol oynayan faktördür?
Doğru Cevap: "E" Ulaşılabilirlik
Soru Açıklaması
Tutumun ulaşılabilir olmasının tutum-davranış ilişkisinde anahtar rol oynayan faktör, ulaşılabilirliktir. Bu sebeple doğru cevap E seçeneğidir.
19.
“Ağzınıza bir parça limon sıktığınızda ağzınızda bir ekşime olur. Limon sözcüğünü duyduğunuzda da ağzınızda ekşime oluşur.” Yukarıdaki duruma göre koşullu tepki aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Limon sözcüğünü duyunca ağızdaki ekşime
Soru Açıklaması
20.
I- Ruminasyon, olumsuz duygulanım ve majör depresyonla ilişkili bulunmuştur. II- Ruminasyon, insanlara problemlerinin nedenleri bakımından bir farkındalık sağlamasına rağmen onları pasişiğe ve çaresizliğe hapseder. III- Ruminasyon, kişiyi bir çeşit kısır döngüye sokar. IV- Ruminasyon, olumsuz duygulanıma yol açar ve olumsuz duygulanım olumsuz düşünce yanlılıklarına, zayıf problem çözmeye, güdüsel ve davranışsal ketlenmeye, konsantrasyon problemlerine ve sonuçta streste ve problemlerde artışa yol açar. V- Kişiler, kendilerini pasif ve umutsuz hissederler ve bu duygular, insanı dürtüsel bir biçimde hızla bir şeyler yapmaya güdülese de aslında sorunu çözmezler. VI- ruminasyon, depresyonun itici güçlerinden biridir. Ruminasyon için yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: "C" I,II,III,IV,V,VI
Soru Açıklaması
Ruminasyon, olumsuz duygulanım ve majör depresyonla ilişkili bulunmuştur. Depresif duygu durumu bağlamında yapılan ruminasyonun birçok olumsuz etkisi vardır. Ruminasyon, insanlara problemlerinin nedenleri bakımından bir farkındalık sağlamasına rağmen onları pasişiğe ve çaresizliğe hapseder. Çünkü ruminasyon, kişiyi bir çeşit kısır döngüye sokar. Ruminasyon, olumsuz duygulanıma yol açar ve olumsuz duygulanım olumsuz düşünce yanlılıklarına, zayıf problem çözmeye, güdüsel ve davranışsal ketlenmeye, konsantrasyon problemlerine ve sonuçta streste ve problemlerde artışa yol açar. Kişiler, kendilerini pasif ve umutsuz hissederler ve bu duygular, insanı dürtüsel bir biçimde hızla bir şeyler yapmaya güdülese de aslında sorunu çözmezler. Bir başka ifadeyle ruminasyon, depresyonun itici güçlerinden biridir.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories