Ülkemiz risk yönetimi kavramı ile hangi yıl tanışmıştır?
Ülkemizin risk yönetimi kavramı ile tanışması, 2001 yılında bankacılık sektöründe Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun yaptığı bir düzenleme ile oldu.
Bağımsız denetçi, belirli bir iç denetim çalışmasını kullanacağı zaman bu çalışmanın bağımsız denetimin amacına uygunluğunu değerlendirir ve bu çalışma hakkında çeşitli bağımsız denetim tekniklerini uygular. Bu değerlendirmede aşağıdaki hususlardan hangisi dikkate alınmaz?
Bu değerlendirme, aşağıdaki hususların mevcut olup olmadığı dikkate alınarak yapılır: İç denetim çalışmasının yeterli teknik eğitimi ve ehliyeti olanlar tarafından yapılması ve çalışmada görev alan yardımcıların doğru bir şekilde yönlendirilip bu yardımcıların çalışmalarının uygun şekilde gözden geçirilmesi ve belgelendirilmesi, ulaşılan sonuçların makul temellere dayanmasını teminen yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının toplanması, ulaşılan sonuçların koşullara uygunluğunun ve hazırlanan raporun yapılan çalışmanın sonuçlarıyla tutarlılığının sağlanması, iç denetim tarafından açıklanan istisnai hususların uygun şekilde çözüme kavuşturulması.
Aşağıdakilerden hangisi denetim sürecinin evrelerinden biri değildir?
Denetim süreci, genel olarak aşağıdaki evrelerden oluşmaktadır: Ön araştırma ve müşterinin kabulü, genel denetim stratejisinin ve planının oluşturulması, kontrol testleri ve tözel testlerin uygulanması, analitik inceleme yöntemlerinin uygulanması ve bakiyelerin detaylı test edilmesi, denetim çalışmasının tamamlanması ve denetim raporunun hazırlanması.
Aşağıda verilen durumların hangisinde finansal tabloların yanıltıcı bir şekilde beyan edildiği kabul edilebilir?
Finansal tablo kullanıcılarının kararlarını etkilemesi durumunda finansal tabloların yanıltıcı bir şekilde belan edildiği kabul edilebilir.
İç denetim; organizasyon içinde bağımsız olarak kurulan ve işletme faaliyetlerini bağımsızca inceleyen, analiz eden ve değerlendiren bir işlevdir. İç denetim yapısının yeterliliğinden ve etkinliğinden yönetim sorumludur. İç denetimin amacı; gözden geçirilen faaliyetlerle ilgili nesnel analizler, değerlendirmeler, tavsiyeler ve yorumlar yaparak yönetimin tüm üyelerine sorumluluklarını etkili bir biçimde yerine getirmede yardımcı olmaktır. İç denetim, yönetsel bir kontroldür; diğer kontrollerin etkinliğini ölçer ve değerlendirir. İç denetim, yönetim hedeflerinin gerçekleşme yolunda olduğu konusunda yeterli güvence sağlamada yararlanılan bir yönetim aracıdır. Bu nedenle iç denetim yapısının yeterliliğinden ve etkinliğinden yönetim sorumludur
İç kontrolün olmadığı varsayımı ile bir savın finansal tablolardaki yanıltıcı beyanlara duyarlığını belirten kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğal risk
Ekonomik faaliyetlere ilişkin savlar hakkında topladığı kanıtlarla kabul edilmiş ölçütleri (amortisman ayırma yöntemi gibi) karşılaştırarak bunlar arasındaki uygunluğun derecesini belirleme çabası içine giren kişiye ne ad verilir?
Denetçi, ekonomik faaliyetlere ilişkin savlar hakkında topladığı kanıtlarla kabul edilmiş ölçütleri (amortisman ayırma yöntemi gibi) karşılaştırarak bunlar arasındaki uygunluğun derecesini belirleme çabası içine giren kişidir.
Müşterinin kabulü ve ön planlama ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
Denetim çalışması, ülkemizde müşterinin denetim talebinde bulunan denetim şirketinden bir denetim teklif talebiyle başlar. Uluslararası denetim standartlarına göre işin kabulünden önce ön araştırma yapılması zorunludur. Firmanın kuruluş ve gelişme sürecinin, hızlı ya da istikrarlı şekilde büyüyüp büyümediğinin, finansal durumunun, başarısının incelenmesi müşteri hakkında önemli bilgi sağlar.Önceki denetim firması ile ilişkileri, firma hakkında hazırlanmış önceki denetim vb. değerlendirme raporları, müşteri hakkında önemli bilgi sağlar. Buna göre yalnızca iii-iv no lu ifadeler doğrudur.
İç denetimle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
İç denetim yapısının yeterliliğinden ve etkinliğinden yönetim sorumludur.
Herhangi bir idari sorumluluk üstlenmeden bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden, niteliği ve kapsamı denetlenen ile birlikte kararlaştırılan istişari faaliyetler ve bununla bağlantılı diğer hizmetler aşağıdakilerden hangisidir?
Sorunun doğru yanıtı "E" seçeneğinde verilen danışmanlıktır.