Örneklemden 2015 yılında düzenlenmiş olan satış faturalarının %5’inin kredi onaylarının uygun biçimde yapılmadığı sonucunu elde eden denetçi, 2015 yılına ait tüm kredili satışları incelemiş ve gerçek hata oranının %8 olduğunu tespit etmiştir. Bu durumda denetçinin örneklemden elde etmiş olduğu hata oranı (örneklem hatası) yüzde kaçtır?
Örnekleme hatası = Gerçek hata oranı - Örnekleme hata oranı %8 ile %5 arasındaki fark %3’tür.
I. Döngü kapsamındaki işlemlere ilişkin testlerII. Hesap kalanlarına ilişkin detaylı testlerIII. Finansal tablolarda sunum ve açıklamalara ilişkin testler
Yukarıdakilerden hangileri denetçinin kullandığı inceleme yöntemlerindendir?
Döngü yaklaşımına göre gerçekleştirilen bir denetimde denetçi; döngüdeki işlemler, bu işlemlerle ilgili finansal tablolarda yer alan hesap kalanları ve bu hesap kalanlarına ilişkin bilgilerin finansal tablolarda sunumu ve açıklanmasına yönelik olmak üzere üç temel yaklaşım geliştirir. Bu üç temel yaklaşım çerçevesinde ise denetçi, basit bir anlatımla yukarıdaki üç inceleme yöntemini uygular.
I. Kontrol politika ve yordamlarında sapmayı tanımlamak,II. Kontrol test amaçlarını belirlemek,III. Örneklem birimini tanımlamak,IV. Örneklem büyüklüğünü belirlemek.V. Evreni tanımlamak,
Nitelik örneklemesinde denetçinin öncelikle belirlemesi gereken noktalar aşağıdakilerden hangileridir?
Nitelik örneklemesinde denetçinin öncelikle belirlemesi gereken noktalar; kontrol test amaçlarını belirlemek, kontrol politika ve yordamlarında sapmayı tanımlamak, evreni tanımlamak, örneklem birimini tanımlamak ve örneklem büyüklüğünü belirlemektir.
Aşağıdakilerden hangisi denetimin son evresinde, işletmeyle ilgili belirsizlik taşıyan ve denetçi tarafından incelenmesi gereken durumları tanımlar?
Denetimin bu son evresinde, işletmeyle ilgili belirsizlik taşıyan ve denetçi tarafından incelenmesi gereken durumlar ise “doğrudan işletmeyle üçüncü kişilerin arasında olan ve sonuçları net olarak ortaya çıkmamış belirsiz durumlar” olarak tanımlanabilir. Belirsizlik taşıyan bazı durumlar, işletme ile ilgili tarafları önemli ölçüde etkileyecek sonuçlara yol açabilirler. Dolayısıyla denetçinin, görüşünü oluşturmadan önce belirsizlik taşıyan durumlarla ve bunların olasısonuçları ile ilgili bir değerlendirme yapması gerekmektedir.
1. Durum: Belirsizlik taşıyan bir durum varsa ve gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkabilecek kayıp tahmin edilebiliyorsa
2. Durum: bir durumun gerçekleşmesine ilişkin düşük bir olasılık olmakla birlikte, gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkabilecek kayıp tahmin edilemiyorsa
Yukarıdaki iki durumda yapılması gerekenler aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir.
Belirsizlik taşıyan bir durum varsa ve gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkabilecek kayıp tahmin edilebiliyorsa, finansal tablolara yansıtılmalıdır. Ancak bir durumun gerçekleşmesine ilişkin düşlük bir olasılık olmakla birlikte, gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkabilecek kayıp tahmin edilemiyorsa, belirsizlik taşıyan bu durumun finansal tabloların dipnotlarında açıklanması gerekmektedir. Doğru yanıt C seçeneğidir.
Ülkemizin risk yönetimi kavramı ile tanışması, 2001 yılında bankacılık sektöründe Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun yaptığı bir düzenleme ile olmuştur.
Telefon hatları, uydular ve mikrodalga sistemleri iletişimin beş temel bileşiminden hangisine aittir?
Bir veri iletişiminin beş temel bileşeni vardır. Bunlar; terminal, mikrobilgisayar, mini bilgisayar, ana bilgisayar, giriş/çıkış birimleri gibi gönderme birimi, modem, konsantratör, faks gibi iletişim ara birimleri, telefon hatları, uydular ve mikrodalga sistemleri gibi iletişim hatları, bilgisayarlar gibi alıcı birimleri ve iletişim yazılımından ibarettir. Soruda verilenler ise iletişim hatlarıdır. Bu nedenle doğru cevap C’dir.
Bilgiyi yaratmaya, değiştirmeye, saklamaya, kullanmaya, çoğaltmaya, paylaştırmaya, geliştirmeye, bütünleşik ve etkileşimli hale getirmeye yönelik karmaşık yapının tümü bilgi teknolojilerini ifade eder. Bu ifade;
Bilgiyi yaratmaya, değiştirmeye, saklamaya, kullanmaya, çoğaltmaya, paylaştırmaya, geliştirmeye, bütünleşik ve etkileşimli hale getirmeye yönelik karmaşık yapının tümü bilgi teknolojilerini ifade eder.