Denetçinin yapacağı denetim çalışmasında denetime konu finansal tabloları; işlemler, hesap kalemleri veya grupları itibariyle inceleme yerine bu finansal tablo kalemlerini birbiriyle ilgili işlemlerle birlikte inceleyebilecek şekilde bölümlere ayırarak yürütmesi işlemine ne ad verilir?
Denetçinin yapacağı denetim çalışmasında denetime konu finansal tabloları; işlemler, hesap kalemleri veya grupları itibariyle inceleme yerine bu finansal tablo kalemlerini birbiriyle ilgili işlemlerle birlikte inceleyebilecek şekilde bölümlere ayırarak yürütmesi işlemi işlem döngüsü yaklaşımı olarak tanımlanmaktadır.
Denetçi denetlemekte olduğu işletmenin stoklarından 80.000 TL. lik bir örneklem çekmiş ve 3.200 TL.hata bulmuştur. 1.700.000 TL olan Stoklar evreninin "olası yanlışlık" tutarını bulunuz.
68.000 TL
İç kontrol yeterince güvenilir olduğu halde denetçinin, örneklemden elde ettiği sonuçlara bakarak iç kontrolün yeterli güveni sağlamadığı sonucuna varması riskine ne denir?
Sorunun doğru yanıtı "C" seçeneğinde verilen alfa riskidir.
Aşağıdakilerden hangisi nitelik örneklemesinde denetçinin öncelikle belirlemesi gereken noktalardan biri değildir?
Nitelik örneklemesinde denetçinin öncelikle belirlemesi gereken noktalar şunlardır:
- Kontrol test amaçlarını belirlemek,- Kontrol politika ve yordamlarında sapmayı tanımlamak,- Evreni tanımlamak,- Örneklem birimini tanımlamak,- Örneklem büyüklüğünü belirlemek.
Satışlar ve tahsilatlar döngüsünde yer alan hesaplara bakıldığında aşağıdakilerden hangisi dışarıda kalır?
Alıcılar, alınan çek/senet, Şüpheli alacaklar, karşılık giderleri; satışlar ve tahsilatlar döngüsünde yer alırken bir diğeri alış değil satış iade iskontolarıdır.
Aşağıda borsada işlem gören bir işletmenin denetçi raporunda bulunması gereken beş temel bölüm verilmiştir. Bu bölümler raporda hangi sırayla yer alır?
I. Kilit Denetim Konuları
II. Görüşün Dayanağı
III. Bağımsız Denetçinin Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Soumlulukları
IV. Görüş
V. Yönetimin ve Üst Yönetimden Sorumlu Olanların Finansal Tablolara İlişkin Sorumlulukları
Borsada işlem gören bir işletmenin denetçi raporu en az beş temel bölümden oluşmaktadır. 1- Görüş 2-Görüşün Dayanağı 3- Kilit Denetim Konuları 4-Yönetimin ve U¨st Yönetimden Sorumlu Olanların Finansal Tablolara İlişkin Sorumlulukları 5-Bağımsız Denetçinin Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumlulukları
Doğru cevap B seçeneğidir.
Kontrollerin, hataları ve hileleri atlama ve kaçırma riskini azaltır.
Denetim sürecinde denetçi, yeterli ve uygun denetim kanıtı toplamışsa ve sonuçta finansal tablolarda yaygın etkisi olan önemli yanlışlıklar bulunduğu kararına varmışsa bu durumda aşağıdakilerden hangi görüş raporu düzenlenmesi gerekmektedir?
Denetçi raporunda, olumlu görüflten sapma durumunda söz konusu olabilecek görüfl türlerinden bir di¤eri olumsuz görüfl bildiren denetçi raporudur. Denetim sürecinde denetçi, yeterli ve uygun denetim kan›t› toplam›flsa ve sonuçta finansal tablolarda yayg›n etkisi olan önemli yanl›fll›klar bulundu¤u karar›na varm›flsa bu durumda olumsuz görüfl bildirecektir.
Sistem yazılımının en önemli yanını işletim sistemi oluşturmaktadır.
I .Nitelik ÖrneklemesiII. Parasal Birim ÖrneklemesiIII. Nicelik ÖrneklemesiIV. Temsili Örneklem
Muhasebe denetiminde istatistiksel örnekleme modelleri yukarıdakilerden hangileridir?
Muhasebe denetiminde istatistiksel örnekleme için üç temel model öne çıkmaktadır. Bunlar; nitelik örneklemesi, parasal birim örneklemesi ve nicelik örneklemesidir.
Denetçinin BDS’ler kapsamındaki sorumluluklarının açıklandığı bölüme atıfta bulunduğu ve denetimin BDS’lere uygun olarak yürütüldüğünü belirttiği bölüm aşağıdakilerden hangisidir?
Denetçi raporunda görüş bölümünün hemen ardından, aralarındaki ilişkinin net bir şekilde ifade edilmesi için bu görüşün dayanağı açıklanmaktadır. Bu bölümde denetçi BDS’ler kapsamındaki sorumluluklarının açıklandığı bölüme atıfta bulunur ve denetimin BDS’lere uygun olarak yürütüldüğünü belirtir. Ayrıca denetçi etik ilkelere göre, denetimini yaptığı işletmeden bağımsız olduğunu ve diğer sorumluluklarını bu ilkelere uygun olarak yerine getirdiğini belirtir. Doğru cevap D'dir.
Önemliliğin hesap kalanlarına ve işlem sınıflarına dağıtılmasındaki yaklaşımlardan hangisinde denetçi; hesap kalanları düzeyinde önemliliği, tamamen finansal tablo düzeyinde belirlenen ilk önemlilik tutarına dayanan bir alan içinde oluşturur?
Oran Yaklaşımında denetçi; hesap kalanları düzeyinde önemliliği, tamamen finansal tablo düzeyinde belirlenen ilk önemlilik tutarına dayanan bir alan içinde oluşturur. Örneğin bu alan ilk önemlilik belirlemesinin 1/2’si, 1/3’ü veya 1/6’sı olabilir. Eğer risk yargısı yüksek olacaksa denetçi, tüm finansal tablo önemliliğinin 1/6’sını kullanabilir.