Türk Ticaret Kanununa göre çek düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecek ise hangi sürede ödeme için ibraz edilmelidir?
Çek görüldüğünde ödenecek bir ödeme aracıdır. Türk Ticaret Kanununa göre aşağıdaki yer ve sürelerde ödeme için ibraz edilmelidir:• Düzenlendiği yerde ödenecek ise 10 gün içinde• Düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecek ise 1 ay içinde• Farklı ülke, aynı kıta ülkesi ise 1 ay içinde• Farklı ülke, kıtalar arası ülke ise 3 ay içinde
I. Öncelikle ticari amaçla elde bulundurulması
II. İşletmelerin normal faaliyet döngüsü içinde paraya çevrilmesinin, satılmasının veya tüketilmesinin beklenmesi
III. Raporlama (bilanço tarihinden) sonra on iki ay içinde paraya çevrilmesi
Yukarıda özellikleri sıralanan bilanço grubu aşağıdakilerden hangisidir?
Soruda özellikleri verilen bilanço unsuru dönen varlıklardır. İfadelerde bir yükümlülük belirtmemesi varlık grubunda yer aldığının bir göstergesidir. Vadesinin ise bir yıldan kısa olduğunun ifade edilmesi duran varlık değil dönen varlık olduğunun göstergesidir.
Aşağıdakilerden hangisi, Değer Düşüklüğünün Değerlendirilmesinde İç kaynaklı bilgilerden biridir?
İşletme varlığın değer düşüklüğüne uğrayıp uğramadığını gösteren belirtileri saptarken iç ve dış bilgi kaynaklarını kullanabilir. İşletmenin faaliyet raporlarında varlığın performansının beklenenden kötü olduğunun veya olacağına ilişkin kanıtların olması, iç kaynaklı bilgidir. Doğru cevap D şıkkıdır.
Aşağıdaki hangi gider kalemi Giderlerin Çeşitlerine Göre Bireysel Gelir Tablosunda yer alır?
Bir işletme, tam bir finansal tablolar setini (karşılaştırılabilir bilgileri içerecek şekilde) en az yılda kaç kez sunmalıdır?
Bir işletme, tam bir finansal tablolar setini (karşılaştırılabilir bilgileri içerecek şekilde) en az yılda bir kez sunmalıdır.
Tek Düzen Muhasebe Sistemi’nde bu tür kredilerin, kısa vadeli olarak sağlanmış olan diğer banka kredileri ile karıştırılmaması için hangi kodlu Uzun Vadeli Kredilerin Anapara Taksitleri ve Faizleri hesabı hesabına aktarılmaları öngörülmektedir?
Tek Düzen Muhasebe Sistemi’nde bu tür kredilerin, kısa vadeli olarak sağlanmış olan diğer banka kredileri ile karıştırılmaması için 303 kodlu Uzun Vadeli Kredilerin Anapara Taksitleri ve Faizleri hesabı hesabına aktarılmaları öngörülmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi genel amaçlı finansal tablolardan birisi değildir?
Genel amaçlı finansal tablolar; bilanço (finansal durum tablosu), gelir tablosu, özsermaye değişim tablosu ve nakit akış tablosudur.
Amortisman hesaplamasında bilinmesi gereken dört unsur: • Varlığın maliyeti, • Varlığın tahmini (beklenen) ekonomik (faydalı) ömrü, • Varlığın kalıntı (hurda) değeri, • Amortisman yöntemidir.
V.U.K'na göre hisse senetleri hangi değerleme ölçüsüne göre değerlenirler?
V.U.K'na göre hisse senetleri alış değeri ile değerlenirler.
Aşağıdakilerden hangisi özkaynak değişim tablosunda yer almaz?
Finansman maliyetleri kapsamlı gelir tablosunun bileşenleri arasında yer alır.
Özkaynak değişim tablosu aşağıdaki bilgileri kapsar:• Döneme ilişkin toplam kapsamlı gelir;• Her bir özkaynak bileşeni için, geçmişe yönelik uygulama veya geçmişe yönelik düzeltmelerin etkileri ve• Her bir özkaynak bileşeni için aşağıdakilerden kaynaklanan değişiklikleriayrı olarak gösteren, dönem başındaki ve sonundaki defter değeri arasındaki mutabakat:- Kar ya da zarar;- Diğer kapsamlı gelir ve- Ortaklar tarafından yapılan katkıları ve ortaklara yapılan dağıtımlar.
Görüldüğü gibi Çalışanlara sağlanan fayda maliyetleri bu grupta yer almaz. Bu nedenle doğru yanıt D'dir.
Aşağıdaki durumlardan hangisi veya hangilerinde öz kaynak yöntemi uygulanmaz?
I. Ana ortaklığın konsolide finansal tablo düzenlemek zorunda olmaması
II. Yatırımcının başka bir şirketin bağlı ortaklığı durumunda olması
III. Yatırımcının menkul kıymetlerinin (borcu veya öz kaynağı temsil eden)borsada işlem görmemesi
IV. Yatırımcı şirket iştirakini “satış amaçlı duran varlık” olarak sınıflaması
Konsolide finansal tablo düzenleyen işletmeleriştirak yatırımlarını öz kaynak yöntemi ile değerlerler. Ancak aşağıdaki durumlarda öz kaynak yöntemi uygulanmaz:• Ana ortaklığın konsolide finansal tablo düzenlemek zorunda olmaması• Yatırımcının başka bir şirketin bağlı ortaklığı durumunda olması• Yatırımcının menkul kıymetlerinin (borcu veya öz kaynağı temsil eden)borsada işlem görmemesi• Yatırımcı şirket iştirakini “satış amaçlı duran varlık” olarak sınıflaması
Dönemin geliri ile gideri karşılaştırılır eğer gelirler giderleri aşmasına ne ad verilir ?
Dönemsonunda dönem kârı veya zararını bulmak için gelir tablosunda yer alanbütün hesaplar 690 Dönem Kârı veya Zararı hesabına devredilerek kapatılır.Dönemin geliri ile gideri karşılaştırılır. Eğer gelirler giderleri aşıyorsa kâr; giderlergelirleri aşıyorsa zarar vardır.Dönemsonunda bütün gelir, hasılat hesaplarının Dönem Kârı veya Zararı hesabına aktarılma kaydı aşağıdaki gibidir.
Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Tekdüzen Muhasebe Sistemi’nde maddi olmayan duran varlıklardır?
I. Haklar
II. Şerefiye
III. Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri
IV. Araştırma ve Geliştirme Giderleri
Tekdüzen Muhasebe Sistemi’nde maddi olmayan duran varlıklar, aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır:• Haklar• Şerefiye• Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri• Araştırma ve Geliştirme Giderleri• Özel Maliyetler• Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar
İşletmelerin varlıkları ile borçları ve gelirleri ve giderleri finansal tablolarda ayrı olarak gösterilmesi aşağıdaki finansal tablo düzenleme kurallarından hangisidir?
Sorunun doğru yanıtı C şıkkıdır. Mahsup etme diğer bir ifade ile netleştirme ilkesi gereği işletmeler, zorunlu kalmadıkça varlıkları ve borçları ya da gelirleri ve giderleri netleştiremez. Bu nedenle finansal tablolarda her biri ayrı olarak gösterilmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi öz kaynaklar arasında yer almaz?
Öz kaynaklar veya öz sermeye, işletme sahiplerinin işletemeye sermaye olarak verdikleri değerler ile işletme faaliyetleri sonucu yaratılan ve henüz işletmeden çekilmemiş dönem kârı (eksi zarar), önceki dönem kârları (eksi önceki dönem zararları) ve yedeklerden oluşur.
Aşağıdakilerden hangisi dönem sonunda 7/B hesaplarındaki tutarların gelir tablosuna aktarılması için kullanılan yansıtma hesabıdır?
7/B seçeneğinde dönem içinde oluşan maliyetler çeşit esasına göre gider hesaplarına kaydedilirler ve dönem sonlarında işletmenin fonksiyonlarına göre ayrıştırıldıktan sonra yönetim, pazarlama, finansman giderleri olarak gelir tablosuna aktarılırlar. Bu aktarma “Gider çeşitleri yansıtma hesabı” aracılığı ile yapılır. Doğru yanıt C’dir.
Aşağıdakilerden hangisi gider hesabı değildir?
Gelecek yıllara ait giderler hesabı, peşin ödenen giderlerin bilançoda görünmesini sağlar. Henüz dönemi gelmediği için gider özelliği gerçekleşmemiştir. Doğru yanıt B’dir.
Bilançoda varlıklar ve borçlar sınıflandırılırken yukarıdakilerden hangileri değerlendirmeye alınır?
Bilanço, bir kuruluşun varlık, borç ve özsermayesinin sistematik bir özetidir. Bilançoda varlıklar ve borçlar işletmenin finansal yapısı, borç ödeme gücü ve likiditesini değerlendirmeye olanak verecek şekilde sınıflandırılır. Bu nedenle doğru yanıt E'dir.
Amortisman hesaplamasında bilinmesi gereken dört unsur; Varlığın maliyeti,Varlığın tahmini (beklenen) ekonomik (faydalı) ömrü,Varlığın kalıntı (hurda) değeri, Amortisman yöntemidir. Doğru cevpa C şıkkıdır.