Finansal piyasalarda faaliyetler sonucu sağlanacak nakit akışları aşağıdakilerden hangisinde kullanılmaz?
Faaliyetler sonucu sağlanacak nakit akışlarının bir bölümü faiz ve anapara olarak kredi verenlere, bir bölümü vergi olarak devlete, bir bölümü kâr payı olarak ortaklara ödenirken, bir bölümü de işletmede bırakılarak faaliyetlerinin finansmanında kullanılacaktır.
Ahmet Bey 4 yıl sonra alacağı bir ev için bugün bankada 100.000 TL lik hesap açtırmıştır. Bankanın ödeyeceği faiz oranı %15 ise Ahmet Bey'in 4 yıl sonunda bankada biriken parası ne olacaktır?
Farklı grupların, farklı amaçlarına yönelik olarak geliştirilmiş oranları beş grupta toplamak mümkündür. Bu oranlar şunlardır:
Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi doğru cevap E’dir.
Likidite oranları, bir işletmenin kısa vadeli borçlarını karşılayabilme yeteneğinin ölçülmesinde kullanılır. Likidite oranları olarak hesaplanan üç önemli oran; cari oran, asit test oranı ve nakit oranıdır.
Faaliyet oranları (etkinlik oranları), işletmelerin varlık ya da varlık gruplarına, bu varlıkların sağladığı gelirlere oranla ne kadar yatırım yaptıklarını, varlıklarını ne derece verimli kullandıklarını değerlendirmede kullanılan oranlardır. Faaliyet oranları olarak hesaplanan oranlar şunlardır:
Finansal Kaldıraç Oranları (Borç Oranları, Mali Yapı Oranları): İşletmenin mali yapısını ortaya koyarak uzun vadeli borç ödeme gücünü gösteren oranlardır. Finansal yapıyla ilgili başlıca oranlar şunlardır:
Kârlılık Oranları işletmelerin faaliyetlerinde ne derece başarılı olduklarını ölçmede kullanılan oranlardır. Kârlılık oranları hem yatırımlara göre hem de satışlara göre hesaplanabilir. Satışlar üzerinden kârlılık oranları grubundaki oranlar şunlardır:
Yatırımların Kârlılık Oranları: Kârla işletmeye yatırım yapan ortakların yatırımları arasındaki ilişkinin belirlenmesi, kârlılık analizinde anlamlı bir göstergedir. Yatırım kârlılık oranları grubundaki oranlar şunlardır:
Piyasa Performansını Değerlendirmede Kullanılan Oranlar: Bahsedilen dört gruptaki oranlar_ yani likidite oranları, faaliyet oranları, finansal kaldıraç oranları ve kârlılık oranları_ işletmenin temel mali tablolarından sağlanan bilgilerden -bilanço, gelir tablosu gibi- türetilmiştir. İşletme performansını değerlemede muhasebe verileriyle finansal piyasalara dönük verilerin birleştirilmesi faydalı olacaktır. Piyasa performansını değerlendirmede kullanılan oranlar şunlardır:
Bu sınıflamalardan da anlaşıldığı gibi doğru cevap E’dir.
Her devre değişen sermayeler üzerinden hesaplanan faize “bileşik faiz”, uygulanan yönteme de “bileşik faiz yöntemi” denir.
İşletmelerde vergi sonrası kârın öz sermayeye oranlanmasıyla aşağıdakilerden hangisi elde edilmektedir?
Brüt Kâr Marjı; brüt satış kârının net satışlara oranlanmasıyla hesaplanmaktadır.
Net Kâr Marjı; dönem net kârının net satışlara oranlanmasıyla elde edilmektedir.
Kaynaklar Üzerinden Kârlılık Oranı; faiz ve vergi öncesi kârın toplam kaynaklara bölünmesi ile elde edilmektedir.
Yatırımların Kârlılık Oranı ise; dönem net kârının toplam varlıklara oranlanmasıyla hesaplanmaktadır.
Dolayısıyla doğru yanıt "C" seçeneğidir.
Sosyal güvenlik kurumları ve zorunlu sigortalar yarı finansal kurumlar sınıfında yer alır. Buna göre sorunun doğru cevabı C seçeneğidir.
Parayı sunanlar açısından bugünkü kullanım hakkından vazgeçmenin getirisi; parayı talep edenler açısından da, gelecekte kullanılacak parayı bugünden kullanmanın bir bedelidir. Tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Faiz: Parayı sunanlar açısından bugünkü kullanım hakkından vazgeçmenin getirisi; parayı talep edenler açısından da, gelecekte kullanılacak parayı bugünden kullanmanın bir bedelidir.
Ülkemizde bankalar, katılım bankaları, leasing şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketleri hangi kurum tarafından denetlenmektedirler?
Ülkemizde bankalar, katılım bankaları, leasing şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu; sermaye piyasası kurumları(aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri gibi) Sermaye Piyasası Kurul’u; sigorta şirketleri ve bireysel emeklilik şirketleri Hazine Müsteflarlığı; yetkili müesseseler (döviz büroları gibi) ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından denetlenmektedir. Doğru cevap A'dır.
Yıllık %22 faizle bankaya yatırılan 10.000 TL'nin, 3 yılın sonunda ulaşacağı toplam tutar aşağıdakilerden hangisidir?
Ana para faiziyle birlikte tekrar yatıralacağı düşünülrse, uygulanması gereken bileşik faizdir. Faiz yıllık %22 ise, 3 yıllık bileşik faiz 1,22*1,22*1,22=1,815848?, yani yaklaşık %81,6'dır. 10.000 TL'nin 3 yıl sonunda ulaşacağı toplam tutar 10.000*1,816=18.610. Doğru cevap B seçeneğindedir.