Trend Analizi ile ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi doğrudur?
Trend analizi, işletmelerde uzun bir zaman dönemi içindeki (5-10 yıl gibi) değişimlerin, sektördeki diğer işletmelere oranla ya da o işletmenin baz olarak alınan yıla oranla ne yönde olduğunu belirlemek için yapılır.Doğru cevap A'dır.
Finansal oran, en basit şekliyle finansal tablolarda bulunan iki kalem arasındakiilişkiyi ifade eden sayı olarak tanımlanabilir.
Likiditenin daha doğru değerlendirilmesinde kullanılan bir ölçü de, 'çabuk oran, hassas oran ya da asit- test oranı' olarak ifade edilen orandır. Asit- test oranı, dönen varlıkların toplamından stokların çıkarılması ve sonucun kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesi ile bulunmaktadır.
Finansal varlıkların özellikleri; getiri, riskin tahmin edilebilirliği, vade, paraya çevrilebilirlik ve bölünebilirlik özelliğidir.
Aşağıdakilerden hangileri finansman yapısını belirleyen başlıca içsel faktörler işletmenin varlık yapısı, büyüklüğü, karlılık durumu, risk derecesi, likidite derecesi, borçlanma maliyeti ve vergi politikasıdır.
Aşağıdakilerden hangisi para, fon, kaynak ya da sermayeyi ifade eder?
Finans, kişi ya da kurumların faydalanabileceği para, fon, kaynak ya da sermaye anlamına gelir.
I. İşletmenin piyasa payını arttırmakII. İşletmenin kazançlarında büyümeyi sürekli kılmakIII. İşletmenin maliyetlerini minumum yapmakIV. İşletmenin kârını maksimum yapmakV. İşletmenin değerini maksimum yapmak
Yukarıdakilerden hangileri işletmelerce benimsenen başlıca amaçlardandır?
İşletmeye konulan kaynakların ne ölçüde karlı kullanıldığını gösteren orana ne ad verilmektedir?
Ekonomik rantabilite, işletmeye konulan kaynakların ne ölçüde karlı kullanıldığını gösteren orandır. Doğru cevap A'dır.
S=P(1+i)^4 S= 5.000(1+0,01)^4=5.203
Genellikle aynı anlamda kullanılan finans, finansman ve finansal yönetim kavramı farklı anlamları ifade eder. Finans kavramı para, fon, kaynak ya da sermayeyi; finansman kavramı fonların sağlanmasını, finansal yönetim kavramı ise, fonların sağlanmasını ve sağlanan fonların kullanımını ifade eder.
I. Likidite sağlama
II. Fiyat belirleme
III. Bilgi elde etme etme maliyetini düşürme
Yukarıdakilerden hangileri finansal piyasaların fonksiyonlarındandır?
Finansal piyasaların üç temel fonksiyonu şunlardır:Likidite sağlama, Fiyat belirleme ve Bilgi elde etme etme maliyetini düşürme.
1866 yılında Türkiye’den alacaklı olan devletlerin de desteği ile İstanbul’da “Dersaadet Tahvilat Borsası” adlı ilk resmi Osmanlı Borsası kurularak çalışmaya başlamış ve bu kuruluş Cumhuriyet dönemine kadar devam etmiştir. Bu borsada yerli ve yabancı özel şirketlerin menkul değerleriyle birlikte devlet tahvilleri de önemli oranda işlem görmekteydi. Genellikle azınlık bankerlerin ağırlıkta olduğu borsa 20.Yüzyıl başlarında Londra’dan sonra Avrupa’nın en önemli borsası özelliğini göstermekteydi. Borsa, 1. Dünya savaşı sırasında kapanmış, daha sonra 1929’da isim değişikliği yapılarak “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası” adını almıştır.
Finans yönetiminde şlkeler on başlık altında açıklanmaktadır. Bunlar ;
1. Risk-getiri dengesi sağlanmalıdır.
2. Sermaye piyasalarının yapısı önemlidir.
3. Para zaman değerine sahiptir.
4. Nakit akışlarındaki artış dikkate alınmalıdır.
5. Kar değil nakit önemlidir.
6. Rekabetin yoğun olduğu piyasalarda kârlı projeler bulmak zordur.
7. Temsil maliyeti sorunu gözardı edilmemelidir.
8. Finansal kararlarda vergilerin etkisi dikkate alınmalıdır.
9. Tüm riskler eşit değildir.
10. Etik davranış doğru şeyleri yapmak anlamındadır. Etik olmayan davranışları finansın her alanında görmek mümkündür.
Aşağıdakilerden hangisi bir işletmenin varlıklarını ne derecede etkin kullanabildiğini ölçmekte kullanılan bir orandır?
Bir işletmenin varlıklarını ne derecede etkin kullanabildiğini ölçmekte kullanılan bir oran etkinlik ya da faaliyet oranıdır.