geleceğe ilişkin satış tahminine bağlı olarak proforma bilanço düzenlenmesinde, özellikle yeni kurulmuş işletmeler için kullanılabilecek bir yöntemdir.
Aşağıdakilerden hangisi ‘finansal planlama sürecinde’ dikkate alınması gereken konulardan biri değildir?
Finansal planlama faaliyetinin gerçekleştirilebilmesi için birtakım varsayımlara, verilere ve tahminlere ihtiyaç vardır. Varsayımlar finansal planlamayı önemli ölçüde yönlendirmektedir. Genellikle; konjonktürel gelişmeler, vergi politikaları, para-kredi ve faiz konusundaki değişiklikler, enflasyon, bankalar kanunu vb. konulardaki olası gelişmelere ilişkin varsayımlar finansal planlama sürecinde dikkate alınmaktadır. Finansal planlama sürecinde ihtiyaç duyulan diğer bir faktör olan veriler ise çevre hakkındaki veriler, rakipler hakkındaki veriler ve firma hakkındaki veriler olmak üzere üç grupta toplanmaktadır. Doğru cevap A’dır.
Aşağıdakilerden hangisi proforma fon akım tablosunun planlanan dönem için firmaya ilişkin ortaya koyduğu bilgilerden biri değildir?
Uzun süreli bir planlama aracı olan proforma fon akım tablosu, planlanan dönem için firmaya ilişkin şu bilgileri ortaya koymaktadır;• Firmanın gelecek dönemlerde sağlayabileceği kaynakları,• Firmanın, planın kapsadığı dönem içindeki fon (kaynak) gereksinimi,• Firma tarafından yaratılan kaynakların ihtiyaçlar için yeterli olup olamayacağı,• Firma tarafında yaratılan kaynaklar yeterli değilse, ihtiyacın hangi yollarla karşılanabileceği.
Bir işletmenin alacak tahsil süresi 150 gün, stok tutma süresi 90 gün ve borç ödeme süresi 55 gün ise nakit çemberi aşağıdakilerden hangisidir?
Nakit Dönüşüm Süresi=(Alacak tahsil süresi+ Stok tutma süresi)-Borç ödeme süresi=150+90-55=185
Aşağıdakilerden hangisi çalışma sermayesinin özelliklerinden biridir?
Reel faiz oranı; enflasyon beklentisinin olmadığı ve riskin sıfır olduğu durumdakifaiz oranını ifade eder. Buna göre sorunun doğru cevabı B seçeneğidir.
Bir işletmenin satışlarında %5’lik bir artış olduğunda hisse başına kârlarda %2’lik bir artış oluyorsa işletmenin birleşik kaldıraç derecesi kaç olur?
Birleşik kaldıraç derecesi hisse başına kardaki değişimin satışlardaki değişime oranı ile hesaplanır. %2 / %5 = 0.4 olacaktır.
Aşağıdaki sektörlerden hangisinde toplam varlıklar içinde dönen varlıkların payı daha fazla olması beklenir?
sektörlere ilişkin uygun dönen varlık toplam varlık oranları aşağıda verilmiştir:
Sektörler Oran (%)Otel-motel %20Elektrik dağıtım şirketleri %30Alüminyum ve gemicilik %35Demir-çelik ve kimyasallar %45Tekstil %65Ticaret işletmeleri %85
görüldüğü gibi, şıklar arasında yer alan "Ticaret işletmeleri" nde toplam varlıklar içinde dönen varlıkların payı açık ara daha yüksektir. Doğru cevap E seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi doğru bir ifade değildir?
Sabit giderleri az olan emek yoğun işletmelerin başabaş noktaları düşük üretim düzeylerinde gerçekleşmektedir.
İşletmenin ne kâr ne de zarar ettiği faaliyet noktasına ne ad verilir?
Başabaş Noktası: İşletmenin ne kâr ne de zarar ettiği faaliyet noktasıdır. Diğer bir deyişle kârın sıfır olduğu satış miktarı veya tutarını ifade eder. Bu noktada, toplam satış gelirleri toplam maliyetlere eşittir.
Aşağıdakilerden hangisi nakit dönüşüm süresini azaltır?
Diğer değerler sabitken borç ödeme süresinin artması nakit dönüşüm süresini azaltır.
Satışların Yüzdesi Yöntemi, satışlar ile bilanço kalemleri arasındaki ilişkilerden hareket eder. Satışlar ile bilanço kalemleri arasındaki ilişkiler saptanırken, işletmenin geçmişteki satışları ile bilanço kalemleri arasında ilişki kurulur.
I. Dağıtım giderleri II. Faiz tahsilâtları III. Maaş ve ücret ödemeleri IV. Hammadde malzeme alımı V. Yeni borçlanmalardan sağlanan kaynaklar Yukarıdakilerden hangileri bir firmanın ‘işletme faaliyetlerine ilişkin nakit çıkışlarını’ oluştururlar?
İşletmelerin en önemli nakit girişleri peşin satışlardan ve önceden yapılmış kredili satışlardan doğan tahsilâtlardan oluşur. Eğer varsa nakit girişine yol açacak diğer işlemlerde (faiz tahsilâtları, kâr payı tahsilâtları, yeni borçlanmalardan sağlanan kaynaklar vb.) dikkate alınmalıdır. İşletme faaliyetlerine ilişkin nakit çıkışına yol açan bazı önemli işlemler ise hammadde malzeme alımı, maaş ve ücret ödemeleri, dağıtım giderleri gibi işlemlerdir. Doğru cevap A’dır.
Bir işletmenin 20.000 TL'lik satış düzeyindeki faiz ve vergi öncesi karı 140.000 TL'dir. İşletmenin satışları 40.000 TL olduğunda faiz ve vergi öncesi karı 180.000 TL ise bu işletmenin faaliyet derecesi nedir?
Faaliyet Kaldıraç Derecesi = FVÖK % Değişim/ Satışlar % Değişim
FKD= 180.000 TL - 140.000 TL/ 40.000 TL-20.000 TL = 2
Bu yöntemde bilanço kalemleri, satışların bir fonksiyonu olarak ele alınır. Bilanço kalemlerinin bağımlı değişken satışların bağımsız değişken olarak ele alındığı bu yöntemde, tahmin edilecek bilanço kalemleriyle satışlar arasında geçmiş yıllarda görülen ilişki saptanır ve bu ilişkiye en uygun düşen regresyon denklemi bulunur. Bulunan regresyon denklemi yardımıyla, gelecek yıllara ilişkin tahmini satış tutarlarına bağlı olarak işletmenin proforma bilançosu oluşturulur.