• Finansal Yönetim 1 Deneme Final Sınavları – Deneme 16

Finansal Yönetim 1
Deneme Final Sınavları - Deneme 16
1.

Yıllık Üretim kapasitesi 40.000 birim olan (A) işletmesi, üretimde birim başına ¨ 150 değişken maliyete katlanmaktadır. Ürünün birim satış fiyatı ¨250 olup, sabit giderler toplamı ¨ 1.000.000’dir. İşletmenin başabaş satış tutarı ne kadardır?

 

Doğru Cevap: "D" 2.500.000
Soru Açıklaması

Başabaş Satış Tutarı = Sabit Giderler/(1- Değişken Gider Oranı) =1.000.000/(1-(150/250))= 2.500.000’dir.

2.
"İşletmeler, geleceğe ilişkin çok sayıda belirsizlikle karşı karşıyadırlar. Geleceğin belirsizliği nedeniyle işletmelerin, her zaman için istenmeyen gelişmelerle karşı karşıya kalma olasılığı vardır." Aşağıdakilerden hangileri, finansal planlamanın yukarıda bahsedilen duruma yönelik faydaları içinde sayılabilir? I. Finansal yapıya ilişkin bir tercihin nakit akışlarına etkisi öngörülebilir. II. Hammadde temininde beklenmeyen sorunlara yönelik tedbir alınabilir. III. Farklı zamanlarda gerçekleşen para giriş ve çıkışları arasında uyumlaştırma sağlar. IV. Satışların beklenen seviyenin altında olmasına daha kolay uyum sağlanabilir.
Doğru Cevap: "D" II ve IV
Soru Açıklaması
Soru "Değerlendirme" bilgi düzeyini ölçmektedir. Paragrafta, istenmeyen gelişmelerle karşı karşıya kalınma riskinden bahsedilmektedir. Finansal planlama ile, satışların beklenen seviyenin altında olması durumu veya hammadde temininde beklenmeyen sorunlara daha kolay uyum sağlanabilir. II ve IV nolu maddelerde bahsedilen faydalar, paragrafta yer alan riskin, finansal planlama ile azaltılmasına yöneliktir.
3.
Satışları 21.000 TL, değişken giderleri 10.500 TL ve  faiz ve vergi öncesi kârı 6000 TL olan bir işletmenin faaliyet kaldıraç derecesi kaçtır?
Doğru Cevap: "A" 1,75
Soru Açıklaması

4.
Bir işletme birim satış fiyatı 50 TL olan bir ürün için, 25 TL birim değişken gidere katlanmaktadır. Sabit giderleri toplamı 10.000 TL olan işletmenin başabaş satış tutarı kaç TL'dir?
Doğru Cevap: "D" 20.000
Soru Açıklaması

Başabaş Satış Tutarı= Sabit Giderler / 1-Değişken Gider

10.000 / 1-(25:50)= 20.000

 Bu işletmenin kâr elde edebilmesi için satış hâsılatının 20.000 TL’nin üzerinde olması gerekmektedir. 20.000 TL’nin altındaki satış tutarlarında işletme zarar edecektir.

5.

İhracatçının lehine açılan akreditifin devredilebilir olmadığı ya da devredilse bile devir işleminin gerektirdiği ticari şartları yerine getiremediği durumlarda kullanılan akreditif türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Karşılıklı akreditif
Soru Açıklaması

İhracatçının lehine açılan akreditifin devredilebilir olmadığı ya da devredilse bile devir işleminin gerektirdiği ticari şartları yerine getiremediği durumlarda, karşılıklı (back to back) akreditif kullanılır. 

6.
Aşağıdakilerden hangisi çalışma sermayesi seviyesini belirleyen faktörlerden biri değildir?
Doğru Cevap: "C" İşletmenin yapmakta olduğu yatırımlar
Soru Açıklaması
yatırımlar çalışma sermayesi konusu değildir.
7.

Bir işletmenin 2016 yılına ait faiz ve vergi öncesi kârı 6.200.000TL’dir. İşletmede kullanmakta olan krediler karşılığında 900.000TL faiz ödemesi yapılmaktadır. Bu durumda işletmeye ait finansal kaldıraç derecesi ne olur?

 

Doğru Cevap: "B" 1,17
Soru Açıklaması

Finansal Kaldıraç Derecesi=Faiz ve Vergi Öncesi Kâr/(Faiz ve Vergi Öncesi Kar- Faiz Giderleri)Finansal Kaldıraç Derecesi=(6.200.000)/(6.200.000-900.000)=1,17

8.

B imalat işletmesinin ocak ayı satış değeri 8000'dir. İşletme aylık satışlarının %40’ını peşin, %60’ını kredili yapmaktadır. Alacakların %50’si 30 gün içinde tahsil edilirken, kalan alacakların tamamı 60 gün içinde tahsil edilmektedir. Buna göre Ocak ayı nakit girişi ne kadar olur?

Doğru Cevap: "E" 3200
Soru Açıklaması

3200

9.
Aşağıdakilerden hangisi Faktoring'in faydaları arasında sayılamaz?
Doğru Cevap: "D" Belirlenen vade ve limit içinde kalınarak, imza karşılığı istenen zamanda ve miktarda para çekilmesine, istenilen zamanda ise kredinin kapatılmasına olanak verir.
Soru Açıklaması
Rotatif nakit krediler: Belirlenen vade ve limit içinde kalınarak, imza karşılığı istenen zamanda ve miktarda para çekilmesine, istenilen zamanda ise kredinin kapatılmasına olanak verir.
10.
Aşağıdakilerden hangisi finansmandan doğan nakit akımları kapsamındadır?
Doğru Cevap: "D" Kârpayı ödemelerinden kaynaklanan nakit akımları
Soru Açıklaması

Varlıkların finansmanına ilişkin tercihlere bağlı olarak ilave borçlanma yada sermaye artışı yoluyla kaynak temini ile kullanılan kaynaklara ilişkin anapara, faiz ve kâr payı ödemeleri finansmandan doğan nakit akımları olarak değerlendirilir.

11.

Aşağıdakilerin hangisinde Akreditif işleminde kredi mektubunda belirtilecek özellikler yanlış verilmiştir?

Doğru Cevap: "B" İşletme sahibinin tipi 
Soru Açıklaması

Akreditif işleminde kredi mektubunda belirtilecek özelliklerde İşletme sahibin tipi önemli değildir.

12.
Sabit giderler ile değişken giderler arasında ilişki kurarak sabit giderlerin kabul edilebileceği üst sınırı araştıran analiz tekniğine ne ad verilir?
Doğru Cevap: "B" Faaliyet Kaldıracı
Soru Açıklaması
Sabit giderler ile değişken giderler arasında ilişki kurarak sabit giderlerin kabul edilebileceği üst sınırı araştıran analiz tekniği “Faaliyet Kaldıracı”dır.
13.

Çalışma sermayesinin yetersizliğini belirleme aşağıdakilerden hangisinden bir gösterge olarak yararlanılabilir?

Doğru Cevap: "B" Yetersiz stok ile çalışılması
Soru Açıklaması

Doğru cavap B. 

Çalışma sermayesinin yetersizliğini belirlemede aşağıdaki göstergelerden yararlanılabilir: • Dönen varlıkların kısa süreli borçları karşılayamaması, • Borçların zamanında ödenememesi, • Yetersiz stok ile çalışılması, • Vade farkı gelirlerinden yararlanılamaması, • Uygun koşullarda girdi sağlanamaması, • Değişen pazar koşullarına zamanında uyum sağlanamaması, • İşletme ile ilgili kamuoyunda olumsuz haberler yayınlanması, • Borsaya kayıtlı firmaların hisse senedi fiyatlarının değer kaybetmesi.

Diğer seçenekler ise aşırı yüksek çalışma sermayesi göstergeleridir.

14.

Dönen varlıklara daha az yatırım yapılarak, likiditenin düşük tutulması ve risk düzeyinin artırılarak dönen varlık yapısının oluşturulması aşağıdakilerden hangisi olarak tanımlanmaktadır?

Doğru Cevap: "A" Atak çalışma sermayesi politikası
Soru Açıklaması

Dönen varlıklara daha az yatırım yapılarak, likiditenin düşük tutulması ve risk düzeyinin artırılarak dönen varlık yapısının oluşturulması atak çalışma sermayesi politikasıdır.

15.
Proforma fon akım tablosu, planlanan dönem için firmaya ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisini ortaya koymaz?
Doğru Cevap: "B" Firmanın amaçlanan karlılığa ulaşıp ulaşamadığı
Soru Açıklaması

Uzun süreli bir planlama aracı olan proforma fon akım tablosu, planlanan dönem için firmanın gelecek dönemlerde sağlayabileceği kaynakları, firmanın, planın kapsadığı dönem içindeki fon (kaynak) gereksinimi, firma tarafından yaratılan kaynakların ihtiyaçlar için yeterli olup olamayacağı, firma tarafından yaratılan kaynaklar yeterli değilse, ihtiyacın hangi yollarla karşılanabileceği bilgilerini ortaya koymaktadır. Bu bilgiler arasında firmanın amaçlanan karlılığa ulaşıp ulaşmadığı yer almamaktadır. Buna göre sorunun doğru cevabı B seçeneğidir.

16.

Aşağıdakilerden hangisi çalışma sermayesinin düzeyini belirleyen faktörlerden biri değildir?

Doğru Cevap: "D" İşletmenin piyasa değeri
Soru Açıklaması
17.
İşletmenin gelecek dönemlere ilişkin sağlayacağı tahmin edilen fon kaynakları ile bu kaynakların tahmini kullanım yerlerini gösteren tabloya ne ad verilir?
Doğru Cevap: "C" Proforma fon akım tablosu 
Soru Açıklaması

Proforma fon akım tablosu, işletmenin gelecek dönemlere ilişkin sağlayacağı tahmin edilen fon kaynakları ile bu kaynakların tahmini kullanım yerlerini gösteren tablodur.

18.
Bir işletmenin satışlarında %8’lik bir artış olduğunda, hisse başına karda %4’lük artış olduğunda işletmenin birleşik kaldıraç derecesi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" 0,5
Soru Açıklaması
Birleşik Kaldıraç Derecesi = Hisse Başı Kardaki % Değişim / Satışlardaki % Değişim Birleşik Kaldıraç Derecesi = 0,04 / 0,08 Birleşik Kaldıraç Derecesi = 0,5
19.

Aşağıdaki yöntemlerden hangisinde işletmenin faaliyette bulunduğu sektöre ilişkin tipik oranlar ile işletme için tahmin edilen satışların bilinmesi, proforma bilanço düzenlenmesi için yeterli olmaktadır?

Doğru Cevap: "D" Oranlar yöntemi
Soru Açıklaması

Oranlar yönteminde işletmenin faaliyette bulunduğu sektöre ilişkin tipik oranlar ile işletme için tahmin edilen satışların bilinmesi, proforma bilanço düzenlenmesi için yeterli olmaktadır. Dolayısıyla doğru cevap D'dir.

20.
Aşağıdakilerden hangisi çalışma sermayesi unsurlarından biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Bölünmezlik özelliği gösterir
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories