Sermaye yapısı içerisinde borç kaynağının payı arttıkça ağırlıklı ortalama sermaye maliyetinde azalış yaşanacağını belirten yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
Net Gelir Yaklaşımı: Sermaye yapısı içerisinde borç kaynağının payı arttıkça ağırlıklı ortalama sermaye maliyetinde azalış yaşanacağını belirten yaklaşımdır.
I. Yatırımın iskonto oranını farklılaştırma yöntemiII. Belirlilik eşiti yaklaşımıIII. Olasılık dağılımı yaklaşımıIV. Karar ağacı yaklaşımıV. Simülasyon yaklaşımı Yukarıdakilerden hangileri yatırım projeleri ile ilgili riskleri hesaplamak ve analiz etmek için kullanılan yöntemlerdendir?
Yatırım projeleri ile ilgili riskleri hesaplamak ve analiz etmek güç olmakla birlikte, kullanılan bazı yöntemlerle projelerin riskliliği belirlenebilmektedir. Bu yöntemler; Yatırımın İskonto Oranını Farklılaştırma Yöntemi, Belirlilik Eşiti Yaklaşımı, Olasılık Dağılımı Yaklaşımı, Karar Ağacı Yaklaşımı ve Simülasyon Yaklaşımıdır.
Enflasyonist ortamlarda yatırım projeleri değerlendirilirken, yatırımcı öncelikle hangi kararı vermek ister?
Enflasyon, ekonomik yaşantının temel bir gerçeğidir ve sermaye bütçelemesinde dikkate alınması gerekmektedir. Enflasyonist ortamlarda yatırım projeleri değerlendirilirken, enflasyonun olmadığı durum ile farklılıkların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu amaçla, gelecekteki nakit girişlerinin sabit fiyatlarla mı, yoksa cari fiyatlarla mı hesaplanacağı, yeni bir iskonto oranının belirlenmesi ve gelecekteki piyasa fiyatlarının tahmini önem taşımaktadır
Yatırımcılar açısında bir tahvilin değerini etkileyen en önemli etken aşağıdakilerden hangisidir?
Tahvilin değerini ve bunun sonucunda bir tahvilin başka bir tahvile göre talebinin yüksekliğini doğuran etmenler şu şekilde sıralanabilir:
• Tahvilden sağlanacak gelir • Tahvili çıkaran işletmenin geliri • Tahvilin risk durumu
Yatırımcılar açısında bir tahvilin değerini etkileyen en önemli etken, tahvilden sağlanacak olan gelirdir. Bu nedenle Doğru Cevap A seçeneği olur.
80 TL nominal değerli, faiz ödemesi bulunmayan, vadesine 1 yıl kalmış olan tahvilin piyasa fiyatı 70 TL ise getiri değeri nedir?
70 = 80 / (1+i)^1
(1+i) = 80 / 70
(1+i) = 1,142857
İ = 1,142857 – 1
İ = 0,142857 = %14,2857
Aşağıdakilerden hangisi bir işletmenin pay senedi fiyatının pay başına öz kaynak değerine bölünmesiyle elde edilir?
Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranı (PD/DD), bir işletmenin pay senedi fiyatının pay başına öz kaynak değerine bölünmesiyle elde edilir.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri orta vadeli kredi sunulmasının temel koşulları arasında yer alır?
Orta vadeli kredi sunulmasının temel koşulları:
• Projenin düzenli fon yaratacak nitelikte olması (I. öncül Doğru olur). • Firmanın sermaye yapısına uygun olması (II. öncül Doğru olur).• Uzun süreli satış ve kâr tahminlerinin yapılabilmesi (III. öncül Doğru olur).• Firmanın yeterli güvence sunabilmesi.
biçiminde özetlenebilir. Bu bilgilere göre tüm öncüller doğru olur. Dolayısıyla Doğru Cevap E seçeneğidir.
I. Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti işletmenin toplam sermaye maliyetini gösterir. II. Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti işletmenin kullandığı çeşitli borç ve öz kaynak yatırımcılarının tahsis ettikleri fonlar karşılığında bekledikleri getirilerin ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanır. III. Sermaye bütçelemesinde, ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti kullanılabilmesi için işletmenin mevcut değerleme ilişkilerini etkilemeyecek yatırım projelerini uyguluyor olduğu kabul edilir. IV. Ağırlıklı ortalama sermaye maliyetinin kullanılabilmesi için bir diğer varsayım işletmenin var olan faaliyetleri ile aynı sistematik riske sahip yatırım projelerini değerlendirmesidir. Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?
Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti (AOSM) işletmenin sermaye maliyetini gösterir ve işletmenin kullandığı çeşitli borç ve öz kaynak yatırımcılarının tahsis ettikleri fonlar karşılığında bekledikleri getirilerin ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanır.
Sermaye maliyeti gerçekte yatırımın riskine bağlıdır. Sermaye bütçelemesinde, ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti kullanılabilmesi için işletmenin mevcut değerleme ilişkilerini etkilemeyecek yatırım projelerini uyguluyor olduğu kabul edilir. Örneğin, yatırım projelerinin finansman şeklinin cari sermaye yapısını değiştirmeyeceği varsayımına dayanarak ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti esas alınabilir. Uzun vadede hedef sermaye yapısında önemli değişiklikler olmuyorsa sadece kısa vadedeki sapmaların olması bu varsayımı etkilemeyecektir. Ağırlıklı ortalama sermaye maliyetinin kullanılabilmesi için bir diğer varsayım işletmenin var olan faaliyetleri ile aynı sistematik riske sahip yatırım projelerini değerlendirmesidir. Küçük ölçekli ve yenileme yatırımlarında bu varsayımlar sağlanabilse de ürün geliştirme amaçlı büyük ölçekli yatırımlar için geçerli olması mümkün değildir. Yine de, riskliliği farklı yatırımların değerlendirmesinde, ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti işletme yatırımlarının ortalama riskini gösterdiği için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Her yatırım için uygun değildir; ancak yatırımların göreceli riskini dikkate alarak pozitif veya negatif yönde uyarlama değişiklikler yapılabilir. Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti işletmenin toplam sermaye maliyetini gösterir. Bu nedenle ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti işletme değeri hesaplanırken gelecekte beklenen faaliyetlerden işletmeye nakit akımlarının iskonto edilmesinde kullanılır.
Tahvilin istendiğinde, kolaylıkla nakde dönüştürülmemesi ile ilgili risk türü aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Tahvillerde likidite riski bulunmaktadır. Likidite riski tahvilin istenildiğinde nakde dönüşememe ya da nakde dönüşürken değer kaybetme riskini açıklamaktadır. Tahviller sabit getirili menkul kıymetlerdendir.
İşletmeler genellikle pay senedi ve tahvil çıkartarak uzun vadeli fon sağlarlar. Bununla birlikte bazı durumlarda işletmeler otofinansman yoluyla özkaynaklarını artırabilecekleri gibi, finansal kurumlardan uzun süreli borç alarak da yabancı kaynaklardan fon sağlayabilirler. Diğer yandan özellikle yeni kurulan ve küçük ölçekteki işletmelere duyulan güvenin az olması nedeniyle bu işletmelerin borçlanma olanakları ve sermaye piyasaları yoluyla fon sağlamaları oldukça sınırlıdır. Özsermaye ile borç arasında melez bir karakter gösteren hibrit enstrümanlar, bu tür işletmelerin daha geniş bir yatırımcı grubuna yönelme imkanısağlamaktadır. Ayrıca işletmelerin pay senedi, tahvil, otofinansman ve hibrit enstrümanlar dışında yararlanabileceği birçok uzun vadeli finansman kaynağı bulunmaktadır. Bu kaynaklar özellikle borsaya kote olmayan veya sermaye piyasalarından borçlanma imkanları kısıtlı olan işletmeler için uygun araçlar olmaktadırlar.
"Bankanın (forfaiter), ihracatçı şirketin vadesi 3-4 yıla kadar olan emreyazılı senetlerini satın aldığı orta vadeli ihracat finansmanı yöntemidir" Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tanıma ait doğru cevaptır?
ForfaitingForfaiting, bankanın (forfaiter), ihracatçı şirketin vadesi 3-4 yıla kadar olan emreyazılı senetlerini satın aldığı orta vadeli ihracat finansmanı yöntemidir.Forfaiting mal ve hizmet ihracatından doğan ve gelecekte tahsil edilecek ortavadeli ve uygulamada bir banka tarafından garanti edilmiş senetli ya da senetsizbir alacağın, vadeden önce satılarak bedelinin tahsil edilmesidir.