Aşağıdakilerden hangisi ağırlıklı ortalama sermaye maliyetini etkileyen faktörlerden birisi değildir?
I. Sermaye varlıkalrı fiyatlandırma modeli
II. Cari piyasa değerlerine bağlı olarak tahmin
III. Geçmiş getirilerin ortalaması ile tahmin
Özkaynak maliyetini belirlerken kullanılan yukarıdaki yöntemlerden hangisi veya hangileri geçmiş verilerden yararlanarak özkaynak maliyetini belirlemeye çalışır?
Verilen tüm yöntemler de bir ölçüde geçmişe dayanarak geleceği tahmin etmeye bağlıdır.
İşletmenin bir bütün olarak çalışır durumda devredilebilmesi halindeki değerine ne ad verilir?
İşletmenin bir bütün olarak çalışır durumda devir edilmesi halindeki değeri işleyen teşebbüs değerini ifade eder. İşletmenin işleyen teşebbüs değerini belirleyen üç temel unsur bulunmaktadır. Bunlar; ek kazanç gücü, maddi olmayan duran varlıklar ve gelecekteki yatırımların değeridir.
Aşağıdakilerden hangisi ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti hesaplanırken dikkate alınmaz?
AOSM bilanço üzerinden hesaplanan bir orandır. Satışların maliyeti bir gelir tablosu oranıdır.
Aşağıda değerleme kavramı ile ilgili verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
Pay senedi fiyatı ve pay senedi sayısının çarpılmasıyla işletmenin toplam piyasa değeri hesaplanmaktadır. İşletmenin defter değeri ise işletmenin bilançosundaki değerleri üzerinden yani varlıklar toplamından borçlar (yabancı kaynaklar) toplamının çıkartılmasıyla hesaplanmaktadır.
Firma Değeri nasıl hesaplanır?
Firma değeri, öz kaynak değerinden farklı olarak sadece ortaklar için değil işletmenin gelirleri üzerinde hak sahibi olan tüm tarafları ilgilendirir. İşletme hisselerini satın alan yatırımcılar firma değerini dikkate almazlar; çünkü firma değeri üzerinde borç sağlayan finansal kurumların da hakkı bulunmaktadır. Ortakların dikkate alacağı değer öz kaynak değeridir.
Firma Değeri= İşletmenin Kreditör ve Ortakları İçin Toplam Değeri
Daha çok maliyet tasarrufu sağlamak, üretim kapasitesini yükseltmek amacıyla yapılan yatırım türü aşağıdakilerden hangisidir?
Yenileme Yatırımları; Üretimin devamlılığı açısından, tamir, bakım ve her türlü onarıma rağmen eskimiş ve çalışmaz hale gelmiş bir varlık ya da tesisin yerine, niteliği aynı olan ve aynı üretim faaliyetinde kullanılacak yeni bir varlığın ya da tesisin satın alınması için yapılan yatırımlardır. Kalite Düzeltme Yatırımları; Üretilen malların kalitesini yükselterek, pazar payını korumak ya da arttırmak için, mamulün kalitesini yükseltici etki yapacak yatırımlardır. Entegrasyon Yatırımları; Mal ve hizmet üreten tesislerin mevcut üretim hatlarında elde edilen nihai ürüne bütünleyici nitelikte ara malı verecek ve/veya üretilmekte olan nihai ürünü ara malı olarak kullanabilecek şekilde, mevcut tesise ileri ve/veya geriye doğru entegre olan, yatırımın konusu ve projenin özelliği dikkate alınarak aynı il sınırları içinde veya aynı yerde ve aynı tesis bünyesinde olan yatırımlardır. Tevsii Yatırımları; Mevcut bir yatırıma ilave üretim hattı veya makine ve teçhizat ilave yapılması suretiyle üretim miktarının artırılması veya yeni bir yatırım özelliği taşımayan, mevcut üretim hattında yer alan makine ve teçhizatların bir bölümünün değiştirilmesi ile ilgili yatırımlardır. Modernizasyon Yatırımları; Daha çok maliyet tasarrufu sağlamak, üretim kapasitesini yükseltmek amacıyla yapılan yatırımlardır. Dolasıyla Doğru Cevap B seçeneği olur.
İşletmeye ilişkin nitel ve nicel verilerin bugünkü ve gelecekteki durumunun ortaya konulması amacıyla yapılan çalışmalara ne ad verilir?
Temel Analiz: İşletmeye ilişkin nitel ve nicel verilerin bugünkü ve gelecekteki durumunun ortaya konulması amacıyla yapılan çalışmalardır.
I. Yurtiçi KiralamaII. Uluslararası KiralamaIII. Finansal KiralamaIV. Operasyonel KiralamaV. Satma ve Geri KiralamaYukarıdakilerden hangileri leasing türlerindendir?
I. Duran varlıklara yapılan yatırımlar genellikle dönen varlıklara yapılan yatırımlardan daha yüksek tutarlarda olmaktadır.II. Dönen varlıklara yapılan harcamalar daha bölünebilir bir nitelik taşırken, duran varlık yatırımları bir bütünlük göstermektedir.III. Dönen varlıklara ilişkin kararları revize etmek, duran varlıklara ilişkin kararları revize etmekten daha kolaydır. Duran varlıkları revize etmenin maliyeti genellikle yüksek olmaktadır.IV. Dönen varlıklar için yapılan harcamaların, değer kaybına uğramadan süratle paraya çevrilme olasılığı oldukça yüksek, duran varlık yatırımlarında ise düşüktür.V. Dönen varlık yatırımlarının firmanın risk derecesi üzerindeki etkisi sınırlıdır. Duran varlıklar yatırımlarının tutarlarının büyük olması, uzun süreli olması nedeni ile firmanın risk derecesini önemli ölçüde etkilemektedir.
Dönen varlık yatırımları ile duran varlık yatırımları arasındaki farklılıklara ilişkin yukarıdakilerden hangileri doğrudur?
I. Komisyon maliyetleri yoktur. II. Vergi yükümlülüğü bulunmamaktadır. III. İflas maliyetleri yoktur. IV. Yatırımcılar ve işletmeler eş oranda borçlanabilmektedir. V. Faiz ve vergi öncesi kâr borç kullanımı ile etkilenmez. Yukarıdakilerden hangileri Modigliani-Miller Yaklaşımına göre mükemmel piyasa koşullarını ifade eden varsayımlardandır?
Başlangıç yatırım tutarı 400.000 TL ve ekonomik ömrü 3 yıl olan bir yatırım için iskonto oranı %10 olarak belirlenmiştir. Yıllık işletme giderleri 25.000 TL ise projenin yıllık eşdeğer gideri yaklaşık olarak aşağıdakilerden hangisidir?
Projelere ait giderlerin karşılaştırılabilmesi için, projelerin tüm giderlerinin gerek yatırım, gerek işletme giderlerinin yıllık eş gider şekline dönüştürülmesi gerekmektedir. Projelerin tahmini yıllık işletme giderleri bilindiğinde, yatırım tutarının projenin ekonomik ömrü boyunca her yıla düşecek gider payı hesaplanmalıdır.
Bu eşitlik yardımıyla verilen verilere göre projenin yıllık eşdeğer gideri; yatırım harcamalarının her yıla düşen payı ile, yıllık işletme giderlerinin toplanmasıyla bulunur. Buradan projenin eşdeğer gideri yaklaşık olarak;
25.000+160.000=185.000 TL olur. Dolayısıyla Doğru Cevap C seçeneğidir.
Seçeneklerden hangisi yatırım projelerini değerleyebilmek için ihtiyaç duyulan veriler arasında yer almaz?
Yatırım projelerini değerleyebilmek için bir takım verilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu veriler; yatırım harcamasının tutarı, yatırımın işletmeye sağlayacağı nakit akışları ve bu nakit akışlarının zaman içerisinde dağılımı, yatırımın ekonomik ömrü, yatırımın hurda değeri ve yatırımdan beklenen getiri oranıdır