Genel Kanuni Yedek Akçe (I.) ayırma sınırı (tavanı) ödenmiş sermayenin % kaçıdır?
TTK’nın 519’uncu maddesi uyarınca, ödenmiş sermayenin beşte birini buluncaya kadar Genel Kanuni Yedek Akçe (I.) ayrılması zorunludur. Burada anılan Genel Kanuni Yedek Akçe (I.) tavanının belirlenmesinde nominal ödenmiş sermaye rakamının kullanılması gerekmektedir. Buna göre aşağıdaki formüller yardımıyla Genel Kanuni Yedek Akçe (I.) ayırma sınırı belirlenecektir:
Genel Kanuni Yedek Akçe (I.) ayırma sınırı = Ödenmiş Sermaye × %20
Aşağıdakilerden hangisi, iki veya daha fazla işletmenin yeni bir tüzel kişilik altında bir araya gelmesine denmektedir?
Konsolidasyon: İki veya daha fazla işletmenin yeni bir tüzel kişilik altında bir araya gelmesidir.
İşletme birleşmeleri, iki veya daha fazla işletmenin hukuksal ve ekonomik yönden tek bir işletme altında bir araya gelmesi olarak tanımlanabilir. Kısaca, iki veya daha fazla işletmenin mülkiyet ve kontrolünün transfer hareketidir. Birleşmeler, devralma yolu ile (bir işletmenin diğer bir işletmeyi-işletmeleri devralması durumu), ya da yeni bir işletmenin kurulması (iki veya daha fazla işletmenin varlığı sona ererken yeni bir işletme kurulması durumu) ile gerçekleşir. Yeni bir işletme kurulması (konsolidasyon) durumunda, her iki işletmenin tüzel kişiliği sona ermekte ve yeni bir tüzel kişilik oluşturulmaktadır. Birleşen işletmelerin varlıklarının ve borçlarının tamamı yeni kurulan işletmeye devredilmektedir. Yine, birleşen işletmelerin ortaklarının hakları korunarak, ortağı oldukları işletmenin hisselerine karşılık, yeni kurulan işletmenin hisselerinden vermek veya başka bir menkul kıymet yahut nakit para ödemek de mümkün olmaktadır.
Genellikle ayrı ayrı işletmelerde birleştirilmiş bir politikanın söz konusu olduğu ve yönetim kurullarını aynı kişilerin oluşturduğu iş birliğine gitme şekli aşağıdakilerden hangisidir?
Yönetim grubu; iki veya daha fazla işletmenin yönetim kurullarını aynı kişilerin oluşturması durumunda, genellikle ayrı ayrı işletmelerde, birleştirilmiş bir politika söz konusudur.
Bir işletmenin gerçek değerinin hesaplanmasıyla ilgili olarak aşağıdaki eşitliklerden hangisi doğrudur?
Gerçek Değer Yöntemi Bir pay senedinin ve dolayısıyla işletmenin gerçek değeri, işletmenin sahip olduğu varlıkların kârlılık durumu, dağıtılan kâr payları, sermaye yapısı gibi değişkenlerin belirlediği değer olarak tanımlanır. Gerçek değer bir anlamda yatırımcıların, işletmenin gelecekte gelir yaratma potansiyelini ve kendilerinin de bu işletmeden bekledikleri kazanç oranını göz önüne alarak, işletmeye biçtikleri, mevcut koşullar altında söz konusu işletme ve pay senetleri için normal buldukları değerdir. Bir işletmenin gerçek değeri aşağıdaki gibi hesaplanabilir:
Gerçek Değer = Defter Değeri x (Piyasa Değeri / Defter Değeri)
Burada önemli bir nokta, Piyasa Değeri / Defter Değeri oranının sektör ortalaması olmasıdır. Özelikle küçük ölçekli, halka açık olmayan işletmelerde gerçek değer, defter değerinin işletmenin faaliyet gösterdiği sektördeki ortalama piyasa değeri/defter değeri oranıyla çarpılmasıyla bulunabilir.
Vadesine 1 yıl kalmış nominal değeri 100 TL olan iskontolu tahvilin piyasa fiyatı 80 TL olduğuna göre tahvilin getirisi % kaçtır?
Tahvilin getirisinin hesaplanması için aşağıdaki eşitlik kullanılmaktadır:
Soruda verilen bilgiler denklemde yerine yerleştirildiğinde:
Duran varlık yatırımlarının ekonomik ömrü kural olarak asgari kaç yıldır?
Yatırımın Ekonomik Ömrü: Bir yatırımın faydalı olarak üretimde bulunabileceği süreyi ifade etmektedir. Bir yatırımın fiziki ömrü ile ekonomik ömrü bir birinden farklı olabilir. Fiziki ömür; teknik iş ve faaliyetlerin yerine getirilerek, fiilen üretimde bulunulacak süreyi kapsamaktadır. Duran varlık yatırımlarının ömrü kural olarak asgari bir yıldır.
Bir ürünün üretim süreci üzerinde farklı aşamalarda faaliyet gösteren işletmelerin birleşmesine ne isim verilmektedir?
Dikey BirleşmeBirbiri ile alıcı-satıcı ilişkisi bulunan ya da daha genel bir ifadeyle, bir ürününüretim süreci üzerinde farklı aşamalarda faaliyet gösteren işletmelerin birleşmesidikey birleşmedir. Bu sayede birleşen işletmeler ürettikleri ürünün tedarik, üretimveya pazarlama kaynaklarının kontrolünü sağlamış olurlar.Eğer birleşme-satın alma geriye doğru dikey ise, yani işletme kendine hammadde, yarı malzeme sağlayan bir işletme ile birleşiyor ya da bu işletmeyi satınalıyor ise, gerekli girdileri istenen zamanda, istenen kalitede ve istenen miktardatemin edebilme imkânı yaratır. Bunun yanında önceden daha yüksek maliyetlesağlanan girdiler bu yolla daha düşük maliyetle üretilebilir.Birleşme-satın alma ileriye doğru dikey ise bu hâlde, işletme ürettiği malın pazarlanmasındakarşılaştığı sorunlar konusunda birtakım avantajlar kazanır. Mamulstokunu azaltabilir, üretim planlarını daha gerçekçi yapabilir.Türkiye’de Kordsa Kord Bezi Sanayi ve Ticaret ile Dusa Endüstriyel İplik Sanayive Ticaretin, Kordsa çatısı altında birleştirilmesi, dikey birleşmeye örnek verilebilir.
Riskin ve belirsizliğin bir derecesi olarak işletmeler açısından sonucu tehlikeli olabilen, işletme hedeflerini tehdit eden, ancak, iyi bir planlama ve yönetim ile fırsatlara dönüştürülebilecek, gerilim yaratan durumdur.
Yukarıdaki tanım hangi kavramı ifade etmektedir?
Kriz, riskin ve belirsizliğin bir derecesidir. işletmeler açısından kriz; “sonucu tehlikeli olabilen, bir işletmenin hedeflerini tehdit eden, derhal tepki gösterilmesini gerektiren, iyi bir planlama ve yönetim ile fırsatlara dönüştürülebilecek, gerilim yaratan sıkıntılı bir durumdur”.
Kâr dağıtım politikasının, işletme değeri üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığı görüşü aşağıdakilerden hangisi tarafından savunulmuştur?
Kâr dağıtım politikasının, işletme değeri üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığı görüşü ilk defa Merton Miller ve Franco Modigliani tarafından savunulmuştur
Aşağıdakilerden hangisi, kurumlar vergisinden muaf gelirlerden birisi değildir?
Varlıklar değerlenirken, gerçek değer ne anlama gelir.
Varlıkların değerini etkileyen bütün faktörlerin hesaba katılması sonucunda değerleme modeli kullanılarak belirlenen, olması gereken fiyata gerçek değer denilmektedir. Bir varlıktan sağlanacak nakit akımlarının yatırımdan istenen getiri oranı kullanılarak bugüne indirgenmesiyle tespit edilen değer gerçek değerdir.
Gerçekleştirilen alım satım işlemlerinde ödeme ve teslim yükümlülüğünün aynı anda veya çok kısa bir süre zarfında yapıldığı piyasalar ne tür piyasalardır?
Spot piyasalar, gerçekleştirilen alım satım işlemlerinde ödeme ve teslim yükümlülüğünün aynı anda veya çok kısa bir süre zarfında yapıldığı piyasalardır.
Fiktif kâr nedir?
İşletmenin gerçekte elde ettiğinden daha yüksek görünen kârına fiktif kâr denir.