I. Mali olaylara ait belgeleri toplamakII. Kayıt etmekIII. SınıflandırmakIV. ÖzetlemekV. Analiz, yorum ve değerlendirme yapmakYukarıdakilerden hangileri muhasebenin temel işlevlerindendir?
Muhasebe, bir işletmede para ile ifade edilen mali olaylara ait belgeleri toplamakta, kayıt etmekte, sınıflandırmakta ve özetlemektedir. Bu işlemler, muhasebenin temel işlevidir. Özetlenen mali tablolar kullanılarak işletmenin finansal performansına ilişkin değerlendirme yapılır. Amaç, işletmenin geçmiş dönemdeki performansını analiz etmek ve buna ilişkin yorum ve değerlendirmeler yapmaktır. Analiz, yorum ve değerlendirme yapmak; muhasebenin ikincil işlevidir.
İşletmelerin varlıklarında ve kaynaklarında artış veya azalış meydana getirmeyen, ancak karar alıcılar için önem arz eden olaylar hesap planında hangi sınıfta izlenir?
İşletmelerin varlıklarında veya kaynaklarında artış veya azalış meydana getirmeyen; ancak karar alıcılar için önem arz ettiği için takip edilmesi gereken bazı olaylar vardır; örneğin bankadan ipotek karşılığı nakit kredinin çekilmesi. Bu olayda, işletmenin gayrimenkulü üzerinde alınan kredi karşılığında ipotek tesis ettirilmiştir ve işletmenin kredi borcu bitinceye kadar ipotek tesisi de devam edecektir. ipotek tesisi mevzus,u gayrimenkulün satışına engeldir. Bu olay, karar alıcı için önemlidir. Bankadan çekilen kredi karşılığında sadece gayrimenkul ipoteklenmiş; varlıklarda herhangi bir azalış meydana gelmemiştir. Bunun gibi önemli olaylar Nazım Hesaplarda izlenir.
Aşağıdakilerden hangisi özkaynak değişim tablosunda yer alan unsurlardan biridir?
Öz kaynaklar; ortakların koymuş oldukları sermaye, sermaye ve kâr yedekleri,geçmiş yıllar kârı veya zararı ve dönem net kârı veya zararından oluşmaktadır. işletme sahip veya ortaklarının sahip veya ortak sıfatıyla işletme varlıkları üzerindeki hakları öz kaynaklar grubunu oluşturur.Öz kaynaklar değişim tablosu, ilgili dönemde öz kaynak kalemlerinde meydanagelen artış veya azalışları bir bütün olarak gösteren tablodur.
Muhasebenin bugünkü şekli olan çift yanlı kayıt sisteminin 14. veya 15. yy. larda hangi ülke şehirlerindeki uygulamalar sonucu geliştiği anlaşılmaktadır?
Doğru yanıt "C" seçeneğinde verilen İtalya'dır.
Herhangi bir varlığın dönen varlık olarak sınıflandırılabilmesi için aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir:İşletmenin normal faaliyet döngüsü içinde paraya çevrilmesinin, satılmasının veya tüketilmesinin beklenmesi,Öncelikle ticari amaçla elde bulundurulması,Raporlama döneminden (bilanço tarihinden) sonra on iki ay içinde paraya çevrilmesi veyaRaporlama döneminden (bilanço tarihinden) sonra en az on iki ay içinde bir borcun ödenmesi için kullanılmak üzere veya başka bir nedenle sınırlandırılmamış olmak koşuluyla söz konusu varlıkların nakit veya nakit benzeri olması.
Dönem sonunda bir hesabın alacak tarafı toplamı, borç tarafı toplamından büyükse bu hesap aşağıdaki hesaplardan hangisi olabilir?
Bütün kaynak hesapları, ilgili dönem sonunda ya hiç kalan vermez (Borç ve alacak toplamları birbirine eşittir.) ya da verecekse alacak kalanı verir. Kasa, Binalar, Alıcılar ve Demirbaşlar hesapları varlık hesaplarıdır. Satıcılar hesabı bir yabancı kaynak hesabıdır.