• Genel Muhasebe 1 Deneme Ara Sınavları – Deneme 13

Genel Muhasebe 1
Ara Sınav - Deneme 13
1.
Şirketin geçmiş yıllara ilişkin kârlarını sermayeye katmasına ne ad verilir?
Doğru Cevap: "C" Bedelsiz sermaye
Soru Açıklaması

Bedelsiz sermaye şirketin geçmiş yıllara ilişkin kârlarının sermayeye katması yani; ortakların hiçbir bedele katlanmadan paylarının artması olarak ifade edilir. Doğru cevap C'dir.

2.
Aşağıda hesaplarla ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?
Doğru Cevap: "D" Alacak tutarı toplamı, borç tutarı toplamından büyük ise hesap kapalıdır
Soru Açıklaması
3.
Aşağıdaki ifadelerden hangisi nakit akış tablosunda yatırım faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akımı ile ilgili değildir?
Doğru Cevap: "D" Çalışanlara ve çalışanlar adına yapılan ödemelerden kaynaklanan nakit çıkışları
Soru Açıklaması
4.
Finansal tabloların destekleyici özellikleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: "D" Karşılaştırılabilirlik-Doğrulanabilirlik-Zamanında Sunum-Anlaşılabilirlik
Soru Açıklaması
5.
Bir yevmiye kaydında iki hesap borçlu iken, bir hesap alacaklı ise bu yevmiye madde türüne verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Bileşik madde
Soru Açıklaması

Bir hesap borçlu iken birden çok hesap alacaklı ise veya birden çok hesap borçlu iken bir hesap alacaklıysa bu maddeye bileşik madde denir. Doğru cevap A'dır.

6.

Aşağıdakilerden hangisi varlık hesaplarının özelliklerinden birisi değildir?

Doğru Cevap: "D" Bütün varlık hesapları ilgili dönem sonunda hiç kalan vermez.
Soru Açıklaması

Varlık hesaplarının borç ve alacak toplamları birbirine eşit ise kalan vermez, ancak hiç kalan vermez ifadesi yanlıştır. Çünkü borç tarafı alacak tarafından büyük olduğu zaman varlık hesapları borç kalanı verir. Sorunun doğru yanıtı "D" seçeneğidir.

7.
İşletmenin 50000 TL'lik ticari mal satımı sonrası, temel muhasebe eşitliği ilkesi çerçevesinde aşağıdaki işlemlerden hangisi/hangileri yapılmalıdır?1. Kasa hesabı satış tutarı kadar borçlandırılır.2. Kasa hesabı yalnızca elde edilen kar miktarı kadar borçlandırılır.3. Ticari mallar hesabı alacaklandırılır.
Doğru Cevap: "D" 1 ve 3
Soru Açıklaması
8.

Aşağıdakilerden hangisi Finansal durum tablosunun aktifini oluşturan hesapladır?

Doğru Cevap: "D" Varlık hesapları
Soru Açıklaması

Dönem sonunda borç kalanı veren aktif karakterli varlık hesapları, finansal durum tablosunun aktifini oluşturur.

9.
Farklı işlemlerin sınıflandırılarak zaman içerisinde azalma ve artışların izlendiği çizelgeye ne ad verilir?
Doğru Cevap: "B" Hesap
Soru Açıklaması
Doğru cevap B seçeneğidir.
10.
Aşağıdaki işlemlerin hangisinin kaydında bir varlık hesabı borçlandırılırken, bir yabancı kaynak hesabı alacaklandırılmalıdır?
Doğru Cevap: "E" Satıcıdan kredili mal satın alınması
Soru Açıklaması

Bankaya kredi borcunun kasadaki paradan ödenmesi durumda, bir varlık hesabı olan kasa alacaklandırılmalı, bir yabancı kaynak hesabı olan banka kredileri borçlandırılmalıdır. Satıcılara olan borcun bankadaki mevduat hesabından ödenmesi durumunda bir varlık hesabı olan bankalar alacaklandırılmalı, bir yabancı kaynak hesabı olan satıcılar borçlandırılmalımıdır. Müşteriden olan alacağın tahsil edilmesi durumunda bir varlık hesabı olan kasa borçlandırılırken, bir başka varlık hesabı olan alıcılar alacaklandırılmalıdır. Peşin olarak ticari mal satın alınması durumunda bir varlık hesabı olan ticari mal borçlandırılırken, bir başka varlık hesabı olan kasa alacaklandırılmalıdır. Satıcıdan kredili mal satın alınması durumunda bir varlık hesabı olan ticari mallar borçlandırılırken, bir yabancı kaynak hesabı olan satıcılar alacaklandırılmalıdır.

11.
I. Herhangi bir hesabın borç tarafına kayıt yapılmasına hesabın alacaklandırılması, alacak tarafına kayıt yapılmasına, hesabın borçlandırılması denir.II. Herhangi bir hesabın borç veya alacak tarafına ilk kez kayıt yapılması, ilgili hesabın açılması anlamındadır.III. Mali olay üzerindeki tutar, muhasebe kurallarına uygun bir şekilde ilgili hesabın borç veya alacak tarafına kayıtlanır.IV. Kullanılan hesaplar, borç ve alacak taraf olmak üzere çift taraflı çalışır.V. Finansal tablo kalemleri ile ilgili her unsura ait, ismini taşıyan bir hesap kullanılır.Yukarıdakilerden hangileri hesapların temel nitelikleri ve hesaplarda yapılan işlemlerin genel özelliklerindendir?
Doğru Cevap: "D" II, III, IV ve V
Soru Açıklaması

Hesapların temel nitelikleri ve hesaplarda yapılan işlemlerin genel özellikleri aşağıda açıklanmaktadır:Finansal tablo kalemleri ile ilgili her unsura ait, ismini taşıyan bir hesap kullanılır.Kullanılan hesaplar, borç ve alacak taraf olmak üzere çift taraşı çalışır.Mali olay üzerindeki tutar, muhasebe kurallarına uygun bir şekilde ilgili hesabın borç veya alacak tarafına kayıtlanır.Herhangi bir hesabın borç veya alacak tarafına ilk kez kayıt yapılması, ilgili hesabın açılması anlamındadır.Herhangi bir hesabın borç tarafına kayıt yapılmasına hesabın borçlandırılması, alacak tarafına kayıt yapılmasına, hesabın alacaklandırılması denir.Herhangi bir hesabın herhangi bir zamanda borç ve alacak taraf toplamları alındığında,Borç ve alacak tutarları birbirine eşit olduğu durumda muhasebe dilinde hesap kapalı ifadesi kullanılır.Borç tarafı toplamının alacak tarafı toplamından büyük olması durumunda aradaki fark, borç kalanı şeklinde ifade edilir.Alacak taraf toplamının borç tarafı toplamından büyük olması durumunda aradaki fark, alacak kalanı şeklinde ifade edilir.

12.
İşletmenin dönen varlıklarının toplamı 12.000 TL, kısa vadeli yabancı kaynaklarının toplamı 8.000 TL, işletmenin ortaklarının verdiği değerler 15.000 TL ise işletmenin duran varlıklarının toplamı kaç TL’dir?
Doğru Cevap: "A" 11.000
Soru Açıklaması
13.
I - Hasılat ve hasılatın maliyetiII - Finansman maliyetleriIII - Öz kaynak yöntemi kullanılarak muhasebeleştirilen iştirakler ve iş ortaklıklarının kâr veya zarar paylarıIV - Toplam kapsamlı gelirKapsamlı gelir tablosunda söz konusu dönemle ilgili olarak yukarıdaki kalemlerden hangileri yer almaktadır?
Doğru Cevap: "E" I – II – III – IV
Soru Açıklaması
Kapsamlı gelir tablosunda söz konusu dönemle ilgili olarak, I - Hasılat ve hasılatın maliyeti II - Finansman maliyetleri III - Öz kaynak yöntemi kullanılarak muhasebeleştirilen iştirakler ve iş ortaklıklarının kâr veya zarar payları IV - Toplam kapsamlı gelir kalemlerinin hepsi yer alır.
14.

"İşletmelerde gerçekleştirilen faaliyetleri sistemli bir şekilde kaydederek sınıflandıran, özetleyerek analiz ve yoruma hazır hale getiren sistem" olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Muhasebe
Soru Açıklaması

İşletmelerde gerçekleştirilen faaliyetleri sistemli bir şekilde kaydederek sınıflandıran, özetleyerek analiz ve yoruma hazır hale getiren sistem muhasebe olarak tanımlanmaktadır. Sorunun doğru yanıtı "E" seçeneğidir.

15.
Aşağıdakilerden hangisi muhasebenin konusu içinde yer alan finansal nitelikli bir işlem değildir?
Doğru Cevap: "C" İşletmenin tedarikçisinden iskonto talep etmesi
Soru Açıklaması
16.
Temel muhasebe eşitliği ile ilgili olarak aşağıdaki gösterimlerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "A" Öz Kaynaklar = Varlıklar + Sermaye
Soru Açıklaması
17.

Seçeneklerden hangisi "finansal tabloların vereceği bilgilerden" değildir?

Doğru Cevap: "E" İşletmenin konumu
Soru Açıklaması

Finansal tablolar, finansal tabloları kullanan farklı taraflara işletmenin; • Varlıkları, • Borçları, • Öz kaynakları, • Gelirleri ve giderleri (kârlar ve zararlar dâhil) • Ortakların ortak olmaları sebebiyle yaptıkları parasal katkıları veya ortaklara yapılan dağıtımları ve • Nakit akışları hakkında bilgiler sunmaktadır

18.
Varlık hesaplarının işleyişi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? 
Doğru Cevap: "A" Bütün varlık hesaplarında kapanış için ilgili hesabın borç tarafına kayıt yapılır.
Soru Açıklaması
19.

Herhangi bir varlığın dönen varlık olarak sınıflandırılabilmesi için aşağıdaki özelliklerden hangisine sahip olması gerekir?

Doğru Cevap: "E" Bilanço tarihinden sonra en az on iki ay içinde bir borcun ödenmesi için kullanılmak üzere veya başka bir nedenle sınırlandırılmamış olmak koşuluyla söz konusu varlıkların nakit veya nakit benzeri olması
Soru Açıklaması

Sorunun doğru yanıtı "E" seçeneğidir. Diğer şıklarda belirtilen özellikler dönen varlıkların özelliklerinden değildir.

20.
Tek düzen muhasebe sisteminde sonuç hesapları hangi kodla başlar?
Doğru Cevap: "D" 6
Soru Açıklaması
Tek düzen Muhasebe Sisteminde oluşturulan hesap kodları ile hesapların tanımını ve hangi gruba (varlık, kaynak, gelir veya gider) ait olduğunu tanımlayabiliriz. Buna göre varlık hesapları 1 ve 2 kaynak hesapları 3, 4 ve 5; sonuç hesapları 6 ve maliyet hesapları ise 7 ile başlamaktadır. Hesap planında yer alan hesaplar, üç basamaklı bir hesap kodu ile birlikte kullanılmaktadır.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories