Seçeneklerden hangisi "temel finansal tablo" olarak anılır?
Bilanço ve gelir tablosu temel finansal tablo olarak adlandırılır.
Sermaye yedeklerinde dönem içinde gerçekleşen artış ve azalışın görülebileceği finansal tablo aşağıdakilerden hangisidir?
Öz kaynaklar değişim tablosu; cari dönem ve önceki dönem verilerini içerecek biçimde sunulur. Tablo; ödenmiş sermaye, sermaye yedekleri, kâr yedekleri ve geçmiş dönemler kâr› (zarar›) ve dönem net kâr› (zarar) kalemlerinin her birinin dönem başı tutarını, dönem içinde kalemlerde meydana gelen azalışları, artışları ve dönem sonu kalanını ayrı ayrı gösterecek biçimde düzenlenir.
Gelir tablosu ilkelerinden 3.sünde maddi olan ve maddi olmayan duran varlıklar ile özel tükenmeye tabi varlıklar için uygun amortisman ve tükenme payı ayrılması gerektiği ifade edilmektedir. Doğru cevap E'dir.
I. Maliyet, gider ve zarar hesaplarında dönem içi ilk hareket her zaman borç tarafına kaydedilir.II. Maliyet, gider ve zarar hesapları ile ilgili içinde meydana artışlar hesapların borç tarafına kaydedilir.III. Hasılat, gelir ve kâr hesaplarında dönem içi ilk hareket, her zaman alacak tarafına kaydedilir.IV. Hasılat, gelir ve kârlarla ilgili dönem içinde meydana gelen artışlar, ilgili hesapların alacak tarafına kaydedilir.V. Hasılat, gelir ve kâr hesaplarında dönem içinde sadece hatalı kayıtların muhasebe kurallarına uygun düzeltilmesi amacı ile borç tarafına kayıt yapılabilir.Yukarıdakilerden hangileri maliyet, gider, zarar, hasılat, gelir ve kâr hesapları ile ilgili olarak yapılacak kayıtlarda dikkate alınması gereken temel özelliklerdendir?
Maliyet, gider, zarar, hasılat, gelir ve kâr hesapları ile ilgili olarak yapılacak kayıtlarda aşağıdaki temel özellikler dikkate alınmalıdır:Maliyet, gider ve zarar hesaplarında dönem içi ilk hareket her zaman borç tarafına kaydedilir.Maliyet, gider ve zarar hesapları ile ilgili dönem içinde meydana artışlar hesapların borç tarafına kaydedilir.Maliyet, gider ve zarar hesaplarında; dönem içinde sadece hatalı kayıtların muhasebe kurallarına uygun düzeltilmesi amacı ile alacak tarafına kayıt yapılabilir.Maliyet hesapları, dönem sonunda uygun kurallar ile ilgili kapsamlı gelir tablosu hesaplarına yansıtılarak kapatılırken kapsamlı gelir tablosundaki maliyet, gider ve zarar hesapları da kuralına uygun bir şekilde dönem kârı veya zararını oluşturmak üzere ilgili hesaba devredilerek kapatılır.Hasılat, gelir ve kâr hesaplarında dönem içi ilk hareket, her zaman alacak tarafına kaydedilir.Hasılat, gelir ve kârlarla ilgili dönem içinde meydana gelen artışlar, ilgili hesapların alacak tarafına kaydedilir.Hasılat, gelir ve kâr hesaplarında dönem içinde sadece hatalı kayıtların muhasebe kurallarına uygun düzeltilmesi amacı ile borç tarafına kayıt yapılabilir.Kapsamlı gelir tablosundaki hasılat, gelir ve kâr hesapları; kuralına uygun bir şekilde dönem kârı veya zararını oluşturmak üzere ilgili hesaba devredilerek kapatılır.
Yukarıdaki Açılış kaydı hangi tür yevmiye maddesi örneğidir?
Öteden beri faaliyetini sürdüren işletmeler için açılış kaydı bir önceki dönem sonu bilançosu, aynı zamanda dönem başı bilançosudur. Açılış kaydı, dönem başı bilançosundan yapılır. Dönem başı bilançosunun varlıkları, yevmiye maddesinin borç tarafına; kaynakları, alacak tarafına kayıtlanarak yapılır. Açılış kaydı aynı zamanda karışık yevmiye maddesi örneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi yasal düzenlemelere tabi belgelere örnek olarak verilebilir?
Yasal düzenlemelere tabi belgeler; fatura, sevk irsaliyesi, irsaliye fatura, yazar kasa fişi, perakende satış fişi, çek, gider pusulası, serbest meslek makbuzları, müstahsil makbuzu, taşıma belgeleri, adisyon senet ve çek iken tahsilat ve tediye makbuzları, çek alındı verildi makbuzları, işletme içi sevkiyat belgeleri, cari hesap ve stok kartları işletmelerin kendi ihtiyaçlarından doğan belgelere örnek verilebilir.
Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Türkiye genelinde tüm işletmeler için uygulanması zorunlu olan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği hangi tarihten itibaren zorunlu olarak uygulanmaya başlamıştır?
Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği 1994 yılından itibaren Türkiye genelindeki tüm işletmeler için zorunlu olarak uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir. Sorunun doğru yanıtı "B" seçeneğidir.
I. Bir varlık hesabında artış, bir varlık hesabında azalış olmuştur.II. Kasa hesabı varlık hesabıdır artış borcuna kayıtlanmıştır.III. Bankalar hesabı varlık hesabıdır azalış alacağına kayıtlanmıştır.IV. Kasa hesabı bir varlık hesabıdır ve hesap 50.000 Türk Lirası borçlandırılmıştır.
V. Kasada nakit mevcudu 50.000 Türk Lirası azalmıştır.İlgili yevmiye kaydına göre yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?
Kayıt bankadan para çekilmesi işlemine aittir. Hem bankalar hesabı hem de kasa hesabı birer varlık hesabıdır. Kasa mevcudu azalmamış akine artmıştır.
Bir yevmiye maddesinde birden çok hesap borçlu iken birden çok hesap alacaklı ise bu yevmiye maddesi karışık maddedir. Doğru cevap C'dir.