• Genel Muhasebe 1 Deneme Ara Sınavları – Deneme 16

Genel Muhasebe 1
Ara Sınav - Deneme 16
1.
Aşağıdakilerden hangisi finansal tablolar ile farklı kullanıcılara sunulan bilgilerden biri değildir?
Doğru Cevap: "B" Önemli muhasebe politikalarının düzenlenmesi
Soru Açıklaması
Finansal tablolar, finansal tabloları kullanan farklı taraflara işletmenin; • Varlıkları, • Borçları, • Öz kaynakları, • Gelirleri ve giderleri (kârlar ve zararlar dâhil) • Ortakların ortak olmaları sebebiyle yaptıkları parasal katkıları veya ortaklara yapılan dağıtımları ve • Nakit akışları hakkında bilgiler sunmaktadır.
2.
Aşağıdakilerden hangisi Finansal Tabloların Sunuluşu Standardı’nda yer alan finansal tablo varsayımlarından biridir?
Doğru Cevap: "C" Önemlilik ve birleştirme
Soru Açıklaması
3.
Aşağıdakilerden hangisi birinci sınıf işletmelerin tutmak zorunda olduğu defterlerden birisidir?
Doğru Cevap: "A" Defteri Kebir
Soru Açıklaması
Birinci sınıf işletmeler, bilanço esasına göre aşağıdaki defterleri tutmak zorundadırlar: 1. Yevmiye Defteri, 2. Defteri Kebir, 3. Envanter Defteri olup bunlardan yevmiye ve envanter defteri tasdike tabidir. Sorunun doğru cevabı A seçeneğidir.
4.

Aşağıdakilerden hangisi muhasebe sürecinin aşamalarından birisi değildir?

Doğru Cevap: "E" Bilanço
Soru Açıklaması

Muhasebe süreci; açılış kayıtları, dönem içi mali işlemler kayıtları, geçici mizan, genel geçici mizan, kesin mizan, envanter ve envanter kayıtları ile finansal tabloların düzenlenerek hesapların kapanış kayıtlarını kapsar.

5.
Aşağıda muhasebe sürecine ilişkin verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "C" Genel geçici mizan - Envanter ve envanter kayıtları - Kesin mizan - Mali tablolar
Soru Açıklaması
Süreç; dönem içi mali olaylara ait belgelerin toplanması, kaydedilmesi, sınıflandırılması ve mali tabloların düzenlenmesine kadar devam eder. Sürecin ara noktalarında, işlemlerin matematiksel doğruluğunun sağlanması için geçici (ara) mizanlar düzenlenir. Dönem sonu geldiğinde kayıtların özeti, genel geçici mizan fleklinde alınır; fiili doğrulamalar ve düzeltmeler yapılır. Son flekil verildikten sonra da dönem sonu kesin mizan ve mali tablolar hazırlanır ve hesapların kapatılması sağlanır.
6.
Bayan Ayşe Al ve Bay Ahmet Ak 1 Ekim 2016 tarihinde beyaz eşya alım satımı yapmak üzere 4A İşletmesini kurmuşlardır. "İşletmenin Sürekliliği" varsayımına göre bu işletmenin ömrü ne kadardır?
Doğru Cevap: "A" İşletmenin ömrü sonsuzdur.
Soru Açıklaması
İşletmelerin, sahiplerinden ayrı olarak sonsuz bir ömre sahip olduğu varsayılır.
7.
Aşağıdakilerden hangisi Yeminli Mali Müşavirlerin görev, yetki ve sorumlulukları arasında yer almaz?
Doğru Cevap: "A" Muhasebe ile ilgili defter tutmak
Soru Açıklaması
Yeminli Mali Müşavirler; muhasebe ile ilgili defter tutamazlar, muhasebe bürosu açamazlar ve muhasebe bürolarına ortak olamazlar
8.
Tekdüzen Hesap Planında, işletme varlıklarının nerelerden temin edildiğini gösteren hesap grubu aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Pasif hesaplar
Soru Açıklaması
9.
Aşağıdaki muhasebe bilgi kullanıcılarının hangisi işletmenin geçmiş dönemlerdeki performansına ilişkin değerlendirme yapmak için muhasebe bilgisini kullanır?
Doğru Cevap: "D" İşletme yöneticileri
Soru Açıklaması
İşletme yöneticileri işletmeyi yöneten taraf olarak işletmede olan biten her şey hakkında bilgi sahibi olmak isteyeceklerdir. Yöneticiler; işletmenin geçmiş dönemlerdeki performansına ilişkin değerlendirme yapmak, mevcut durumunu devamlı izlemek ve geleceğe yönelik planlar yapmak için muhasebe bilgisini kullanacaktır.
10.
Eğer bir hesap borç kalanı veriyorsa bu hesap hangi nitelikte bir hesaptır?
Doğru Cevap: "A" Varlık hesabı
Soru Açıklaması
Bütün varlık hesapları, ilgili dönem sonunda ya hiç kalan vermez (Borç ve alacak toplamları birbirine eşittir) ya da verecekse borç kalanı (borç bakiyesi) verir.
11.
Maliyet gelir ve gider hesaplarının işleyişi ile ilgili temel özelliklerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "E" Hâsılat, gelir ve kâr hesaplarında dönem içi ilk hareket, her zaman alacak tarafına kaydedilir.
Soru Açıklaması
Maliyet, gider, zarar, hâsılat, gelir ve kâr hesapları ile ilgili olarak yapılacak kayıtlarda aşağıdaki temel özellikler dikkate alınmalıdır: • Maliyet, gider ve zarar hesaplarında dönem içi ilk hareket her zaman borç tarafına kaydedilir. • Maliyet, gider ve zarar hesapları ile ilgili dönem içinde meydana artışlar hesapların borç tarafına kaydedilir. • Maliyet, gider ve zarar hesaplarında; dönem içinde sadece hatalı kayıtların muhasebe kurallarına uygun düzeltilmesi amacı ile alacak tarafına kayıt yapılabilir. • Maliyet hesapları, dönem sonunda uygun kurallar ile ilgili kapsamlı gelir tablosu hesaplarına yansıtılarak kapatılırken kapsamlı gelir tablosundaki maliyet, gider ve zarar hesapları da kuralına uygun bir şekilde dönem kârı veya zararını oluşturmak üzere ilgili hesaba devredilerek kapatılır. - Hâsılat, gelir ve kâr hesaplarında dönem içi ilk hareket, her zaman alacak tarafına kaydedilir.
12.
I – Muhasebe ile ilgili defter tutamazlar;II – Muhasebe bürosu açamazlar;III – Muhasebe bürolarına ortak olamazlar;IV – En az 3 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmalıdırlar;Yeminli mali müşavirin için yukarıdakilerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: "D" I – II – III
Soru Açıklaması
13.

Muhasebe sürecinin aşamalarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "E" Yevmiye defterinden büyük deftere aktarımların matematiksel doğruluğunu test etmek için envanter kullanılmaktadır.
Soru Açıklaması

İşletmelerde muhasebe sürecinin aşamaları şunlardır:1. Açılış kayıtları: Yeni kurulan işletmede yapılacak envanter çalışması ve düzenlenecek açılış bilançosundan hareketle, faaliyetine devam eden işletmelerde ise dönem başı bilançosundan hareketle yapılan kayıttır. Bilançonun aktifi, açılış yevmiye kaydının borç tarafına; pasifi ise alacak tarafına kaydedilir.2. Dönem içi mali işlemlerin kayıtları: Dönem içi işlemler, önce yevmiye defterine maddeler şeklinde ve yevmiye defterinden de büyük deftere aktarma şeklinde kaydedilir.3. Ara mizanlar: Yevmiye defterinden büyük deftere aktarımların matematiksel doğruluğunu test etmek için mizanlar kullanılmaktadır. Dönem sonuna kadar planlanan sürelerde (aylık, üç aylık vb.) düzenlenen mizanlara ara mizan denir.4. Genel geçici mizan: Muhasebe dönemi 1 Ocak’ta başlar ve 31 Aralık’ta sona erer. Dönem sonu, yani 31 Aralık itibarı ile, düzenlenen ilk zorunlu mizandır. İşletmenin kayıtlı durumunu gösterir.5. Envanter ve envanter kayıtları: Genel Geçici Mizana bakılarak hareketler incelenir; işletmenin varlıkları sayılır, ölçülür, tartılır ve değerlenir. Alacakları ile borçlarının mutabakat çalışmaları yapılır. Kayıtlardaki durumu ne olursa olsun (Bilerek veya bilmeyerek hatalar olabilir.) işletmenin gerçek durumu envanter listeleri ile çıkartılır. Bu aşamada işletmenin kayıtlı durumu ile fiili durumu arasındaki uyumsuzlukların yapılacak envanter kayıtları ile aynı noktaya getirilmesi sağlanır. Kayıtların fiili duruma uygun olması sağlanır. Maliyet hesapları ve gelir tablosu hesaplarının kapanış kayıtları gerçekleştirilir.6. Kesin mizan: Her dönem sonunda çıkarılan son mizandır. Bu mizanda kalanlar, işletmenin fiili durumunu gösteren tutarlarıdır. Bu mizandan hareketle işletmenin finansal tabloları düzenlenir.7. Finansal tabloların düzenlenmesi: Finansal Durum Tablosu (bilanço), Kapsamlı Gelir Tablosu, Nakit Akış Tablosu, Öz Kaynaklar Değişim Tablosu; kesin mizandan sonra düzenlenir.8. Kapanış kayıtları: Dönem sonu bilançosundan hareketle yapılır. Dönem sonu bilançosunun pasifi yevmiye kaydının borç tarafına, aktifi alacak tarafına kayıtlanır. Bu kayıttan sonra büyük defter hesaplarının tamamı kapanmıştır.

14.
İşletme sahip veya ortaklarının sahip veya ortak sıfatıyla işletme varlıkları üzerindeki hakları hangi grubu oluşturur?
Doğru Cevap: "A" öz kaynaklar
Soru Açıklaması
İşletme sahip veya ortaklarının sahip veya ortak sıfatıyla işletme varlıkları üzerindeki hakları öz kaynaklar grubunu oluşturur.
15.
Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi; hasılat, gelir ve kârların aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması aşağıdaki muhasebe temel kavramlarından hangisinin gereğidir?
Doğru Cevap: "A" Dönemsellik kavramı
Soru Açıklaması
İşletmenin ömrü sonsuz olarak kabul edilir. Bu sonsuz ömrün eşit aralıklarla karşılaştırılabilmesi ve işletmenin performasının ölçülebilmesi için dönem kavramı oluşturulmuştur. Soruda dönemsellik kavramı sorulmaktadır.
16.
Muhasebe uygulamalarında, tahsil edilmediği halde gelire hak kazanılması veya ödenmediği halde ödeme yükümlülüğünün doğması ilkesi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
Doğru Cevap: "A" Tahakkuk esası
Soru Açıklaması
17.
Aşağıdakilerden hangisi muhasebe sürecinin son aşamasıdır?
Doğru Cevap: "A" Kapanış kayıtları
Soru Açıklaması

Muhasebe sürecinin aşamaları şunlardır: Açılış kayıtları, Dönem içi mali işlemlerin kayıtları, Ara mizanlar, Genel geçici mizanlar, Envanter ve envanter kayıtları, Kesin mizan, Finansal tabloların düzenlenmesi, Kapanış kayıtları. Doğru cevap A'dır.

18.

İşletme, hangi tablo hariç, tüm finansal tablolarını muhasebenin tahakkuk esasına göre düzenler.

Doğru Cevap: "D" Nakit akış tablosu
Soru Açıklaması

İşletme, nakit akış tablosu hariç, tüm finansal tablolarını muhasebenin tahakkuk esasına göre düzenler. Tahakkuk esasına göre cari döneme ait olan her türlü gelir ve gider, tahakkuk ettirilerek finansal tablo unsuru olarak sunulur. Gelir, tahsilat edildiği zaman ve gider de ödendiği zaman değil ortaya çıktığı zaman tanımlanır ve kaydedilir

19.
Finansal tabloların raporlanması ile ilgili olarak “gerçeğe uygun sunum” özelliği kapsamında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
Doğru Cevap: "A" Sık sunum
Soru Açıklaması
20.

Vergi mükellefiyeti kalkanlar, muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak kaç gün içinde defterlerini tasdik ettirmek zorundadır?

Doğru Cevap: "B" 10 gün
Soru Açıklaması

Yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler; işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; vergi mükellefiyeti kalkanlar ise muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak on gün içinde defterlerini tasdik ettirmek zorundadır.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories