• Genel Muhasebe 1 Deneme Ara Sınavları – Deneme 18

Genel Muhasebe 1
Ara Sınav - Deneme 18
1.
Aşağıdakilerden hangisi finansal durum tablosunda işletmenin ortaklarından aldığı sermayenin gösterildiği bölümdür?
Doğru Cevap: "A" Özkaynaklar
Soru Açıklaması
Özkaynaklar işletmenin geri ödemeyeceği borçlarıdır. Sermaye özkaynakların bir unsurudur.
2.
Mali olay gerçekleştiği anda işletme kasası ile ilgisi yoksa bu tip mali olaylara ait bilgilerin toplandığı fişe ne denir?
Doğru Cevap: "C" Mahsup
Soru Açıklaması
Mali olay gerçekleştiği anda işletme kasası ile ilgisi yoksa bu tip mali olaylara ait belgelerin toplandığı fişe mahsup fişi denir.
3.

I. Açılış için ilgili hesabın borç tarafına kayıt yapılır.II. Artışlar için ilgili hesabın borç tarafına kayıt yapılır.III. Azalışlar için ilgili hesabın alacak tarafına kayıt yapılır.IV. Dönem sonunda borç kalanı veren aktif hesaplar, finansal durum tablosunun aktifini oluşturur.V. Azalışlar için ilgili hesabın borç tarafına kayıt yapılır.Yukarıdakilerden hangileri varlık hesapları ile ilgili olarak yapılacak kayıtlarda, dikkate alınması gereken temel özelliklerdendir?

Doğru Cevap: "D" I, II, III ve IV
Soru Açıklaması

Varlık hesaplarının işleyişinde; diğer bir ifade ile varlık hesapları ile ilgili olarak yapılacak kayıtlarda, aşağıdaki temel özellikler dikkate alınmalıdır:Bütün varlık hesaplarında, açılış için ilgili hesabın borç tarafına kayıt yapılır.Bütün varlık hesaplarında, artışlar için ilgili hesabın borç tarafına kayıt yapılır.Bütün varlık hesaplarında, azalışlar için ilgili hesabın alacak tarafına kayıt yapılır.Bütün varlık hesapları, ilgili dönem sonunda ya hiç kalan vermez (Borç ve alacak toplamları birbirine eşittir.) ya da verecekse borç kalanı (borç bakiyesi) verir.Dönem sonunda borç kalanı veren aktif hesaplar, finansal durum tablosunun aktifini oluşturur.

4.

Aşağıdakilerden hangisi yatırım faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışlarından birisidir?

Doğru Cevap: "E" Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ve diğer uzun vadeli varlıkların satışı ile ilgili nakit girişleri
Soru Açıklaması

Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ve diğer uzun vadeli varlıkların satışı ile ilgili nakit girişleri yatırım faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışlarından birisidir. Sorunun doğru yanıtı "E" seçeneğidir.

5.

I. Vergi ile ilgili hesap durumunu tespit etmek,II. Vergi ile ilgili faaliyet ve hesap neticelerini tespit etmek,III. Vergi ile ilgili muameleleri belli etmek,IV. İşletmelerin vergi karşısındaki durumunu hesap üzerinden kontrol etmek ve incelemekV. İşletmelerin hesap ve kayıtlarının yardımıyla üçüncü şahısların vergi karşısındaki durumlarını kontrol etmek ve incelemek.Yukarıdakilerden hangileri Vergi Usul Kanunu’na göre işletmelerin defter tutma nedenlerindendir?

Doğru Cevap: "D" I, II, III, IV ve V
Soru Açıklaması

Vergi Usul Kanunu’na göre işletmeler, aşağıdaki amaçları karşılamak için defter tutarlar:Vergi ile ilgili hesap durumunu tespit etmek,Vergi ile ilgili faaliyet ve hesap neticelerini tespit etmek,Vergi ile ilgili muameleleri belli etmek,İşletmelerin vergi karşısındaki durumunu hesap üzerinden kontrol etmek ve incelemek veİşletmelerin hesap ve kayıtlarının yardımıyla üçüncü şahısların vergi karşısındaki durumlarını kontrol etmek ve incelemek.

6.
Aşağıdakilerden hangisi Varlıklar = Kaynaklar eşitliğini ifade etmektedir?
Doğru Cevap: "D" Varlıklar = Borçlar + Sermaye
Soru Açıklaması
7.
-İşletmenin kasadaki parası-Alacakları-Demirbaşları-Borçları-SermayesiYukarıdaki bilgiler hangi finansal tablodan elde edilmektedir?
Doğru Cevap: "A" Bilanço
Soru Açıklaması
8.
Aşağıdakilerden hangisinde Dönem başı bilanço ve dönem içi mali olayları dikkate alarak muhasebe sürecinin adımları sırası ile tam ve doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: "A" Açılış kaydı, Dönem içi işlemlerin kayıtları, Genel geçici mizan, Envanter işlemleri, Kesin mizan, Dönem sonu Bilanço ve Gelir Tablosu, Kapanış kayıtları
Soru Açıklaması

Dönem başı bilanço ve dönem içi mali olayları dikkate alarak muhasebe sürecinin adımları sırası ile aşağıdaki gibi gerçekleştirilecektir:Açılış kaydının yapılması,Dönem içi işlemlerin kayıtlarının yapılması,Genel geçici mizanın düzenlenmesi,Envanter işlemleri (İşletmenin kayıtlı durumunun gerçek durumu gösterdiği varsayılmıştır.),Kesin mizanın düzenlenmesi,Dönem sonu Bilanço ve Gelir Tablosunun hazırlanması,Kapanış kayıtlarının yapılması.

9.

I. Açılış kayıtlarıII. Dönem içi mali işlemlerin kayıtlarıIII. Ara mizanlarIV. Genel geçici mizanV. Kesin mizanYukarıdakilerden hangileri işletmelerde muhasebe sürecinin aşamalarındandır?

Doğru Cevap: "E" I, II III, IV ve V
Soru Açıklaması

İşletmelerde muhasebe sürecinin aşamaları şunlardır:Açılış kayıtlarıDönem içi mali işlemlerin kayıtları Ara mizanlarGenel geçici mizan Envanter ve envanter kayıtlarıKesin mizan Finansal tabloların düzenlenmesiKapanış kayıtları.

10.
İşletmenin ana faaliyetlerine ilişkin olarak nakdin mala, malın alacağa ve alacağın tekrar nakde dönüşme sürecinin mali yılda en az bir kez tekrarlanması sürecine ne ad verilir?
Doğru Cevap: "C" Faaliyet döngüsü
Soru Açıklaması

Dönen varlıklar bir yıl içerisinde paraya dönüştürülen varlıklar(alacaklar) stoklardan oluşurken, bunların dışında kalan varlıklar duran varlıklar olarak isimlendirilir. Nakdin mala, malın alacağa ve alacağın tekrar nakde dönüşmesi sürecinin mali yılda en az bir kez tekrarlanması süreci faaliyet döngüsüdür.

11.

I. Borç - AlacakII. Bağlantı numarasıIII. TarihIV. AçıklamaV. TutarYukarıdakilerden hangileri bir hesabın biçimsel yapısında yer alan bölümlerdendir?

Doğru Cevap: "E" I, II, III, IV ve V
Soru Açıklaması

Bir hesabın biçimsel yapısında yer alan kavramların açıklaması şöyledir:Bağlantı Numarası: Dördüncü ünitede anlatılacak defterlerin bağlantı numarasıTarih: Hesabın borç veya alacak tarafına kaydedilecek belgenin hesaba kayıt tarihiAçıklama: Hesaba yapılan kayıtla ilgili açıklayıcı kısa bilgiTutar: Hesabın borç veya alacak tarafına yapılacak işlem tutarıHesabın sol tarafına BORÇ, sağ tarafına ALACAK adı verilir; bunlar, ancak sadece hesap çizelgesinin isimleridir. İşletmenin tedarikçisine borcu veya müşterisinden olan alacağı ile ilgisi yoktur.

12.
Belirli bir dönemde gerçekleştirilen faaliyetlerin sonucunu kâr veya zarar olarak gösteren finansal tablo aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Kapsamlı gelir tablosu
Soru Açıklaması
Bilanço, belirli bir dönemin sonunda (31 Aralık) işletmenin varlık ve kaynaklarını gösterir. Gelir tablosu ise belirli bir dönemde (1 Ocak ve 31 Aralık tarihleri arası) gerçekleştirilen faaliyetlerin sonucunu kâr veya zarar olarak gösteren bir finansal tablodur. Sorunun doğru cevabı D seçeneğidir.
13.

Aşağıdakilerden hangisi bir borcun kısa vadeli olarak tanımlanması ve sınıflandırılması için gerekli olan kriterlerden birisi değildir?

Doğru Cevap: "B" Bir yıldan daha uzun bir vadede ödenmesinin beklenmesi
Soru Açıklaması

Diğer seçeneklerde belirtilen kriterler kısa vadeli borcu tanımlarken, B seçeneğinde belirtilen kriter uzun vadeli borcu tanımlamaktadır. Sorunun doğru yanıtı "B" seçeneğidir.

14.
1. Aktif=Pasif2. Varlıklar=Yabancı Kaynaklar+Öz Kaynaklar3. Varlıklar=Borçlar+SermayeYukarıdakilerden hangisi/hangileri temel bilanço eşitliğini ifade etmektedir?
Doğru Cevap: "E" 1, 2 ve 3
Soru Açıklaması
15.
İşletmenin borçlarındaki artışlar için alacaklandırılan ve azalışlar için borçlandırılan hesaplara ne ad verilir?
Doğru Cevap: "A" Pasif hesaplar
Soru Açıklaması
16.
Aşağıdakilerden hangisi serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için aranan özel şartlardan biridir?
Doğru Cevap: "E" Serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavını kazanmış olmak
Soru Açıklaması
5786 sayılı Meslek Yasası’nda serbest muhasebeci mali müşavir olabilmenin genel ve özel şartları ile ilgili düzenlemeler de yer almaktadır. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olabilmek için aranan genel şartlar şunlardır: 1. T.C. vatandaşı olmak (Yabancı serbest muhasebeci mali müşavirler hakkındaki hüküm saklıdır.), 2. Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak, 3. Kamu haklarından mahrum bulunmamak, 4. Türk Ceza Kanunu’nun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli işas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak, 5. Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak, 6. Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumları bulunmamak. Genel şartlar ile birlikte Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olabilmek için aşağıda belirtilen özel şartlar da aranmaktadır. Bunlar da; 1. Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumu’nca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak, 2. En az üç yıl staj yapmış olmak, 3. Serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavını kazanmış olmak. Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavında başarılı olduktan sonra yeminli mali müşavirlik sınavını vermiş olanlarda serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavını kazanmış olma şartı aranmaz ve 4. Serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatını almış olmak gereklidir.
17.

Bedelsiz sermaye artışında hangi hesap borçlandırılırken, hangi hesap alacaklandırılır?

Doğru Cevap: "B" Geçmiş yıllar kârları hesabı borçlandırılırken, Sermaye hesabı alacaklandırılır.
Soru Açıklaması

Bedelsiz sermaye artırımında ortakların sermaye payları artmıştır; ancak ortaklar, hiçbir bedele katlanmamışttır. Bir öz kaynak hesabı olan Geçmiş Yıllar Kârları azalır ve hesap borçlandırlmalıdır. Buna karşılık bir başka öz kaynak hesabı olan Sermaye hesabı artar ve hesap alacaklandırılmalıdır.

18.

Aşağıdakilerden hangisi bir işletmenin performansı hakkında bilgi veren temel kaynaktır?

Doğru Cevap: "C" Gelir tablosu
Soru Açıklaması

Finansal durum tablosu(bilanço) işletmenin belirli bir andaki finansal durumunu gösterir. Öz kaynak değişim tablosu öz kaynaklarda meydana gelen artış ve azalışları gösterirken, nakit akım tablosu, nakit akımlarını içerir. Bunlardan işletmenin performansı hakkında bilgi veren temel kaynak gelir tablosudur.

19.
"Bir hesabın sol tarafına ................... tarafı denilir." Bu ifadede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
Doğru Cevap: "A" borç
Soru Açıklaması
Hesabın sol tarafına BORÇ, sağ tarafına ALACAK adı verilir; bunlar, ancak sadece hesap çizelgesinin isimleridir.
20.

I. Ödenmiş sermayeII. Sermaye yedekleriIII. Kâr yedekleriIV. Geçmiş yıl kârları (zararları)V. Dönem net kârı (zararı)Yukarıdakilerden hangileri bilançonun özkaynaklar grubunda yer alan kalemlerdendir?

Doğru Cevap: "E" I, II, III, IV ve V
Soru Açıklaması

Öz kaynaklar; ödenmiş sermaye, sermaye yedekleri, kâr yedekleri, geçmiş yıl kârları (zararları) ve dönem net kârı (zararı)ndan oluşur.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories